BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 10:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] jakie głośniki do radia alpine cde 7843rm ???
PostNapisane: 5 marca 2007, 19:27 
Pierwsze kroki

witam wszystkich.na wstępie zaznaczam że jestem laikiem w temacie car audio więc proszę was o radę. kupiłem to radyjko na allegro kierując się waszymi opiniami na temat najlepszych firm car audio.wiem że jest to najnizsza półka alpine ale na lepsze brak funduszy, poza tym słyszałem że jak sie nie ma za dużo kasy to radio może być średniej klasy a ważne jest żeby głośniki były bardzo dobre.ale do rzeczy, zależy mi na czystym i głębokim dżwięku , żaden masaż pleców ,żadne tuby,dodatkowe wzmacniacze itp. najlepiej żeby nic nie trzeba przerabiać , nie potrzebuję wielkiej siły dźwięku, żeby mi się śrubki w aucie odkręcały ;) nawet nie wiem ile moja betka ma fabrycznych otworów na głośniki bo jadę po nią dopiero pod koniec miesiaca do włoch(już tam na mnie czeka :hyhy: ) a ona ma kaseciaka i jakies fabryczne głośniki. proszę was o radę jaki komplet głośników w niej zamontować(podobno dobre są helixy), ile tych głośników ma być (czyżby 6 ?), jakiej wielkości głośniki wejdą w fabryczne otwory? ile kasy trzeba wydać na dobry komplet. chcę ją uzbroić w dobre audio zaraz po powrocie.wszystkie podpowiedzi będą dla mnie cenne więc z góry dzięki
moje auto to 318i sedan `95

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2007, 18:03 
Częsty bywalec

zalezy ... mogą byc 4 lub 6 ..
co jeszcze... ile chcesz wydac to chyba nawjazniejesze zeby Ci pomoc.. opisz a wtedy bedzie cos wiecej mozna ustalic..

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2007, 21:31 
Pierwsze kroki

myśle że okolo 600zł.
jeśli to trochę mało to ewentualnie mógłbym zmienić narazie 2 a później
jak dozbieram kasy to resztę.
chodzi mi o to aby w pełni wykorzystać parametry radia.
dobrze jakby głośniki były trochę na wyrost gdybym w przyszłości zachorował na audiofilstwo i chciał zmienić radio na lepsze ;)
chciałbym również uzyskać jak najlepszy bas bez wrzucania dodatkowych tub.
słyszałem że są zestawy głośników, które mają bardziej miękki i wyróżniony basik a inne słabszy.
proszę o przykłady zestawów które najlepiej komponują się z tym radyjkiem

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2007, 16:26 
Częsty bywalec

zerknij sobie w ten temat.. http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=5158 i e.w napisz do yeahmana :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2007, 01:12 
Hehe kolejny kolega. Więc tak jak Mariano napisał niewiadomo ile masz tych głośników i jakie są to dzióry. Muszisz poprostu zobaczeć. Bass bez tuby to raczej kwestia abstrakcyjna. Np Mariano wie co to potworny bassik prawda :D oczywiście ma tubę w bagażniku. Bez niej zalecane są tak zwane głośniki midbassowe. Wkleję Ci tutaj to co napisałem w innym temacie dla Młodego, który też pytał dokłądnie o to samo czyli sprzęt do 600 zł bez tuby i wzmacniacza. Nie wiem jaką dokładnie moc ma Twoje radio. Jeśli nie ma 4x50 to będzie potrzebny wzmacniacz malutki taki do schowka za około 80zł. Można by było to zsumować albo zrobić na zasadzie bi-ampingu (połączenie różnych zestawów głośników z dwuch wzmacniaczy z podziałem na wysokie-średnie i niskie tony). Moja propozycjia na sprzęt do 600zł bez tuby w bagażniku:

Rozkład głośników:
Przód 2 x 13cm średni-wysoki ton dodatkowo do tego na słupkach lub desce rozdzielczej 2 x 2.5 cm wysoki ton koniecznie podłączony na zwrotnicy.
Tył 2 x 13cm niski-średni ton (głośnik midbasowy -typ głośnika zalecanego do auta które nie ma tuby w bagażniku) z maksymalną częstotliwością nie przekraczającą 8-10KHz (może być ciężko znaleść ale warto poszukać), istnieją tylko jednodrożne inne to podróbki, wyłącznie dobrej jakości bo podróbka nie zda tu egzaminu. Do tego także 2 x 2,5 cm wysoki ton na półce koło trzynastek podpiete koniecznie pod zwrotnice. Preferowane formy: Infinity, Rainbow, Pioneer, Lanzar, Hertz.

Przykłady głośników: średnica | funkcja | cena + komętarz

13 cm średni - wysoki ton - Pioneer TSG - 1349 (120zł) czysty dzwięk - warty dużo więcej kasy.
13 cm niski - średni ton + wysoki ton - Hertz ESK 130 (300zł) Zestaw zalecam na tył głośnik midbassowy + tweetery i zwrotnice. Taniej wychodzi zestaw.
13 cm głośnik midbassowy - Hertz EV 130 Głośnik midbassowy zalecany jeśli nie masz suba.
13 cm średni - wysoki - Infinity Preference 5012i (250zł) Bardzo dobry głośnik.

2,5 cm wysoki ton tweeter - Lanzar TWS (180zł) Moim zdaniem najlepszy jaki jest.
2,5 cm wysoki ton tweeter - Hertz HT 18 (130zł) Dobra jakość.
2.5 cm wysoki ton tweeter - Rainbow - modelu nie pamiętam (150zł) Jeden z najlepszych.

Zaznaczę że na dobry bass bez suba w bagażniku to nie licz. Poprostu nierealne. Ale dokłądając coś dobrego do tego, wyciszając auto to już możesz jechać na jakieś zawody car audio klasa Amator. Głośniki i firmy które wymieniłem są bardzo dobrej jakości i różnią się niewielkimi różnicami więc w wyborze możesz kierować się ceną.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2007, 17:06 
Forumowicz

Co do twojego opisu głosnikow to troszke bym spekulowal YEAHMAN poniewaz firma HERTZ nie jest przodujaca firma w car audio... Jedynie co MOge dodac DO tematu to na rynku Liczy JBL Alpine Rockford a co do Infinity to ludzie mowia ze to jest dobra Firma choc u Siebie w Aucie mam głosniki Infinity KAPPA jak ktos wie to najwyzszy model to choc maja duzo bo 100 W w rms to Kolega co ma Jbl rowniez o tje mocy graja lepiej a ja zaplacilem tylko cene lepsza Pozdraiwam

Posiadam Wszystkie czesci do BMW E 36;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2007, 22:30 
Pierwsze kroki

ok .przywiozłem samochodzik .zamontowałem radio, mam 4głośniki +2tweetery wszystko fabryczna nokia. powiem szczerze, że gra to badziewnie. chyba się skuszę na jakiś komplet infinity. czyli głośniki midbasowe z tyłu. 13 pod półkę +2 tweetery. a to radyjko ma 4x45 ale jednak chciałbym się obejść bez żadnych wzmaków. a nie wiecie mioże co zrobić żeby radio grało bez przekreconego kluczyka ? a tak w ogóle wesołych świąt!!!

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2007, 19:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Chcesz popelnic podstawowe bledy - pojsc na ilosc glosnikow i fatalne rozmieszczenie.

Podstawa - głosniki w przednich drzwiach, optymalnie 165mm - dzwiek ma dochodzic z przodu a glosniki srednioniskotonowe musza grac w komorze - tylko w drzwiach uzyskasz taki efekt.

Mocno zalecane jest zamontowanie nawet słabego, ale jakiegokolwiek zewnetrznego wzmacniacza - kolosalna poprawa brzmienia, jako ze wzmacniacze w radiach maja straszne znieksztalcenia - obojetnie ile bys nie wydał na radio. Nigdy nie bedzie dobrze (tak jak na wzmcniaczu).

Kup dobre głosniki przednie 165mm - do 300 zł juz dostaniesz przyzwoity zestaw Hertz ESK 165 lub Helix Blue 62

Do glosnikow takie panele:

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6957418

Drzwi oczywiście wytłumic matami chocby APP - twardymi - zawsze lepsze to niz nic.

I powinienes byc zaszokowany poprawą brzmienia za tak niewielkie pieniadze.

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2007, 20:44 
Pierwsze kroki

o kurcze :zdziwko: nie wiem czy czuję się na siłach, żeby się w to bawić.
wolałbym bez przerabiania czegokolwiek.czyli rozmieszczenie nagłośnienia w e36 jest fabrycznie już zkopsane? a jeżeli wymienie te wszystkie głośniki nokii a w ich miejsce wrzuce infinity to nie bedzie poprawy brzmienia???? napiszcie bo nie wiem czy się za to zabierać

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2007, 11:43 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
Oczywiscie tak jak piszesz, konstruktorzy chyba na zlosc tak zbudowali e36 aby ciezko ja bylo naglosnic.

Ale jak widzisz na wszystko sa rozwiazania - te panele montuje sie bardzo łatwo a poprawa dzwieku bedzie kolosalna. Gra warta swieczki bowiem wszystkie profesjonalnie naglosnione auta korzystaja wlasnie z takich przeróbek, tylko nie pytaj ile kasy ich wlasciciele za to płacą. Jak masz jeszcze jakies watpliwosci to pisz chetnie pomoge.

Co do wygluszenia drzwi matami - powinno to sie robic, jednak juz przez samo umiejscowienie glosnikow w drzwiach nawet bez wytlumienia bedziesz mial wielka poprawe.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2008, 20:58 
Pierwsze kroki

hey. czy można przerobic jakos te orginalne glosniki w e36 sedan bo gra kiepawo a radio mam dobre. dzieki
:padam:

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2008, 20:59 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
nie

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2008, 21:01 
Pierwsze kroki

aha. narazie brak kasy wiec chyba te zostanał.

Tytuł: Re: [e36] jakie głośniki do radia alpine cde 7843rm ???
PostNapisane: 3 września 2012, 22:22 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318tds
Kod silnika: M41
Koledzy a co powiecie o firmir magnat w tylna półke?? Ponieważ zastanawiam się nad ich kupnem

PostNapisane: 3 września 2012, 22:38 
Lepsze niż seryjne,ale nie dla audiofili :D

PostNapisane: 4 września 2012, 05:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
W tylną półkę nie kładziemy głośników najlepsze granie to scena zachowana z przodu :P

Według mnie magnat to słaby wybór :]

PostNapisane: 4 września 2012, 10:03 
Szczurek1986 napisał(a):
W tylną półkę nie kładziemy głośników najlepsze granie to scena zachowana z przodu

tesz tak mysle,,lepiej wyrzucić te głośniki ori pod nogami i wstawić coś mocniejszego i poprostu lepeij grającego,,choćby jakieś w miare dobre "głośniki koaksjalne" -dzwięk sie poprawi w stosunku do ori .

PostNapisane: 4 września 2012, 13:10 

Żadne koaksjalne tylko i wyłącznie zestaw odseparowany na zwrotnicy :)

PostNapisane: 4 września 2012, 14:11 
Szczurek1986 napisał(a):
Żadne koaksjalne tylko i wyłącznie zestaw odseparowany na zwrotnicy

tak by było najlepiej i najdrożej :)

sylwester066 napisał(a):
Koledzy a co powiecie o firmir magnat w tylna półke?? Ponieważ zastanawiam się nad ich kupnem

tak jak sam widzisz,,jeden radzi to drugi tamto :D ty chcesz na tył.
Zrób jak chcesz,wszystko zależy od kasy po taniości to na przód koaksjalne zamiast ori ( bedzie lepiej),,jak masz wiecej kasy na sound w aucie to sprawdz sobie ceny odseparowanych ze zwrotnicą.

POZDR

PostNapisane: 4 września 2012, 16:05 

Waldek100581 zwróć uwagę iż nawet w serii gwizdki masz oddzielone :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1