BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 17:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Zablokowane drzwi kierowcy
PostNapisane: 5 maja 2012, 15:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 Touring
Kod silnika: M51
Witam. Mam problem z otwarciem drzwi od kierowcy... są zamknięte i nie da się ich otworzyć...
rygiel chodzi góra dół (z kluczyka, centralnego, od środka) a drzwi nie da się otworzyć... Jest jakaś opcja oprócz zrywania tapicerki? albo da się chociaż ściągnąć tapicerkę bez otwierania drzwi i uszkadzania jej? proszę o Pomoc to w miarę pilne :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Zablokowane drzwi kierowcy
PostNapisane: 5 maja 2012, 16:52 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52
kolego tapicerki nie zdejmiesz ;P jest motyw na to robilem z kolega ;)
odsuwasz szybe :)
i tam na wysokosci rygla jest taki pindolnik na wysokosci klamki trza go tam wcisnac zachaczyc i sie otworza :)

PostNapisane: 5 maja 2012, 18:39 
Forumowicz

Moje BMW: E38 740iA [m62]
ZylkaPL napisał(a):
kolego tapicerki nie zdejmiesz ;P jest motyw na to robilem z kolega ;)
odsuwasz szybe :)
i tam na wysokosci rygla jest taki pindolnik na wysokosci klamki trza go tam wcisnac zachaczyc i sie otworza :)

Koledze chodziło (chyba) o ten cyngiel zaznaczony w zielonym kole na poniższym zdjęciu. W czerwonym kole zaznaczone zostało miejsce będące częstym powodem blokowania drzwi (wyrobiona blokada sprężyn). Czerwoną strzałką zaznaczone zostało miejsce montażu siłownika.
Obrazek

Mev, kiedyś opisywał problem na podstawie tylnych drzwi i też wskazywał na ten cyngiel:
viewtopic.php?p=806957#p806957

PostNapisane: 5 maja 2012, 20:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
a kluczyk w zamku nie otwiera drzwi ? przekręcałeś kluczykiem aby otworzył się zamek mechanicznie a nie elektronicznie ?

PostNapisane: 7 maja 2012, 07:46 
Pierwsze kroki

Kostek - przekręcając kluczykiem czy z pilota czy od środka tym przyciskiem, nawet odpiąłem kostkę z tymi co idzie do centralnego i z kluczyka próbowałem i nic (tzn rusza ryglem i tam to chodzi a drzwi się otworzyć nie da) :( . Wszystkie mechanizmy działają, rozebrałem już poł tapicerki (listwę chromowaną odkręciłem klamkę i poluzowałem boczek troche) i widzę jak ciągnie się od środka za klamkę to chyba jest to co ventola zaznaczył na zielono to się rusza czuć nawet opór ale nie otwiera drzwi...
ZylkaPL o który Tobie pindolnik chodzi? jeśli o ten od otwierania klamką od środka to to nic nie da bo ja mam to zahaczone i to działa ;/

PostNapisane: 14 maja 2012, 10:14 
Pierwsze kroki

Witam mam to samo. :(
Czy coś się u ciebie zmieniło od 7maja? :)
U mnie drzwi tył lewy zablokowane na amen.
Nie reagują ani z zewnątrz ani od wewnątrz. Centralka rusza "rygiel" góra dół. Tapicerka zeszła bez problemu. Sygnał dostaje (sprawdzone multimetrem). Odpinałem też kostkę (dawno temu pomogło). :(
Co to się podziało? Jak wyciągnąć zamek kiedy za h.j nie da się otworzyć drzwi? Może jest jakieś otwieranie awaryjne?

Na jednym z forów dostałem odpowiedz:
Cytuj:
to nie jest problem bezpieczników tylko zamka trzeba zdjąć boczek drzwi nawet jak są zatrzaśnięte boczek można ściągnąć odryglować ręcznie zamek wykręcić posprawdzać cięgna największy problem stanowi ten elektryczny rygiel, tam jest elektryczny silniczek i plastykowy ślimak który zamyka zamek i rygluje jeśli zamykamy drzwi przyciskiem ze środka przyciskiem (obok włącznika świateł awaryjnych) to silniczek przesuwa zapadkę zamka ale nie rygluje, jak zamykamy z pilota albo kluczykiem w drzwiach to dodatkowo zamek rygluje się. problem polega na prawidłowym ustawieniu tego ślimaka który porusza zapadkami w zamku ja spędziłem pół dnia i rozpracowałem działanie zamka jest to w sumie proste w działaniu każdy kto ma cierpliwość i żyłkę do majsterkowania poradzi sobie

PostNapisane: 14 maja 2012, 10:31 
Pierwsze kroki

Jest jeszcze podobny rozwiązany temat na forum:
viewtopic.php?f=1&t=113103

PostNapisane: 16 maja 2012, 23:26 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52
mysmy robili tak ze ani od srodka nie szlo ani od zewnatrz otworzyc drzwi poprostu wepchnolem wcisnolem ktores xd i sie otwarly xd
nie pamietam co na pale cisnolem

PostNapisane: 19 grudnia 2013, 07:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530d
Witam.mam problem z otworzeniem drzwi prawych tylnych w BMW E39 combi. po umyciu na myjni auta na delikatnym mrozie chciałem otworzyć je i niestety poczułem tak jakby klamka z zewnątrz mi się zerwała,nie wiem czy z linki czy z czegoś innego. w każdy bądź razie mogłem otworzyć od środka.tego samego dnia podjechałem po klienta i chciałem mu je otworzyć od środka i niestety też się zerwało coś z klamki. zastanawiam się jak mam się dostać do tego problemu,jak je otworzyć.zamek centralny chodzi bez problemu w nich lecz niestety tylko tyle. proszę o jakąś podpowiedź jak się za to zabrać by nic nie uszkodzić. pozdrawiam :(

PostNapisane: 24 grudnia 2013, 22:27 
Pierwsze kroki

Witam.

Ściągnij tapicerke z drzwi i zobacz czy wszystko masz ok czy się linki nie pozrywały
(żeby tapicerkę ściągnąć, ściągnij najpierw boczek z fotela tylnego będziesz miał pełny dostęp)

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1