BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Złodziejski kraj , kolejny pomysł rządu przeciwko kierowcom
PostNapisane: 13 września 2012, 22:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Dejmon napisał(a):
Wania, hehe dobree! ciekawe czy ktoś na prawdę wysłał takie pismo, i jakie były tego skutki.

Żadne, a jakie miałyby być?

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 13 września 2012, 22:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Tomek napisał(a):
Żadne, a jakie miałyby być?
żadne w sensie wlepienia mandatu który przyszedł czy w sensie umorzenia ? ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 września 2012, 08:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z3 Coupe M-Power
Kod silnika: S50B32
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84460
Tomek, chodzi o to czy takie pismo ma jakiekolwiek znaczenie prawne i czy po jego wyslaniu musza sie do niego ustosunkowac w jakis inny sposob niz skierowanie sprawy do sadu

PostNapisane: 14 września 2012, 10:32 

Niewydaje mi się. Możesz odmówić przyjęcia mandatu i przed sądem przedstawiać swoje racje. Z tym że sąd ma dowolność i może np. dopuścić dowód na podstawie opinii biegłego i pozamiatane. Inna sprawa jak dostajesz wezwanie do wskazania komu powierzyłeś samochód. Na niewskazanie jest inny paragraf. Maaad pewnie może powiedzieć coś więcej.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 października 2012, 18:13 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
Policja chce podniesienia wysokości mandatów za wykroczenia drogowe. Policjanci zwrócili się w tej sprawie do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.
Rzecznik Komendanta Głównego Policji, inspektor Mariusz Sokołowski powiedział Informacyjnej Agencji Radiowej, że stawki mandatów nie były zmieniane od wielu lat. Dlatego nieraz nie robią wrażenia na karanych kierowcach. Policja chce podwojenia wysokości najwyższych mandatów, wynoszących obecnie 500 złotych. Inspektor Sokołowski dodał, że taka skala podwyżki i tak będzie mniejsza od wzrostu średniej płacy krajowej w ostatnich latach.
Rzecznik Komendanta Głównego podkreślił, że celem podwyżki byłoby ograniczenie liczby wypadków drogowych, w których giną ludzie. Dlatego policja chce podnieść mandaty za najpoważniejsze wykroczenia prowadzące do wypadków, w których ludzie giną lub są ranni. Sokołowski dodał, że w krajach, w których podniesiono wysokość mandatów, liczba wypadków spadła o połowę. Policja proponuje też czasowe odbieranie prawa jazdy kierowcom, którzy w sposób rażący przekroczyli dozwolną prędkość.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Policja ... 61389.html

PostNapisane: 20 października 2012, 18:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Jakiś atom zrzucić i od nowa budować, bo w tym kraju już lepiej to na pewno nie bedzie.

PostNapisane: 20 października 2012, 18:23 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
też to czytałem dzisiaj , ale nie miałem siły ochoty psuć sobie i Wam humoru :/

PostNapisane: 20 października 2012, 18:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Ale teoria mi się uknuła. Platforma traci poparcie to kazali wystąpić policji o podwyższenie mandatów aby samemu skrytykować ten pomysł i zyskać na poparciu :D
A tak na poważnie to niby jest w tym sens lecz nie do końca... Jadę sobie 150 przez pola na zwykłej krajówce i dostaje 500zł i 10pkt, albo sytuacja zeszłego roku, jadę z bratem przez radom wyskakujemy na Warszawę godz 4 rano totalne zero ludzi w promieniu kilometra a tu koguik za nami i przekroczenie o 50km/h oraz 500zł :mur: Zagrożenie kurde żadne :wstyd:
A teraz weźmy jakiegoś debila co zapierdziela bliżej 200 po mieście robiąc slalomy między samochodami albo leci przez wioskę z podobną prędkością gdzie w każdej chwili może wyskoczyć dziecko na drogę stwarzając gigantyczne zagrożenie i też dostanie 500zł i 10pkt :zdziwko: Coś tu nie halo... Najlepiej to by było gdyby taryfikator nie istniał albo chociaż miał baaardzo duże widełki, tylko znów osoba decydująca o wysokości mandatu musiała by być normalna a z tym bywa różnie...

PostNapisane: 20 października 2012, 18:56 
Forumowy terrorysta

Adam_94 napisał(a):
A teraz weźmy jakiegoś debila co zapierdziela bliżej 200 po mieście robiąc slalomy między samochodami

Masz na mysli to ?

Cytuj:
Szef rządu odbył rajd i po programach, i po ulicach Warszawy. Jak donosi dziennik "Fakt", limuzyna premiera pędziła przez stolicę aż 140 kilometrów na godzinę, a co więcej – bez włączonych kogutów i sygnalizacji dźwiękowej.
"Poparcie dla rządu i premiera spada w zastraszającym tempie. Sytuację stara się osobiście ratować Donald Tusk. Właśnie po to urządził w poniedziałek rajd po telewizjach" – czytamy na łamach tabloidu.
Premier po raz pierwszy od bardzo dawna przyjął zaproszenia do dwóch audycji telewizyjnych – "Kropki nad i" w TVN24 i "Tomasz Lis na żywo" w TVP2. Niestety – jak zauważa gazeta – oba programy nadawane są jeden po drugim, Tusk miał więc mało czasu, aby przemieścić się między siedzibami telewizji.
"Ten problem rozwiązali jednak funkcjonariusze Biura Ochrony Rządu" – pisze "Fakt". Według gazety pojazd prowadzony przez oficera BOR pędził przez stolicę aż 140 kilometrów na godzinę.

"Kolumna jechała bez włączonych kogutów, a mimo to żaden patrol policji nie znalazł się w pobliżu, aby zatrzymać ten rajd" – zaznacza tabloid.

Dziennik ocenia, że gdyby zwykły kierowca chciał powtórzyć ten wyczyn, musiałby się liczyć z wysokim mandatem (co najmniej 500 zł za przekroczenie prędkości i kolejne 500 zł za przejechanie na czerwonym świetle), a także co najmniej 16 punktami karnymi.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/fakt-pre ... omosc.html

PostNapisane: 20 października 2012, 19:48 

Adam_94 napisał(a):
Najlepiej to by było gdyby taryfikator nie istniał albo chociaż miał baaardzo duże widełki, tylko znów osoba decydująca o wysokości mandatu musiała by być normalna a z tym bywa różnie...

U nas jakoś się nikt nie pali do nowelizowania kodeksu drogowego. Same bzdury zamiast dbanie o bezpieczeństwo. Co za problem żeby były różne stawki za przekraczanie na zabudowanym i poza? W dodatku od typu drogi. Na przykład przekroczenie o 50km/h na autostradzie jakiś mandat + punkty. Przekroczenie o 50km/h na zabudowanym - utrata prawa jazdy na kilka lat + mandat. No i obecna wysokość mandatów to śmiech, max 500zł :rotfl:

renoraines napisał(a):
Policja proponuje też czasowe odbieranie prawa jazdy kierowcom, którzy w sposób rażący przekroczyli dozwolną prędkość.

O :super:

PostNapisane: 20 października 2012, 21:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Czyli jadąc dajmy 100km/h zwykłą drogą (załóżmy, że przekraczamy prędkość o te drastyczne 10km/h), widzę w szczerym polu znak "teren zabudowany", domy powiedzmy 300-400m dalej. Oczywiście olewam znak, jadę dalej 100km/h zamierzając zwolnić do ok 50-60km/h przy domach. Tuż za znakiem w krzaku czai się pan policjant lub jego mechaniczny zastępca fotoradar, zatrzymując mnie/strzelając fotkę. Efekt? 1000zł mandatu, lub utrata prawda jazdy :super:

Znając polskie instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo (ekhm, chyba budżetu), właśnie tak to będzie wyglądało. :hyhy:

PostNapisane: 20 października 2012, 22:02 

popieram.

PostNapisane: 20 października 2012, 22:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Bloody napisał(a):
Czyli jadąc dajmy 100km/h zwykłą drogą (załóżmy, że przekraczamy prędkość o te drastyczne 10km/h), widzę w szczerym polu znak "teren zabudowany", domy powiedzmy 300-400m dalej. Oczywiście olewam znak, jadę dalej 100km/h zamierzając zwolnić do ok 50-60km/h przy domach. Tuż za znakiem w krzaku czai się pan policjant lub jego mechaniczny zastępca fotoradar, zatrzymując mnie/strzelając fotkę. Efekt? 1000zł mandatu, lub utrata prawda jazdy :super:

Znając polskie instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo (ekhm, chyba budżetu), właśnie tak to będzie wyglądało. :hyhy:

Olewać znak, świadomie łamiąc przepisy i dziwić się otrzymaniem mandatu? :szok: :rotfl:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 20 października 2012, 22:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Garaż: Jest: E36 320iC
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142418&start=0
Było: E36 323i:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=104755&start=0
Cytuj:
Olewać znak, świadomie łamiąc przepisy i dziwić się otrzymaniem mandatu?

Bezczelny jestem! Normalnie pirat drogowy! :rotfl:

PostNapisane: 20 października 2012, 23:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Rzeczywistość drogowa nie jest niestety binarna, za prosto by było.
Zwiększenie kwoty mandatów? A pewno, co będziemy sobie żałować. Nuże, jak stachanowcy w ZSRR - 1000! 1500! 2000! 50000! 100000 i konfiskata samochodu! 200000, konfiskata i 20 lat prac publicznych!
... za przekroczenie prędkości o 10 km/h, a co.

Jak dzieci.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 20 października 2012, 23:21 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Bloody, strzel sobie w łeb dla dobra narodu (przy okazji wystrzelaj 90% polakow ) . W tym kraju wszyscy jeżdżą przepisowo, bezwypadkowymi autami (bo powypadkowych nie ma!) :rotfl:

Jak ktoś da im takie możliwości to dopiero bedą żniwa. Ale sie nam budżet krajowy poodreperuje, za ta kase to my kupimy ziemie od ruskich i zrobimy płot wzdłuż granicy.

PostNapisane: 20 października 2012, 23:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Bloody napisał(a):
Cytuj:
Olewać znak, świadomie łamiąc przepisy i dziwić się otrzymaniem mandatu?

Bezczelny jestem! Normalnie pirat drogowy! :rotfl:

Nie mówię, że często nie jest jak piszesz, bo jest. Jednak nie rozumiem oburzenia otrzymując mandat za świadome i słuszne wykroczenie. To jakbyś postawił auto na torach i się zdziwił/zdenerwował, że pociąg je walnął.

Za każdym razem jak widzisz znak na drodze, w jakimkolwiek znanym/nieznanym Ci obszarze, na odcinku drogi, rozpoczynasz dochodzenie, czy jest on aby na pewno według Twojego mniemania słusznie tam postawiony i dopiero wtedy zapada decyzja o ewentualnym dostosowaniu się lub nie do tego, co on przekazuje? Może po prostu 500 m przed budynkami drogę przecina leśna/polna ścieżka, której Ty z auta nie zauważysz, a którą często dzieci idą skrótem do szkoły i dlatego znak tam już stoi?

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 21 października 2012, 07:46 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
jiGsaw napisał(a):
Może po prostu 500 m przed budynkami drogę przecina leśna/polna ścieżka, której Ty z auta nie zauważysz, a którą często dzieci idą skrótem do szkoły i dlatego znak tam już stoi?

To skoro tam chodzą dzieci, warto zrobić oświetlone przejście dla pieszych... I każdy wie co jest grane.

Co do tego rozdzielenia +50km/h miasto +50km/h to tak dawno powinno być, ale na bank jak już ruszą coś to tak narobią, że bedzie przesrane.

PostNapisane: 21 października 2012, 08:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Jestem za, ale niech to idzie razem w parze z likwidacją absurdów drogowych, właśnie takich jak bezsensowne stawianie znaków, a za nimi policjantów, czy ITD w krzakach.

PostNapisane: 21 października 2012, 10:32 

renoraines napisał(a):
Masz na mysli to ?

140km/h? cienki bolek, znam lepszego i to recydywe :rotfl: :rotfl: http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/art ... mozna.html

Tomek napisał(a):
za problem żeby były różne stawki za przekraczanie na zabudowanym i poza?

również, uważam, że było by to najlepsze wyjście.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1