BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 14:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] lusterka składane elektrycznie - problem
PostNapisane: 23 września 2012, 22:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
Witam

Mam pewien problem z lusterkami składanymi elektrycznie w moim aucie...

Problem ma się następująco:
- czasem przy kliknięciu przycisku składania lusterek przy joysticku składa mi się tylko prawe lusterko, a lewe nie (przy czym w lewym słychać że coś cyka ale nie idzie), po kilku kliknięciach zaskoczy i się złoży również
- tak samo ma się rzecz przy składaniu lusterek z pilota - objaw taki jak wyżej
- jak kilka razy z rzędu złożę i rozłożę lusterka przyciskiem w boczku to w pewnym momencie lusterka przestają w ogole reagowac na przycisk... dopiero po kilku chwilach zareagowaly na przycisk ponownie

Co może być powodem takiego działania? umierający silniczek? zużyta i zasniedziala kostka od lusterek? jeszcze cos innego?

Z góry dzięki za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] lusterka składane elektrycznie - problem
PostNapisane: 24 września 2012, 07:45 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: M50B25
powodem "cykania" najprawdopodobniej jest uszkodzenie trybów zapadki spowodowane np złozeniem lusterka ręcznie w gwałtowny sposób

PostNapisane: 24 września 2012, 10:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M572N
a to ze po kilku skladaniach nie chca reagowac to normalne,bo tak sa zaprogramowane,dopiero po zamknieciu i ponownym otworzeniu auta da sie znowu zlozyc,lub po dluzszej chwili.
pozdro

PostNapisane: 24 września 2012, 11:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Lusterka w bmw to jakaś parodia ;]. Przynajmneij w sedanie, jeśli padnie cokolwiek, mechanizm, przetrze się drucik to tak na prawdę trzeba nowe lusterko kupić. Osobiście rozebrałem wszystko co się da i do silniczka się nie dostałem. Po prostu jest ono nierozbieralne :/ Chyba że ktoś znalazł jakiś patent i wkońcu się nim podzieli ;) ale szczerze wątpię ponieważ trzeba by tą tuleje wyginać co jest na niej sprężyna i dopiero wtedy było by dojście do silniczka... tylko to już straszna rzeźba nacinanie gniecenie wyginanie itd

PostNapisane: 24 września 2012, 12:06 
Zacna persona forum

b_u_m_a napisał(a):
złozeniem lusterka ręcznie w gwałtowny sposób

lusterek praktycznie w ogole nie skladalem recznie (ani razu), mozliwe ze ktos dawniej w przeszlosci... aczkolwiek auto juz mam 2 lata, a lusterko zaczelo sie kopac w lecie tego roku...

b_u_m_a napisał(a):
uszkodzenie trybów zapadki

oj to wróży chyba że trzeba będzie rzeźbę zrobić i je rozebrać... ? :(

kriskros napisał(a):
a to ze po kilku skladaniach nie chca reagowac to normalne,bo tak sa zaprogramowane,dopiero po zamknieciu i ponownym otworzeniu auta da sie znowu zlozyc,lub po dluzszej chwili.

huh... to mnie troche uspokoilo ;) ...kliknalem z 6 razy, bo raz skladalo sie jedno, pozniej drugie dolaczalo do niego, a za 3 kliknieciem sie otwieraly i patrzylem o co kaman, w koncu dotarlem do punktu gdzie oba na raz sie zlozyly, ale juz sie nie chcialy rozlozyc i kompletna cisza, jakby przycisk nie dzialal :] ...za to ja poczulem zapach spalenizny w aucie (ktory mogl dochodzic z innego miejsca, bo w sumie mialem drzwi otwarte), wiec otwarlem schowek z bezpiecznikami i zaczalem sprawdzac bezpieczniki - okazalo sie ze wszystkie sa ok, wyjalem kilka, wlozylem, klikam przycisk od lusterek i znowu ozyly :P

Masters napisał(a):
Lusterka w bmw to jakaś parodia ;]. Przynajmneij w sedanie, jeśli padnie cokolwiek, mechanizm, przetrze się drucik to tak na prawdę trzeba nowe lusterko kupić. Osobiście rozebrałem wszystko co się da i do silniczka się nie dostałem. Po prostu jest ono nierozbieralne :/ Chyba że ktoś znalazł jakiś patent i wkońcu się nim podzieli ;) ale szczerze wątpię ponieważ trzeba by tą tuleje wyginać co jest na niej sprężyna i dopiero wtedy było by dojście do silniczka... tylko to już straszna rzeźba nacinanie gniecenie wyginanie itd

miejmy nadzieje ze jest jakis sposob... bo wydatek rzedu 1000 zl za uzywke lusterka mi sie nie podoba zbytnio :P

PostNapisane: 24 września 2012, 13:56 
Zacna persona forum

Na moje oko pewnie skończy się tylko nerwami. Nie wiem czy jest sens to rozbierać. Tam kompletnie niema dojścia do tego mechanizmu, sam straciłem około 4h na walkę z tym lusterkiem w sedanie i olałem bo co otwarłem chodziło tydzień i przestawało. No może jakbym z tydzień wolnego miał to bym się jeszcze raz za to zabrał.
Strasznie niewdzięczna robota ;).

Co do ceny to chyba przsadzileś ;>

PostNapisane: 24 września 2012, 14:11 
Zacna persona forum

Masters napisał(a):
Na moje oko pewnie skończy się tylko nerwami. Nie wiem czy jest sens to rozbierać. Tam kompletnie niema dojścia do tego mechanizmu, sam straciłem około 4h na walkę z tym lusterkiem w sedanie i olałem bo co otwarłem chodziło tydzień i przestawało. No może jakbym z tydzień wolnego miał to bym się jeszcze raz za to zabrał.
Strasznie niewdzięczna robota ;).

ja wczoraj zabralem sie za lusterko wewnetrzne, bo chcialem uaktywnic diode zeby mi migala pod lusterkiem od alarmu i stwierdzilem ze pewnie cos sie musialo spalic... przy czym jak zdjalem lusterko, zabralem sie do rozbierania i kombinowalem przez 30 minut jak go nie uszkodzic, stwierdzilem ze odpuszczam temat bo szkoda troche zeby zniszczyc obudowe od lustra, probujac je otworzyc :] ...na koniec stwierdzilem ze sprawdze czy w ogole sygnal idzie z budy do lusterka zeby ta dioda migala, bo moze gdzie indziej siedzi problem - i na koniec okazalo sie ze w kostce od strony auta nie ma pinu dla diody w lusterku :wstyd:

Masters napisał(a):
Co do ceny to chyba przsadzileś ;>

no tak minimalnie moglem przesadzic... :P http://allegro.pl/nowe-lusterka-bmw-e46-m3-lewe-prawe-lusterko-ori-i2634950607.html
mam ori M3 na pelnej elektryce, a one niestety tanie nie sa... :( czasem mozna wyrwac okazyjnie na alledrogo, ale niekiedy jak sa tanie to sie okazuje ze skladanie elektryczne nie dziala w nich, tudziez podgrzewanie wkladu czy cos innego...

PostNapisane: 24 września 2012, 14:24 
Zacna persona forum

hehe no trzeba uważać też po 1 naprawie musiałem wymienić wkład bo pekło szkło. Przy 2 próbie cholera mnie brała bo nie chciało wyskoczyć, ale wkońcu się udało niestety tak jak pisałem do samego silniczka nie dostałem się , tzn do ślimaka minimalnie ale do zasilania już nie a umnie właśnie w zasilaniu tkwi problem czyli pewnie jak w manetce od bc poprostu się przeciera (łamie) przewód. Operacja naprawy mega banalna gdyby tylko był dostęp ;)

PostNapisane: 1 października 2012, 15:43 
Zacna persona forum

ok, wiec calkiem przypadkiem doszedlem do tego co powodowalo problem :P

otóż jeszcze w zimie jak stałem na postoju na światłach skrzydło lustra mocno drgało, co powodowało denerwujący hałas, ponadto lusterko drgało podczas jazdy - myślałem że to zwierciadło sprawia problem, aczkolwiek zauważyłem że lusterko ma trochę luzów i jak rusza się obudowę ręką, to mocno lata... Zdjąłem lusterko, dokręciłem śrubki torx wewnątrz lusterka i przy okazji udało się naprawić problem z tym że raz jedno z lusterek się nie składało :]

najprawdopodobniej luzy powodowały to że mechanizm nie zaskakiwał i się wyłączał w momencie kiedy lusterko było źle ustawione

oto instrukcja naprawienia http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=121096

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1