BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiany w przepisach dotyczących OC 11.06.2012
PostNapisane: 11 czerwca 2012, 11:30 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Cytuj:
Do kwoty 5 mln euro będą chronieni przez ubezpieczyciela poszkodowani w wypadkach drogowych. Od dziś rosną tak zwane sumy gwarancyjne w obowiązkowych komunikacyjnych ubezpieczeniach OC. Oznacza to lepszą ochronę poszkodowanych. Wyższe sumy gwarancyjne nie wpłyną bezpośrednio na wzrost ceny ubezpieczenia - deklaruje Polska Izba Ubezpieczeń.

I ważny element dl nas

Cytuj:
Analityk podkreśla jednocześnie, że samo podwojenie sumy gwarancyjnej nie podwyższy ceny ubezpieczenia.

http://ubezpieczenia.wp.pl/kat,113544,t ... omosc.html

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Zmiany w przepisach dotyczących OC 11.06.2012
PostNapisane: 11 czerwca 2012, 22:22 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
NANOCSmilosz napisał(a):
I ważny element dl nas

Cytuj:
Analityk podkreśla jednocześnie, że samo podwojenie sumy gwarancyjnej nie podwyższy ceny ubezpieczenia.

:)

W obecnym czasie bardzo duży wpływ na składkę mają szkody osobowe, które naciągane są przez firmy się w tym specjalizujące do maksimum możliwości. Wielu z Was zapewne teraz powie, że poszkodowany ma do tego prawo i ja też tak twierdzę, ale jest mnóstwo odszkodowań które wypłacane są tak naprawdę za nic. Pojęcie zadośćuczynienia za doznane krzywdy jest bardzo szerokie i stanowi ogromne pole do popisu dla w/w firm. Pewnie teraz i tak niektórzy pomyślą, że okradanie "złodzieja", bo tak potocznie się mówi o TU jest ok, tylko za rok jak będziecie u swojego agenta płacić za OC to nie narzekajcie na zbyt wysokie stawki :)

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 22:34 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Rozmawialem z dziewczyna, ktora pracuje w firmie zajmujacej sie takim "posrednictwem". Mowila ze nawet po zwyklej kolizji mozna przejsc sie kilka razy do lekarze, nawet publicznego, zeby wpisal wstrzasnienie mozgu lub cos z kregami szyjnymi. Trzeba sie upierac ze boli glowa, zawroty lub bole krego szyjnych. 3-4 takie wycieczki i mozna skompletowac historie "choroby" za ktora dostane ok 3 tys zl. :szok:

Dla kontrastu jak wpadlem w dziure i przebilem 2 opony, to nawet sie rzeczoznawca nie pofatygowal- taka mieli chec zaplacic :P

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 22:58 
Specjalista

ded napisał(a):
Mowila ze nawet po zwyklej kolizji mozna przejsc sie kilka razy do lekarze, nawet publicznego, zeby wpisal wstrzasnienie mozgu lub cos z kregami szyjnymi. Trzeba sie upierac ze boli glowa, zawroty lub bole krego szyjnych. 3-4 takie wycieczki i mozna skompletowac historie "choroby" za ktora dostane ok 3 tys zl. :szok:

Z punktu widzenia poszkodowanego jest to na pewno super sprawa tylko później za takie zdarzenia płacą wszyscy klienci. Takie sytuacje są nagminne i często słyszy się, że przedstawiciele tych firm nagabują już ludzi w szpitalach na takie praktyki.

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 23:08 

W szpitalach, na forach dyskusyjnych itp. Biora procent i nie trzeba wykladac gotowki, wiec nic dziwnego ze sie ludzie decyduja. Nie kazdy wie, ze nawet do 3 dni po kolizji mozna sie udac do lekarza i bedzie to podciagniete pod to zdarzenie.

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 23:12 
Specjalista

ded napisał(a):
Nie kazdy wie, ze nawet do 3 dni po kolizji mozna sie udac do lekarza i bedzie to podciagniete pod to zdarzenie.

Tu nawet nie chodzi o koszty leczenia bo to jest jak najbardziej uzasadnione. Tego typu firmy szukają ludzi, którzy szkody mieli kilka lat temu bo przecież wciąż mogą mieć jakiś "uraz psychiczny" i dostać kasę za straty moralne.

PostNapisane: 11 czerwca 2012, 23:46 

Ale takim ludziom cos sie nalezy a mysle ze sporo jest takich, ktorzy symuluja bol glowy w nadzieji ze skapnie kilka tysi.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1