BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowe prawo jazdy , obowiązkowa wymiana dokumentu w 2028 r :O
PostNapisane: 6 lipca 2012, 11:52 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
http://moto.wp.pl/kat,106078,title,Tak- ... omosc.html

Widać że nie mają co robić polskiej administracji.

Cytuj:
Prawo jazdy będzie wydawane na 15 lat - mówi Jakub Dąbrowski z biura rzecznika prasowego Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej. - Nie oznacza to oczywiście, że po upływie tego czasu wygasają uprawnienia do prowadzenia pojazdów. Ważność straci jedynie dokument, który to potwierdza.

Czyli znowu stać w tych durnych urzędach i wymieniać dokumenty , jakby nie mogły być dożywotnie.

Cytuj:
Prawo jazdy kategorii AM uprawniające do kierowania skuterami i mikrosamochodami będzie można uzyskać już w wieku 14 lat. Pojawi się też kategoria A2 na lekkie motocykle o mocy do 35 KW dostępna dla 18-latków.

Już widze rozgarniętego młodego i wściekłego jak stosuje się do przepisów i zna przepisy , przecież to będzie jedna wielka rozpierducha jak dadzą dzieciakom uprawnienia.

Ale najlepsze to chyba tu jest :
Cytuj:
Jak dodał Jakub Dąbrowski, z czasem prawo jazdy na nowe będą musieli wymienić również ci, którzy już teraz są jego posiadaczami. Wymiana rozpocznie się od 2028 r., a zakończy się w roku 2033.

Zanim będzie 2028 rok to będzie już 3 razy koniec świata, niech się lepiej zajmą bierzącymi sprawami a nie tylko mieszają i utrudniają życie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Nowe prawo jazdy , obowiązkowa wymiana dokumentu w 2028 r :O
PostNapisane: 6 lipca 2012, 11:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: Ford Mondeo
Kod silnika: Freunde am Fahren
Bez sensu, bez sensu... :mur: I co tu się zmieniło? Tylko wygląd karty i poszerzona nowa tabelka... do tego nie wyobrażam sobie 14latka na ulicy w samochodzie, a tym bardziej jego paniki podczas ewentualnej stłuczki. Ja czasem mam śmierć w oczach, jak widzę kierowców w moim wieku lub rok młodszych :rotfl: Ehh koledzy mieli rację, jako zawodowy kierowca inaczej się patrzy na jazdę :rotfl: :rotfl:

I Obrazek Poland Kurde!
Jeśli mogę Ci pomóc, służę pomocą!

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:01 
Uzależniony od forum :)

Na skuterach już popylają 13-latkowie, więc niewiele się zmieni, a prawo jazdy i tak niektórzy muszą zmieniać co 5 lat, więc też się niewiele zmieni. Jest też kategoria B1 i gówniarze mogą wsiadać do samochodów małolitrażowych, ale co z tego, skoro i tak większości z rodziców nie stać na takie auto i wolą dzieciakowi kupić skuter.
Nie widzę w tym nic złego.

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:12 
Specjalista

valdorane, poczekamy do 2028 roku aż zaczną się wymiany dokumentów :D wrócisz do domu odopalisz kompa poszukasz w archiwum wrócisz do tego wątku i napiszesz "Ku*wa ile dzisiaj stałem w urzędzie żeby mi prawko wymienili" :D

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:13 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
NANOCSmilosz napisał(a):
Już widze rozgarniętego młodego i wściekłego jak stosuje się do przepisów i zna przepisy , przecież to będzie jedna wielka rozpierducha jak dadzą dzieciakom uprawnienia.

No straszne, apokalipsa będzie! Choć przychylam się do opinii że to głupie bo obecny system karty motorowerowej dla 13 latków jest lepszy i sprawdza się bardzo dobrze.

Glimcio napisał(a):
nie wyobrażam sobie 14latka na ulicy w samochodzie, a tym bardziej jego paniki podczas ewentualnej stłuczki. Ja czasem mam śmierć w oczach, jak widzę kierowców w moim wieku lub rok młodszych

Ja sobie nie wyobrażam 18 latka w >100KM BMW ale 14 latek na skuterze czy w jakimś mikro pojeździe nie budzi moich obaw zupełnie.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:16 
Specjalista

Cytuj:
14 latek na skuterze czy w jakimś mikro pojeździe nie budzi moich obaw zupełnie.
dopóki Ci taki 14 latek nie przetrąci lusterek i kilku innym samochodom w korku to będziesz tak myślał. Nie zauważyłeś że oni chcą być jak motocykliści i ciskają się pomiędzy samochodami tak nieudolnie że już kilka razy taki debil mi szarpnął po lusterku.

Ps.
Cytuj:
obecny system karty motorowerowej dla 13 latków jest lepszy i sprawdza się bardzo dobrze.

nie wiem jaki jest obecny system , ale jak byłem w gimnazjum jakieś 10 lat temu to też zdawałem na kartę motorowerową i to na rowerze przy policjancie :rotfl: Nigdy nie jezdzilem skuterem a robiłem bo było za free i cała klasa robiła. Jak dla Ciebie to jest dobry system to ja nie chce spotykac takich kierowców na ulicy ;]

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:23 

Jakoś do tej pory to wszystkie stłuczki i obcierki miałem z dorosłymi kierowcami w normalnych samochodach. Poważniejsze wypadki, w tym ze skutkiem śmiertelnym, to też raczej powodują debile w samochodach a nie dzieci na skuterach. Poza tym dzieciaki mogą obecnie jeździć skuterami już w wieku 13 lat jak im pan od wuefu wystawi kartę motorowerową.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:25 
Zacna persona forum

NANOCSmilosz napisał(a):
Nie zauważyłeś że oni chcą być jak motocykliści i ciskają się pomiędzy samochodami tak nieudolnie że już kilka razy taki debil mi szarpnął po lusterku.

Miałem podobną przygodę...

Tomek napisał(a):
Ja sobie nie wyobrażam 18 latka w >100KM BMW

Ja po odebraniu auta służbowo miałem Mondeo 1.8 115 KM żeby towar przewozić ze sklepu na giełdę i nie miałem problemu z opanowaniem tego auta. Jak nie miałem warunków nie zapieprzałem jak głupi, choć przyznam, że lubię przycisnąć. Faktem jest, że nie każdy tak ma, niektórzy biorą się za panów szos, bo zajmowali pierwsze miejsca w Need For Speedzie, a co dopiero taki 14latek może myśleć, czy 16latek w małym aucie. A2 to jeszcze jeszcze, bo samochód nie może przekraczać 45 km/h, jednak nawet to wystarczy do tragedii... O A1 nie wspomnę, do 80 km/h Maluchem bez problemu w mieście można się rozpędzić, a co dopiero trochę nowocześniejszą konstrukcją

Tomek napisał(a):
Poza tym dzieciaki mogą obecnie jeździć skuterami już w wieku 13 lat jak im pan od wuefu wystawi kartę motorowerową.

A potem taki nie wie, kto ma pierwszeństwo i co wtedy? Bum kraksa, o nie jednym takim wypadku słyszałem... albo gówniarz głupi na skuterze na autostradę wyskakuje i poboczem śmiga, nie raz widziałem takich kaskaderów i słyszałem też nie raz, jak takiego tir zdmuchnął do rowu, ja dziękuję bardzo... Już widzę 14latka na autostradzie w aucie na A2 jadącego 40 km/h :przestraszony:

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:38 

NANOCSmilosz, ja muszę co 5 lat wymieniać prawo jazdy, także mi to zwisa i powiewa.

Glimcio, ochłoń. Sam jesteś nastolatkiem za kółkiem, i co byś nie mówił, jak ładnie byś nie pisał o swojej jeździe, to i tak to czysta teoria.

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:43 
Zacna persona forum

valdorane, dziękuję za ocenę z poziomu forum :ok:

NANOCSmilosz napisał(a):
nie wiem jaki jest obecny system , ale jak byłem w gimnazjum jakieś 10 lat temu to też zdawałem na kartę motorowerową i to na rowerze przy policjancie Nigdy nie jezdzilem skuterem a robiłem bo było za free i cała klasa robiła. Jak dla Ciebie to jest dobry system to ja nie chce spotykac takich kierowców na ulicy ;]

Ja jak robiłem to przy pani od techniki ;) O ile rowerowy był jako tako praktyczny (jazda slalomem między pachołkami), tak na kartę motorowerową był czysto teoretyczny i do dziś nie usiadłem na skuterze nawet na "nauce".

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:47 
Specjalista

valdorane, aha no kumam :)
Glimcio, czyli jesteś młodszy i też widze że zasady się zbytnio nie zmieniły , więc nie wiem czemu Tomek, twierdzi że to dobry system.

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:48 

Nie zrozum mnie źle, ale chodzi o to, że każdy z nas był kiedyś młodym kierowcą i też się wydawało, że wszystko jest ładnie i pięknie, tylko z czasem zdajesz sobie sprawę z niektórych rzeczy, których nie zauważałeś jako młodzieniec.
Sam uważam, że duża część forumowych kierowców, to po prostu dobrzy kierowcy, bo jeżdżą z pasją.

A tak sobie jeszcze pozwolę edytować post.
Mało tego, że zmiana co 15 lat... Uważam, że powinno się to odbywać co 10 lat z delikatną weryfikacją zdolności do prowadzenia pojazdów - vis osoby które dostały PJ za czapkę gruszek, albo już ledwo widzą gdzie jadą powinny po prostu naturalnie zostać wyeliminowane z dróg.

PostNapisane: 6 lipca 2012, 12:58 
Zacna persona forum

valdorane napisał(a):
vis osoby które dostały PJ za czapkę gruszek, albo już ledwo widzą gdzie jadą powinny po prostu naturalnie zostać wyeliminowane z dróg.

To fakt, taki dziadek dziś by mnie przejechał prawie na przejściu dla pieszych, jak ze sklepu wracałem, dzięki że mi przypomniałeś :( :rotfl:
valdorane napisał(a):
Nie zrozum mnie źle, ale chodzi o to, że każdy z nas był kiedyś młodym kierowcą i też się wydawało, że wszystko jest ładnie i pięknie

Wiem, co sobie pomyślisz, ale ja swoją opinię o mnie opieram o zdanie starych kierowców, którzy mnie j*bią jak mam jeździć od czasu, gdy tylko prawko odebrałem :D Wiadomo, jak to jest, jak Twoim szefem jest były kierowca TIRa z wieloletnim doświadczeniem i daje Ci swoje auto, żebyś po towar jeździł ;) Po czym daje Ci furgonetkę i dopiero się szkoła jazdy zaczyna, ale mimo wszystko jestem mu za to wdzięczny, bo teraz w pełni przygotowany mam zamiar iść na kat. C. Wiadomo, Renault Master Maxi to nie to samo, co duża ciężarówka, ale za to więcej niż Grande Punto czy Corsa, którą aktualnie jeżdżę na co dzień ;)

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 6 lipca 2012, 13:12 

Glimcio, z mojej strony EOT.

PostNapisane: 6 lipca 2012, 13:51 
Forumowicz

Moje BMW: e30 330i
Kod silnika: m54b30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129243
Nie wiem ile stoicie w urzedach, ja za swoim prawo jazdy czekałem 10min w kolejce, za dowodem osobistym może z 30min, więc to tragedi nie ma. Zobaczcie ile marnujecie czasu wylewając swoje żale na forum.

PostNapisane: 6 lipca 2012, 13:54 

bialykarol, forum jest dobrowolne i jest formą rozrywki. Dokumenty są przymusowe, płatne i bez najmniejszego sensu. Jak nie dostrzegasz różnicy to nic na to nie pomogę.

PostNapisane: 6 lipca 2012, 13:58 
Forumowicz

Tomek napisał(a):
bialykarol, forum jest dobrowolne i jest formą rozrywki. Dokumenty są przymusowe, płatne i bez najmniejszego sensu. Jak nie dostrzegasz różnicy to nic na to nie pomogę.

w
Rozumiem, ale smieszy mnie ten lament bo za 20lat bedzie trzeba stać 10minut w kolejce.

PostNapisane: 6 lipca 2012, 14:33 
Zacna persona forum

bialykarol napisał(a):
za 20lat bedzie trzeba stać 10minut w kolejce.

Czy ja wiem, czy 10 minut, jak pół Polski zleci się do WK w każdym mieście, a znając statystycznego Kowalskiego każdy będzie to załatwiał na ostatnią chwilę i tak z Twoich 10 minut zrobią się ze dwie godziny w kolejce ;) Przecież jak było, gdy ostatnio były zmieniane prawka/DO? Teraz też tak będzie nie oszukujmy się.

I Obrazek Poland Kurde!

PostNapisane: 6 lipca 2012, 14:53 
Forumowicz

No masz racje:P ale jak oddac Pit żeby był zwrot siana to jak najszybciej xd

PostNapisane: 6 lipca 2012, 14:54 
Zacna persona forum

bialykarol napisał(a):
ale jak oddac Pit żeby był zwrot siana to jak najszybciej xd

A żebyś się nie zdziwił :D Tzn ja poszedłem od razu, ale znajomi (w tym moja dziewczyna) oczywiście na ostatnią chwilę :D Ja pieniążki ze zwrotu dawno przepiłem, a oni czekają :)

I Obrazek Poland Kurde!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1