BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 17:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Strzela w wydech i zalewa silnik
PostNapisane: 5 lipca 2007, 13:12 
Pierwsze kroki

Witam. Mam problem z silnikiem. Strasznie zalewa mi silnik, Swiece po wykręceniu po kilku dniach sa całe okopcone, strasznie śmierdzi paliwem. Najgorsze jest to, że strzela w wydech jak się mocniej nadepnie na pedał gazu to dławi się i strzela ogniem z rury :hyhy: Jeżeli ktoś miał podobny przypadek proszę o odpowiedź na forum, A Ci co nie mieli takich problemów a wiedzą co w trawie piszczy to mile widziane będą ich spostrzeżenia. Z góry Dziękuje. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, 13:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
Kisiel-BMW napisał(a):
Swiece po wykręceniu po kilku dniach sa całe okopcone

to jest objaw zbyt bogatej w paliwo mieszanki...ale jak z tym sie uporac to nie wiem :wstyd:

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2007, 15:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Sprawdz sonde lambda, potem kompa, wtryski, regulator cisnienia paliwa

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 11:57 
Pierwsze kroki

Sąda była już sprawdzana, wtryski są nowe jeszcze tylko komp mi został do diagnostyki. A może być to wina cewki?? jak daje za mały prąd to świece nie przepalają całej mieszanki :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 12:31 
Forumowicz

Nie jestem pewien jak to dokładnie jest u ciebie ale w zeszłą sobotę robiłem to samo w micrze żony i rzeczy które sprawdzałem to: przepływka,przewody,przerwa na świecach,filtry paliwa,powietrza,odma,silniczek krokowy,sonda,cewka,dolot powietrza i chyba tyle co pamiętam założyłem przy tym że katalizator nie jest zapchany wszystko co mogłem rozbierałem i czyściłem przy pomocy wd40. Diagnoża gumowy przewód od odmy spadł, nie bardzo wiem jak to określić :wstyd: ale w tym miejscu gdzie wchodzi od środka obok filtru powietrza był taki mały filtr który zabezpieczał w przypadku wyrzucania przez odmę oleju czy cuś i był tak brudny że prawie nie odrużniał się od obudowy wyczyszczony, w dolocie był nawiercony otwór został szczelnie zaklejony reszta wyczyszczona i jak ta lala,Komp zresetowany. Przyrząd do jeżdżenia działa żoncia się nie skarży więc chyba ok :hyhy:
P.s. Użyj opcji SZUKAJ napewno coś znajdziesz ja naprawiałem na podstawie opisów z tego forum :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2007, 20:06 
Z tego co piszesz to masz silnik 1.8 wiec jesli M40 to na 99% masz zuzyty aparat zaplonowy tzw kopulke i palec. Podobne objawy mialem kiedys w swoim poprzednim autku i po wymianie wszystko juz bylo OKi. Tak wiec wyjmij kopulke i sprawdz czy styki nie sa wytarte lub mocno zabrudzone (wtedy wystarczy tylko delikatnie oczyscic) Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, 14:01 
Pierwsze kroki

Kopułka sprawdzona, ale dalej nie pracuje tak jak powinien. Proszę o dalsze pomysły

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 10:40 
Pierwsze kroki

Samochód zrobiony :hyhy: Nowe przewody wysokiego napięcia okazały się starymi i na przewodzie od 4-tego cylindra pojawiła się śniedź pod fajką od kopułki. Śniedź uszkodziła w fajce miedziany konektor i prąd nie miał jak przepłynąć dlatego się dławił. Ale juz jest spoko i wszystko działa :rotfl: Dziękuje za pomoc "magik1980" bo zrobiłem tak jak i on zacząłem wszystko sprawdzać od podstaw aż zlokalizowałem usterkę. Pozdrawiam Wszystkich BMW-maniaków :D :D :D

Tytuł: szarpie i dławi się
PostNapisane: 1 listopada 2007, 21:30 
Forumowicz

Witam mam taki problem prosiłbym o szczegulową pomoc. Mam bmw e36 z 1997 roku. W ostatni piątek odpalając auto zaczął chodzić jak traktor dusił się i dławił jak dodawałem na maxa gazu delikatnie tego nie było. Powodem tego prawdopodobnie były świece bo je wymieniłem na nowe i trzy dni było OK! Teraz znów jest to samo ale na zimnym silniku tego nie ma. Na wysokich obrotach chodzi ok. Ale na niskich cała buda w aucie lata. Prosze o pomoc !! DZIĘKUJE

KVINEK (Marienwerder)

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2007, 21:51 
Specjalista

Cytuj:
Teraz znów jest to samo ale na zimnym silniku tego nie ma

Któraś z cewek dostaje przebicia.
Na zimnym silniku problem nie będzie występował z racji wzbogaconego składu mieszanki, gdzie nawet drobna iskra doprowadza do zapłonu w cylindrze.
Na ciepłym będzie się już pojawiał problem. Dodatkowo cewki także się nagrzewają.

Wyskok iskry jest trudny do zdiagnozowania, gdyż występuje on pomiędzy kopką na cewce a otworem świecowym (brak możliwości zaobserwowania0, a także we wnętrzu samej cewki.
Jedynym dobrym rozwiązaniem jest posiadanie jednej sprawnej cewki i podmienianie, sprawdzając za każdym przełożeniem, czy problem znikł.

Czasem istnieje konieczność posiadania dwóch sprawnych cewek, gdyż zadarza się, że jedna uszkodzona to mało.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2007, 22:00 
Forumowicz

Czyli przewody do wymiany? Bo ta cewka to na przedowdach czy gdzie sie znajduje??

KVINEK (Marienwerder)

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2007, 22:08 
Specjalista

Ale zaraz......Ty masz czterocylindrówkę a nie R6 ??

W takiej sytuacji sprawdziłbym sondę lambda i przewodom również bym się przyjrzał, choć bardziej będą one uczulone na wilgoć, gdyby coś z nimi było nie tak (zimny silnik).

Mimo wszystko przewody W/N są także wyprowadzone od zespołu cewek umieszczone na nadkolu.

Zacznij jednak od przemierzenia sondy lambda.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 10:23 
Forumowicz

Co się okazało to sonda lambda!! Na komputerze wykazało taki błąd!! Teraz mam problem z dobraniem sondy. Posiadam jak wczesniej napisałem BMW e36 316i Compact 1.6 Silnik M43. I są dwie sondy na wcisk i wkręcana. Jaka jest do mojego modelu?

PROSZE O POMOC

KVINEK (Marienwerder)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 20:39 
Specjalista

Cytuj:
I są dwie sondy na wcisk i wkręcana

Z sondami na wcisk jeszcze się nie spotkałem. Japończyki stosują sondy z kołnierzem na sondzie przykręcanym do podstawy na wydechu, ale BMW zawsze stosowało sondy z gwintem na obudowie, czyli wkręcane. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 10:24 
Forumowicz

chodzi mi o nie sama sonde tylko wtyczke sorki!! wtyczka jest czsami zakrecana i wciskana. Do mojego modelu jaka bedzie

KVINEK (Marienwerder)

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 15:10 
Specjalista

A który rocznik tej trójeczki ??

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 15:56 
Forumowicz

1997 rok z grudnia! ponoc jest wciskana lecz nie jestem pewien. Robert to ty zdiagnozowałeś że to sonda na kompie tak wykazało nie ma to jak maniacy BMW. Teraz mi zostało kupienie sondy tylko nie wiem jaka jest wtyczka!

KVINEK (Marienwerder)

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 16:05 
Specjalista

Napewno jest już wciskana wtyczka. Okrągłe, skręcane były do 95 roku.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 16:11 
Forumowicz

Właśnie zobaczyłem w AUCIE i mam wciskaną!! DANKE RobertBMW za ALL. THX odezwe się jak to będzie zrobione i bedzie git. Wymieniłem sonde ale nie na nówkę od kolesia z 2 tygodniową gwarancja rozruchową. Co się okazało po wymianie nie ma żadnej różnicy!! Na ciepłym nie idzie i na niskich obrotach się dławi i dusi... Nie wiem co juz mam robić. Jutro jadę raz jeszcze na komputer sprawdzić czy wykarze mi błąd. Co może być jeszcze tego przyczyną??

KVINEK (Marienwerder)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1