BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 08:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 5 września 2012, 08:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Ostatnio na shellu w Holandii cena ON - 1.39e
Czyli niecałe 5.7 w zależności od wartości zł.
W Belgii troszkę drożej,we Francji podobnie.
Nieźle się dzieje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 września 2012, 09:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Boogie w ostatnim czasie bardzo dużo paliwa sprowadzało się z DE głównie ON właśnie w ten sposób kupując tam bez podatków i opłacając akcyzę vat itd Często miało to sens niestety transport i opłaty są dość wysokie i nie były to duże różnicę 10-20gr na litrze ale zawsze coś. Mimo,że u nas opłaty i vat są wyższe dochodzi koszt transportu to i tak się opłacało. Tu widać różnicę w marżach mimo,że u nich paliwo na stacjach jest droższe 50gr-1zł to kupuje się taniej.
Niestety jest to dość kłopotliwe i zależy od wielu czynników dlatego import z DE raczkuje ale są ludzie, którzy kombinują z tym tematem. Więcej paliwa sprowadza się ze wschodu ale też mimo,że tam jest dużo taniej po wszystkich podatkach i opłatach wychodzi to max 20-30gr taniej. Zazwyczaj są to paliwa świetnej jakości lepszej niż orlenu ale niestety trzeba bardzo uważać i zawsze kontrolować bo łatwo kupić gówno dlatego też mało osób indywidualnie z tego korzysta.
Rozkwitają za to naftobazy przy wschodniej granicy,które sprowadzają paliwa i skupują od dostawców można tam kupić ON ok 10gr taniej niż w Orlenie bez kłopotów lub w podobnej cenie ON bez BIO dodatków czyściutki.
Z PB niestety nie mają ciekawej oferty.

Mimo wszystko są to minimalne różnice i zbytnio od orlenu się nie ucieknie. Lotos ma zawsze taką samą cenę Hurtową jak Orlen są to różnice max 1-2gr nigdy więcej.
Cyrk niestety mamy straszny. Baryłka kosztuje ok 114$ a dolar 3,35 więc ok 380zł za baryłkę cena wysoka ale z tego co pamiętam jak paliwo było w granicach 4.90-5.10 w zeszłym roku baryłka wychodziła 370zł więc skąd teraz te dodatkowe 70gr tego nikt nie wie.
Gdzieś w tym temacie wklejałem taką tabelkę z cenami.

PostNapisane: 5 września 2012, 10:24 
Uzależniony od forum :)

a mnie zastanawia jeszcze jedno;
Orlen Jarocin ON - 5,70zł/l
Orlen Krotoszyn ON - 5,89zł/l
odległość może jakieś 30km, a różnica w cenie za l prawie 20gr. a podobno marża to 3-4gr na litrze.. to co jest grane? Ci w Jarocinie dopłacają do biznesu?? czy stacja w Krotoszynie ma ogromną marżę? i nie jest to sytuacja jednostkowa, tylko zawsze kiedy robie tą trasę, ceny znacznie się różnią na tych stacjach.

PostNapisane: 5 września 2012, 10:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Byczus, To jest nic :D W Oświęcimiu (małopolskie) zawsze ceny są po 40-50gr wyższe niż w np. Tychach (śląskie) :D a odległość między tymi miastami to 25km :D

PostNapisane: 5 września 2012, 10:54 
Forumowy terrorysta

Róznica w cenie na Orlenach wynika z tego, że jedne stacje sa własnoscia Orlenu, a inne sa stacjami prywatnymi pod patronatem Orlenu.

PostNapisane: 5 września 2012, 11:14 
Przyjaciel forum

Byczus napisał(a):
a mnie zastanawia jeszcze jedno;
Orlen Jarocin ON - 5,70zł/l
Orlen Krotoszyn ON - 5,89zł/l
odległość może jakieś 30km, a różnica w cenie za l prawie 20gr. a podobno marża to 3-4gr na litrze.. to co jest grane? Ci w Jarocinie dopłacają do biznesu?? czy stacja w Krotoszynie ma ogromną marżę? i nie jest to sytuacja jednostkowa, tylko zawsze kiedy robie tą trasę, ceny znacznie się różnią na tych stacjach.

renoraines napisał(a):
Róznica w cenie na Orlenach wynika z tego, że jedne stacje sa własnoscia Orlenu, a inne sa stacjami prywatnymi pod patronatem Orlenu.

Dokładnie tak ta z ceną ON 5.70 to własność Orlen cenę mają ustaloną identyczną jak Hurtowa zakupu bez marży tak teraz mają wszystkie stacje własnościowe Orlenu w PL od 3 tygodni a ta 5.89 to stacja prywatna pod patronatem Orlenu i tam ktoś próbuje cokolwiek zarobić,żeby starczyło chociaż na koszty utrzymania choć przy 19gr i tak nie starczy dodatkowo sprzedaż na pewno jest mniejsza i traci klientów dzięki polityce swojego własnego patronaty bo zapewne nie Ty jeden zauważyłeś tą różnicę w cenie.
Paranoja niestety niedługo zostanie nam jedyny monopolista bo takie cyrki trwają już od początku 2011r właściciele prywatni coraz mocniej się zadłużają i wielu rezygnuje z tej branży. Duże koncerny też kombinują jak tu się wycofać z naszego rynku tracąc najmniej.

PostNapisane: 6 września 2012, 11:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20
Garaż: AKTUALNE: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135765
BYŁO: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99729
BYŁO: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=122758
Radom Pb95 - 5,79zł

PostNapisane: 6 września 2012, 12:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116330
Byczus, i mnie zawsze to zastanawiało :zdegustowany: ale fakt, w Krotoszynie to prywatna stacja..
btw. w Krotoszynie Verva ON 6.08, Verva 98 6.18 jakoś od dwóch tygodni :zabawa:

PostNapisane: 6 września 2012, 12:50 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 320d E46
Garaż: Moja była skromna BMW 320d E46
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104392
Wrrr u mnie zwykły ON 5,63zł, a jeszcze z 3 tygodnie temu tankowałem po 5,39zł.

PostNapisane: 6 września 2012, 16:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Niedaleko mnie jest orlen i ciut dalej na tej trasie shell. Odkąd pamiętam cena za 95 zawsze była identyczne, ostatnio orlen 5.77 shell 5.89... Są to okolice Radomia i co dziwne w samym Radomiu Na dwóch orlenach zawsze było taniej około 10gr niż na wcześniej wspomnianym orlenie... Teraz odwrotnie, u mnie 5.77 Radom 5.8X, weź tu się połap :rotfl:

PostNapisane: 14 września 2012, 08:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
renoraines napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):
tak teraz mają wszystkie stacje własnościowe Orlenu w PL od 3 tygodni a ta 5.89 to stacja prywatna pod patronatem Orlenu i tam ktoś próbuje cokolwiek zarobić

Ja tam moze sie nie znam bo nie zaglebiam sie w szczegoly pracy na Orlenie, ale chyba wszystkie stacje, Orlen czy Bliska to wlasnosc koncernu ktory podpisuje umowe z ajentem czyli pospolicie zwanym kierownikiem stacji(musi wplacic kaucje za"swoja" stacje w wys. bodajze 20-50tys) ktory to z kolei zatrudnia pracownikow na swoja dzialalnosc, a kasjerzy generalnie nie sa pracownikami O.(tak O. stara sie nie ubrudzic raczek za dziadowskie zarobki i ekscesy kierownikow) Co do ceny paliw, to stacje z regionu/okolicy (O do Shell/ Bp do D itp) codziennie dzwonia do siebie 2x i dziela sie cenami-tak tak zmowa cenowa nie istnieje;-) Zdaja relacje do O. jakie ceny w okolicy i cene na konkretnej stacji dyktuje sam O.- telefon: o tej i o tej zmiana cen na tyle i tyle, lec na drabine zmienic cyferki.
A niska marza na paliwie bardzo szybko jest odbijana na bistro, myjni , hotdogach czy energetykach.Cena hotdoga to chyba 30-50gr,energetyk vervy chyba 40gr a plyn do spryskow ok 6zl wiec nie jest tragicznie.

PostNapisane: 14 września 2012, 09:25 
Przyjaciel forum

Z tym kierownikiem to namieszałeś. Prawda,że to on zazwyczaj zatrudnia ludzi i ma swoją działalność Orlen nie odpowiada za ich pensję świadczenia itd tak jest wygodniej. Dodatkowo tak kalkuluje prowizję,że pracowniczy zarabiają grosze na rękę 1000-1500zł zazwyczaj 1200-1400.
Tak było przynajmniej kiedyś ale żadnej kaucji nie płaci jest na prowizji od sprzedaży tak jest na stacjach własnościowych Orlenu.
Są też stację gdzie sam kierownik jest pracownikiem Orlenu ale tam wiele się nie zmienia kierownik dostaje około 3000zł na rękę ale stras i obciążenie ma niesamowite mobbing ale cóż im wolno. Pracownicy standardowo 1200-1400zł.
Na stacja patronackich jest całkiem inaczej i tu Orlen nie decyduje ostatecznie o cenie paliwa właściciel kiedyś miał widełki a teraz podobno ma wolną rękę co do ustalania cen.

Jeżeli chodzi o zmowę cenową jak najbardziej jest ale stosuje to głównie Orlen mimo,że jest nie legalna.
Codziennie rano dzwonią po wszystkich okolicznych stacjach zbierają info o cenach.
Wysyłają to do centrali a ta po pewnym czasie na tej podstawie odsyła im ustalone ceny na dany dzień na stacji Orlen.
Dodatkowo jak zmieniają cenę to dzwonią i informują,że zmienili pytając od razu jaka będzie u nas.
Jest to nielegalne ale wszystkie stacje Orlenu tak robią jak widać Orlen łamie prawo na każdym kroku jest to jawne i każdy ma to w dupie.

Co do hotdogów pamiętaj,że nie każda stacja ma obroty na sklepie liczone w kilku czy kilkunastu tysiącach dziennie.
Takie stację są opłacalne jak najbardziej ale są to stacje w dużych miastach i bardzo bardzo rzadko prywatnych osób większość to własności BP,Shell,Orlen itd Zresztą jest to ok 30% wszystkich stacji.
Stacje w trasie nawet w dobrych punktach nie mówiąc o gorszych miejscach itd robią bardzo małe obroty na sklepach
i nie zarabiają na swoje utrzymanie tu potrzebne są marżę na paliwach. Co będzie jak dojdzie do sytuacji gdzie tankować będziemy mogli tylko w miastach bo stacje na trasach poznikają? Wyobrażasz sobie coś takiego?
BP,Shell, Statoil od 5 lat nie buduje w PL stacji poza miastami bo jest to nie opłacalne przy naszych marżach. Wszystkie jakie się pojawiły są prywatnymi pod patronatem w/w firm od ok 2 lat przestali również dawać patronaty na takie obiekt bo wyliczyli,że przy tych marżach ich upadek to kwestia czasu.

Szkoda gadać jak widać u nas instytucje państwowe typu urząd antymonopolowy, urząd ochrony konkurencji i konsumentów, państwowa inspekcja handlowa, państwowa izba paliw nie działają w stosunku do Orlenu gdyż jest to państwowa firma, która aktualnie dzięki takiej polityce mocno łata dziurę budżetową. Jedynym wyjściem jest zaskarżyć Orlen do UE ale na to potrzeba sporo pieniędzy i czasu a w Polsce nie ma porządnego zrzeszenia właścicieli stacji paliw i koło się zamyka są bezkarni.

PostNapisane: 14 września 2012, 11:11 
Częsty bywalec

--==Mały==-- napisał(a):
Prawda,że to on zazwyczaj zatrudnia ludzi i ma swoją działalność Orlen nie odpowiada za ich pensję świadczenia itd tak jest wygodniej. Dodatkowo tak kalkuluje prowizję,że pracowniczy zarabiają grosze na rękę 1000-1500zł zazwyczaj 1200-1400.

jak dobry kierownik to i 2k wyplaci(podstawa+premia+bonus+obuwie+nocki+ raz na jakisz czas Tajemniczy klient, a jak zyd to podastawa i jakas tam premia za sprzedaz)
--==Mały==-- napisał(a):
żadnej kaucji nie płaci

Płaci, ostatnio 20tys za Bliska.
--==Mały==-- napisał(a):
kierownik dostaje około 3000zł

jak dobrze kreci lody to ma i 10tys albo i wiecej
--==Mały==-- napisał(a):
teraz podobno ma wolną rękę co do ustalania cen.

Nie ma, tak jak napisalem O. ustala ceny na podstawie badania okolicznego rynku.

Co do reszty sie zgadzam.

Ps Czesto handluje z ukraincami i zawsze zagaduje po ile paliwo, jak z jakoscia itp. Wiekszosc zawsze mowi "chodz zobacz czym przyjechalem" ;) i stoja nowe sprintery, x5, x6, 7er po czym dodaja przed granica tankowany. Czy tankujektos na codzien paliwo zza wschodniej granicy? (wczoraj ON 3,5zl :mur: )

PostNapisane: 14 września 2012, 11:21 
Przyjaciel forum

Uczysz ojca dzieci robić i mieszasz wszystko.
Tak się składa,że mój Ojciec prowadził stację Orlenu jako kierownik przez 6 lat do 2004r więc wiem co nie co o tym co i jak.
Były to trochę inne czasy wtedy dało się na tym zarobić obecnie nikt nie da kierownikowi zarobić 10k nie ma takiej możliwości 5k to max a jak trafi się cichy klient i podpadziocha to zostanie Ci 2k z prowizji ogólnie przy tym systemie i stresie jaki tam panuje nigdy nie chciał bym być kierownikiem.
Masz ciągle podnoszone i tak już nierealne do zrealizowania plany.
Mam obecnie znajomego kierownika stacji w Wawie jego zarobki na rękę to 3000-3500zł zależnie od miesiąca rzadko 4000 i musi być dostępny 24h na dobę.

Kaucje jak to mówisz płacą właściciele stacji prywatnych za patronat a nie kierownicy!!
Za Bliską jest mniej 15-30tyś za Orlen zazwyczaj 30-50tyś miesięcznie w zamian za to otrzymujesz spory wzrost obrotów głównie dzięki klientom flotowym orlen ma ok 90% tego rynku w Polsce ze względu na bardzo rozbudowaną sieć i dostęp do stacji.

Właściciel płacący kaucje dostaje ceny sugerowane przez Orlen ale może sobie ustalić dowolne tak jak jemu pasuje.

PostNapisane: 14 września 2012, 11:50 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 320d E46
Garaż: Moja była skromna BMW 320d E46
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104392
Co mnie struktury wewnętrzne obchodzą :P na stacjach. Dawać niższe ceny :) Najlepiej takie jak na złączonym poniżej obrazku :)

Obrazek

PostNapisane: 14 września 2012, 12:28 
Częsty bywalec

--==Mały==-- napisał(a):
do 2004

mamy 2012 ;)
--==Mały==-- napisał(a):
Mam obecnie znajomego kierownika stacji w Wawie

Gdybym ja nie mial to bym sie nie odzywal :P
--==Mały==-- napisał(a):
jego zarobki na rękę to 3000-3500zł

>>
cav87 napisał(a):
jak dobrze kreci lody to ma i 10tys albo i wiecej

3000zl to zarobi jak ma kaprys i zaplaci zalodze 1300zl a nie 1500, juz wiesz o co chodzi? Do tego gratisy, nagrody indywidualne/dla stacji itp,tajemniczy,duchy,jokery,
--==Mały==-- napisał(a):
Kaucje jak to mówisz płacą właściciele stacji prywatnych za patronat a nie kierownicy!!

Czyli uwazasz ze stacja ktora stawia O. i poszukuje kierownika(ajenta) do stacji oglaszajac nabor i kaze mu wplacic np 20tys jest stacja prywatna?
--==Mały==-- napisał(a):
Właściciel płacący kaucje dostaje ceny sugerowane przez Orlen ale może sobie ustalić dowolne tak jak jemu pasuje.

Nie moze, jest planogram. :)

PostNapisane: 14 września 2012, 18:33 
Forumowy terrorysta

cav87 napisał(a):
renoraines napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):
tak teraz mają wszystkie stacje własnościowe Orlenu w PL od 3 tygodni a ta 5.89 to stacja prywatna pod patronatem Orlenu i tam ktoś próbuje cokolwiek zarobić

Ja tam moze sie nie znam bo nie zaglebiam sie w szczegoly pracy na Orlenie, ale chyba wszystkie stacje, Orlen czy Bliska to wlasnosc koncernu ktory podpisuje umowe z ajentem czyli pospolicie zwanym kierownikiem stacji(musi wplacic kaucje za"swoja" stacje w wys. bodajze 20-50tys) ktory to z kolei zatrudnia pracownikow na swoja dzialalnosc, a kasjerzy generalnie nie sa pracownikami O.(tak O. stara sie nie ubrudzic raczek za dziadowskie zarobki i ekscesy kierownikow) Co do ceny paliw, to stacje z regionu/okolicy (O do Shell/ Bp do D itp) codziennie dzwonia do siebie 2x i dziela sie cenami-tak tak zmowa cenowa nie istnieje;-) Zdaja relacje do O. jakie ceny w okolicy i cene na konkretnej stacji dyktuje sam O.- telefon: o tej i o tej zmiana cen na tyle i tyle, lec na drabine zmienic cyferki.
A niska marza na paliwie bardzo szybko jest odbijana na bistro, myjni , hotdogach czy energetykach.Cena hotdoga to chyba 30-50gr,energetyk vervy chyba 40gr a plyn do spryskow ok 6zl wiec nie jest tragicznie.

Jak wspomnialem wyzej,nie wszystkie stacje sa wlasnoscia Orlenu

Cytuj:
PKN ORLEN prowadzi sprzedaż na ponad 2 000 stacji paliw w ramach sieci własnej, franszyzowej i patronackiej. Na stacjach własnych oznakowanych marką ORLEN i BLISKA pracuje ponad 13 000 pracowników.
http://www.orlen.pl/PL/OFIRMIE/KARIERA/ ... fault.aspx

PostNapisane: 14 września 2012, 19:43 
Przyjaciel forum

Te kaucje jak to mówisz to jest coś na zasadzie dzierżawy stacji to są bardzo sporadyczne przypadki.
A co do ustalania cen to uwierz wiem doskonale jak ustala się ceny na stacji patronackiej Orlenu bo takową ma mój wujek.
Zresztą nie trzeba być szerlokiem by zauważyć,że na stacjach, które są własnością Orlenu są przez długie okresy identyczne ceny i są wyraźnie niższe od tych które są na własnościowych stacjach.

Nie muszę nikogo przekonywać Ty możesz mieć swoją wiedzę ja mam swoją.

PostNapisane: 15 września 2012, 11:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Cytuj:
PKN Orlen obniża od soboty hurtowe ceny benzyny bezołowiowej Eurosuper 95 o 43 zł, benzyny bezołowiowej Super Plus 98 o 39 zł, a oleju napędowego o 20 zł na tysiąc litrów - poinformował płocki koncern.

Ostatecznie o korekcie cen detalicznych zdecydują właściciele stacji paliw – w przypadku benzyny może to być spadek o 4 gr, a w przypadku oleju napędowego o 2 gr na litrze.

Od soboty hurtowe ceny paliw w PKN Orlen wynoszą:
benzyna bezołowiowa Eurosuper 95 - 4 tys. 580 zł za tysiąc litrów;
benzyna bezołowiowa Super Plus 98 - 4 tys. 703 zł za tysiąc litrów;
olej napędowy Ekodiesel - 4 tys. 532 zł za tysiąc litrów;
olej napędowy Arktyczny 2 - 4 tys. 712 zł za tysiąc litrów.

W tym roku to 67. obniżka cen benzyny i 62. obniżka cen oleju napędowego w płockim koncernie. W tym czasie benzyna drożała tam 115, a olej napędowy 106 razy.

Jak podał PKN Orlen, hurtowa cena paliwa odnawialnego BIO 100 spada o 20 zł i wynosi 4 tys. 482 zł za tysiąc litrów.

PKN Orlen obniża także hurtową cenę oleju grzewczego Ekoterm Plus o 34 zł za tysiąc litrów. Decyzja PKN Orlen oznacza, że cena Ekotermu Plus wynosi 3 tys. 194 zł za tysiąc litrów.

W tym roku to 68. obniżka ceny oleju grzewczego w płockim koncernie. W tym czasie paliwo to drożało tam 105 razy.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 15 września 2012, 11:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: 330iT
Kod silnika: M52tub30
Garaż: Triumph 675,
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=122941
A może Mi ktoś wytłumaczyć, jakim cudem z Wenezueli litr PB kosztuje 18gr? Jeśli samo wydobycie bez podatku kosztuje 2-3zł za litr? Przynajmniej tak pisało gdzieś w jakiś wiadomościach na internecie miesiąc temu że w Wenezueli własnie kosztuje 18gr za litr benzyny

to klasa, to elegancja, to styl i szyk bycia mego,

droga koleżanko i kolego... :wink:

Bo Możesz Więcej

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1