BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 15:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wybucha i muli-pomocy
PostNapisane: 11 lipca 2007, 13:55 
Pierwsze kroki

Wymieniałem nie dawno świece,kablei filter pow. i przez tydzień :D pomykałem.
Od kilku dni znowu falują obroty na gazie (300-900obr.) i strzela w wydech przy schodzeniu z obrotów, no i na nowo czasem w pierścień bezp. za przepływką. Na Pb na niższych biegach od 3000obr. coś przychamowuje/dławi, 4 i 5-ka już rady nie dają przy minimalnym obciążeniu. Mam wrażenie że na gazie jest mocniejszy :zdziwko:
Pomału koncza mi sie pomysły bo pouszczelniany jest, wszystkie wtyczki sprawdzone i przeczyszczone. Przepustnicy tylko nie ruszałem. Czy w dobrym kierunku kombinuje?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2007, 19:25 
Pierwsze kroki

A jaką instalację masz? Sprawdź cewki zapłonowe, przepływomierz (lubi po strzałach czasem wysiąść) i ogólnie szczelność instalacji. Wyregulują jak Pan Bóg przykazał.Sprawdź czy nie dostaje lewgo powietrza pod kolektorem. A co do mulenia to pierwsze co to sprawdź katalizator,może być zatkany. Mam co prawda E34 ale jak zatkało mi katalizator to mocy miała przez pół. Jeśli tak to nawet się nie baw w wymianę tylko montuj strumienicę, nie bedzie mulić i troszkę mocniejsza będzie.

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2007, 21:28 
Pierwsze kroki

jak strzela to tylko w przepływke albo w przepustnice... ew. po pierwszym strzale masz lewe powietrze. Tak jak pisał kolega wyzej. Postaraj sie dokłądnie posprawdzać cału układ dolotowy podokręcaj wszystko..... a i spróbuj odpiąć wtyczke z przepływomierza i zobacz czy jest różnica.

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2007, 08:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52
Mądre wskazówki..
Ale ja bym jeszcze sprawdził czy przewody wysokiego napięcia są na swoich miejscach.
Auto strzela na gazie wówczas gdy ma lewe powietrze i gdy nie chodzi na wszystkich cylindrach. może któryś przewód nie łączyć i jak straci iskrę to wali w przepływkę. Jeśli piszesz o mułowatym silniku nawet na benzynie, to prawdopodobnie przepływka uległa zniszczeniu po kilku wystrzałach.. Przykre, ale jak najbardziej prawdopodobne.

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2007, 08:53 
Forumowicz

SoundMan napisał(a):
Mądre wskazówki..
Ale ja bym jeszcze sprawdził czy przewody wysokiego napięcia są na swoich miejscach.
Auto strzela na gazie wówczas gdy ma lewe powietrze i gdy nie chodzi na wszystkich cylindrach. może któryś przewód nie łączyć i jak straci iskrę to wali w przepływkę. Jeśli piszesz o mułowatym silniku nawet na benzynie, to prawdopodobnie przepływka uległa zniszczeniu po kilku wystrzałach.. Przykre, ale jak najbardziej prawdopodobne.

....i cała oszczędność na gazie poszła w ..... :hyhy:

Ostatnio edytowano 3 sierpnia 2007, 20:37 przez lolek1, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 11:53 
Pierwsze kroki

mi też muli i nie chce iść na 4i5 a mam tylko benzyne nie chodzi na 6cylindrze świece wymienion e cewki dobre i elektornik nic mi nie powiedział po podłączeniu do kompa i mechanik który rozgrzebał silnik od góry

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 20:07 
Przyjaciel forum

mi obroty fałowały okazało sie ze wąż wypaczał i sie pod kolektorem rozsypał prawie musiałem wszystko zdiać aby go zobaczyć

normalnie wię w rękach rozsypywał a miał tylko 10 lat :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 10:44 
Pierwsze kroki

Po regulacji gazu juz nie ma wybuchów i lepiej ciągnie z niskich obrotów. Wszystkie elementy przez was podpowiedziane sprawdzone. W tym momencie tylko jedna rzecz jest nie tak: przy rozgrzewajacym silniku na PB troche go muli i przyhamowuje przy buciorowaniu. Nie ma to miejsca gdy silnik jest na ssaniu i gdy jest dobrze dogrzany. Dodam iz gdy temperatura jest optymalna wskaznik jest wychylony o pół milimetra powyżej połowy i ani drgnie. Wystarczy iz troche sie wychłodzi po krótkim postoju, tj. temperatura spadnie poniżej połowy wskaźnika i znów faluja obroty. Myśle że bede musiał wymienić ten czujnik temperatury podpięty do kompa-tak mi to wygląda. Może ktos z was miał podobny problem?

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 13:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42
miałem kiedyś podobny problem, też raz falował raz nie. Wyjąłem krokowca, przepływke wyczyściłem, pozakładałem cybanty na wszystkie wężyki i pomogło:)

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 14:36 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
No i oszczędność wróciła :D

gabrys22, jak cewka dobra, mechanior sprawdził silnik, błędów nie ma i nie chodzi na jednym garku, to któryś z nich jest kiepskim fachowcem. Sprawdzałeś ciśnienie sprężania (kompresję) i wtryskiwacz na tym cylindrze. Niema takiej opcji że wszystko dobrze a na jeden garek nie pali :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1