BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 19:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Zawieszenie tył siedzi
PostNapisane: 11 maja 2012, 21:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 '97
Kod silnika: M52B20
Witam, od niedawna jestem właścicielem BMW e36 2.0 sedan. Problem jest w tylnym zawieszeniu, siedzi bardzo nisko. Oczywiście nie obciera oraz nie wpływa negatywnie na komfort jazdy ale całość wygląda pokracznie. Amorki przód i tył BILSTEIN, sprawność prawie jak nowe. Natomiast sprężyny tył ( i przód) nie są oryginalne (KYB), czy zamiana na oryginały lub dobre zamienniki załatwi sprawę. Jakie sprężyny polecacie, interesuje mnie oryginał bądź dobry zamiennik, nie chce na razie za bardzo obniżać zawieszenia.

Fotka jak wygląda auto z profilu:
Obrazek

Do auta dostałem gratis sprężyny Eibach Pro-Kit 30/35mm pod bmw e36 sedan, ale może być trochę za nisko na nasze drogi także dla zainteresowanych sprzedaje je : http://moto.allegro.pl/sprezyny-eibach- ... 15588.html
Posiadam także belki na bagażnik dachowy THULE http://moto.allegro.pl/bagaznik-thule-d ... 15790.html:
Wiem, że to nie miejsce na sprzedaż ale mam za mało postów na odpowiedni dział.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Zawieszenie tył siedzi
PostNapisane: 11 maja 2012, 21:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Założył bym te sprężyny które dostałeś w gratisie. 35mm to nie jest żadna masakra. Sam mam na chwilę obecną -30 i od m-technika to zbytnio nie odbiega, nie szoruję nigdzie, nie jest twardo i po prostu jeżdżę.

PostNapisane: 12 maja 2012, 10:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 '97
Kod silnika: M52B20
A gdybym chciał mieć standard to co polecacie? Jeżeli to coś zmienia dodam tylko, że wg vinu mam M sportowe zawieszenie.

PostNapisane: 12 maja 2012, 12:38 
Zacna persona forum

Kup na tył seryjne sprężyny, np. kyb. Tył masz albo uklepany, albo mtech który mniej więcej tak siedzi.

PostNapisane: 13 maja 2012, 00:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50TUB25
Mam podobnie w swoim QP. Tak jak w Twoim przypadku kamil6021 przód ma spory luz a tył prawię że wchodzi w nadkola,
tyle że u mnie nie ma aż takiej różnicy. Przód się podniósł jak wymieniłem amory z przodu na nowe dedykowane do zawiasu MSportowego.
Poprzedni właściciel trochę kombinował z zawiasem i z jednego tematu wiem że z przodu mam sprężyny KW a z tłu ORI, to też może być
przyczyna że są inne sprężyny.

Działalność na terenie województwa Dolnośląskiego oraz Śląskiego
Telefon kontaktowy: 692 30 37 11

PostNapisane: 15 maja 2012, 23:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: nie wiem :)
Witam.
Jest to mój pierwszy post. Mój problem jest podobny. zakupiłem sobie "nowe" alu 16. Wszystko ładnie pięknie z przodu, ale tył siedzi, a dodatkowo jedna strona obciera mi oponę. Chciałbym założyć nowe sprężyny na tył aby go troszkę podnieść, ale niestety nie mam zielonego pojęcia jakie sprężyny szukać dokładnie. Z Vin-u wynika, że mam podwozie sportowe, co dodatkowo utrudnia mi szukanie. a wygląda to tak:Obrazek
ten ciemniejszy obszar na zewnętrznej stonie opony to właśnie wytarte napisy na oponie. Druga strona nie obciera

PostNapisane: 15 maja 2012, 23:15 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
kamil6021 napisał(a):
Fotka jak wygląda auto z profilu:

Tył seria, przód jakaś motorówka okrutna, co tam masz wsadzone? Ja bym wrzucił te Eibachy co masz, to dobre sprężyny (mam takie już 2 raz). Co prawda ja bym wybrał inne amorki do nich ale te co masz też dadzą radę.

Juras napisał(a):
Założył bym te sprężyny które dostałeś w gratisie. 35mm to nie jest żadna masakra. Sam mam na chwilę obecną -30 i od m-technika to zbytnio nie odbiega, nie szoruję nigdzie, nie jest twardo i po prostu jeżdżę.

Nie no nie gadaj, niżej jest.

rszczygielski napisał(a):
Jest to mój pierwszy post. Mój problem jest podobny. zakupiłem sobie "nowe" alu 16. Wszystko ładnie pięknie z przodu, ale tył siedzi, a dodatkowo jedna strona obciera mi oponę. Chciałbym założyć nowe sprężyny na tył aby go troszkę podnieść, ale niestety nie mam zielonego pojęcia jakie sprężyny szukać dokładnie. Z Vin-u wynika, że mam podwozie sportowe, co dodatkowo utrudnia mi szukanie. a wygląda to tak:

Jakie ET i rozmiar opony bo nie wygląda na odpowiednie do E36. Tył wygląda raczej jak seria, w każdym bądź razie daleko mu do "siedzi".

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 15 maja 2012, 23:19 
Pierwsze kroki

przyznam szczerze, ze ET nie sprawdziłem i nie wiem na chwile obecna, a opona 205/55/16
czyli nie za bardzo mogę na nich jeździć jeżeli jest nieodpowiednie ET? Sorry ale pierwsze alu jakie mam i nie ogarnąłem tematu..

PostNapisane: 15 maja 2012, 23:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
No jak masz ET od czapy to będzie trzeć i kombinowanie z zawieszeniem nie ma tu większego sensu.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 15 maja 2012, 23:26 
Pierwsze kroki

uznałem, że skoro nie wystaje na tej oponie poza błotniki to jest ok, ta strona na fotce siedzi troche niżej w porównaniu do przeciwnej, dlatego pomyślałem o wymianie sprężyn, żeby podnieść trochę tył. Zastanawiam się jeszcze czy nie " uratowałoby mnie" kupienie opon 195/55/16

PostNapisane: 16 maja 2012, 18:59 
Pierwsze kroki

wracając do tematu. Dzisiaj Zdjąłem felgę i jedyne co było na niej napisane poza BMW i GERMANY to:
7Jx16H2
IS20
46/04
>ALSi1<
35254
Nie znalazłem symbolu ET ale podejrzewam, że tutaj chodzi o IS. Czy w takim układzie nie powinienem jeździć na takich felgach?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź

PostNapisane: 17 maja 2012, 12:41 
Specjalista

Moje BMW: E46 330CI, F31 320d
Kod silnika: M54B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=83226
Złe ET (IS). Do E36 powinno być od ok 30 do ok 47, w zależności od szerokości felgi.
ET 20 jest od 5er.
Możesz jeszcze się pobawić w naciągnięcie węższej opony ale 16 cali według mnie jest za małe do takich zabaw.
Co to jest za styling bo nie mogę znaleźć tej felgi w felgen-katalog?

PostNapisane: 17 maja 2012, 21:14 
Pierwsze kroki

nie powiem Ci dokladnie, ale widzialem na 5-kach (E60) i tez na jakiejs 7-ce.
Nie chcialbym sie ich pozbywac dlatego myslalem o wymianie sprezyn i amorkow z tylu i ewentualnie wymianie opon na 195
No chyba, ze jazda na tych felgach czyms mi zagrozi.. ?

PostNapisane: 18 maja 2012, 22:25 
Zacna persona forum

No chyba, ze jazda na tych felgach czyms mi zagrozi.. ?

Ocieraniem opon o ranty :hyhy:
myslalem o wymianie sprezyn i amorkow z tylu i ewentualnie wymianie opon na 195

Zabierasz się do tego od dup.y strony. Kup felgi przeznaczone do swojego auta.

PostNapisane: 19 maja 2012, 20:27 
Pierwsze kroki

problem w tym, że te akurat mi się podobają, dlatego próbuje rozwiązać ten problem innym sposobem niż zakup innych felg
pozdrawiam

PostNapisane: 20 maja 2012, 12:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50TUB25
Druga strona nie obciera

To może najpierw sprawdź czy masz dobrze zbieżność ustawioną, czy geometria zawieszenia jest dobra.
Autko mogło dostać z tej strony i nadkole ma delikatnie zmieniony profil, albo z drugiej ktoś, kiedyś poleciał
bokiem na krawężnik i zawias lekko się przesunął. Takie jest moje zdanie.

Działalność na terenie województwa Dolnośląskiego oraz Śląskiego
Telefon kontaktowy: 692 30 37 11

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1