BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 13:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 330d ile ujadę bez ładowania na aku 95ah?
PostNapisane: 3 października 2012, 22:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
Padł mi alternator (?) w aucie w centrum Warszawy... oczywiście auto się rozładowało na maxa i aż zgasło na ulicy :/
Akumulator się ładuje u znajomego i mam nadzieję, że na jutro się podładuje porządnie... Akumulator to 95ah (7dmio letni żelowy)... Auto ładnie zapaliło po ładowaniu (5minut) od taxówki przez kable rozruchowe, ale nie ma ładowania, bo dalej świeci się kontrolka od aku i zaczynają wszystkie kontrolki po jakimś czasie się zaświecać oraz przygasają światła...

Mam zatem pytanie (bo jestem 120km od Warszawy i chciałbym auto jutro sprowadzić na kołach) ile ujadę przy minimalnym obciążeniu elektrycznym na naładowanym akumulatorze 95ah? Minimalne obciążenie elektryczne tj. wszystko pogaszone tylko postojówki zaświecone... ?

Oczywiście biorę na jutro jeszcze 3 aku zapasowe (78ah, 72ah oraz 55ah).
Co zrobić żeby dojechać? Mam o tyle dobrze, że aku mam w bagażniku kombi, więc mogę tam elektrownie zrobić...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 330d ile ujadę bez ładowania na aku 95ah?
PostNapisane: 3 października 2012, 23:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
beciak, ale o co chodzi? skoro auto zapaliło to nie powinno zgasnąć nawet jak aku by było wyczerpane do końca. przecież alternator dostarcza prądu " na bieżąco". Wszystkie kontrolki sie palą? Może urwał Ci się pasek wieloklinowy?

PostNapisane: 4 października 2012, 06:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Jest: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144663&start=0

Było: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82221
beciak, przerabiałem to u siebie. Jeśli nie masz ładowania/padł alternator to auto podczas jazdy samo będzie odłączać różne systemy, aby dojechać jak najdalej. Ja miałem do domu ok 30 km, podczas jazdy najpierw zgasły abs, asc, airbag, dmuchawa, xenony itd. zajechałem na miejsce bez nich, ale silnik jeszcze chodził do momentu aż go nie zgasiłem ;) Nie wiem na ile dokładnie można tak jechać, w moim przypadku było to tak jak pisałem ok. 30 km.

"Typer EURO 2012 -II miejsce"

PostNapisane: 4 października 2012, 07:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
ja to przerabiałem. Stało się to wieczorem. Dojechałem do domu na światłach (5km). Kolejnego dnia jechałem na wymianę bez dmuchawy, po ok. 15km zgasiłem światła i ostatnie 10km dojechałem z dyskoteką na zegarach. Więc w normalnych warunkach, jak zaświeciła Ci się kontrolka to 20km możesz zrobić

Obrazek

PostNapisane: 4 października 2012, 08:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
aaaa no to wszystko jasne, jak alternator padł to daleko nie zajedziesz.

PostNapisane: 4 października 2012, 08:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
jeszcze jedno ode mnie: uzbrój się w cierpliwość przy wymianie... wiem co mówię :wsciekly:

PS wymień alternator na regenerowany (zdając stary), same diody kosztują praktycznie tyle samo

Obrazek

PostNapisane: 4 października 2012, 08:48 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego,podłącz amperomierz i zmierz prąd pobierany przy pracującym silniku i swiatłach
wtedy łatwo się zorientujesz ile godzin będzie to działać

PostNapisane: 4 października 2012, 09:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja bym zgasil tez postojowki. Wrzuc do bagaznika drugi aku, podlacz rownolegle rozruchami i w droge. Jak zobaczysz ze auto odlacza kolejne rzeczy, to zatrzymujesz sie i przepinasz. W razie czego wez jakis duzy prostownik i przedluzacz, zeby podladowac na stacji paliw.

PostNapisane: 4 października 2012, 12:17 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
gorzej bedzie jak trafisz na niezbyt wyrozumiały patrol drogowki...zaraz Cie poczestuja mandatem za brak swiateł.....wiem co mowie ,bo rok temu tez jechałem bez ładowania do warsztatu kolegi i po drodze mnie capneli......duzo tłumaczenia aby obeszło sie bez wiadomej nagrody.......stwierdzili ze skoro auto jest niesprawne to nalezy załadowac na lawete a nie jechac bez swiateł.....ale obeszło sie bez manadatu ale lekko nie było.....

PostNapisane: 4 października 2012, 19:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
Dziękuję koledzy za rady ale już po wszystkim. Auto tak jak pisałem zostało w centrum Warszawy na noc. Dzisiaj rano pojechałem z kolegą po bete. Aku mój był ładowany 2 godziny, więc nie dał rady się naładować na maxa... Miałem ze sobą jeszcze parę zapasowych (tak na wszelki wypadek) - 78ah, 72ah, 72ah i 55ah.

I teraz zaczeła się zabawa w najlepsze... otóż auto odpaliłem od kolegi diesela podłączony kablami rozruchowymi. Kiedy auto zaskoczyło tymi samymi kablami podłączyłem najmniejszy aku - 55ah. Oczywiście wszystko pogaszone, światła też. Były korki ale tak wyjechałem z Warszawy i na 10 km przed Pułtuskiem zapaliły się kontrolki. Zatem postój i następna bateria. Odłączyłem tego 55ah i podłączyłem 72ah. Tak ujechałem dokładnie 40km...znowu kontrolki, więc stop i kolejny 72ah. Tak dojechałem do domu.

Morał z tego taki że 3 litrowy diesel nie ujedzie 100km na pełnym aku bez świateł nawet...

Kolejna sprawa, która mi nie daje spać - od początku auto nie miało nic mocy dzisiaj. Ekonomizer co rusz na 20+ wskakiwał nawet jak lekko dodawałem gazu. Obrotomierz jak wszedł na obroty to ledwo z nich schodził... Paliła się tylko kontrolka od aku... Ktoś może mi rozświetlić czy wszystko okey z autem? Dodam tylko że wczoraj jak zapaliły się już wszystkie kontrolki, wszystkie systemy zaczeły padać po kolei aż auto samo zgasło po zatrzymaniu się na światłach.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1