BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: e36 vs e34, który wybrać?
PostNapisane: 29 czerwca 2012, 23:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
Glimcio napisał(a):
328i E36 w M-Pakiecie i gazie sekwencyjnym, ale to już wydatek rzędu 13-15 000 zł za samochód w stanie igła.
znajdź mi taką,biorę dziś 2 szt :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 czerwca 2012, 23:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M52tuB20
Adam_94 napisał(a):
Porada bez sensu bo i temat bez sensu...

Porady były bardzo trafne i widzę ze trafiłem na dobre forum, a temat nie bez sensu bo sporo się dowiedziałem,
jedyne czego jeszcze chciałbym się dowiedzieć to co ile coś się w zawieszeniach w tych beemkach sypie i ile kosztują naprawy.
POZDRO i dzięki za rady :)

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 09:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Glimcio napisał(a):
Porównujesz auta dwóch różnych klas, to tak, choćbyś porównywał Renault Clio i Opla Astrę, porównanie 3 i 5 nie ma sensu. 5 bardziej idzie w stronę komfortu, 3, to bardziej sport. Zależy na czym Ci bardziej zależy. Jeśli chodzi o 3, to bym Ci polecił 323i Coupe M-Pakiet, ale niestety w tej kwocie raczej się nie zmieścisz :( Bez M-Pakietu może, najwyżej później sobie dołożysz (dziś sobie liczyłem, koło 2000 zł z marginesem błędu by wyszło poskładanie). 5 będzie odpowiednia, jeśli cenisz sobie duży komfort podróżowania, zwłaszcza na długich trasach. Odległość 1000 km w 5, to uwierz mi czysta przyjemność, w 3 już trochę mniej, zawieszenie trochę twardsze, nie płynie już tak i miejsca mniej. Ale za to jeśli lubisz szybką jazdę, to w zakrętach lepiej Ci się 3 będzie spisywało... z pozoru bliskie sobie auta, a między nimi jest przepaść ;) Mam nadzieję kolego, że pomogłem ;) Ja sam przymierzam się do kupna 323i lub 328i E36 w M-Pakiecie i gazie sekwencyjnym, ale to już wydatek rzędu 13-15 000 zł za samochód w stanie igła.

Czy pomogłeś ? - no nie bardzo napisałeś to samo co wcześniej opisali poprzednicy, że 5 wygodniejsza, bardziej komfortowa itp ble ble ble
3 to bardziej sport ? - jaki znów sport ? jak kogoś nie było stać na 5 to kupował sobie chociaż mniejszą, tańszą, mniej komfortową itp serię 3, zawsze to BMW...
polecasz 323i ? super, przed tobą też już było polecone, nie raz
coś tam nawijasz o M pakietach - akurat autora tematu to chyba najmniej obchodzi, bardziej chciał uzyskać info na temat innych interesujących go rzeczy a nie zderzakach...
w 3 zawieszenie jest twardsze ? - jakie znów twardsze ? przejedz się seryjnym sprawnym zawieszeniem obu modelami zobaczysz jakie jest twardsze, różnica polega na tym, że zawieszenie w obu modelach jest inaczej skonstruowane, rożna ilość wahaczy, zestrojenie, 5 jest cięższa, szersza, oba mogą być twarde i oba mogą być miękkie...
W zakrętach lepiej będzie się 3 spisywało ? stwierdziłeś to na podstawie obserwacji zza szyby corsy ? wsiądź w 3 polec zakręt potem wsiądź w 5 i polec ten sam i dopiero wtedy wyraz opinie...
No i trzymamy kciuki za igłę 323, 328 w m pakiecie za 13 - 15 tys tym bardziej z kapusta w bagażniku...

S&M - zadajesz trochę dziwne pytania - co ile coś się w zawieszeniach w tych beemkach sypie i ile kosztują naprawy ? sypie się tym szybciej im więcej jeździsz - zupełnie tak samo jak w innych autach, a ile kosztują naprawy to podjedz sobie do mechanika i zapytaj ile kosztuje wymiana wahacza, tulei, drążka, sworznia itp...

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 09:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
jiGsaw napisał(a):
- E34 jest nieco solidniejsze i mniej cierpi na korozję.

Tej korozji to bym nie był taki pewien ;)

S&M, polecam poprzeglądanie wątków w dziale "koszty utrzymania". I poszukanie po forum wątków o E36 i E34, naprawdę bardzo dużo tego było. Wygrzebałem też z kosza ten temat viewtopic.php?f=8&t=61404, poczytaj.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 17:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: Ford Mondeo
Kod silnika: Freunde am Fahren
frrider napisał(a):
3 to bardziej sport ? - jaki znów sport ? jak kogoś nie było stać na 5 to kupował sobie chociaż mniejszą, tańszą, mniej komfortową itp serię 3, zawsze to BMW...

Chodziło mi bardziej o starsze modele, jak dziś są postrzegane
frrider napisał(a):
przejedz się seryjnym sprawnym zawieszeniem obu modelami zobaczysz jakie jest twardsze

Mówię z własnych doświadczeń, tak się składa, że koledzy dają mi się przejechać nie raz autami, zwłaszcza, jak chcą popić na imprezach - wszyscy dobrze wiedzą, że ja mało piję
frrider napisał(a):
W zakrętach lepiej będzie się 3 spisywało ? stwierdziłeś to na podstawie obserwacji zza szyby corsy ? wsiądź w 3 polec zakręt potem wsiądź w 5 i polec ten sam i dopiero wtedy wyraz opinie...

Tak zrobiłem już dawno, zdania się trzymam, jw. nie jeżdżę tylko Corsą, gdybym nie miał doświadczeń, nie pisałbym
frrider napisał(a):
No i trzymamy kciuki za igłę 323, 328 w m pakiecie za 13 - 15 tys tym bardziej z kapusta w bagażniku...

328i może gorzej, ale się da, to samo 323i, rozejrzyj się... a co do "kapusty" - zawsze może ją sam założyć, jeśli auto będzie tańsze

Swoją drogą uczepiłeś się mnie od dawna już nie wiem dlaczego, to nie pierwszy temat, w którym starasz się po mnie pojechać, bo co, bo mam Corsę? Nic o mnie nie wiesz, ani o moich planach co do auta. Corsa to moje pierwsze auto i póki jeździ, to nie kupuję auta na siłę, a za BMW rozglądam się powoli, ale tak jak mówię - nie na siłę, a z czasem coraz więcej gotówki mam zaoszczędzonej, więc będę miał większy wachlarz możliwości. Nowe auto mam zamiar mieć na lata, więc chcę dobrze wybrać.

Ale nie róbmy już tu może OT, jak coś ode mnie chcesz, masz opcję PW.

I Obrazek Poland Kurde!
Jeśli mogę Ci pomóc, służę pomocą!

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 20:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
Glimcio napisał(a):
328i może gorzej, ale się da, to samo 323i, rozejrzyj się...
chodzi Ci pewnie o forumową igłę :hyhy: w taką igłe za 15 tyś trzeba wsadzić kolejne 15 by jako wyglądało i było bezpieczne ;)

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 21:10 
Zacna persona forum

Nightfox napisał(a):
Glimcio napisał(a):
328i może gorzej, ale się da, to samo 323i, rozejrzyj się...
chodzi Ci pewnie o forumową igłę :hyhy: w taką igłe za 15 tyś trzeba wsadzić kolejne 15 by jako wyglądało i było bezpieczne ;)

Da radę kolego :hyhy: No Glimcio nie potrafi? :rotfl: Ja handlarz, kolego, do tego kiermen :rotfl:

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 21:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
Glimcio napisał(a):
Swoją drogą uczepiłeś się mnie od dawna już nie wiem dlaczego

JA myśle ze dlatego że jestes 3 misiace na forum a napieprzyłes kupe postów , w tym w wiekszośći bezsensu
Glimcio napisał(a):
gdybym nie miał doświadczeń, nie pisałbym

Glimcio napisał(a):
Corsa to moje pierwsze auto

o jakich doświadczeniach mowisz mając jedno auto? bo czasem ktos ci sie da przejechać
chłopie doswiadczenie to bedziesz miał jak przejezdzisz ilest tys.km róznymi autami
Nie to żebym na Ciebie naskakiwał ale dla mnie to co piszesz to nie żadne doświadczenia a poprostu to co zdążyłeś wyczytać na forum i tak to sobie poskładałeś...

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 21:36 
Zacna persona forum

killer23 napisał(a):
bo czasem ktos ci sie da przejechać

Jednak różnicę mogę odczuć między jednym autem a drugim
killer23 napisał(a):
chłopie doswiadczenie to bedziesz miał jak przejezdzisz ilest tys.km róznymi autami

Jeżdżę różnymi autami, weekendami pracuję jako kierowca dostawczaka i uwierz mi, że jak na tak krótki okres posiadania prawka, to już trochę kilometrów zrobiłem. Samą Corsą od chwili zakupu już mam nabite 23 000 km. Uwierz, że dużo jeżdżę.
killer23 napisał(a):
to co piszesz to nie żadne doświadczenia a poprostu to co zdążyłeś wyczytać na forum i tak to sobie poskładałeś...

Tak, jak wyżej

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 21:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
masz 1 aui o mocy pewnie 45km z napędem na przód i Ty doradzasz kledze co ma wybrać bo raz na miesiąc jedziesz w nocy jak nie a ruchu na imprezę za kogoś kto wypił fakt twoje doświadczenie powala z nóg

e-34 jak zadbane to podobnie jak e-36 nie ma żadnego problemu z korozją taka jest prawda

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 21:54 
Zacna persona forum

Zdzira 850I napisał(a):
doświadczenie powala z nóg

Żebyś wiedział :hyhy:
Zdzira 850I napisał(a):
raz na miesiąc jedziesz w nocy jak nie a ruchu na imprezę za kogoś kto wypił

Żeby to raz na miesiąc :oczami: Ale co ja tam wiem, co ja robię, inni z pewnością znają mnie dużo lepiej i wiedzą, że ja tylko w NFSie jeżdżę :rotfl:

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 22:08 
temat bez sensu ciagniety jak krówka..
niech no jakis moderator zamknie go w końcu :mur:
i jeden idrugi jest dobra maszyną jak sie o niego dba :kwasny:
e34 droższy w exploatacji ,e36 nieco tańszy.
Chcesz wiecej komfortu i przestrzeni to szukaj e34 :)
nieco mniej masz tego w e36 w porównaniu z e34 ale ja jako duży facet nie narzekam na komfort w mojej e36 i nie jest to moje pierwsze e36..-jest nieżle :)

juz dawno jest OT wiec moderatory skapnijcie :hyhy:

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 22:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
Glimcio napisał(a):
Żeby to raz na miesiąc :oczami: Ale co ja tam wiem, co ja robię, inni z pewnością znają mnie dużo lepiej i wiedzą, że ja tylko w NFSie jeżdżę :rotfl:

nie no jasne przez rok czasu od kiedy masz prawo jazdy zrobiłeś pewnie ze 1000000km, miałeś już ok 20 różnych aut ,a wszyscy koledz którzy dają Ci poprowadzić to maja wszystkie auta z palety Bmw...

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 30 czerwca 2012, 22:15 
Zacna persona forum

killer23 napisał(a):
nie no jasne przez rok czasu od kiedy masz prawo jazdy zrobiłeś pewnie ze 1000000km, miałeś już ok 20 różnych aut ,a wszyscy koledz którzy dają Ci poprowadzić to maja wszystkie auta z palety Bmw...

BMW, Mercedesy, Audi, Lambo, Ferrari, RollsRoyce, stary, wiesz jakimi autami jeżdżę i to za free? :hyhy: Aut już miałem 38, nadal nie mogę się zdecydować, a kilometrów mam z 100 000 000 zrobionych, bo do pracy do Dubaju dojeżdżam, ale lubię Polskę i tu mieszkam, a panicznie boję się latać samolotami :hyhy:

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 1 lipca 2012, 09:36 
Uzależniony od forum :)

Skończcie już tą gadkę o doświadczeniach młodzieży, bo to nic nie wnosi do tematu. Jak moderator będzie czyścił temat z tych wypocin, to niech też wypieprzy ten post. Dziękuję.

PostNapisane: 1 lipca 2012, 11:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
ogólnie doradzanie wyboru aut na tym forum idzie nadzwyczaj dobrze! wczesniej temat o 318i teraz ten :rotfl:

PostNapisane: 1 lipca 2012, 12:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E32 E39
Kod silnika: M30B30 M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=100
Temat chyba poruszany był na forum miliard razy jeśli się nie mylę. I zawsze te same odpowiedzi 525 albo 323 328...
Pamiętaj że E34 jest troszkę starszą konstrukcją. 520i/320i dają radę. przy wyprzedzaniu mocy Ci starczy. Ogólnie koszty utrzymania dość zdrowego egzempaża nie będą dość wysokie (mówię o E34 - popatrz ceny części na allegro)

5er Automatyczna Bieda

PostNapisane: 1 lipca 2012, 14:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Mialem okazje jezdzic E34 (kombi) i E36 (sedan, coupe, compact)...

W tych pieniadzach kupisz dobre E34 z gazem...

Ale ja jednak kupilbym na twoim miejscu (gdyby budzet pozwolil) E36...troszke bardziej nowoczesnie odnosze wrazenie ;)

PostNapisane: 1 lipca 2012, 14:25 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335D
Kod silnika: M57D30N2
Garaż: Było:
E90 330d
E46 330i
E36 318i
E36 323i
E36 318i
i za 2-3 lata jeśli byś chciał, będzie chyba łatwiej sprzedać jeszcze e36 niż e34

PostNapisane: 1 lipca 2012, 19:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
łatwiej sprzeda to co będzie abrdziej zdbane i bardziej unikatowe

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1