BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 16:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 1 maja 2012, 11:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Tomek napisał(a):
Ostatnio posłowie PiS zgłosili projekt nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym. Co prawda tylko 9gr/litrze ale zawsze coś.

--==Mały==-- napisał(a):
Opinia publiczna jest otumaniana,media są bardzo pro PO reszta partii ośmieszana ale tak naprawdę główną przyczyną wygranej PO jest całkowity brak alternatywy w PL.

Przyczyną wygranej jest przekonanie ludu przez media że nie ma alternatywy. Bo sama alternatywa to jest, choć mocno rozproszona.

Rzeczywiście było takie coś. Bodajże w okresie kiedy było głośno o ACTA.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 maja 2012, 15:30 
Forumowy terrorysta

Dowcip tematyczny

Rok 2020. Na stację benzynową podjeżdża samochód. Wysiada z niego przeciętnie ubrany facet i mówi do pracownika:
- Do pełna poproszę.
- Ooo, pan to chyba w lotto wygrał...

PostNapisane: 10 maja 2012, 15:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Takie coś teraz wciskają na Shellu :rotfl: :rotfl: :rotfl:

http://www.shell.pl/home/content/pol/pr ... /unleaded/

Cytuj:
Shell FuelSave 95 to wydajne paliwo Shell opracowane z myślą o oszczędności przy każdym tankowaniu – bez żadnych dodatkowych kosztów. Jeśli więc pędzisz na złamanie karku, aby nie spóźnić się do pracy, pełnisz rolę kierowcy rodzinnego lub po prostu chcesz wyskoczyć na zakupy, masz jeden problem z głowy.

Korzyści z zaawansowanej formuły bezołowiowego paliwa Shell FuelSave 95 można zauważyć natychmiast po zatankowaniu. Formuła Shell Efficiency Improver i specjalny dodatek zostały opracowane z myślą o większej ekonomii jazdy już od pierwszej kropli spalonej w komorze silnika.

Jak działa formuła Shell Efficiency Improver?

Wcześniejsze formuły ograniczające zużycie paliwa opierały się wyłącznie na kontroli zanieczyszczeń odkładających się na elementach układu paliwowego przez dłuższy okres. Kontrola ta realizowana była przy użyciu specjalnych dodatków.

Nasza formuła opiera się na zaawansowanym dodatku i technologii Shell Efficiency Improver, dzięki którym:

– silnik jest smarowany nawet w miejscach trudno dostępnych dla standardowych olejów silnikowych,
– podzespoły mogą obracać się swobodniej,
– większa ilość energii ze spalania paliwa jest udostępniana i przekazywana do układu napędowego.

Rezultat?
Nowa technologia pozwala wykorzystać maksymalny potencjał każdej kropli paliwa Shell FuelSave 95 i oszczędzić przy każdym tankowaniu!

Korzyści będą jeszcze większe, jeśli zastosujesz nasze wskazówki Shell FuelSave.
Przekonaj się, ile można zaoszczędzić z paliwem Shell FuelSave 95 – jeszcze dziś zatankuj na najbliższej stacji Shell.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 maja 2012, 15:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Ropa trochę potaniała ostatnio, dolar co prawda trochę podrożał, ale poprzednio tankowałem po 5,89 a przedwczoraj po 5,79 :)
Niby różnicy ni ma ale dobrze że przynajmniej na razie przestało iść w górę.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 10 maja 2012, 16:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Ciekawe jak długo te ceny się utrzymają, jeszcze nie ma wakacji.

PostNapisane: 10 maja 2012, 21:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Jak na razie bena nie skacze.
Przy obecnej cenie baryłki i dolara ja uważam, że powinno już się nic nie zmieniać, nawet jeśli będą jakieś wahania w tym zakresie.
Jedyne co widzę, to LPG strasznie skacze. Teoretycznie powinno teraz być chyba po 2.70zł, albo taniej, bo się mieszanka zmieniła.

PostNapisane: 10 maja 2012, 21:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
Rider_85 napisał(a):
Jedyne co widzę, to LPG strasznie skacze. Teoretycznie powinno teraz być chyba po 2.70zł, albo taniej, bo się mieszanka zmieniła.
w TM na Orlenie elpidżi bez zmian - 2,84

PostNapisane: 10 maja 2012, 21:50 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Tomek napisał(a):
Takie coś teraz wciskają na Shellu :rotfl: :rotfl: :rotfl:

http://www.shell.pl/home/content/pol/pr ... /unleaded/

Cytuj:
Shell FuelSave 95 to wydajne paliwo Shell opracowane z myślą o oszczędności przy każdym tankowaniu – bez żadnych dodatkowych kosztów. Jeśli więc pędzisz na złamanie karku, aby nie spóźnić się do pracy, pełnisz rolę kierowcy rodzinnego lub po prostu chcesz wyskoczyć na zakupy, masz jeden problem z głowy.

Korzyści z zaawansowanej formuły bezołowiowego paliwa Shell FuelSave 95 można zauważyć natychmiast po zatankowaniu. Formuła Shell Efficiency Improver i specjalny dodatek zostały opracowane z myślą o większej ekonomii jazdy już od pierwszej kropli spalonej w komorze silnika.

Jak działa formuła Shell Efficiency Improver?

Wcześniejsze formuły ograniczające zużycie paliwa opierały się wyłącznie na kontroli zanieczyszczeń odkładających się na elementach układu paliwowego przez dłuższy okres. Kontrola ta realizowana była przy użyciu specjalnych dodatków.

Nasza formuła opiera się na zaawansowanym dodatku i technologii Shell Efficiency Improver, dzięki którym:

– silnik jest smarowany nawet w miejscach trudno dostępnych dla standardowych olejów silnikowych,
– podzespoły mogą obracać się swobodniej,
– większa ilość energii ze spalania paliwa jest udostępniana i przekazywana do układu napędowego.

Rezultat?
Nowa technologia pozwala wykorzystać maksymalny potencjał każdej kropli paliwa Shell FuelSave 95 i oszczędzić przy każdym tankowaniu!

Korzyści będą jeszcze większe, jeśli zastosujesz nasze wskazówki Shell FuelSave.
Przekonaj się, ile można zaoszczędzić z paliwem Shell FuelSave 95 – jeszcze dziś zatankuj na najbliższej stacji Shell.

Paliwo smarujące elementy silnika :rotfl: To nie może nie być hit ! Wycisza wyjące łożyska i zwiększa wydajność klimy ! :D

PostNapisane: 10 maja 2012, 22:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Co za bzdury!!
Właśnie byłem ciekawy co oni wymyślili,że tak się reklamują a zapraszam na naftobazy LOTOSu sznurkiem stoją tam cysterny shella biorąc najzwyklejsze paliwo to samo co wszystkie inne firmy i prywatni odbiorcy.
Jak to ich paliwo przeżera się do silnika i miesza z olejem to dziękuje :rotfl: nie wiem jak inaczej może smarować silnik.
Kur$%& to dziecko wie,że mieszanka paliwowa powietrzna jest precyzyjnie obliczana przez auto i nie ma ch%^& ,żeby jakieś paliwo to zmieniło :rotfl:
Odepnę sobie dwa wtryski to dopiero będzie oszczędność :rotfl:
Moim zdaniem takie kłamliwe kampanie marketingowe powinny być SROGO KARANE bo jest to nabijanie klienta w butelkę i zwykłe kłamstwa. Ciekawe czy w innych krajach prawo również pozwala bezkarnie wciskać klientą takie bzdury.

PostNapisane: 10 maja 2012, 23:00 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
W sumie w niektórych silnikach zawory obracają się wokół własnej osi. Jeżeli silniki te mają wtrysk nie bezpośredni, lub gaźnik, to może o ten element ruchomy idzie?
--==Mały==-- napisał(a):
SROGO KARANE

A tak na serio, to z tym się zgadzam. Niestety, zbyt błacha sprawa, aby prokurator uruchomił zespół badawczy mogący to obalić.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 10 maja 2012, 23:02 

No jak, gładzie cylindrów są smarowane :rotfl: Na ulotce oczywiście jest * i napisane że w realu się wyniki mogą różnić.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 maja 2012, 23:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Haha teraz doczytałem na stronie,że wraz z tym paliwem,żeby oszczędzać warto/trzeba zapoznać się ze wskazówkami odnośnie oszczędnej jazdy :rotfl: Wcisną klientowi niby "nowe" paliwo pokarzą kilka podstawowych wskazówek eko drivingu i ludzie naprawdę uwierzą,że niższe spalanie to efekt tego cudownego paliwa masakra :wstyd:

Mroova gaźnik w dzisiejszych czasach??
Oni reklamują swoje paliwa jako idealne do nowoczesnych wymagających aut. (z bezpośrednim wtryskiem więc co tam im będzie smarować tłoki od góry :rotfl: )

PostNapisane: 10 maja 2012, 23:55 
Przyjaciel forum

--==Mały==-- napisał(a):
Co za bzdury!!
Właśnie byłem ciekawy co oni wymyślili,że tak się reklamują a zapraszam na naftobazy LOTOSu sznurkiem stoją tam cysterny shella biorąc najzwyklejsze paliwo to samo co wszystkie inne firmy i prywatni odbiorcy.
Jak to ich paliwo przeżera się do silnika i miesza z olejem to dziękuje :rotfl: nie wiem jak inaczej może smarować silnik.
Kur$%& to dziecko wie,że mieszanka paliwowa powietrzna jest precyzyjnie obliczana przez auto i nie ma ch%^& ,żeby jakieś paliwo to zmieniło :rotfl:
Odepnę sobie dwa wtryski to dopiero będzie oszczędność :rotfl:
Moim zdaniem takie kłamliwe kampanie marketingowe powinny być SROGO KARANE bo jest to nabijanie klienta w butelkę i zwykłe kłamstwa. Ciekawe czy w innych krajach prawo również pozwala bezkarnie wciskać klientą takie bzdury.

Troche przesadzasz, marketing marketingiem, ale

http://www.zerotohundred.com/2009/auto- ... ve-petrol/

http://www.presseportal.de/pm/53326/159 ... raftstoffe

spojrz na date, to co wkleil Bobby jest w zasadzie tlumaczeniem slowo w slowo. Jezeli juz im cos zarzucac, to lepiej zapytac czemu 3 lata ociagali sie z wprowadzeniem tego u nas.

Smarowanie elementow silnika paliwem? Jak najbardziej, chocby pompa paliwa i wtryskiwacze sa nimi smarowane. Dlaczego Shell chwali sie w tym wypadku jakims osiagnieciem? Dlatego, ze paliwa bezsiarkowe maja niz stopien smarowania, stad tez ciagle rozne firmy pracuja nad dodatkami, ktory go zwiekszy. Oczywiscie to czy udalo im sie cos poprawic i o ile, to juz oddzielna sprawa i tego nie komentuje.

PostNapisane: 11 maja 2012, 00:02 
Specjalista

Vermilion napisał(a):
Smarowanie elementow silnika paliwem? Jak najbardziej, chocby pompa paliwa i wtryskiwacze sa nimi smarowane.

W zasadzie, to pompa paliwa, nie jest elementem silnika. Wtryskiwacze nie mają elementów ruchomych. Są chłodzone paliwem i dopóki te nie ma siarki, lub innych rzeczy, które mogą szkodzić, wtryski mają tak: :)

PostNapisane: 11 maja 2012, 00:05 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
Vermilion napisał(a):
Smarowanie elementow silnika paliwem? Jak najbardziej, chocby pompa paliwa i wtryskiwacze sa nimi smarowane.

W zasadzie, to pompa paliwa, nie jest elementem silnika.

Zalezy jak definiujesz co to jest silnik, jakby nie patrzec pompa to element ukladu paliwowego silnika.

mroova81 napisał(a):
Wtryskiwacze nie mają elementów ruchomych. Są chłodzone paliwem i dopóki te nie ma siarki, lub innych rzeczy, które mogą szkodzić, wtryski mają tak: :)

Jak to nie? Przeciez w duzym uproszczeniu to bardzo szybko dzialajacy zawor i jak najbardziej ma elementy ruchome, ktore musza byc smarowane.

PostNapisane: 11 maja 2012, 00:09 

Obiecują litr na baku, zobaczymy, w moim przypadku to wyjdzie jakies 0.1-0.2 litra na 100km, napewno da się zauważyć :rotfl: Swoją drogą ostatnie tankowanie było rekordowe w przeciągu ostatniego roku - 10,21l/100km gdzie średnie z 1690L mam 9,48l/100km :hyhy:

PostNapisane: 11 maja 2012, 00:10 
Specjalista

Vermilion napisał(a):
Jak to nie? Przeciez w duzym uproszczeniu to bardzo szybko dzialajacy zawor i jak najbardziej ma elementy ruchome, ktore musza byc smarowane.

Zoptymalizowane pod benzyny. Nie wierzę, że paliwo z dodatkami wydłuży ich żywot, względem paliwa, bez dodatków (zarówno pozytywnych jaki i negatywnych).

Co do pompy paliwa, to ta przeważnie znajduje się na rufie, w przeciwieństwie silnika, znajdującego się na dziobie ;)

PostNapisane: 11 maja 2012, 00:13 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
Vermilion napisał(a):

Zoptymalizowane pod benzyny. Nie wierzę, że paliwo z dodatkami wydłuży ich żywot, względem paliwa, bez dodatków (zarówno pozytywnych jaki i negatywnych).

Tak jak napisalem wczesniej, paliwa bezsiarkowe bez dodatkow maja nizszy stopien smarowania - poszukaj w googleach terminu "fuel lubricity" , znajdziesz sporo na ten temat.

Tutaj masz pokazane jak paliwo jest wykorzystywane do smarowania juz dosyc archaincznego wtryskiwacza

mroova81 napisał(a):
Co do pompy paliwa, to ta przeważnie znajduje się na rufie, w przeciwieństwie silnika, znajdującego się na dziobie ;)

Wysokiego cisnienia tez?

PostNapisane: 11 maja 2012, 00:16 
Specjalista

No ok, tylko ty piszesz o dieslach, ja myślę o benzynach.... :oczami:

PostNapisane: 11 maja 2012, 00:16 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
No ok, tylko ty piszesz o dieslach, ja myślę o benzynach.... :oczami:

Benzyna z wtryskiem bezposrednim tez ma pompe wysokiego cisnienia i wtryskiwacze tez sa smarowane podobnie (tak samo zreszta we wtrysku posrednim).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1