kolego, to co wrzuciles to plik TRC... nie zgrany z Twojego samochodu... tylko WYGENEROWANY przez NCS Expert na podstawie kodu produkcyjnego pobranego po połączeniu z Twoim autem... innymi słowy możesz sobie wgrywać ten TRC i nic Ci się nigdy nie zmieni, bo to są ustawienia 'z fabryki'... zazwyczaj pozniej salon dostosowuje jeszcze te ustawienia pod klienta... wiec nawet nie mozna tego nazwac 'ustawieniami domyslnymi' dla auta... jeśli go wgrywałeś to przygotuj się na to że najprawdopodobniej nie będziesz miał komfortowego zamykania i otwierania szyb, składania lusterek, pozmieniane wszystkie ustawienia świateł, sprawdzania żarówek itd itp...
wiele razy wszyscy mówili żeby robić pojedyncze moduły i kopiujesz plik TRC jako backup dopiero po kliknieciu READ... bo dopiero wtedy z danego ECU dane sa zapisywane do pliku FSW_PSW.TRC ...a Ty zrobiles cale auto (wszystkie moduly), a przypuszczam ze zapewne nie dales opcji READ, tylko polaczyles sie z autem i zobaczyles FSW_PSW.TRC i zrobiles kopie... nic dziwnego ze nie mozesz zakodowac modułu świateł, bo zaden modul Ci nie przyjmie pliku z calego auta...
ja pamiętam miałem raz taką sytuację - jak odpaliłem NCSa i nie czytalem zadnych instrukcji tylko postanowilem na wlasna reke nauczyc sie programu... i wgralem wlasnie wygenerowany FSW_PSW.TRC resetujac ustawienia calego auta...
ale nie martw sie! dzieki temu masz szanse poznac doskonale kazdy modul i mozliwosci kodowania w NCS, bo mi zajelo pozniej 3 dni ustawienie wszystkich funkcji jak nalezy z rozszyfrowaniem ktora jest od czego:] ...ciesz się że nie masz np E90 albo czegoś jeszcze nowszego, bo może byś nawet auta nie odpalił

kumpel jak sobie włączył NCSa w E90 i stwierdzil 'ooo a ciekawe co to jest...' to pozniej jezdzil bez swiatel...
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
dziwi mnie tylko to że ludzie nie czytają tego co tutaj się pisze, tylko jakiś wyrywek, a później popełniają błędy które były już opisane i wszystko dokładnie przedstawione, jest nawet filmik jak kodować w NCSie krok po kroku, ktory wklejalem kilka postow temu...