BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 13:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poszukiwania e46 Kaplica ...
PostNapisane: 19 czerwca 2012, 10:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Przemo-e36 napisał(a):
Ku*wa ale wy dalej o tych spalaniach 2.0 , 2.3 ,2.5 i to magiczne 2.8 ...

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Przemo-e36 napisał(a):
Mnie interesuje 318i i tyle

W sumie ten temat sam w sobie nie ma kierunku... Chcesz kupić 318i, jesteś tego pewny po prostu szukaj aż znajdziesz. Takie jest życie, uważaj po prostu bo w Polsce na każdym kroku spotkasz kogoś kto będzie chciał Cię przyciąć, oszukać.

///david napisał(a):
nie wdając się w kwestie dynamiki to r4 jest oszczędniejsze i tyle. I to znacząco.

To jest sedno sprawy, w końcu ktoś to napisał. Przy podobnym stylu jazdy tak będzie i tyle. 316i jak będzie się je ciskać to spali 15litrów, a drugi będzie używać pedału gazu jak saper operujący przy bombie i mu spali 13litrów. Ale to żadne porównanie.......

///david napisał(a):
Ponadto koszt samej instalacji gazowej jest też 50% większy niż przy r4...można tak wyliczać w nieskończoność.

+ zakup auta z większym silnikiem (powyżej 2.0litrów ) to też inne pieniądze . W przypadku auta z zagranicy dochodzi jeszcze 16% bodajże haraczu...

Przecież po to wymyślili te silniki o małej pojemności. Auto z takim silnikiem ma być tańsze w eksploatacji i tyle.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 10:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
deejeys napisał(a):

+ zakup auta z większym silnikiem (powyżej 2.0litrów ) to też inne pieniądze . W przypadku auta z zagranicy dochodzi jeszcze 16% bodajże haraczu...

18,6% vs 3,1%

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 10:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
jiGsaw napisał(a):
... Jakbyś zostawił seryjne m52b25 to już nie byłoby 9.5l vs 13l, tylko 9.5l vs 11l podejrzewam...

i na tym zakończ i zamilcz. Bo Ty podejrzewasz a ja wiem - "samoróbka" jak to określiłeś to jeden z wielu samochodów które użytkuję/użytkowałem - rok przejeździłem e46 z m54b22 i też było podobnie jak w samoróbce ;)

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 11:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
To ciekawe... może powinieneś się zatrudnić w BMW jako main engineer. :suchy: Albo po prostu miałeś strasznie niesprawne b22 albo strasznie nie umiesz jeździć.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 11:46 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
jiGsaw napisał(a):
To ciekawe... może powinieneś się zatrudnić w BMW jako main engineer. :suchy: Albo po prostu miałeś strasznie niesprawne b22 albo strasznie nie umiesz jeździć.

albo po prostu nie jestem "dzieckiem neo"...
dodam jeszcze ,że e46 320cd w automacie też nie pali mi 6 litrów a przynajmniej 8,5 po mieście ...ale pewnie tęż mam niesprawne to auto...natomiast Twoje 320i z gazem na śrubkę oraz 328i bez gazu odzyskują paliwo z wydalanych spalin :)

Z resztą... nic to w porównaniu z wiecznością :rotfl: :rotfl: :rotfl:

a wracając do meritum to autko wygląda ciekawie:
http://allegro.pl/bmw-318i-xenon-klima- ... 28136.html

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 11:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
///david napisał(a):
Wygląda :)

Obrazek
Były grzane stołki tylko kierowcy? :chytry:

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 11:56 
Przyjaciel forum

///david napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

albo po prostu nie jestem "dzieckiem neo"...
dodam jeszcze ,że e46 320cd w automacie też nie pali mi 6 litrów a przynajmniej 8,5 po mieście ...ale pewnie tęż mam niesprawne to auto...natomiast Twoje 320i z gazem na śrubkę oraz 328i bez gazu odzyskują paliwo z wydalanych spalin :)

Z resztą... nic to w porównaniu z wiecznością :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Gaz na śrubkę to może masz w swoich beemkach (pewnie nawet w dizlu :rotfl:) i stąd takie wyniki spalania... nie interesuje mnie, czy jesteś dzieckiem neo, czy nie jesteś jakimkolwiek innym dzieckiem. Grunt, że 13l średniego spalania (czyli 50% miasto, 50% trasa) w e46 b22 to dla mnie CHORY wynik. Btw. E30 320i wcale mniej nie paliło od E36 328i.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 12:12 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
jiGsaw napisał(a):

Gaz na śrubkę to może masz w swoich beemkach (pewnie nawet w dizlu :rotfl:)

chciałbyś chłopaku takiego dizla :)
ale puki co to akurat nie moje 320i miło takie gooowno pod maską :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Obrazek

jiGsaw napisał(a):
- Zwykła instalka gazowa (chodzi na niej jednak nadzwyczaj dobrze, nie strzela, nie szarpie, nie faluje na obrotach)

żeby nie było ,że ten offtop jest całkiem daremny - służy on ukazaniu potencjalnej, zainteresowanej kupnem bmw osobie występujących różnic pomiędzy kosztami użytkowania samochodów z r4 i r6 oraz "urealnieniu" wyssanych z palca bzdur o mikroskopijnym , mitycznym wręcz spalaniu r6.

Ostatnio edytowano 19 czerwca 2012, 12:15 przez ///david, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 12:15 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Panowie proszę o zluzowanie atmosfery !!!
jiGsaw napisał(a):
No nie gówno prawda tylko prawda. 328i przy spokojnej trasie robi 7l, przy dynamicznej 8l

Ponadczasowe auto kolegi jiGsaw, z majestatycznym silnikiem M52B28 pali niewiarygodne 7l przy spokojnej a przy agresywnej 8l .

Mój diesel przy agresywnej jeździe wciąga 9l a jak jadę ekonomicznie to paliwa przybywa ;)

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 12:26 
Przyjaciel forum

///david napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

Gaz na śrubkę to może masz w swoich beemkach (pewnie nawet w dizlu :rotfl:)

chciałbyś chłopaku takiego dizla :)
ale puki co to akurat nie moje 320i miło takie gooowno pod maską :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Obrazek

jiGsaw napisał(a):
- Zwykła instalka gazowa (chodzi na niej jednak nadzwyczaj dobrze, nie strzela, nie szarpie, nie faluje na obrotach)

żeby nie było ,że ten offtop jest całkiem daremny - służy on ukazaniu potencjalnej, zainteresowanej kupnem bmw osobie występujących różnic pomiędzy kosztami użytkowania samochodów z r4 i r6 oraz "urealnieniu" wyssanych z palca bzdur o mikroskopijnym , mitycznym wręcz spalaniu r6.

Nigdy w życiu bym nie chciał, jakbym chciał to bym miał... tak owszem miałem 320i ze zwykłą instalką, potem wywaliłem ją, potem przyszła sekwencja, masz jakiś problem z tym?

Zgadzam się z kolegą - offtopic nie jest całkiem daremny. Żeby nie było totalnego offtopicu to napiszę tylko tyle, że 318i sam w sobie złym wyborem nie jest, ten silniczek to już nie stare "dziadowskie" 1.6, tylko 1.9 bodajże, zapewniające zupełnie inną elastykę, dzięki czemu na pewno można osiągnąć b. korzystny wynik spalania. Dodatkowo, oprócz paliwa będzie wyraźnie tańszy w eksploatacji jeżeli chodzi o wymiany części, płynów eksploatacyjnych itp, nawet głupich hamulców. Nadal jednak podtrzymuję opinię, że w przypadku samego spalania przy KORZYSTANIU Z INSTALACJI GAZOWEJ różnice w cenie przejechania 100km, zwłaszcza na trasie robią się niewielkie...

Roger - tak jak pisałem na pw, przy okazji spotu możemy się przejechać w trasę i zmierzymy spalanie. :) Z dystrybutora, Ty wybierasz stację (byle nie krzak firmy).

Panowie wiem, że nie każdy jest w stanie opanować podstawowe zasady ecodrivingu...

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 12:48 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
jiGsaw, Ty wiesz że to nie przejdzie.... Ale jeśli zrobimy oficjalny zakład i zdecyduje się na sekundantów paru kolegów, to przyjadę do Ciebie i pojedziemy dynamicznie na Twoich warunkach , dynamicznie to średnia minimum 90km/h na odcinku 100km. Droga krajowa nie autostrada. Ty będziesz narzucał tempo a ja będę jechał za tobą . Połowę drogi prowadzisz Ty połowę ja. Moja spali 9 l, jeśli twoja spali 8 o które toczy się spór ....tankuję Ci po kur. :super:
Jeśli moja spali mniej niż 9 l a twoja więcej niż 8l Ty tankujesz.

Co Ty na to ? Gdzie i kiedy ?

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 12:59 
Przyjaciel forum

Za daleko mieszkam, żebyś do mnie jechał, ale jakoś się pewnie dogadamy przy okazji następnego forumowego spotu, napisz mi na pw swoje gg. Ten temat już dość zaśmieciliśmy.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 13:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
Roger-Nysa napisał(a):
Ale jeśli zrobimy oficjalny zakład i zdecyduje się na sekundantów paru kolegów, to przyjadę do Ciebie i pojedziemy dynamicznie na Twoich warunkach , dynamicznie to średnia minimum 90km/h na odcinku 100km. Droga krajowa nie autostrada. Ty będziesz narzucał tempo a ja będę jechał za tobą . Połowę drogi prowadzisz Ty połowę ja. Moja spali 9 l, jeśli twoja spali 8 o które toczy się spór ....tankuję Ci po kur. :super:
Jeśli moja spali mniej niż 9 l a twoja więcej niż 8l Ty tankujesz.
z n42b20 to jeszcze bym się mógł założyć... ale m52b28 heh :D

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 13:38 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja stawiam 10:1 na Rogera. Mam ten silnik i wiem ze jak sie dobrze wstawia, to nawet na trasie swoje fryknie a o 8l to nie ma mowy jadac dynamicznie.

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 15:32 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Nie no jiGsaw ma szanse wygrać!

Tylko jeśli jego auto będzie jechać na lawecie, której spalanie nie będzie wchodzić do oficjalnego rachunku :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 16:00 
Przyjaciel forum

To ile w Waszym dizlowskim mniemaniu spali silnik R6 na trasie jadąc w miarę stałą prędkością, unikając gwałtownych hamowań, około 3000rpm albo ciut więcej (do tego czasem redukcja na 3 na gwałtowne wyprzedzanie na chwilę)? 9? 12? 15? Kto da więcej?

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 16:05 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
jiGsaw napisał(a):
silnik R6 na trasie jadąc w miarę stałą prędkością, unikając gwałtownych hamowań, około 3000rpm albo ciut więcej

Jak to jest dynamiczna jazda to ja nie wiem jaka jest w twoim mniemaniu emerycka :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 16:09 
Przyjaciel forum

Roger pisał, że dynamiczna jazda to średnia >= 90 km/h, zatem jadąc przelotowo musiałbym prawdopodobnie cisnąć właśnie na poziomie 130 - 140 km/h. Emerycka (jak na BMW) to była jak jechałem do Torunia, za inną beemką, prędkości 90 - 120 km/h przelotowe, brak klimy, pilnowanie zasad eco i wtedy zamknąłem się spokojnie w 7l. :)

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 21:59 
Ja pierd.. ale temat. Dalej pisanie o wielkości 328i i porównywanie z 2,0d. Panowie, nie macie innych problemów?
Jeżeli osobę, która założyła temat interesuje 318i to znaczy, że interesuje go 318i, a nie 316i.. nie 320i.. nie 320d i nie 328i. Tak trudno to zrozumieć? Po co ktoś ma przepłacać w zakupie i w serwisowaniu auta o pojemności 2,8i, skoro takowego nie potrzebuje, nie będzie wykorzystywał jego mocy, korzystał z osiągów i tkwi w przekonaniu, że 318i jest autem dla niego? Czy tak trudno zrozumieć?

Ciągle to 2,8i... i 2,0d... nudne już to się zrobiło.

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

PostNapisane: 19 czerwca 2012, 22:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Całkowicie się mogę zgodzić z Jigiem w kwestii spalania. W zeszłe lato przy spokojnej jeździ z klimą wychodziło mi 12.5 po Ciućkowie z dystrybutora. Od jakiś 2 miesięcy pali mi 14-16 bo mam wywalone sondy :D Dzięki temu utwierdziłem się w tym że stać mnie na V8 :hyhy:

318i ale E36 mi kiedyś w trasie skopciło poniżej 6L. Za 14 na pewno da się coś kupić baaardzo ubogiego ale da się.

Ostatnio edytowano 19 czerwca 2012, 22:05 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1