Witam,
Od pewnego czasu wraz z narzeczoną wałkujemy temat zmiany samochodu, w zasadzie trudno jest nam ( przede wszystkim mi ) na cokolwiek się zdecydować.
Na 85% raczej już pora zrezygnować z marki którą poruszamy się obecnie, kolejny zakup byłby już 3im samochodem tej marki.
BMW to bardzo dobre auta, ani ten ani poprzedni egzemplarz nigdy mnie nie zawiódł, ale doszliśmy do wniosku ze warto też spróbować czegoś innego.
Szukamy auta wygodniejszego, bardziej komfortowego, nowocześniejszego.
Kryteria poszukiwań:
Rok: od 2000 w górę.
Nadwozie : tylko i wyłącznie sedan
Napęd : mile widziane 4WD
Skrzynia : tylko automat.
Paliwo: ??
Oglądaliśmy kilka samochodów najlepiej jeździło się nam w w211 w220 oraz vw phaeton`ie
Priorytetem dla nas jest cisza, bezpieczeństwo. Ku mojemu zdziwieniu ten ostatni tanieje z dnia na dzień
Kawał dobrze sklejonego auta za niewygórowana kwotę.
W220 - widać ze początki tego auta sięgają lat 9x tych, poliftowa deska jest już dużo bardziej przystępna, sporo egzemplarzy miało widoczną korozję nadwozia ogólnie wszędzie piszą o tym ,ze to auto przegrywa nierówną walkę z rudym kolegą..
W211 - komfort w zasadzie taki sam co u większego brata - dużo schowków - super zegary i środek, z moich informacji maska oraz tylna klapa jest alu. ? ?

, największy minus tego auta to to ,że 80% sprzedawanych aut to silniki wysokoprężne, nie miałem nigdy tego typu ( diesel) auta, po paro kilometrowej przejażdżce nie wyrobiłem sobie jeszcze zdania na temat czy dobrze mi się tym podróżuje, ale nigdy do tego napędu w osobówce nie byłem przekonany ( może czas to zmienić ? jakieś argumenty za oraz przeciw mile widziane )
Vw- mocarny duży ponton najczęściej bardzo dobrze wyposażony jechaliśmy silnikiem 3.2 - osiągi zadowalające - spalanie jak najbardziej - OK.
Należę do spokojnych kierowców (jazda 60, 65 km/h nie jest dla mnie problemem ) raczej nie pałuje czy trzeba czy nie trzeba ,ale lubię sobie czasem przekręcić trochę wyżej

.
Szybkie ciasne zakręty czy sunięcie bokiem nie są dla mnie, głównie przemieszczamy się w trasie, miasto to czasami do makro, kina, zakupy w galerii.
Zapraszam do wyrażenia własnego zdania /opinii na temat w/w aut i / lub propozycje innych samochodów.
Pozdrawiam.