BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 07:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poszukiwania e46 Kaplica ...
PostNapisane: 14 czerwca 2012, 16:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
piotrek200411, zanim coś napiszesz to poszukaj w googlach, nie ja to pisałem w necie, tylko ludzie którym pękł wal... znajomemu też pękł, auto z 2004 roku i w jego posiadaniu od roku 2008... całe szczęscie, żę w waszych forumowych autach wał nie pęka :ok:

Masz pierwszy lepszy temat wygooglowany....
http://e46forum.pl/viewtopic.php?f=23&p=26837

Cytuj:
Pękające wały w BMW 320d

Niestety w silnikach M47n dość często zdarza się usterka w postaci… pękającego wału korbowego. Oczywiście gdy nastąpi pęknięcie wału wytarciu ulegają wszystkie panewki które także są do wymiany. Nowy wał z kompletem panewek to koszt w ASO około 3000 zł. Przy wymianie wału na nowy dochodzą także inne części tj. uszczelki itp. No i oczywiście sama robocizna.

Można też po prostu… kupić nowy-używany silnik lecz rozwiązanie to ma taką wadę że nigdy nie wiemy jaki silnik kupimy. Być może w „nowym” będą wytarte panewki albo inne uszkodzenia? Zakup dobrego nowego silnika to niestety również wydatek około 3000 zł.

Na pocieszenie trzeba dodać że pękający wał korbowy w BMW E46 320d to jednak rzadkość nie mniej jednak sytuacja ta zdarzyła się w kilku egzemplarzach E46 i wymaga zaznaczenia w naszym serwisie.

http://www.bmw-e46.net.pl/index.php/eks ... i-bmw-e46/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 czerwca 2012, 16:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Tomek-E46 napisał(a):
Przemo-e36, te starsze 136 KM nie walą się na potęge, tylko one sa już na takim etapie cenowym, że kupują je dzieciom na 18naste urodziny i później zajeżdzają je.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
wpisz w google "vp44" to samo dopowie "vp44 problems" :hyhy:
A jak wpiszesz "vp44 bmw 320d" to same tematy z różnych for o problemach.

Podlinkuj tą 318stkę z Lublina może ktoś od nas zna, a jak nie to jak będę miał czas w sobotę to może podjadę obadać.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 14 czerwca 2012, 16:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Gumiś, no vp44 i przepływka to wady M47 136KM :) ale koszty mniejsze.

Jak się dba to się ma ;)

PostNapisane: 14 czerwca 2012, 20:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
///david napisał(a):
taaa, no pewnie i to jeszcze 316i z początku produkcji pewnie :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jak policze ubezpieczenie i 4 nowe opony to 14 tysiecy wyszla mnie gola e34-ka z prawie poczatku produkcji... :D 100x wole e36 328i z koncowki produkcji z budzetem gdzie mozna ogladac najdrozsze egzemplarze i znalezc rodzyna <200tys km, niz gole i wesole r4 w e46 z przebiegami dobijajacymi do 300 tys km, a w przypadku diesli pod 400-500 tys. Do tego wolalbym samemu zalozyc lpg, bo wiekszosc gazownikow to dramat w 3 aktach.

p.s
warto wpisac tez w goooglarce vp44 + 2.5 TDi (tak, tak, to slynne 2.5 :D ).

PostNapisane: 14 czerwca 2012, 21:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
Krzysiek_E34 napisał(a):
///david napisał(a):
taaa, no pewnie i to jeszcze 316i z początku produkcji pewnie :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jak policze ubezpieczenie i 4 nowe opony to 14 tysiecy wyszla mnie gola e34-ka z prawie poczatku produkcji... :D 100x wole e36 328i z koncowki produkcji z budzetem gdzie mozna ogladac najdrozsze egzemplarze i znalezc rodzyna <200tys km, niz gole i wesole r4 w e46 z przebiegami dobijajacymi do 300 tys km, a w przypadku diesli pod 400-500 tys. Do tego wolalbym samemu zalozyc lpg, bo wiekszosc gazownikow to dramat w 3 aktach..

ale jakie to ma znaczenie ,że Cie e34 wyszło 14 tysięcy. Mnie e36 wyszło prawie 50tyś i co z tego ? Temat jest o tym czy można kupić 318i e46 w budżecie do 14 tysi a nie czy ktoś woli e36 albo e70. Ja twierdzę ,że można takie auto kupić bez problemu za taką kasę.

PostNapisane: 14 czerwca 2012, 23:33 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Tomek-E46 napisał(a):
piotrek200411, zanim coś napiszesz to poszukaj w googlach, nie ja to pisałem w necie, tylko ludzie którym pękł wal... znajomemu też pękł, auto z 2004 roku i w jego posiadaniu od roku 2008... całe szczęscie, żę w waszych forumowych autach wał nie pęka :ok:

60-70% E46 to 2.0 diesel, gdyby wał pękał tak często jak piszą w tych artykułach to nikt by tym nie jeździł, nie jest to żadna wada fabryczna, niejednokrotnie ja i wiele osób pisało w takim artykule że autor nie ma pojęcia o samochodach ale po chwili komentarz znikał lub został edytowany.
Zazwyczaj tego typu artykuły są pisane przez redaktorka który jeździ super oplem z silnikiem ECO-TEC , wyczyta gdzieś na forum że komuś pękł wał i robi z tego sensacje. W artykule oczywiście nie wspomni że jego opel bierze litr oleju na 100km bo producent to przewidział :mur:

Odnośnie twojego kolegi, jaką masz pewność że samochód nie miał kiedyś wypadku,
lub ktoś wcześniej nie katował samochodu ?
Żadnej, dlatego nie jesteś w stanie stwierdzić jaka była przyczyna pęknięcia wału.

Gdyby wał przez wadę fabryczną pękał przy standardowej mocy 150KM, 330Nm po programie na ok 200KM i 400Nm ukręcał by się przy pierwszym starcie ze świateł.

Zgadzam się z tobą że może pęknąć z powodu wady fabrycznej ale dotyczy to 1/10 silników z pękniętym wałem, trzeba też brać pod uwagę realny przebieg tych samochodów, stan koła dwumasowego, koła pasowego , pracy silnika i jak samochód był eksploatowany.

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 09:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
piotrek200411 napisał(a):

Gdyby wał przez wadę fabryczną pękał przy standardowej mocy 150KM, 330Nm po programie na ok 200KM i 400Nm ukręcał by się przy pierwszym starcie ze świateł.

.

wada występuje nagminnie w silnikach m47 a nie w m47n - najlepszym wyznacznikiem usterkowości jest allegro (choć to śmieszne tak właśnie jest) - zobacz sobie ile kosztuje wał lub blok kompletny do m47 i ile ich jest dostępnych (mimo ,że to jeden z bardziej popularnych silników) i porównaj ile jest wałów i w jakich są cenach do m47n.
Ja osobiście znam 3 przypadki pękniętych wałów w m47 wśród moich znajomych...tak więc coś w tym jest. :]
Dlatego gdybym stał przed wyborem 320d i 318i (przed FL) to zdecydowanie wybrałbym m43TU :ok:

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 12:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
///david napisał(a):
Ja twierdzę ,że można takie auto kupić bez problemu za taką kasę.

Jasne że się da, oglądaliśmy z 5 sztuk, to jeszcze jedna była w miare...
Ta konkretna sztuka wyszła trochę ponad 15k po opłatach, byliśmy pierwszym klientem i odrazu zabraliśmy bo aż żal było nie kupić takiego auta.

Jak ktoś chce tanie w eksploatacji, bezproblemowe auto to m43tu jest idealnym rozwiązaniem.
Ja osobiście takiego starego diesla bym nie kupił, bo to jest jak kot w worku.

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 12:33 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci Coupe
Kod silnika: M54B30
Garaż: E46 330Ci
za mały budżet na dobre e46 i jeśli ktoś twierdzi, ze można kupić takie auto w tej cenie bez problemu to po co ten temat?

Dobry egzemplarz w tej cenie to będzie na prawdę okazja i takie auto nie postoi na allegro nawet tygodnia nie ma się co łudzić często takie rodzynki schodzą poza aukcjami lub między znajomymi i to od osób które nie mają ochoty się bawić w sprzedaż, szukanie klienta, i całe to wybrzydzanie przy zakupach żeby tylko zbić cenę.

cóż można szukać ale jak widać można na tym stracić więcej niż jakby się poczekało i przeznaczyło tę kasę na zakup.
a czasem trzeba zejść na ziemię i dopasować oczekiwania do mozliwości.

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 14:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Aet 330Ci napisał(a):
za mały budżet na dobre e46 i jeśli ktoś twierdzi, ze można kupić takie auto w tej cenie bez problemu to po co ten temat?

Dobry egzemplarz w tej cenie to będzie na prawdę okazja i takie auto nie postoi na allegro nawet tygodnia nie ma się co łudzić często takie rodzynki schodzą poza aukcjami lub między znajomymi i to od osób które nie mają ochoty się bawić w sprzedaż, szukanie klienta, i całe to wybrzydzanie przy zakupach żeby tylko zbić cenę.

cóż można szukać ale jak widać można na tym stracić więcej niż jakby się poczekało i przeznaczyło tę kasę na zakup.
a czasem trzeba zejść na ziemię i dopasować oczekiwania do mozliwości.

To niby ile ma kosztować 318i z 98 :zdziwko:
Dać za takie auto powyżej 15k to jest nieporozumienie.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 15:14 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Rynek jest jaki jest. Chcesz sprzedac dobre auto za godna kase to sie bujasz dluzszy czas. Kamil_Pulawy mial tak ze swoja 523. Szukasz auta, to objezdzisz pol kraju i same truchla.

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 15:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Poza tym skoro chcesz lpg to silnik sześć cylindrów zdecydowanie.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 15:34 
Pierwsze kroki

Garaż: Było 318 tds 95r -> E46 318i 99r
Gumiś napisał(a):
Tomek-E46 napisał(a):
Przemo-e36, te starsze 136 KM nie walą się na potęge, tylko one sa już na takim etapie cenowym, że kupują je dzieciom na 18naste urodziny i później zajeżdzają je.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
wpisz w google "vp44" to samo dopowie "vp44 problems" :hyhy:
A jak wpiszesz "vp44 bmw 320d" to same tematy z różnych for o problemach.

Podlinkuj tą 318stkę z Lublina może ktoś od nas zna, a jak nie to jak będę miał czas w sobotę to może podjadę obadać.

http://otomoto.pl/bmw-318-super-stan-C24631060.html o tą mi chodzi :) Ma ja ponoć z rozliczenia w tym komisie . Nie wydaje wam się ,że ta kiera troszke zabardzo powycierana jak na 260 000 tys ? Tak to sprzedawca zarzeka się ,że igła :)

PS Jak byś znalazł chwile czasu to było by fajnie bo planuje w niedziele uderzać na radom a z radomia moze na Lublin specjalnie tego obejrzeć a to troszke na okrętke ;)
A na radom lece te oglądnąć : http://otomoto.pl/bmw-318-1-8-klimatron ... 25067.html dziwnie troszke jakby ten tylne prawy błotnik ,gość się zarzeka ze nie bita ma miernik itp może tak światło pada ? http://otomoto.pl/bmw-318-1-8-klima-99- ... 99415.html ta też z Radomia :)

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 16:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
jiGsaw napisał(a):
dlaczego?

ta pierwsza to chyba z 500tysi ma nakulane!

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 16:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
Przemo-e36 napisał(a):
Nie wydaje wam się ,że ta kiera troszke zabardzo powycierana jak na 260 000 tys ?

nie sugeruj sie tym kierownice można bardzo szybko złachać wszystko zależy kto, jak, i np. w jakim klimacie użytkuje auto.... Dla mnie kierownica nie jest wyznacznikiem

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 17:06 
Częsty bywalec

killer23 napisał(a):
Przemo-e36 napisał(a):
Nie wydaje wam się ,że ta kiera troszke zabardzo powycierana jak na 260 000 tys ?

nie sugeruj sie tym kierownice można bardzo szybko złachać wszystko zależy kto, jak, i np. w jakim klimacie użytkuje auto.... Dla mnie kierownica nie jest wyznacznikiem

Zgadzam się. Jak kupiłem 320d z przebiegiem 217 tyś i kiera wyglądała idealnie a teraz przy 230 tyś już widać jak mocno się starła ;o :szok:

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 17:17 
Pierwsze kroki

Garaż: Było 318 tds 95r -> E46 318i 99r
Może jakaś podmalowana była czymś żeby ładnie wyglądać ;)

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 17:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Dejmon napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
dlaczego?

2 litry różnicy spalania w mieście gazu i max litr na trasie to sprawy groszowe, a różnica w komforcie i banan na twarzy warte tej dopłaty.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 18:17 
Za 14tys zł kupisz bez problemu ładne i godne zakupu E46 318i. Trzeba tylko dobrze zastosować selekcje.

Co do M47 i M47N ulubione silniki handlarzy częściami do BMW, dlaczego? A chociażby dlatego, że w pierwszym pękają wały korbowe, a w drugim wypalają się tłoki.

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 18:25 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI Mpakiet
Kod silnika: N47
jiGsaw napisał(a):
Dejmon napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
dlaczego?

2 litry różnicy spalania w mieście gazu i max litr na trasie to sprawy groszowe, a różnica w komforcie i banan na twarzy warte tej dopłaty.

Te 2 litry więcej mogą zrobić w różnice, jak porównamy przebiegi i kwoty groszowe w skali roku mogą okazać się całkiem spore, szacując ze 318 spali 9 litrów, a 328 np 12. Poza tym pewnie nie każdy ma ochotę mieć 2.8 skoro do normalnej jazdy wystarczy 1.8 . Chyba, że chcemy przedłużyć sobie penisa to wtedy tylko i wyłącznie E36 328.
Wracając do tematu, jak ktoś zaznaczył - 15k za 318 '99 to chyba aż za dużo.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1