BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 13:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie o alledrogo.
PostNapisane: 25 października 2012, 20:36 
Forumowicz

Witam. Panowie mam pewną zagwozdkę wystawiłem ostatnio aukcję na allegro (rower 1,3k zł) i pewien osobnik ją zalicytował, lecz w międzyczasie ktoś przyjechał po rower i kupił od ręki więc spokojnie wszedłem do domu i zakończyłem aukcję (bez wycofania ofert) i teraz pan który wcześniej zalicytował wysłał mi 2 maile:
Cytuj:
Wygrałem alicytacje a wiec ma Pan obowiazek sprzedac mi rower. W momencie zakonczenia licytacji została zawarta prawnie wiążąca umowa, ktora teraz zobowiazuje Pana do sprzedania mi roweru. Jeśli Pan odmówi składam podanie do administratora Allegro. Jeśli sprawa trafi do sądu poniesie Pan znacznie wieksze koszty, a w tym wypadku
prawo jest po mojej stronie.

oraz
Cytuj:
Jeżeli do 7 dni rower nie zostanie wysłany wszczynam spór transakcyjny, jezeli to nie pomoze składam sprawe. Po zakonczonej aukcji nie moze Pan odmowić mi sprzedania roweru. W najlepszym wypadku skonczy sie to blokadą konta na Allegro i kara kilku złotych ale tak się składa że mój teść jest adwokatem i na pewno mi pomoze ;-)

I tu moje pytanie czy mam się czego bać? Jego pieniędzy jeszcze nie dostałem i jeszcze ich nie wysłał. To z prawnikiem to stara śpiewka, każdy tak mówi, ale czy mogę ponieść jakiekolwiek konsekwencje swojego czynu?
Pozdrawiam, Poca.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pytanie o alledrogo.
PostNapisane: 25 października 2012, 20:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ty mu rower, on Tobie 1300zł. Jak będzie uparty to jeszcze w sądzie dostaniesz koszty (może być więcej niż 1300zł jak koleś weźmie sobie prawnika).

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 25 października 2012, 20:51 
Forumowicz

Tyle to i ja wiem tylko że rower już pojechał.

PostNapisane: 25 października 2012, 20:58 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
No to się pozostaje jakoś dogadać albo szukać drugiego takiego roweru i sprzedać go za wylicytowaną kwotę. Albo na tym jeszcze zarobisz, albo stracisz ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 25 października 2012, 21:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Ja bym napisał do allegro... Co o tym sądzą.

Ogólnie odwaliłeś straszną gafę..

PostNapisane: 25 października 2012, 21:06 
Pierwsze kroki

może powiedz że rower utraciłeś albo sie zniszczył i dlatego zakończyłeś aukcję

PostNapisane: 25 października 2012, 21:08 
Forumowicz

Tak wiem zrobiłem błąd kończąc aukcje bez wycofywania ofert i to był mój błąd. Kula z utratą/zniszczeniem nie przejdzie ponieważ z własnej chyba głupooty (bądź uczciwości) napisałem mu iż rower sprzedałem wcześniej.

PostNapisane: 25 października 2012, 21:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: w sferze marzeń
No ogółem wpadłeś w maliny... Najpierw odrzuć wszelkie propozycje na allegro, a później zakończ aukcje. To z regulaminy allegro, może ci to pomoże:

Odwoływać oferty w swojej transakcji można z następujących powodów:
-Przedmiot został skradziony lub zniszczony.
-Jako sprzedający jesteś odpowiedzialny za to, by wystawiony przez Ciebie towar nie został uszkodzony bądź zniszczony podczas trwania transakcji. Pamiętaj, że odpowiednie zabezpieczenie przedmiotu pozwoli Ci uniknąć późniejszych problemów z finalizacją transakcji.
-Licytant poprosił Cię o odwołanie jego oferty.
-Nie możesz sprawdzić tożsamości licytanta (np. z powodu złego numeru telefonu).
-Licytant ma wiele komentarzy negatywnych lub z innych, poważnych powodów nie budzi Twojego zaufania.

Uwaga: Odwołane oferty widoczne będą na stronie oferty. Każdorazowo będziesz musiał podać powód odwołania licytanta. Zadbaj o to, by powód ten był precyzyjny i zgodny z rzeczywistym przebiegiem licytacji.

PostNapisane: 25 października 2012, 21:12 
Forumowicz

O Kamil dzięki wielkie, ten klient miał tylko 8 komentarzy więc w razie wypadku powiem, że po prostu nie był dla mnie zbyt wiarygodnym gościem do współpracy i nie wziąłem jego oferty serio.

PostNapisane: 25 października 2012, 21:19 
Częsty bywalec

Poca, tylko się nie zakop jeszcze głębiej. Na Twoim miejscu próbowałbym się dogadać z gościem. Poświęć trochę czasu na przeczytanie choć części regulaminu. Powodzenia ;)

PostNapisane: 25 października 2012, 21:42 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: w oczekiwaniu na M3
Nie przejmuj się, pewnie i tak nie złoży sprawy do sądu, skończy się na straszeniu. Napisz mu dokładnego maila, że rower już sprzedałeś np drożej, a aukcje zakończyłes ponieważ wyjeżdżasz, albo napisz że cena cię nie satysfakcjonowała i zostawiasz go dla żony, teścia, psa itd itp
Jak typek chamski jedynie dostaniesz negatywa:(

PostNapisane: 25 października 2012, 22:10 

Moje BMW: e91
działa wam archiwum allegro?? kurcze musze w tym momencie sprawdzić historię

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 25 października 2012, 22:13 
Częsty bywalec

Trzeba chyba zapłacić za korzystanie z niego. Spróbuj przez google, czasami też odsyła do archiwum. :)

PostNapisane: 25 października 2012, 22:15 

Moje BMW: e91
http://archiwumallegro.pl/ to nie ma juz tego?

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 25 października 2012, 22:25 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
kropa1992 napisał(a):
Napisz mu dokładnego maila, że rower już sprzedałeś np drożej,

:oczami: :zdziwko: #-o

PostNapisane: 25 października 2012, 22:26 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Bobby Vintage napisał(a):
kropa1992 napisał(a):
Napisz mu dokładnego maila, że rower już sprzedałeś np drożej,

:oczami: :zdziwko: #-o

Welcome To Poland! But Kur** Mać!
:rotfl:

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 26 października 2012, 09:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Proponuję podejść do kupującego z pokorą i napisać coś w stylu...

Szanowny Panie, ponownie informuję, że rower został sprzedany z odbiorem osobistym. Owszem, przyznaje się do błędu, iż po sprzedaży nie wycofałem oferty przed zakończeniem aukcji ale...

i tutaj coś musisz ściemnić, np.

- Byłem na wyjeździe (delegacja, praca, cokolwiek)
- Nie miałem dostępu do internetu
- Najzwyczajniej w świecie, wypadło mi to z głowy
- Co innego, byle tylko to z góry nie wyglądało na totalną ściemę

Na koniec napisz, że bardzo przepraszasz za zaistniałą sytuację, również o to, że zabrałeś człowiekowi czas i ogólnie jest Ci przykro, że tak wyszło. Nie możesz jednak w tym momencie nic więcej zrobić itp. itd. Dodaj, że każdy się myli, jesteśmy tylko ludźmi, poproś o ludzkie podejście do tematu i to wszystko

Reasumując, z tego co Ci napisał ten człowiek, praktycznie "czarno na białym" wynika, że żadnych problemów Ci nie będzie robił, a już na pewno nie będzie zakładał żadnej sprawy. Nikt nie będzie sobie robił problemów, latał po sądach itd. No chyba, że wylicytował ten rower, za kwotę dużo mniejszą niż jest wart, to wtedy jakieś prawdopodobieństwo istnieje. W przeciwnym razie, nie ma praktycznie mowy żeby tak się stało. Wiadomo, zawsze ten 1% zostaje ale mimo wszystko, nie stanie się tak

Co do sporu, nawet jeśli go założy to nic wielkiego z tego nie wyjdzie. Pamiętaj tylko żeby w nim pisać konkretnie, kulturalnie i rzeczowo. Jeśli się nie dogadacie, a założyciel sporu zakończy go jako "nierozwiązany" , wszystko to czyta serwis, a więc warto się nie błaźnić ;)

Reasumując, nawet jeśli Cię nadal będzie straszył Sądem, możesz mu krótko odpisać...

"Przykro mi, że Pan nie zrozumiał mojej sytuacji i tego co pisałem do Pana w poprzednich mailach, ale jeśli widzi Pan taką konieczność, to proszę założyć tą sprawę. Spotkamy się w sądzie. Tak się składa, że ja też w gronie znajomych (mimo, że nie tak jak Pan - teścia) mam kilku ludzi zajmujących się na co dzień prawem, z którymi już rozmawiałem i powiedzieli żebym się nie martwił bo na pewno mi pomogą

Tyle ode mnie. Na przyszłość będziesz wiedział, że trzeba kończyć aukcje przed czasem, jeśli przedmiot sprzedałeś już wcześniej. Poza tym, nie martw się, z doświadczenia wiem, że wszystko się rozejdzie po kościach :)

Pozdrawiam,
binta

PostNapisane: 26 października 2012, 14:27 
Forumowicz

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jak na razie wysłałem do niego maila i od wczoraj się nie odzywa:).
Pozdrawiam, Poca.
ps. temat do zamknięcia

PostNapisane: 26 października 2012, 14:43 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Wydaje mi się, że gość nie ma podstaw prawnych do swoich żądań. Co prawda, zgodnie z art. 59 kc może żądać uznania umowy, jaką zawarłeś z tą osobą trzecią za bezskuteczną, jednakże musiałby udowodnić, że albo tamta osoba wiedziała o tym, że rower jest wystawiony na allegro, albo była to umowa darowizny roweru :D Poza tym, gość z allegro, w chwili, gdy sprzedawałeś rower osobie trzeciej, nie miał jeszcze do Ciebie roszczenia o wydanie roweru - nie jest wiadomym, czy w ogóle by wygrał aukcję.
Jeśli się odezwie i podtrzyma żądanie, odpisz mu, żeby podał jego podstawę prawną (przepis). Zobaczymy, co teść-mecenas wymyślił :)

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 26 października 2012, 16:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=54536
maaaad napisał(a):
Wydaje mi się, że gość nie ma podstaw prawnych do swoich żądań. Co prawda, zgodnie z art. 59 kc może żądać uznania umowy, jaką zawarłeś z tą osobą trzecią za bezskuteczną, jednakże musiałby udowodnić, że albo tamta osoba wiedziała o tym, że rower jest wystawiony na allegro, albo była to umowa darowizny roweru :D Poza tym, gość z allegro, w chwili, gdy sprzedawałeś rower osobie trzeciej, nie miał jeszcze do Ciebie roszczenia o wydanie roweru - nie jest wiadomym, czy w ogóle by wygrał aukcję.
Jeśli się odezwie i podtrzyma żądanie, odpisz mu, żeby podał jego podstawę prawną (przepis). Zobaczymy, co teść-mecenas wymyślił :)

Podstawy prawne ma . Zakończenie aukcji przed czasem bez wycofywania ofert oznacza , że wygrywa ten który zaoferował w tym momencie najwięcej. Przypomnijcie sobie sytuację z allego Chodzi mi o sprzedaż motorówki za złotówkę wartej 40 tysi oraz sprzedaży Grand cherokee za połowę ceny rynkowej
O tu jest artykuł
http://wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,3916408.html

Jeśli bedzie uparty to cię ugotuje :( Więc chyba lepiej się z nim próbować jakoś dogadać :)

Z ciekawości za ile poszedł rower w licytacji ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1