BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 12:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] m52b28 grzeje się, leci dym z nawiewów
PostNapisane: 8 października 2012, 09:19 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Przegrzałem silnik, temperatura rosła w takim miejscu, że nie mogłem się zatrzymać. Okazało się że pękł zbiorniczek wyrównawczy. Wymieniłem, ale to za wiele nie dało, bo dalej się grzał. Okazało się że już poszedł płyn do oleju. Padło na uszczelkę, wyglądała w porządku ale i tak została wymieniona. Po złożeniu, dalej się grzeje. Tyle, że teraz dodatkowo leci dym z nawiewów. Wydaję mi się, że pękł blok. Chciałem się jeszcze was poradzić, co Wy o tym sądzicie, może poszło coś innego.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] m52b28 grzeje się, leci dym z nawiewów
PostNapisane: 8 października 2012, 09:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
blok albo głowica. ewentualnie źle wykonana wymiana uszczelki.

PostNapisane: 8 października 2012, 09:36 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Nastepnym razem nawiew na maksa ciepły do środka i auto będzie zyć , ukisisz sie ale auto będzie żyć

Jak przybywa oleju i ucieka woda to pewnie blok poszedł . Jezeli głowica była dobrze splanowana (sprawdzona ciepło zimno) i wymieniona na dobrą uszczelkę (która się nigdzie nie zawinęła - co prawda są metalowe wiec wątpie ...)

Ale pociesze Cie ze jak znajdziesz dobrego magika to naprawi to bez wymiany silnika (tylko niech ma troche czasu :D)

PostNapisane: 8 października 2012, 09:57 
Forumowicz

całą wodę wywala korkiem, nie wiem czy idzie dużo wody do oleju, na bagnecie nie przybywa, zmienia kolor na mleczny. Co do głowicy to nie mam pewności czy była dobrze splanowana i sprawdzona. Wszystkim zajął się mechanik. Może zabrać głowicę i samemu ją zawieźć do sprawdzenia?

W razie gdyby okazało się, że to blok. To opłaca się go wymieniać czy lepiej od razu cały silnik?

PostNapisane: 8 października 2012, 09:59 
Forumowicz

Moje BMW: 520i e39
dym z nawiewów, może nagrzewniczka poszła

PostNapisane: 8 października 2012, 10:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
woda niekoniecznie musi mieszać się z olejem, zależy jak wydmuchało uszczelke. jesli mechanik wszystko robił to znaczy że spierniczył. jeśli była pęknięta głowica to jego głowa w tym żeby ją sprawdził (chyba że wyraźnie mu powiesz ze na własne ryzyko ma zakładać jak jest). to samo z blokiem. jesli coś jest nie tak to powinien Ci powiedzieć "kupuj pan głowice" a nie składać jak leci.

PostNapisane: 8 października 2012, 10:14 
Forumowicz

wladekkow napisał(a):
woda niekoniecznie musi mieszać się z olejem, zależy jak wydmuchało uszczelke. jesli mechanik wszystko robił to znaczy że spierniczył. jeśli była pęknięta głowica to jego głowa w tym żeby ją sprawdził (chyba że wyraźnie mu powiesz ze na własne ryzyko ma zakładać jak jest). to samo z blokiem. jesli coś jest nie tak to powinien Ci powiedzieć "kupuj pan głowice" a nie składać jak leci.

ale wiesz jak blok jest pęknięty to woda też może sie mieszać z olejem tak że w efekcie troche ślepa uliczka , ale ja bym zaryzykował jeszcze raz sprawdzić glowice i uszczelkę...

PostNapisane: 8 października 2012, 11:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Po wymianie uszczelki wymieniłeś olej ? Może już przed wymianą płyn był w oleju ? Dym z nawiewu to może parować płyn ,pęknieta nagrzewnica i dlatego śilnik Ci sie grzeje ( nie parują Ci szyby)?
Nie zakładaj odrazu najczarniejszą możliwość z pękniętym blokiem choć jak to się stało to ja bym zmienił cały silnik :(

PostNapisane: 8 października 2012, 12:41 
Forumowicz

Tak jak pisałem, glowica była sprawdzana. Na wszelki wypadek zrobię to jeszcze raz. Co do dymu to podobno nie nagrzewnica tylko oleju nakapalo na kolektor wydechowy i sie wypala. Jeżeli glowica będzie ok to chyba tylko blok. Dopóki nie wywali całej wody korkiem to ogrzewanie działa bardzo dobrze, więc wydaje mi sie ze nagrzewnice można wykluczyć. Oleju teraz nie zmieniłem, uznałem ze nie warto skoro dalej sie grzeje. Pisałem już, ze odrazu jak przegrzalem silnik to poszedł płyn do oleju. Swoją droga to irytujące, ze bardzo dbałem o samochód a tu takie cyrki. Kolega cały czas katuje swoje m50b25, przy każdym paleniu wchodzi na czerwone pole i nic sie nie dzieje. Nie dokłada ani złotówki, poza używanymi poloskami

PostNapisane: 8 października 2012, 17:12 
Forumowicz

arteusz napisał(a):
Tak jak pisałem, glowica była sprawdzana. Na wszelki wypadek zrobię to jeszcze raz. Co do dymu to podobno nie nagrzewnica tylko oleju nakapalo na kolektor wydechowy i sie wypala. Jeżeli glowica będzie ok to chyba tylko blok. Dopóki nie wywali całej wody korkiem to ogrzewanie działa bardzo dobrze, więc wydaje mi sie ze nagrzewnice można wykluczyć. Oleju teraz nie zmieniłem, uznałem ze nie warto skoro dalej sie grzeje. Pisałem już, ze odrazu jak przegrzalem silnik to poszedł płyn do oleju. Swoją droga to irytujące, ze bardzo dbałem o samochód a tu takie cyrki. Kolega cały czas katuje swoje m50b25, przy każdym paleniu wchodzi na czerwone pole i nic sie nie dzieje. Nie dokłada ani złotówki, poza używanymi poloskami

Ale jak woda jest w oleju to olej dobrze nie odbiera ciepła z silnika , tak że ten olej tez bym wymienił jeżeli głowica będzie ok.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1