BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 08:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] centralny zamek przekręcając klucz w drzwiach
PostNapisane: 13 września 2012, 15:08 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530DA
Kod silnika: M57N
Witam,

mam pytanie. Czy jeśli zamkniemy samochód np przyciskiem na kluczyku lub gdy go otwieramy, to centralny zamek zamyka i otweira wszystkie zamki.
Natomiast dlaczego jak włożę do zamka kluczyk i przekręcę to otwierają i zamykają się tylko drzwi kierowcy?

przypomniało mi się to, ostatnio bo znowu samoistnie powrócił problem, że naciskają na pilocie otwieranie rzadko się samochód otwiera. Zamyka się za każdym razem otwiera losowo. czytałem o module komfortu. Ale nawet jak nie było problemów z tym, to zawsze po przekręceniu kluczyka otweirają się tylko jedne drzwi.
Jak wtedy mam otworzyć pozostałe? np. dla pasażera z przodu? od środka ciągnąc za klamkę jest jakby blokada antynapadowa, czyli nie otwiera drzwi jak w przypadku zarygowania z zewnątrz pilotem... dziwne

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] centralny zamek przekręcając klucz w drzwiach
PostNapisane: 13 września 2012, 19:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M5 E39
Kod silnika: S62B50
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=156497
Miałem też tak i też byłem pewny ze moduł komfortu a wymieniłem baterię w pilocie i jest od pół roku wszystko okej

PostNapisane: 13 września 2012, 20:15 
Zacna persona forum

W moim gdy przekręcam kluczyk to zamykają się wszystkie drzwi i jak przytrzymam kluczyk dłużej to zamykają się również szyby

PostNapisane: 14 września 2012, 12:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=111532
Mikus1987 a próbowałeś "dwa" razy przekręcić w drzwiach ? Bo jeśli mnie pamięć nie myli otwieranie selektywne jest zarówno z pilota jak z i kluczyka możliwe do ustawiania.
Sprawdzałeś czy jak otworzysz z klucza to z konsoli przycisk otwiera drzwi pasażera?

mikus1987 napisał(a):
przypomniało mi się to, ostatnio bo znowu samoistnie powrócił problem, że naciskają na pilocie otwieranie rzadko się samochód otwiera. Zamyka się za każdym razem otwiera losowo. czytałem o module komfortu. Ale nawet jak nie było problemów z tym, to zawsze po przekręceniu kluczyka otwierają się tylko jedne drzwi.

U ciebie to wygląda na problem przekaźników z modułu komfortu ale głowy nie dam ;) Bo to może być wyjątkowo bateria w pilocie, dzieje się tak dla wszystkich kluczyków?

PostNapisane: 14 września 2012, 14:26 
Forumowicz

Bateria wymieniona w zeszłym roku w zimę, ponieważ wtedy to się zaczęło:) też obstawiałem baterię, i do tego niskie temperatury wymieniłem baterię i w zasadzie nadal była loteria.
Z drugim kluczykiem jest w zasadzie tak samo. Sprawdzę podwójne przekręcenie kluczyka w drzwiach.
Bo jak naciskam na otwieranie to słychać, że zamek "cyka" ale nie podnosi.
Może muzę zdjąć boczek w drzwiach, bo coś go blokuje? Ale to wtedy nigdy by się nie otwierały.
Dziwne jest też to, że teraz przez prawie całe lato nie było tego problemu (bo było ciepło) zaczyna się to pojawiać teraz jak temp spadają poniżej 15 stopni. W zeszłym roku też tak było.
Może pomoże ten fakt, że mam również zaprogramowane kluczyki na otwieranie i zamykanie przednich szyb (bo tyle te mam w prądzie) i np, jak przycisnę otwieranie, kierunkowskazy zamrugają słychać pyknięcie, zamek się nie otweira, ale gdybym trzymał przycisk dłużej, to spokojnie szyby się otwierają za każdym razem.
Gdyby to był moduł komfort, to szyby chyba też by się nie otwierały prawda?

PostNapisane: 14 września 2012, 15:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 coupe 320Ci
Kod silnika: m54b22
Garaż: E46, SV650, DR600
Od szyb masz inny przekaźnik. U mnie pewnego dnia też przestał otwierać się zamek kierowcy. Nie było żadnej loterii, po prostu i już:). Po przyciśnięciu niby słychać, że pracuje ale kołek nie szedł w górę. Kupiłem zamek z angola wymieniłem silniczki wraz z całym bokiem zamka w którym zatopiona jest instalacja i zamek śmiga:) Cały zamek z angola niestety nie pasuje bo nie ma miejsca na bolec do zamykania/otwierania kluczykiem.

PostNapisane: 14 września 2012, 15:20 
Przyjaciel forum

Jeżeli przy otwieraniu z pilota (lub z konsoli centralnej), masz problemy tylko z zamkiem kierowcy a pozostałe (pasażer, bagażnik, wlew paliwa) otwierają się normalnie to jest to problem zamka (częsta dość usterka). Naprawić się tego cholerstwa nieda pozostaje tylko wymiana całego mechanizmu siłowników.

PostNapisane: 16 września 2012, 11:18 
Forumowicz

Sprawdzałem najpierw czy przekręcenie dwukrotnie kluczykiem w zamku coś da- otóż, nic nie daje. Otwiera się wtedy nadal tylko zamek kierowcy czyli centralny nie otwiera całego samochodu.
Natomiast, problem polega na tym, że wtedy kiedy naciskam na otwieranie, to nie jest tak, że nie otwiera się tylko zamek kierowcy. Wtedy nie otwierają się żadne drzwi... Wtedy muszę się ratować przekręceniem kluczyka w zamku kierowcy, który otwiera tylko drzwi kierowcy bez pozostałych zamków, które nadal są zamknięte.

PostNapisane: 16 września 2012, 17:13 
Przyjaciel forum

mikus1987 to z opisu bym wykluczył zamek, wygląda na przekaźniki ale objawy masz dość nietypowe. Może ktoś się spotkał z takim samym przypadkiem.

PostNapisane: 28 września 2012, 12:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 coupe
Witam was mam ten sam problem z otwieraniem drzwi prawych co (mikus1987) . Może już znacie rozwiązanie tego problemu ?:) bym był wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

PostNapisane: 18 marca 2013, 19:50 
Forumowicz

Kod silnika: M54
Garaż: Był Golf mk3, było e46 320d, jest e46 330Ci.
Witam, też mam problem z centralnym zamkiem w pilocie, tzn. pilot czasami działa, a czasami nie (więcej nie działa niż działa). Normalnie kluczykiem można otworzyć i zamknąć auto. Dzisiaj rano np. normalnie otworzyłem pilotem, pod sklepem chciałem zamknąć auto i musiałem już kluczem bo pilot odmówił posłuszeństwa.. jak już ma dobry humor to wszystkie guziki działają. Wie ktoś co to może być? Moje autko to e46 320d 99r. mam taki kluczyk Obrazek

PostNapisane: 19 marca 2013, 08:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M5 E39
Kod silnika: S62B50
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=156497
Gorman, wymień najpierw baterię. Masz 99 rok auta i taki kluczyk?? dziwne... Może ktoś dorabiał :zdziwko:

PostNapisane: 19 marca 2013, 19:09 
Forumowicz

Kod silnika: M54
Garaż: Był Golf mk3, było e46 320d, jest e46 330Ci.
Dzięki, będę musiał spróbować z ta baterią.. możliwe że kluczyk dorabiany.. bo mam tylko ten i plastikowy.. Mam jeszcze pytanie, jak kupie sobie np. taki kluczyk http://allegro.pl/bmw-3-5-e46-e39-x3-43 ... 10191.html to normalnie mogę zakodować go tym sposobem? viewtopic.php?t=48373 wybaczcie, ale jestem zielony :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1