BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 14:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Olej 0W-30 do M43/TU
PostNapisane: 9 października 2012, 16:30 
Częsty bywalec

Witam, jak juz co nie ktorzy wiedza zakupiłem BMW ale E46 z silnikiem M43TU 118 KM i jest wlany olej CASTROL 0W-30 :zdziwko: Teraz pytanie brzmi czy nadal mam taki wlac czy moze zmienic na inny pelen syntetyk?? Czy to jest dobry olej do tego silnika o dobrych parametrach??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Olej 0W-30 do M43/TU
PostNapisane: 9 października 2012, 17:43 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
a ile masz prawdziwie przelatane km ?

PostNapisane: 9 października 2012, 19:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Mozesz zmienic na dowlony 0w lub 5w, najlepiej pelen syntetyk (o taki latwiej kupujac 0w). Castrol niestety ma slabe opinie, moze pomysl o Millersie, Valvo, LM.

PostNapisane: 9 października 2012, 19:21 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22
0W-30 to bardzo dobry olej ale do auta które jeżdzi w szwecji albo w norwegii , gdzie przez większą część roku jest bardzo zimno. Zakres temperatur w ktorych taki olej zachowuje się stabilnie to -30 do +25 stopni celsjusza. W polsce -30 zdarza sie ale żadko natomiast w lecie temperatury powyżej +25 stopni utrzymuja się stosunkowo długo. Z takiego oleju na upale +30 stopni i jeszcze w miejskim korku tworzą się spieki i nagary , ktore zanieczyszczają silnik. Opór jaki taki olej stawia silnikowi jest mały, olej jest rzadki jak woda, co wplywa na mniejsze zurzycie paliwa, co za tym idzie dotrzymanie norm emisji spalin. Na nasze warunki najbardziej optymalny olej to 5W-40 , jeśli lubisz przycisnąć 5W-50 . Samochód może spali ze 2 setki na 100 km paliwa więcej ale napewni zapewni lepszą ochronę dla silnika.

PostNapisane: 10 października 2012, 05:37 
Częsty bywalec

Rozchodzi sie o to ze rano gdy odpale na zimnym silniku to slysze jakby przez sekunde doslownie takie dzwiek jakby grzechotki i spokoj.Wydaje mi sie ze moga to byc szklanki przez ten olej.Tak ogolnie to bardzo ladnie silnik chodfzi na tym oleju cicho bez stukania i innych dzwiekow tylko dziwi mnie to z rana.Wiec tak myslalem czy nie zmienic na inny pelen syntetyk tylko jaki aby nie bylo tego samego objawu no chyba ze to cos innego.

To za grzechotanie to niby winny jest rozrusznik ale tez nie jestem pewien na 100%. Co do oleju to bede chcial go wymienic ale wolalbym na inny pelen syntetyk.Moglby sie ktos wypowiedziec na temat oleju do tego silnika i mowa tylko o pelnym syntetyku.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1