Nowe wieści panowie...
Trochę się rozpisze, aby wszystko dokładnie było jasne.
Dziś byłem czarnulą ponownie na hamowni i niestety większej poprawy nie ma
Przypomnę pierwszy wykres z Torunia:

I drugi z dzisiaj:

Moja dupohamownia niestety okazała się słabym wyznacznikiem i wykres z hamowni wszystko zweryfikował.
Jedynie moment podskoczył o 10 NM i jest dostępny od 3638 obr a nie jak ostatnio dopiero od 4864 i chyba
tą właśnie zmianę wykryła moja dupohamownia, bo czuć, że lepiej idzie od dolnych obrotów.
Opiszę dokładnie co zrobiłem a więc:
6x świece NGK dedykowane
DISA OEM
Filtr paliwa KNECHT
Uszczelki na tłoki vanosa od Beisana
+ wszystkie uszczelki po drodze, ale to nie ma znaczenia
Po wymianie uszczelnień vanosa przejechałem ok 500 km i zrobiłem pełną diagnostykę DISEM.
Dis nie wykrył żadnych nieprawidłowości w odczycie z czujników (sondy, MAF itd itp)
Teraz najlepsze
Zrobiłem test vanosa i jest wszystko ok oprócz leak testu vanosa wydechowego
Wynik to -7.12 w skali -5 do +5
Nie ma mowy o jakiejś pomyłce w wymianie uszczelnień, bo przyłożyłem się do tego konkretnie.
Tłoki ze starymi uszczelkami latały w cylindrach jak przysłowiowy żyd po pustym sklepie po wymianie
ciężko było tłok włożyć do cylindra.
Vanos rozbierany i składany był na stole idealnie według procedury Beisana. Każda śrubka dokręcona była kluczem
dynamometrycznym odpowiednim momentem.
Przed wymianą uszczelnień silnik na zimno delikatnie falował. Teraz po wymianie jest naprawde ok, ale czemu tego
testu na szczelność nie przechodzi to naprawdę nie mam pojęcia. Olej mam MOTUL X CESS 5w40 i ma przejechane 7 tys km
Sprawdzałem ustawienie wałków względem siebie i wydaje mi się, że nie jest do końca idealnie, bo jak ustawiłem krzywki pod kątem 45 stopni to kwadrat od wałka ssącego nie był dokładnie prostopadle do głowicy. Nie dałem rady załatwić blokad dlatego wolałem tego nie regulować na pałę.
Chciałbym zobaczyć też inne wykresy m54b30, może dojdziemy do jakiś wniosków.
Teraz pytanie do Leo, jak u Ciebie z mocą i momentem? Możesz wkleić wykres?
Jak ktoś ma jakieś sugestię to bardzo chętnie wysłucham

Co mam jeszcze zrobić, żeby moc wróciła do serii?
Z góry dzięki za odzew