BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 05:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E39 535i słabe przyspieszenie ( mała moc ?? )
PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 21:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E65
Kod silnika: N62
Witam.Jestem na forum nowy więc na początek chciałem się przywitać i pozdrowić szanownych "forumowiczów".Jestem od niedawna posiadaczem BMW E39 535 z 12.1998r z automatyczną skrzynią biegów oraz gazem sekwencyjnym "PRINS".Mam taki problem ....samochód jest jakiś "zamulony" tzn. nie ma odpowiedniego przyspieszenia......do 100km/h na trybie "D" skrzyni biegów przyspiesza ~14 s na "S" ~ 12 sekund ( a powinien przyspieszać w ~ 8 sekund ) Dodam że byłem u dwóch mechaników i żaden nie stwierdził blędów podłączając komputer (jeden mechanik się przejechał i powiedział że faktycznie "mół" i jedo E39 528 na manalu przyspiesza lepiej ).Jeden mechanik coś mówił że może vanos źle ustawiony ale że żadne czujniki błędu nie wykazują i wszystko jest w normie (miał raczej dobre urządzenie diagnostyczne-soft to DIS ) Reasumując ...mam samochód mało palący ( przy spokojnej jeździe na trasie spalił 24,5 l gazu na 230 km), odpalający dobrze (raz na jakiś czas coś mu się "namiesza" i na rozruszniku trzyma z 15s zanim zapali ale to tylko na gorącym i naprawdę raz na 30 odpaleń coś się takiego dzieje ) lecz niestety jakiś zamulony ........Nie wiem co dalej robić ( w sumie można tak jeździć ) ale coś mnie rusza by przywrócić moje BMW do stanu takiego jak ma być . Może jechać do trzeciego mechanika ??? Wymienić w ciemno przepływomierz (czytałem że jak on jest nie zabardzo ok to takie objawy mogą być .....(nadmieniam że żadnych błędów nie ma ).......Proszę o jakąś poradę

Pozdrawiam serdecznie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E39 535i słabe przyspieszenie ( mała moc ?? )
PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 21:50 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Może Ci gaz rozregulował instalacje i "zapchał" silnik , mi właśnie coś podobnego sie dzieje. Spróbuj pojezdzic kilka dni na samej benzynie. Jak wróci do normalności to znaczy ze coś z instalacją gazową masz nie tak.

PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 22:03 
Pierwsze kroki

Witam ponownie ...dodam że praca silnika na gazie czy na benzynie jest identyczna...trudno nawet zauważyć kiedy się przełącza z benzyny na gaz ....na benzynie mogę pojeździć kilka dni tylko żeby to pomogło :):):)

PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 22:06 
Specjalista

kruel, poczekaj jeszcze na opinię innych osób ;) w między czasie filtr powietrza wyczyść/wymień :P

PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 22:18 
Pierwsze kroki

Filtr powietrza wymieniony......ale fajne forum ):):).... Powiem tak .....od chwili zakupu samochodu (3 tygodnie ) wymieniłem filt powietrza,tylną prawą sonde lambda (kable były urwane),wentylator chłodnicy (dodam że urwana była jedna łopata - jest tam ich 11 i samochód wpadał w odczuwalne wibrację -po wymianie jest super) i powymieniałem łaczniki stabilizatorów przód-tył oraz gumy na wahaczach przód i jeden tyny wahacz tył ........o przetwornicy ksenona już nie wspomne :):):) Samochód doprowadziłem do stanu "prawie igła " lecz właśnie mam jeszcze problem z tym przyspieszeniem...Jakby 2 osoby posiadające podobne samochody nie powiedziałyby mi że moje auta "nie jeździ" a tylko "buczy" to pewnie nie drążyłbym tematu.........:):) ach nieraz słodka niewiedza bywa lepsza :):)
Pozdrawiam

PostNapisane: 28 sierpnia 2012, 16:58 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
kruel, na początek zrób reset kompa /ECU/ przez odłączenie akumulatora /conajmniej 30 minut/, następnie podłącz kompa i najlepiej załącz screeny z pracy silnika LIVE DATA. Może ktoś coś wtedy podpowie... Często siada przepływka a błedu nie będziem i ją bym w pierwszej kolejności obstawił. Po jej parametrach w LIVE DATA będzie widać czy jest sprawna.

PostNapisane: 28 sierpnia 2012, 19:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
Możesz też mieć zapchane katalizatory.
Napisz jeszcze skąd jesteś.

PostNapisane: 28 sierpnia 2012, 20:01 
Pierwsze kroki

Reset robiłem...... Co do przepływki jutro się umówiłem z mechanikeim i mi podmieni w celu sprawdzenia....Katalizatory ...chm..... też myślałem o tym lecz nie ukrywam że cały wydech mam w oryginale i nie chce go ciąć.....ale jak będzie potrzebne to jak najbardziej udrożnie je.......
Pozdrawiam

PostNapisane: 28 sierpnia 2012, 20:01 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
zapchane katy albo przepływka, może nawet nie wywalać błędu

PostNapisane: 28 sierpnia 2012, 20:03 
Pierwsze kroki

aaa jestem z Sosnowca :):)

PostNapisane: 29 sierpnia 2012, 11:50 
Pierwsze kroki

Witam ponownie .....Mając dzisiaj dzień wony od pracy ......i chwilę czasu zrobiłem to co pisałem wczoraj czyli podjechałem do mechanika i podmieniłem przepływkę ......i aż trudno mi uwierzyc samochód zaczął jeździć jak by miał ze 100 koni więcej ....całkiem inne auto.Nie wiem czy dobrze czy też źle zrobiłem ale kupiłem od mechanika "używkę " za 200 zł ......nowy 330 zł ....tochę "przydziadowałem" ale chyba pojeżdżę chwile.....
ps.Nauczyło mnie to iż fakt że nie ma błędów na komputerze nie mówi że wszystko z autem jest OK

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi .....

Kruel

PostNapisane: 29 sierpnia 2012, 11:56 
Pierwsze kroki

A jeszcze jedno (przepraszam za zaśmiecanie forum) Auto mam od 3 tygodni i spalanie gazu wynosi:
-trasa jazda do 130km/h 24,5 litra gazu przejechane 230 km
-miasto jazda raczej ostra , sprawdzanie tego nieszczęsnego przepływomierza,długo zapalony silnik na postoju 46 litrów gazu - 253 km

ps.Może kogoś to zainteresuje
BMW E39 535I 245 koni automat

PostNapisane: 3 września 2012, 12:36 

Moje BMW: e65
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
calkiem normalne spalanie 15 l to jest taka średnia dla tego auta po miescie jak sie wcisnie to 18-19

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

PostNapisane: 3 września 2012, 12:39 

Moje BMW: e65
Garaż: 3er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=89854

7er http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100011&start=0
szkoda, że nie sprawdziłeś tej starej przepływki jestem ciekaw jak by te screeny wyglądały ;/
Ja mam wrażenie,że moja jest zmulona ale od dołu z startu tylko i zakresu prędkości do 30km/h, ale to chyba kwestia blisko 2 ton i automatu. Bo później idzie jak głupia

e65 745i http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127319
e38 http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116406&start=0

"To jest Polska stary, tu się ciężko oddycha..."

brak zgody na reklamę

PostNapisane: 18 września 2012, 14:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25
trochę odbiegnę od temtu , a czy przepływki w 2.3 , 2.5 , 2.8 różnią się ? czy jest to ten sam przepływomierz?

PostNapisane: 18 września 2012, 14:59 
Specjalista

po numerach sprawdz

PostNapisane: 18 września 2012, 18:38 
Pierwsze kroki

Euforia już minęła.....auto jeżdzi dużo lepiej niż jeździło ale.... wciskając na luzie nagle gaz do końca silnik przydusi tak na ok 2s i potem wkręca się na obroty.Jak mu tak wcisne trochę gazu to się wkręca......inaczej naciskam nagle cały gaz dusi...naciskam pół gazu jest ok .....trzymam obroty na 2 tys i wciskam nagle do konca jest ok....i właśnie też zaobserwowałem to jadąc ....... nieraz jadąc powiedzmy 60 na godzinę wcisnę nagle cały gaz i .....przyspiesza.... ale nieraz to samo przyspieszenie po wciśnięciu całego gazu jest dużo większe (czuć że automat zmienił sobie biegi -Kickdown ???:) ) .....i znów będe kombinował :):):)Pozdrawiam

PostNapisane: 19 września 2012, 11:05 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523iA
Kod silnika: M52
Jak Ci ciężko odpala na co jakiś czas to może czujnik położenia wału daje oznaki końca żywotu:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1