BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kilka pytań odnośnie bmw E46.
PostNapisane: 13 sierpnia 2012, 23:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
To trzeba było tak od razu.. Potem przeczyta to jakiś, powiedzmy, 'przyszły użytkownik' i będzie miał w głowie tylko to, że prawdziwe BMW to tylko wielgasny silnik i mpakiet. To nieprawda, ja nie mam mpakietu, a moja beemka chyba jest prawdziwa..

330xd
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 sierpnia 2012, 08:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
źle to wszystko ująłem i nie przemyślałem że kogoś mogę urazić.np. jeśli chodzi o oszczędność osobiście nie kupił bym BMW.jeśli chodzi o modele z najsłabszymi silnikami to nie palą mało a koszty utrzymania są wysokie.ktoś kupuje podstawowy silnik benzynowy, auto mu nie jedzie, trzeba sporo wlać i u mechanika jest ból jak przykładowo trzeba zmienić wahacze.szukał bym w takim przypadku innego auta.troszkę sytuacja się zmienia z dieslami po 2000roku.one już w miarę fajnie jadą i palą mało w porównaniu do konkurencji.najnowsze modele to też już inna bajka bo większość z nich jest dobrych.sam osobiście też nie szukał bym samego komfortu w tych autach, mimo iż można go w BMW bez problemu znaleźć.ja kocham tą markę za prowadzenie a to przede wszystkim czuje w aucie z m-pakietem, gdzie jest zawieszenie które mi bardzo pasuje.z chęcią sam bym jeździł coupe lub cabrio.autem w stylu germana.aczkolwiek jeździłem e39 m54b25 w pełnym m-pakiecie i byłem zachwycony.w BMW jest sporo dodatków wewnątrz i na zewnątrz które mnie w tej marce kręcą.większość z nich można właśnie dostać mając pełny m-pakiet.za to właśnie kocham BMW.

PostNapisane: 14 sierpnia 2012, 14:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
panowie co do cieknacej pompy wspomagania,wymiencie uszczelke(oring) pod korkiem-przerabialem to juz w wielu beatach swoich i znajomych(e46 i e39)

PostNapisane: 14 sierpnia 2012, 14:42 
Zacna persona forum

No moi znajomi też wymieniali i dalej im ciekło. :rotfl:

330xd
Obrazek

PostNapisane: 14 sierpnia 2012, 15:53 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
nixon napisał(a):
ktoś kupuje podstawowy silnik benzynowy, auto mu nie jedzie, trzeba sporo wlać i u mechanika jest ból jak przykładowo trzeba zmienić wahacze.szukał bym w takim przypadku innego auta.troszkę sytuacja się zmienia z dieslami po 2000roku.one już w miarę fajnie jadą i palą mało w porównaniu do konkurencji.najnowsze modele to też już inna bajka bo większość z nich jest dobrych.sam osobiście też nie szukał bym samego komfortu w tych autach, mimo iż można go w BMW bez problemu znaleźć.

Podstawowy czyli te 1.8 /1.9, bodajże jeszcze ośmiozaworowe? Też tego nie kumam, jedzie wątło, pali jak dwa razy większy silnik. Swojego nie kupowałem, żeby mi mało palił albo był tani w utrzymaniu, zresztą bez problemu można znaleźć obiektywne informacje na ten temat (błagam, nie zaczynajcie znowu licytacji ile pali 1.8 /2.0/2.8 /4.4), więc zdrowy umysłowo dorosły człowiek powinien wiedzieć, na co się porywa.

A życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 14 sierpnia 2012, 16:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
każdy inaczej patrzy na samochód i ma do tego prawo.ja wyraziłem swoją opinie ale to nie znaczy że inni muszą się z nią zgadzać.po to tu jesteśmy by móc wyrazić jakieś swoje doświadczenia czy zdanie na jakiś temat

PostNapisane: 16 sierpnia 2012, 00:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: chcę mieć
Nie jestem w stanie ustosunkować się do każdego napisanego pod moją nieobecność posta, tak czy siak przeczytałem wszystkie.
Wnioski następujące:
Chyba lepiej przemęczę się jeszcze w A4 i dozbieram do porządnej sztuki. Chciałbym kupić taką, która jest najbliższa oczekiwaniom, resztę "wyrzeźbię" sam.
Co do mpakietu - przekonuje wygląd, zawieszenie jak się spodziewam - utwardzone - a ja chciałbym uniknąć obniżenia komfortu na rzecz sportowego prowadzenia.

PostNapisane: 19 sierpnia 2012, 21:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
jonas napisał(a):
Podstawowy czyli te 1.8 /1.9, bodajże jeszcze ośmiozaworowe? Też tego nie kumam, jedzie wątło, pali jak dwa razy większy silnik.

Te silniki wbrew pozorom maja bardzo duzy sens dla ludzi ktorzy malo jezdza np. po miescie odwozac dzieci do przedszkola 2km, a pozniej do pracy kolejne 2km. Roznice w spalaniu w porownaniu z jakims r6 na poziomie 3l (11 vs 14?) jest juz odczuwalna w kieszeni (robiac smieszne 1000km miesiecznie wychodzi 180zl, rocznie ponad 2000, za to mozesz pojechac na wakacje tygodniowe w PL), a dolicz do tego mniejsze (tansze) hamulce, mniej oleju, mniej swiec, mniejsze (tansze) opony, nizsza stawka za OC, jest roznica, a niewysilona benzyna na lancuchu jest totalnie bezobslugowa przy dwumasach, turbosprezarkach, wtryskach czy filtrach w dieslu i jest cieplutko w zime...

PostNapisane: 20 sierpnia 2012, 00:15 
Zacna persona forum

Krzysiek_E34 napisał(a):
jest cieplutko w zime

Potwierdzam, M47 z padniętym elektrycznym podgrzewaczem cieczy - do licha me. :cisza:

330xd
Obrazek

PostNapisane: 20 sierpnia 2012, 07:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Krzysiek_E34 napisał(a):
Te silniki wbrew pozorom maja bardzo duzy sens dla ludzi ktorzy malo jezdza np. po miescie odwozac dzieci do przedszkola 2km, a pozniej do pracy kolejne 2km. Roznice w spalaniu w porownaniu z jakims r6 na poziomie 3l (11 vs 14?) jest juz odczuwalna w kieszeni (robiac smieszne 1000km miesiecznie wychodzi 180zl, rocznie ponad 2000, za to mozesz pojechac na wakacje tygodniowe w PL), a dolicz do tego mniejsze (tansze) hamulce, mniej oleju, mniej swiec, mniejsze (tansze) opony, nizsza stawka za OC, jest roznica, a niewysilona benzyna na lancuchu jest totalnie bezobslugowa przy dwumasach, turbosprezarkach, wtryskach czy filtrach w dieslu i jest cieplutko w zime...

Bardzo madra wypowiedz :ok:

Dodam jeszcze, ze oszczednosc zaczyna sie juz przy samym zakupie auta...taki sedan z 2002r z R4 pod maska bedzie z 8-10 tys tanszy od R6 2.8-3.0 ;)

PostNapisane: 20 sierpnia 2012, 17:25 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Krzysiek_E34 napisał(a):
jonas napisał(a):
Podstawowy czyli te 1.8 /1.9, bodajże jeszcze ośmiozaworowe? Też tego nie kumam, jedzie wątło, pali jak dwa razy większy silnik.

Ja właśnie dlatego szukałem R4 2.0 zamiast R6 2.8 (diesle skreśliłem na starcie, przy moich rocznych przebiegach nie mają żadnego sensu), ale jak przejechałem się 1.8 / 1.9, a potem 2.0, nie brałem tych pierwszych w ogóle pod uwagę. Być może komuś wystarcza mizerne przyspieszenie, a zwyczajnie podoba mu się buda E46, choć trudno mi to zrozumieć. Z drugiej strony nikt nie zmusza do kupowania tego czy innego silnika, na szczęście BMW daje tu naprawdę szeroki wachlarz możliwości.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1