BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 318 uszkodzony czujnik temperatury?
PostNapisane: 4 października 2012, 18:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 cabrio
Kod silnika: M52B28
Mam taki problem w e46, silnik 1,9 118KM oznaczenie 318.

Samochód posiada sekwencje BRC ale to chyba nie ma nic do tego.

Normalnie na trasie (nie stojąc w dużych korkach trzyma idealnie temperature na połowie wskaźnika.
Gdy wjadę w miasto-korki to gdy samochód stoi na wolnych obrotach temperatura zaczyna przekraczać połowę na wskaźniku i wiatrak na chłodnicy pomimo to nie załącza się, gdy temperatura dochodzi prawie że do czerwonego pola na wskaźniku wiatrak dopiero wtedy załączy się ale cięzko jest mu już zbić temperature na połowę i chwilę to trwa.
Zauważyłem że gdy dodam lekko gazu na luzie to czasami temperatura szybciej zaczyna spadać.

Wiatrak załącza się ale moim zdaniem za późno, bo gdy wskazówka powędruje minimalnie poza połowe to już chyba powinien chodzić? a nie gdy dopiero dochodzi do czerwonego pola.

Chyba że w tym samochodzie powinien być dwu biegowy wiatrak?
Gdzie szukać problemu? płyn nie ginie. Jakiś czujnik który steruje załączaniem się wentylatora na chłodnicy?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 318 uszkodzony czujnik temperatury?
PostNapisane: 4 października 2012, 18:54 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
R1damii napisał(a):
Gdzie szukać problemu?

Ja stawiam na termostat.Ale pierw podłącz pod kompa auto i zobacz czy jakieś błędy są.

PostNapisane: 4 października 2012, 19:03 
Pierwsze kroki

Mam dostęp do Car Softa za pomocą interfejsu.
On pokaże błąd czujnika temp? Bo termostatu to raczej nie pokaze

PostNapisane: 11 października 2012, 05:05 
Pierwsze kroki

Więc podpiąłem dzisiaj auto pod kompa, doszedłem że:
pokazuje on temperature płynu ale z czujnika który jest w bloku silnika.
Max dochodzi do 124stopni C. Chyba ma jakieś przekłamanie.
Gdy kompa zacznie pokazywać od 115C w górę to zaczyna pojawiać się taki głuchy dzwięk pod maską, gdy scisne węża od zbiorniczka wyrównawczego to dzwiek zanika. W weżu do zbiorniczka wyrownawczego nie ma płynu. Więc dziwna sprawa. Są takie jakby dwa małe zbiorniczki.

Dolny wąż przy chłodnicy robi się ciepły, więc termostat ok? Co prawda nie jest on tak gorący jak ten górny no ale po jakimś czasie robi się ciepły.
Wiatrak na chłodnicy raz się załączy szybciej, raz poźniej.. czasami jak pogazuje to temperatura zacznie spadać szybciej.

Ale gdy wiatrak nawet się załączy to dmucha bardzo słabo. A temperatura wchodzi na czerwone pole.

Gdy odepne kostę z czujnika temp na dolnym wężu to wiatrak kręci się bardzo szybko, ale działa cały czas. Normalnie na podpiętym czujniku nawet jak temp dochodzila do czerwonego pola to nigdy tak szybko się nie kręcił.

Diagnoza, uszkodzony czujnik? skoro po wypięciu kostki na nim, wiatrak kręci się na full.

No i dziwna sprawa bo węże od wyrównawczego zbiornika są puste, czemu tak jest? Może coś źle sprawdzam z tym wyrównawczym?

tak to wygląda u mnie (dwa małe zbiorniki połączone wężem) : Niby się nie odtykają, powinien być w nich płyn? Nie wywala w nie płynu tylko tak jakby powietrze i chyba dlatego robi się taki głuchy dzwięk

Obrazek

PostNapisane: 11 października 2012, 07:25 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
To co pokazałeś na zdjęciu to jest pompa powietrza wtórnego i tam w wężu ma nie byc płynu.Jeżeli słyszysz dzwięk po odpaleniu i zaraz po chwili cichnie ten dzwięk to znaczy ze pompa działa poprawie.Wymień czujnik na wężu odpowietrz dobrze układ i daj znac co sie dzieje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1