BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E 34] - sworzeń przedniego wahacza
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 17:38 
Pierwsze kroki

Czy sowrzeń przedniego wahacza można wymienic w sposó, że tak powiem "bezinwazyjny"?? chodzi mi o to, że np. w E46 żeby go wymienić trzeba stary wybić a na jego miejsce wprasować nowy. bez specjalistycznego sprzetu (typu prasa sie nie obejdzie). czy w E34 też jest to takie skomplikowane, czy może da sie łatwo go zdemontować i zamontować nowy? pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 06:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 318is, E46 328ci
W e34 nie ma osobno sworznia, trzeba go wymienić razem z wahaczem.

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 06:48 
Uzależniony od forum :)

http://bmwfans.info/original/E34/Lim/52 ... l-31_0250/

W obu wahaczach sworznie można ale regenerować. W Warszawie koszt to 80zł, ul.Śniadeckich. Regeneruje u niego pół Warszawy, opłaca się jak cały wahacz jest drogi. Trwałóść ok 40tys km czyli więcej niż na zamienniku.

*trwałość przy zwykłej zawieszcze, wg. mojego kolegi mechanika, robi u niego często.

ale w e34 wahacze są od 80zł za sztuke, a regenreować sworzeń i wymienić simmerblok to już taniej kupić podróbkę ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 07:48 
Zacna persona forum

brat w swojej e34 wymieniał kiedyś wachacze , cały komplet za który zapłacił ok 450 zł , czyli niezawielki koszt.
Następny raz wymieniał , znowu komplet tylko dlatego ,że trzepnoł już 100tyś km i coś mu tam z jednej strony lekko biło ,okazało się że w starym komplecie zerwany jest tylko jeden silenblok ,a reszta jest super mieszki całe i suche ,swożnie bardzo sztywno siedzą w gniazdach (właśnie je oglądałem miesiąc temu bo leżą u niego w garażu) , więc można powiedzieć ,że zamienniki nie są złe , a słyszałem że regenerowane są jeszcze lepsze bo są robione na lepszych materiałach więc niewiem Radek skąd ci się wzięło tylko 40 tys km , ja nie wiele jeżdżę ale wychodzi na to że bym musiał wymieniać komplet co 2 lata :zdziwko: :niepewny:

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 08:00 
Uzależniony od forum :)

mcgiver, info od kolegi mechanika. Ja w E23 nie sprawdzałem takich rzeczy z licznikiem :zalamany: a od tamtego czasu nie robiłem....

Za to kolega w Tipo zmieniał u mine wahacze już 2 razy, przez niecałe 4 lata... Kupował takie po stówce, w Tipu wahacz masz 2 simmerbloki i jeden sworzeń, jest w ksztąłcie litery A. Wiem fiat to fiat, kupa jak sie masz, ale wahacze to wahacze...

Mogę się mylić. :cool:

P.S. W E30 dopiero jeden sworzeń mi poszedł, zrobiłem nim tylko 20tys więc trudno mi coś powiedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 15:00 
Przyjaciel forum

KotSylwester napisał(a):
http://bmwfans.info/original/E34/Lim/520i-M50/ECE/L/M/1993/09/mg-31/ill-31_0250/

W obu wahaczach sworznie można ale regenerować. W Warszawie koszt to 80zł, ul.Śniadeckich. Regeneruje u niego pół Warszawy, opłaca się jak cały wahacz jest drogi. Trwałóść ok 40tys km czyli więcej niż na zamienniku.

*trwałość przy zwykłej zawieszcze, wg. mojego kolegi mechanika, robi u niego często.
A może dokładny kontakt na ten warsztat ? ciekawy czy robią jak bym im wysłał wahacze bo u mnie w e32 mam do roboty całą zawieche !!!! Dwa przednie dolne napewno!!!

ale w e34 wahacze są od 80zł za sztuke, a regenreować sworzeń i wymienić simmerblok to już taniej kupić podróbkę ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1