BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 18:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 3 lipca 2012, 16:42 
Przyjaciel forum

Tomek napisał(a):
Byczus napisał(a):
tak, i cofnijmy się do średniowiecza najlepiej...
już są karty zbliżeniowe, a to zapewne dobry początek rozwoju w tej dziedzinie.

Magnetyczne też miały być dobre a się okazało że taniej jest przewozić fizyczną gotówkę uzbrojonym bankowozem niż robić elektroniczne przelewy :rotfl:

Wiesz to raczej wina rynku, na ktorym poziom oplat jest pozbawiony logiki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 lipca 2012, 18:20 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
5,88 pb98 verva, najtańsza pb95 w mieście 5,57

PostNapisane: 5 lipca 2012, 16:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Dobrze przedstawiony udział podatków w całościowej cenie paliwa:

http://www.autocentrum.pl/naszym-zdaniem/ile-naprawde-kosztuje-paliwo/#newsletter

Cytuj:
Jak codziennie rano rozpocząłem dzień od przeglądu najświeższych wydarzeń z kraju i ze świata. Nagłówek jednego z artykułów brzmiał: "Nowy podatek tuż tuż". "Który to już z kolei?", uśmiechnąłem się pod nosem. Jakby tych, które już teraz musimy płacić było mało! A co się dzieje z tymi "datkami"? Gdzie one wędrują? Na co są wykorzystywane? Jak się głębiej nad tym zastanowić to ręce samoczynnie opadają - uczciwie pracując za każdą przepracowaną godzinę musisz zapłacić podatek. Kupując chleb czy mleko płacisz podatek. Ba, nawet kupując używany samochód płacisz podatek (od wzbogacenia), i to pomimo tego, że jego pierwszy właściciel uiścił niemałą sumkę w Urzędzie Skarbowym w momencie, gdy wyjeżdżał z salonu. Tankując paliwo płacisz podatek - i to bynajmniej nie jeden, ale kilka. Ile tak naprawdę kosztuje Cię zatankowanie auta do pełna i jaka część tej kwoty trafia do Państwa?

O tym, że na stacjach benzynowych jest drogo chyba nikogo nie trzeba przekonywać. 5.67 PLN za litr benzyny i 5.61 za litr oleju napędowego to niemało – tym bardziej dla osoby, która dużo podróżuje. Jeszcze kilka lat temu pełen 60-litrowy bak paliwa kosztował 200 PLN. Teraz za 200 PLN zalejemy do niego co najwyżej 35 l paliwa – by pistolet dystrybutora „odbił” potrzebnych jest jeszcze jakieś 140 PLN. Przerażające, prawda?

Na cenę paliwa na dystrybutorze składa się wiele czynników, w tym cena surowca (ropy naftowej), koszty przerobu (rafinerie), dystrybucji (transport, marża stacji benzynowych), no i oczywiście najważniejsze, czyli dola Państwa – podatki. Co najbardziej irytujące tych ostatnich w cenie paliwa jest kilka.

Łącznie w cenę paliwa wliczone są trzy grupy podatków: podatek VAT od towarów i usług w wysokości 18.7%, opłata paliwowa (99.19 PLN za 1000 litrów benzyny oraz 249.92 PLN za 1000 litrów ON, co obecnie daje odpowiednio ok. 1.8 i 4.3% ceny paliwa), oraz akcyza. Tej ostatniej w cenie paliwa jest stosunkowo najwięcej, bo ok. 21% w przypadku oleju napędowego ON oraz ok 28% w przypadku benzyny - stawki procentowe uzależnione są od kursu europejskiej waluty.

Opłata paliwowa to w zasadzie jedyny podatek w cenie paliwa, który w całości przeznaczony jest na poprawę infrastruktury komunikacyjnej (drogowej, kolejowej). Zgodnie z prawem 80% wpływów z tytułu opłaty paliwowej zasila Krajowy Fundusz Drogowy, a pozostałe 20% Fundusz Kolejowy. Co się dzieje z wpływami z akcyzy czy z VAT?

Jeszcze ciekawsze wnioski można wyciągnąć rozkładając cenę paliwa na dystrybutorze na czynniki pierwsze. Wówczas okaże się, że kwoty zostawiane przez kierowców na stacjach paliw trafiają w ponad 40% do budżetu państwa. Jak to się dzieje?

Obecnie litr benzyny bezołowiowej kosztuje ok. 5.67 PLN. Na tę cenę składają się trzy grupy podatków: opłata paliwowa (ok. 0.1 PLN/litr), VAT (18.7% czyli 1.06 PLN) oraz akcyza (ok. 28%, w zależności od kursu europejskiej waluty, czyli 1.57 PLN). Razem daje to kwotę ok. 2.73 PLN, czyli ok. 48% ceny na dystrybutorze! Krocząc dalej tą ścieżką okaże się, że płacąc na stacji benzynowej za pełen bak benzyny 350 PLN, 168 PLN trafia do Kasy Państwa!

W przypadku oleju napędowego jest niewiele lepiej. Litr „ropy” kosztuje obecnie ok. 5.61 PLN, z czego 0.24 PLN to opłata paliwowa (ok. 4.3%), 1.05 PLN to VAT (18.7%), a 1.17 PLN to akcyza (ok. 21%, w zależności od kursu europejskiej waluty). Łącznie daje to kwotę 2.46 PLN, czyli ok. 44% ceny paliwa. Płacąc 330 PLN na stacji benzynowej za pełny bak ropy naftowej, 144 PLN trafia do budżetu państwa.

Jak widać, żyjemy w świecie, w którym nic nie jest tak pewne, jak podatki. Zresztą o istocie datków na rzecz państwa i ich znaczeniu mówili już wielcy myśliciele minionych epok, jak chociażby Cyceron – „Podatki są sprężyną państwa”.

Zresztą, obserwując ostatnie wydarzenia na rynku paliwowym nie sposób nie zauważyć, że pomimo znaczącego spadku cen ropy naftowej na światowych rynkach, ceny paliw w Polsce pozostają niemal na tym samym, wysokim poziomie. Mimo, że w ciągu minionych trzech miesięcy baryłka ropy staniała o ok. 30%, w cenach paliw na stacjach benzynowych tego nie widać. Zatem czyżby sprzedawcy detaliczni, czyli właściciele stacji benzynowych, próbowali odbijać straty sprzed kilku miesięcy podnosząc teraz marże?

Zastanawiając się nad sensownym zakończeniem tego artykułu natknąłem się na słowa, które chyba najlepiej oddają charakter stosunków Obywatel - państwo – były to słowa Jeana Baptiste Colberta następującej treści „Sztukę pobierania podatków porównać można do skubania gęsi: należy wyrywać z niej jak najwięcej piór przy jak najmniejszym syczeniu ptaka.” Jakże to boleśnie prawdziwe, nieprawdaż?

PostNapisane: 5 lipca 2012, 17:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Niech dodadzą do tych 48% dla PB i 44% dla ON jeszcze te opłaty jakie właściciele stacji odprowadzają do państwa wtedy wyjdzie grubo ponad 50%.

PostNapisane: 5 lipca 2012, 18:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Jedynie martwią mnie problemy z tymi firmami co nie dostali kasy bo obecnego punktu widzenia nie mają co liczyć na kasę bo państwo nie może zapłacić za wykonaną pracę jeszcze raz - musi wyegzekwować od firm wypłacenie podwykonawcą - a to może okazać się nie realne jak to w polskim biznesie bywa na co dzień. Te hieny na pewno będą chciały to wykorzystać, tonący brzytwy się chwyta.

Paliwko trochę po taniało, 5,59 ON ostatnio tankowałem :)

PostNapisane: 5 lipca 2012, 19:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Odnośnie upadających spółek budowlanych deejeys to:
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706160,908237-Rzad-rozwaza-przejecie-upadajacych-spolek-budowlanych.html
Komentarz posła Wiplera: "Szczyt bezczelnosci. Jeśli ktoś chce napisać doktorat z upaństwowienia strat i sprywatyzowania zysków, niech zacznie obserwacje tego procesu! Jeśli to przejdzie, to w Polsce można naprawdę dokonywać najabsurdalniejszych kradzieży!"

Jeden z ciekawszych komentarzy na ten temat: "Masakra jakaś. Firma wcześniej sprywatyzowana, wzięła forsę publiczną, podwykonawcom nic nie zapłaciła, a żeby uciec od odpowiedzialności za wierzytelności ogłosiła upadłość, przyczyniając się do ruiny tysięcy osób. I teraz jakiś bubek ma czelność mówić o nacjonalizowaniu tego bajzlu ??!! To jest gorzej niż w republikach bananowych. Oczywiście to nic dla polskiego podatnika."

W okolicach Poznania Pb 95 za 5,61zł.

PostNapisane: 5 lipca 2012, 19:58 

Poznań "katowicka" ON - 5,55zł (po rabacie 5,49zł)

jak za friko
:rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 5 lipca 2012, 20:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
mmichalowski, tak tylko nie wiem w jakiej branży siedzisz ? Bo ogólnie taki proceder (nie płacenie podwykonawcą) to jest znany w tym kraju od lat... Znam ogromną ilość takich sytuacji...

W tej chwili z racji tego, że jest to dosyć medialne jest szansa, że może coś z tym zrobią ale wątpie...

PostNapisane: 7 lipca 2012, 08:53 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Byczus napisał(a):

jak za friko

Na Nestea wczoraj 5.39... Wreszcie w odpowiednim kierunku idą ceny.

PostNapisane: 7 lipca 2012, 09:39 
Przyjaciel forum

Niestety już nie idą. Od dwóch dni ostro w górę w sumie około 15gr PB i ON i zapowiadają dalsze duże,gwałtowne podwyżki bo ropa ostro drożeje.

PostNapisane: 7 lipca 2012, 12:03 
Przyjaciel forum

deejeys napisał(a):
mmichalowski, tak tylko nie wiem w jakiej branży siedzisz ? Bo ogólnie taki proceder (nie płacenie podwykonawcą) to jest znany w tym kraju od lat... Znam ogromną ilość takich sytuacji...

Wiesz, nie ma prostego rozwiazania takiej sytuacji, mozesz ubezpieczyc platnosci i miec to w jakis stopniu z glowy, jednak wiadomo, ze to dodatkowy koszt.

deejeys napisał(a):
W tej chwili z racji tego, że jest to dosyć medialne jest szansa, że może coś z tym zrobią ale wątpie...

Ja tez, bo ciezko o dobre rozwiazanie, wspolpraca tych firm to prawdziwa piramida, 4-5 poziomow podwykonawcow. Jedyny pomysl jaki przychodzi mi do glowy to jakas modyfikacja escrow przy zamowieniach publicznych, np. firma, ktora wygrywa przetarg dostaje pieniadze (a raczej swoja czesc) dopiero gdy rozliczy sie z podwykonawcami czy dostawcami materialow (w rozliczeniu posredniczy bank).

PostNapisane: 7 lipca 2012, 13:07 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Vermilion napisał(a):
Jedyny pomysl jaki przychodzi mi do glowy to jakas modyfikacja escrow przy zamowieniach publicznych, np. firma, ktora wygrywa przetarg dostaje pieniadze (a raczej swoja czesc) dopiero gdy rozliczy sie z podwykonawcami czy dostawcami materialow (w rozliczeniu posredniczy bank).

A mi jeszcze inny - w umowie główny wykonawca dokonuje cesji wierzytelności z tytułu wynagrodzenia (w odpowiedniej części) na podwykonawców. Rezultat - kasa trafia od zamawiającego prosto do nich, po wykonaniu określonej części zadania. Takie rozwiązania się praktykuje.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 9 lipca 2012, 11:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
"Jest miejsce, gdzie benzynę kupisz za 3 złote"
http://www.rmf24.pl/ekonomia/news-jest- ... nId,621159
:zdziwko:

PostNapisane: 10 lipca 2012, 20:37 

--==Mały==-- napisał(a):
Niestety już nie idą. Od dwóch dni ostro w górę w sumie około 15gr PB i ON i zapowiadają dalsze duże,gwałtowne podwyżki bo ropa ostro drożeje.

a jednak
ON - 5,54zł/l (po rabacie 5,48zł/l) i jak by jeszcze w weekend gotówką płacić to by było 5,38zł :szok: :hyhy:

PostNapisane: 10 lipca 2012, 20:42 
Przyjaciel forum

Daj im jeszcze chwilkę podrożeje.

PostNapisane: 10 lipca 2012, 21:15 
Forumowy terrorysta

Byczus napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):

a jednak
ON - 5,54zł/l (po rabacie 5,48zł/l) i jak by jeszcze w weekend gotówką płacić to by było 5,38zł :szok: :hyhy:

Promocje nie łączą się.

PostNapisane: 10 lipca 2012, 22:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Panowie to jest temat o paliwach nie autostradach i przekretach z nimi zwiazanych jesli dobrze pamietam to juz jest temat na forum o tym.

PostNapisane: 14 lipca 2012, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m34b19
Bobby Vintage napisał(a):
Byczus napisał(a):

jak za friko

Na Nestea wczoraj 5.39... Wreszcie w odpowiednim kierunku idą ceny.

nie ciesz się za wcześnie bo za nie długo lemingi cie zaskoczą wyższa ceną niż do tych czas a po co a po to żeby żyło się lepiej WSZYSTKIM

PostNapisane: 14 lipca 2012, 22:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 325
Ja juz od dawna nie patrze na ceny paliw. Juz mnie nie bawi obnizka o 5 groszy a za kilka dni podwyzka 15gr... jezdze dosc duzo, wiec tak czy siak musze zalac...a roznica 1zł-2zł na pelny zbiornik paliwa nie robi jakiejs wielkiej roznicy.
P.S. Moim głownym paliwem, odkad pamietam jest LPG :D

PostNapisane: 15 lipca 2012, 00:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m34b19
DAN V8 napisał(a):
Ja juz od dawna nie patrze na ceny paliw. Juz mnie nie bawi obnizka o 5 groszy a za kilka dni podwyzka 15gr... jezdze dosc duzo, wiec tak czy siak musze zalac...a roznica 1zł-2zł na pelny zbiornik paliwa nie robi jakiejs wielkiej roznicy.
P.S. Moim głownym paliwem, odkad pamietam jest LPG :D

ja pierniczę nie wierze w końcu jakiś rozsądny człowiek który mądrze gada

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1