Hehe kolejny kolega. Więc tak jak Mariano napisał niewiadomo ile masz tych głośników i jakie są to dzióry. Muszisz poprostu zobaczeć. Bass bez tuby to raczej kwestia abstrakcyjna. Np Mariano wie co to potworny bassik prawda

oczywiście ma tubę w bagażniku. Bez niej zalecane są tak zwane głośniki midbassowe. Wkleję Ci tutaj to co napisałem w innym temacie dla Młodego, który też pytał dokłądnie o to samo czyli sprzęt do 600 zł bez tuby i wzmacniacza. Nie wiem jaką dokładnie moc ma Twoje radio. Jeśli nie ma 4x50 to będzie potrzebny wzmacniacz malutki taki do schowka za około 80zł. Można by było to zsumować albo zrobić na zasadzie bi-ampingu (połączenie różnych zestawów głośników z dwuch wzmacniaczy z podziałem na wysokie-średnie i niskie tony). Moja propozycjia na sprzęt do 600zł bez tuby w bagażniku:
Rozkład głośników:
Przód 2 x 13cm średni-wysoki ton dodatkowo do tego na słupkach lub desce rozdzielczej 2 x 2.5 cm wysoki ton koniecznie podłączony na zwrotnicy.
Tył 2 x 13cm niski-średni ton (głośnik midbasowy -typ głośnika zalecanego do auta które nie ma tuby w bagażniku) z maksymalną częstotliwością nie przekraczającą 8-10KHz (może być ciężko znaleść ale warto poszukać), istnieją tylko jednodrożne inne to podróbki, wyłącznie dobrej jakości bo podróbka nie zda tu egzaminu. Do tego także 2 x 2,5 cm wysoki ton na półce koło trzynastek podpiete koniecznie pod zwrotnice. Preferowane formy: Infinity, Rainbow, Pioneer, Lanzar, Hertz.
Przykłady głośników: średnica | funkcja | cena + komętarz
13 cm średni - wysoki ton - Pioneer TSG - 1349 (120zł) czysty dzwięk - warty dużo więcej kasy.
13 cm niski - średni ton + wysoki ton - Hertz ESK 130 (300zł) Zestaw zalecam na tył głośnik midbassowy + tweetery i zwrotnice. Taniej wychodzi zestaw.
13 cm głośnik midbassowy - Hertz EV 130 Głośnik midbassowy zalecany jeśli nie masz suba.
13 cm średni - wysoki - Infinity Preference 5012i (250zł) Bardzo dobry głośnik.
2,5 cm wysoki ton tweeter - Lanzar TWS (180zł) Moim zdaniem najlepszy jaki jest.
2,5 cm wysoki ton tweeter - Hertz HT 18 (130zł) Dobra jakość.
2.5 cm wysoki ton tweeter - Rainbow - modelu nie pamiętam (150zł) Jeden z najlepszych.
Zaznaczę że na dobry bass bez suba w bagażniku to nie licz. Poprostu nierealne. Ale dokłądając coś dobrego do tego, wyciszając auto to już możesz jechać na jakieś zawody car audio klasa Amator. Głośniki i firmy które wymieniłem są bardzo dobrej jakości i różnią się niewielkimi różnicami więc w wyborze możesz kierować się ceną.