BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 11:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d 150km, zaciski od 330d - turbo groove ebc opinie
PostNapisane: 26 października 2012, 08:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 200/420 `04
Witam, długo szukałem opinii na temat zestawu tarcz turbo groove i klocków ebc green stuff, mało jest opinii użytkowników którzy je użytkowali, jedynie że ktoś je założył i tyle
Do swojej jeszcze nie swapowanej 320d (201km) mam już zaciski i jarzma od 330d, pompę hamulcową - chce to wszystko założyć niedługo, oczywiście oplot będzie i inny płyn hamulcowy.
ale mam zgryz co do w/w zestawu, poszukuje opini jak się sprawdzał, jak długo wytrzymał i przede wszytskim czy się zwichrował?
Więcej jest negatywnych opinii co do zimmermanów, ate itd niż o ebc, mniej ludzi zakłada te ebc
Z góry dzięki i czekam na opinie :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 320d 150km, zaciski od 330d - turbo groove ebc opinie
PostNapisane: 26 października 2012, 08:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
pytanie z innej beczki : jak sprawuje Ci się 320d + chip ?

Tytuł: Re: [e46] 320d 150km, zaciski od 330d - turbo groove ebc opinie
PostNapisane: 26 października 2012, 08:24 
Pierwsze kroki

jeszcze się sprawuje :), od czerwca dopiero, zrobiłem jakieś 7-8 tyś km
oleju nie wciąga, wtryski ok, błędów brak - zdecydowanie lepiej się jeździ

PostNapisane: 26 października 2012, 10:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Mikan spróbuj się zorientować czy do 330i są dostępne w Polsce tarcze Brembo ORO. Kiedyś chyba InterCars miał w ofercie. Ta tarcza jest nawiercana ale jest to odlew podczas produkcji (nie tak jak w wielu innych - tam 'dziury' nawiercane są po odlaniu tarczy) i chyba to najwyższy cywilny model Brembo (nie ma co porównywać do gładkiego szajsu klepanego w Polsce czy nacinanych Brembo Max). Wiele opinii czytałem o ORO i same pozytywy. Cena zresztą może mówić sama za siebie bo jak kiedyś ich szukałem to do Integry-R sztuka kosztowała ~900+PLN.

Klocki kupił bym Ferodo DS Performance (miałem je na gładkich tarczach w innym aucie, miałem też EBC green i DS'y chyba poprawiły skuteczność hamulca).

Generalnie ile ludzi tyle opinii. Na EBC była cała fala krytyki zarówno na tarcze jak i klocki(ale to było dawno a jak jest teraz ?)...green'y potrafiły się ukruszyć a turbogroove'y krzywić ale trzeba kupić samemu i się przekonać bo większość ludzi wypisuje głupoty i źle dociera hamulce do tego każe auto jest inne a akurat BMW ma duże tarcze więc to tylko plus.

U mnie poprzednik zmienił wszystkie tarcze i klocki na ATE, ja ostatnio wymieniłem płyn. Hamuje to bardzo dobrze, nie bije nie zależnie od prędkości a sprawdzałem prawie z maksymalnej. Nie gniotłem ich jeszcze bardzo mocno bo na drodze trzeba trafić na odpowiednie "warunki" by zagrzać takie hamulce. Jedyny minus to taki, że te klocki ATE pylą jak nie normalne.

PostNapisane: 26 października 2012, 18:59 
Forumowicz

Moje BMW: R12S
Kod silnika: m57n
Garaż: niebmw s4, był: e39 turas z m57, był: e46 330d 303@705
prawdę kolega napisał o brembo oro :ok: obecnie są te tarcze w intercarsie za jedyne 2,2kzł :rozpacz:
jakiś czas temu kolega z czescidobmw miał w ofercie wiercone OEM 325x25 za bodajże 920zł sztuka, też cud malina, cena jak wyżej ...
ewentualnie oem 325x25
i te tarcze można polecić i nie obawiać się pokrzywienia

dalekim łukiem omijaj ate.

PostNapisane: 26 października 2012, 21:32 
Pierwsze kroki

!kuchar i przemek530d dzięki za podpowiedzi - po paru telefonach, do oddziału IC w moim mieście to mi się odechciało, tyle mają chęci ci sprzedawcy - ale dodzwoniłem się do centrali, w centrali przekierowali mnie na kolesia konkretnie od tuningu itd, który stwierdził że jak coś jest produkowane przez brembo czy ferodo to jest do załatwienia bo są dystrybutorem brembo Polskę
detal bez zniżek za przód brembo Oro koło 2200zł, jak kolega w poście wyżej zauważył, klocki coś koło 400zł
jak z to z tyłem wygląda to nie wiem, chciałem mieć tył i przód nawierty i zestaw tej samej firmy
co do ori bmw nawiercanych tarcz - widziałem były kiedyś na częścibmw lub na czymś podobnym - ciekawe jak z jakością bo nie znalazłem nikogo kto by takie tarcze testował :)
ogólnie odszedłem od tematu ebc i turbo groove - chociaż cena oro wysoka i nie wiem czy na tył robią
Ale - niestety w każdym samochodzie jaki miałem tarcze i klocki katowałem, czy to w mieście po dynamicznej rundce, czy nawet po ostatnim na autostradzie gdzie nie schodziłem z 230 ... tzn zszedłem ale za 3 razem prawie się rozbiłem bo już nie było czym hamować - właśnie to skłania mnie do takiej inwestycji mimo że w planach mam swap na początku nowego roku - też wydatek ale niestety przez 2 lata nie znalazłem żadnego godnego 330d.
No i dodam że po pół roku jazdy - czyli już ponad rok biją mi tak hamulce że kierownice cieżko czasem utrzymać.
Mam nadzieje że e46 jest pozbawione jakiś wad piast itd.
Co do docierania to myślę że "docierając" tak jak ktoś opisał na forum, a znając swoją nielekką stopę to więcej spierdzielę, i po prostu przez 500km będę delikatnie hamował, tj. starał się ale to później, najpierw muszę mieć do założyć bo zaciski z jarzmami na przód i tył już od sierpnia w garażu leżą :)

PostNapisane: 26 października 2012, 23:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Mikan napisał(a):
o do docierania to myślę że "docierając" tak jak ktoś opisał na forum, a znając swoją nielekką stopę to więcej spierdzielę, i po prostu przez 500km będę delikatnie hamował

Też jestem tego samego zdania. To nie jest big brake kit na tor żeby docierać w specjalny sposób. Najlepiej docierać delikatnie hamując przez pierwsze kilkaset kilometrów a potem stopniowo zwiększać siłę ale z umiarem. Chociaż co do Brembo ORO to słyszałem też opinie, że zaraz po założeniu dostawały baty i było z nimi ok - no ale lepiej nie ryzykować bo niewiadomo co w takim wypadku było by za 5-10tys km a tarcze są bardzo drogie. Tak czy siak jak kto ma kase i chce to pewnie warto...do tego pewnie do tej tarczy bez obaw można założyć dobre klocki (Ferodo DS perf. sa super na codzien ale DS2500 były by jeszcze lepsze z tym, że nie wiem jak działają na zimno). Co do klocków to EBC Yellow stuff podobną są bardzo skuteczne (podobno bo tylko to wiem ze słyszenia) ale kończą się w oczach.

Jeśli zdecydujesz się na Brembo ORO lub OEM nawiercane daj znać.

przemek530d napisał(a):

dlaczego ?
miałem nowe tarcze i klocki ATE z przodu w 320d (ham 300mm), sam je spokojnie docierałem dość długo. Potem nie raz dostawały dość mocno i były ok. Skuteczność super, hamowanie z 200km/h bez bicia zresztą w ogóle nie biły. No ale nigdy ich nie przegrzałem tak by zupełnie zmiekł pedał hamulca. Za dużo tu zależy od docierania, montażu i użytkownika więc ja kupuje markowy produkt i sam po czasie będę wiedział co są warte.

Pozdrawiam

PostNapisane: 27 października 2012, 09:13 
Pierwsze kroki

Niestety brembo oro na tył nie znalazłem, a pewnym jest że do 330i/d ferodo ds perf klocków nie robi - o dziwo robi do wszystkich innych modeli e46, włącznie z m3 - dziwne
Znalazłem stronę gdzie są oferowane tarcze na przód i tył nawiercane bmw ori, przód trochę tańszy niż oro

PostNapisane: 27 października 2012, 09:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 335d
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=56077
Brembo oro w intercarsie sa tylko na papierze w rzeczywistosci nie idzie ich zamowic. Przerabialem temat

PostNapisane: 27 października 2012, 10:58 
Forumowicz

Moje BMW: R12S
Kod silnika: m57n
Garaż: niebmw s4, był: e39 turas z m57, był: e46 330d 303@705
!kuchar napisał(a):

przemek530d napisał(a):

dlaczego ?
miałem nowe tarcze i klocki ATE z przodu w 320d (ham 300mm), sam je spokojnie docierałem dość długo. Potem nie raz dostawały dość mocno i były ok. Skuteczność super, hamowanie z 200km/h bez bicia zresztą w ogóle nie biły. No ale nigdy ich nie przegrzałem tak by zupełnie zmiekł pedał hamulca. Za dużo tu zależy od docierania, montażu i użytkownika więc ja kupuje markowy produkt i sam po czasie będę wiedział co są warte.

Pozdrawiam

kupiłem 330d z tarczami (325x25) i klockami ATE, nie wiem jak były docierane, ale po kupnie działały dobrze,
przejechałem na nich niecałe 8 tys km i zaczeły bić dziady

dla porównania, mam też e39 530d touring z 296x22, gdzie tarcze są naprawdę minimalne jak na tą masę, sam wymieniałem i docierałem tarcze TRW, i po 40 tys km nie biją (awaryjnego hamowania z 2,0zł pewnie by nie przeżyły, ale dojazdy do pracy jakoś wytrzymują)
a auto cięższe z mniejszymi tarczami, stąd taka opinia

poza tym jest naprawdę dużo negatywnych opini o ate na b-k.pl, co prawda w innym rozmiarze w e39

PostNapisane: 27 października 2012, 13:06 
Pierwsze kroki

forest napisał(a):
Brembo oro w intercarsie sa tylko na papierze w rzeczywistosci nie idzie ich zamowic. Przerabialem temat

hmm, oby tak nie było, i tak tylko na przód te Oro bo na tył nie robią, na tył myślę te ori bmw nawiercane
widzę masz w opisie na 1wszej stronie zestaw turbo groove i redy - jak się to tobie sprawdza, sprawdzało ?
oplot goodridge kiedyś bywał na necie, teraz tylko jednej innej firmy zostały
z rbf-em 600 lub 660 nie było żadnych problemów ? słyszałem że samochodowe układy średnio go lubią

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1