BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 13:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [ e 46 ] Spuchnięte węże i wyrzucanie płynu
PostNapisane: 18 maja 2012, 18:36 
fedzio84 napisał(a):
Pompa wody jest nowa

Ja ostanio zalozylem nowa i musialem ja zdemontowac bo pyla popsuta, nadal uwazam ze u ciebie wszystkie objawy wskazuja na pompe wody. Chyba taniej bedzie kupic usczelke i sprawdzic pompe wody niz robic glowice.
A jak sprawa wyglada z chlodnica? Cala ciepla? Jak auto sie nagrzeje to chlodnica powinna byc tak samo ciepla przy wejsciu i przy wyjsciu, nie powinna sie doslownie dac wyczuc roznicy temperatury.

PostNapisane: 18 maja 2012, 19:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Kod silnika: 318i
chłodnic nagrzewa się równomiernie. ta pompa którą wymieniłem też była dobra obieg jest oki. teraz doszło to poddymianie wcześniej tego nie było wiec myślę że był mały przedmuch z cylindra do układu a teraz powiększa się i zaczyna brac płyn i go spalać ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 maja 2012, 19:58 
Poczytaj trochę na google o tym silniku i jego problemach z układem chłodzenia.

PostNapisane: 19 maja 2012, 10:56 
Pierwsze kroki

Panowie mam pytanko to raczej nie jest normalne bo gdy silnik wystygnie tzn postoi całą noc niemoge sprawdzic poziomu płynu bo po otwarciu mi go wyrzuca na zimnym silniku.

PostNapisane: 19 maja 2012, 15:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43b18
ja stawialbym na uszczelke glowicy. ale dla pewnosci kolego mozesz sprawdzic pompe wody tym celu odkrec korek calkowicie wlacz silnik i patrz przy wylocie chlodnicy powinna pojawic sie struzka plynu. po zwiekszeniu obrotow do ok 2000 plyn powinien dosc mocno tryskac. tym sposobem mozesz tez sprawdzic czy to uszczelka pod glowica. porostu wlacz silnik dolej plynu tak zeby bylo prawie pod sam korek i patrz w chlodnice. jezeli beda szly bombelki to znaczy ze uszczelka. musisz chwile poczekac bo zanim zacznie bomblowac moze minac kilka minut.

PostNapisane: 21 maja 2012, 15:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Boże wymień ten korek chłodnicy na nowy 1.4bar i ten mały koreczek od dopowieczenia chłodnicy! a dopiero reszte ?

PostNapisane: 21 maja 2012, 15:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
A i polecam originał cena jakieś 80 zł bo te podróby z alledrogo za 20 zł to tylko do kosza ja sie uchciwilem na te allegro a na nastepny dzień po założeniu znalazł sie w koszu takie zrobił mi ciśnienie że weża mi rozjebało ! :zdegustowany:

PostNapisane: 24 maja 2012, 22:01 
Pierwsze kroki

Byc może temat jest do zamknięcia bo po zdjęciu głowicy okazało się że była słabo dociągnięta i pojawił się przedmuch ale to okaże się dopiero po złożeniu w sobotę i jeździe próbnej.

PostNapisane: 12 czerwca 2012, 17:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
Kod silnika: m43
deejeys napisał(a):
Ogromne ciśnienie? 1,4 bar max? Eeee ;)

Pompowałem do 2óch i nie póścił korek NOWY! I STARY!

PostNapisane: 12 czerwca 2012, 17:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
Kod silnika: m43
KowalGR napisał(a):
fedzio84, a termostat dobrze założony???(bo jak na odwrót to będzie się silnik grzał i ciśnienie będzie za wysokie w ukł.)
Rano węże też spuchnięte???

Przecież TY nawet niewiesz oczym mówisz!!! a porady chceszdawać!Nie wiem jak można w tym silniku odwrotnie założyć termostat?!?Chyba że wywinąć na lewą stronę :) a pozatym tam jest termostat 105 stopni!!!Ja kupiłem termostat OPLA zwykły wyje....m środek i wmontowałem zwykły 92-107 który wcześniej otwiera od oryginału,ciśnienie też jest jakby mniejsze i narazie spokój z gejzerami,

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1