BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 08:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poszukiwania e46 Kaplica ...
PostNapisane: 15 czerwca 2012, 19:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
jiGsaw napisał(a):

2 litry różnicy spalania w mieście gazu i max litr na trasie to sprawy groszowe, a różnica w komforcie i banan na twarzy warte tej dopłaty.

goowno prawda że 2 litry i litr.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 19:38 
Pierwsze kroki

Garaż: Było 318 tds 95r -> E46 318i 99r
Dobra chłopaki jak w temacie nie róbmy off topów mniejsza o te dizle w tej kasie sa wyrabane zdaje sobie sprawe a 318i mi styka 320 w tej kasie zbytnio nie kupi a zreszta robie koło 35 tys rocznie tak ze różnica jest wtedy znaczna miedzy 318 a 320 spalanie itp wrazie gazu 320 tez drozsze założenie 2 gary wiecej ;) Tak ze wrócmy do tematu :)

PostNapisane: 15 czerwca 2012, 21:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Moim zdaniem za te ok 15k możesz kupić całkiem ładną e46 318i z końca lat 90. Problemem nie jest to, ze za 15k nie można znaleźć ładnej e46 , ale to że nawet egzemplarze za 30-40k zł w dużej mierze są struclami. I ogólnie dośc cięzko o ładne e46.

Jednak te poszukiwania mogą chwilę potrwać. M43 jest bezawaryjne, proste w obsłudze więc to dobry wybór :ok:

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 08:46 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam Panowie .

Dwa słowa o wale.
Wał w silnikach m47tu i m47tu2 jest ten sam .

Obrazek
Co za tym idzie nie tylko w e46 powinny padać wały ale również w E60 ,E90 i innych.

Tak się nie dzieje.

Słyszałem o kilku przypadkach pęknięcia wału ale to dotyczyło silnika M47 na vp44 136ps.
Silnik m 47n dde5 jest bardzo dobrym silnikiem. Naprawdę ciężko go zabić.

Jeśli komuś pękł wał w wersji po lifcie , czyli w silniku CR to raczej doszukiwał bym się zaniedbań właściciela a nie jakiejś wady silnikowej.

Dodam że m47n crII generacji jest niemal identyczny jak m47tu2 z e90 silnik wkładany do 2007r. Jak by był z nich taka padaka, to by sobie darowali. Tymczasem ma on bardzo dobrą opinię.

Co nie zmienia faktu że z budżetem 15 tyś . Nie da się kupić e46 320d po lifcie.

Osobiście nie ładował bym się w słabą benzynę. Ani to oszczędne ani dynamiczne. Może dozbieraj jeszcze 6 tyś i szukaj diesla po lifcie.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 08:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Przemo-e36 napisał(a):
Gumiś napisał(a):
Podlinkuj tą 318stkę z Lublina może ktoś od nas zna, a jak nie to jak będę miał czas w sobotę to może podjadę obadać.

http://otomoto.pl/bmw-318-super-stan-C24631060.html o tą mi chodzi :) Ma ja ponoć z rozliczenia w tym komisie . Nie wydaje wam się ,że ta kiera troszke zabardzo powycierana jak na 260 000 tys ? Tak to sprzedawca zarzeka się ,że igła :)

Komisowa, czyli nikt od nas nie zna, postaram się podjechać przed meczami. Chociaż po autach z tego komisu na technicznej wiele bym się nie spodziewał.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 09:00 
Specjalista

Tutaj propozycja :

http://allegro.pl/bmw-320d-150-km-cr-20 ... 39774.html

Kupujesz i zaczynasz pakiet startowy .
Klapji aut.
Katalizator aut.
Program
zmiana kierownicy na multi.
I masz świetne szybkie i w miarę ekonomiczne auto.
Łatwa diagnostyka , duże wsparcie internetu.
318i nie ma polotu .
Przed zakupem wystarczy że do auta wsiądzie ktoś kto zna te auta. Jedna prosta 100m z kompewm i wszystko jasne.

A to auto jest chyba od nas z forum : http://allegro.pl/zadbany-bmw-e46-320d- ... 96227.html

Ma prawdziwy przebieg i jest w świetnej kondycji.

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 09:15 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
roger-nysa wszystko ,pięknie, wszystko ładnie ale chłopak nie chce diesla, zależy mu na niskich kosztach serwisu i utrzymania i nie zależy mu na osiągach. We wszystkich tych kryteriach 318 m43tu bije takiego diesla na głowe i jest idealnym kompromisem tych wytycznych.

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 09:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 335d
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=56077
318i zeby bylo ekonomicznie :hyhy: 330i zeby bylo fajnie. Na diesla bym uwarzal , szczegolnie takiego za 15 tys

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 09:27 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Tyle, że ze zdrowym M47 również nie będzie problemów, a patrzac na 318i takie 320d jedzie konkretnie.

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 09:27 
Specjalista

///david, Ok nie będę się spierał chce 318i jego sprawa .
Chciałem tylko obalić mit kosztów utrzymania diesla po lifcie, ja i wielu moich znajomych tylko jeździmy i lejemy wachę nic więcej.

Patrząc na forum wychodzi że 80% użytkowników to posiadacze diesla. Zatem 80% postów o awariach dotyczy diesla.
To nie jest tak że te auta tak się psują po-prostu forum praktycznie zostało przez nie zdominowane dlatego tyle tematów.
Gdy wejdziesz na forum forda fiesty nie zdziwisz się że rozmawiają tam w 99% o fordzie fiesta.

10% tematów o benzynie nie wynika z tego że one się nie psują, tylko z tego że ich niemal nie ma na forum.

Problemy są tak samo w benzynach jak i w dieslach. Każdy silnik ma jakieś słabe punkty ,wanosy ,czujnik ,przepustnice ,krokowce,lambdy ,instalacja gazowa ,falowanie obrotów , lewe powietrze ,przepływka ... jest wiele punktów zaczepnych . Nie wiele o nich piszą nie dlatego że się nie psują tylko dlatego że nie ma komu pisać.

I nie ujmuje tu benzynie żeby było jasne . Chłopak kupi to co będzie chciał i to mu się spodoba.
Oby nie kupował wersji 320d 136ps i będzie dobrze :super:

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 09:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Roger-Nysa napisał(a):
Patrząc na forum wychodzi że 80% użytkowników to posiadacze diesla. Zatem 80% postów o awariach dotyczy diesla.
To nie jest tak że te auta tak się psują po-prostu forum praktycznie zostało przez nie zdominowane dlatego tyle tematów.
Gdy wejdziesz na forum forda fiesty nie zdziwisz się że rozmawiają tam w 99% o fordzie fiesta.

10% tematów o benzynie nie wynika z tego że one się nie psują, tylko z tego że ich niemal nie ma na forum.

Problemy są tak samo w benzynach jak i w dieslach. Każdy silnik ma jakieś słabe punkty

Bullshit, pewnie gdzieś ~połowa forum to E36 i jakoś tedeesy tam nie dominują.

Że każdy silnik ma słabe punkty, ijasne, ale oczywistym jest że silnik N/A (a 99% benzyn na forum to N/A) tych słabym punktów siłą rzeczy ma mniej niż doładowany (poza kilkoma mercami w "inne pojazdy..." 100% diesli).

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 09:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Mam podobny dylemat i tez szukalem E46/E39 do 15 tys...i tez tylko benzyne...nie mam nic do diesla bo mialem przedlift E46 320d i zadnego problemu nie bylo...ale po prostu chce benzyne i koniec...i niestety...jak do tej pory nic nie trafilem ciekawego a szukam juz roszke...

Dlatego zwiekszylem budzet do 20 tys...jutro mam upatrzone 4 auta (E46 coupe 320 99r 19 000zl, E46 compact 2003 316 19 000 tys, E46 sedan 318 2002 18900zl, E39 sedan 2.0 2001 polift za 19000zl ). Zobaczymy czy cos uda sie upolowac ;)

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 13:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
///david napisał(a):
roger-nysa wszystko ,pięknie, wszystko ładnie ale chłopak nie chce diesla, zależy mu na niskich kosztach serwisu i utrzymania i nie zależy mu na osiągach.

To pytanie po co mu E46 i generalnie BMW? Ludzie, ktorzy chca tanio klepac kilometry wybieraja raczej Hopla czy Skodillaka....

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 13:57 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Krzysiek_E34 napisał(a):
///david napisał(a):
roger-nysa wszystko ,pięknie, wszystko ładnie ale chłopak nie chce diesla, zależy mu na niskich kosztach serwisu i utrzymania i nie zależy mu na osiągach.

To pytanie po co mu E46 i generalnie BMW? Ludzie, ktorzy chca tanio klepac kilometry wybieraja raczej Hopla czy Skodillaka....

Jakby chciał klepać kilometry to tym bardziej wybrałby diesla. A dlaczego nie Skoda tylko BMW? Może zależy mu na czymś więcej niż 4 koła i radio.

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 16:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Krzysiek_E34 napisał(a):
co za idiotyczne pytanie. To w takim razie po co BMW ma w gamie słabsze jednostki? Nie róbcie z 318i nie wiadomo jakiej kaleki, demon szybkości to to nie jest ale do normalnego, sprawnego poruszania się wystarcza (i z tego co widzę autor postu zdaje sobie z tego sprawę) , auto z małą pojemnością nie tylko palą trochę mniej ale i części są do takich modeli zdecydowanie tańsze.

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 17:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Ta białą z forum, właściciel sprzedaje już chyba z rok jak nie lepiej.

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 20:51 
Specjalista

Tomek-E46 napisał(a):
Ta białą z forum, właściciel sprzedaje już chyba z rok jak nie lepiej.

Problem w tym że auto ma spory przebieg.......... do puki nie skręci przebiegu nie sprzeda auta.
Walczy z wiatrakami , kiedyś byłem w podobnej sytuacji . Skręciłem przebieg podniosłem cenę i sprzedałem auto po 2 dniach.
Dodałem że auto jeżdżone przez żonę do kościoła i na zakupy. ;)
W Polsce sprzedają się diesle z przebiegiem w przedziale 180-220 tyś
Jak auto ma 290 tyś km to Kowalskiego przechodzą ciary. :mur:

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 20:53 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
Krzysiek_E34 napisał(a):

co za kretyńskie pytanie ...pewnie po to ,że chce mieć tanie, dobrze prowadzące się auto, nieźle wykonane i tanie w utrzymaniu a nie chce jezdzić polonezem naszych czasów czyli octavią ;)

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 22:10 
Pierwsze kroki

Garaż: Było 318 tds 95r -> E46 318i 99r
Krzysiek_E34 napisał(a):
///david napisał(a):

ra

Po to mu ,że chce ... Nie umiesz czytać ze zrozumieniem ? Nie pytam się Ciebie czy taki samochód jest mi potrzebny ! Tylko ludzi na forum czy w tej kasie mozna coś uczciwego znaleść czy ktoś znalazł bo z tego co się orientuje po to jest forum dyskusyjne nie interesuje mnie czy za ta kase mozna czy skode czy opla czy ch*j wie co innego kupić bo teraz jestem na forum bmw właśnie dlatego ze chce BMW ! Czaisz ??

PostNapisane: 16 czerwca 2012, 23:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: 330iT
Kod silnika: M52tub30
Garaż: Triumph 675,
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=122941
No i bardzo dobrze.

Ja miałem ostatnio 318i, i poszła za 13 z czymś, stan był dobry z dyżym plusem, ale niejedno już przeżyła więc szału nie było. Pieniądze wziąłem dobre. Szukałem też auta w lapszym stanie kupując ją. Aktualnie wole teraz kupić po najmniejszych pieniądzać czyli 9-10tyś i coś dołożyć, przynajmniej sie dużo przy sprzedaży nie straci. A do 14tyś to nawet bym nie myślał żeby za 318i sie oglądać, w tej kasie już 328i kupi. I osobiście troche żałowałem że kupiłem 318i a nie 328i, no ale i tak zadowolony byłem. Przejedź się fiatem bravo, brava, marea 1.8i to podobne osiągi ma 318i, może ciut lepsze. Jeśli ci to starcza to ok. Tylko z ciekawości przejedź się potem 328 albo 325 chociaż, zobaczymy czy nie zmienisz zdania :D

to klasa, to elegancja, to styl i szyk bycia mego,

droga koleżanko i kolego... :wink:

Bo Możesz Więcej

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1