BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 12:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320i problem z wyrzucaniem oleju
PostNapisane: 26 października 2012, 18:02 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b22>b25
Witam.Od jakiegoś czasu borykam sie z problemem wycieku spod pokrywy zaworów w swoim m54b22.Wymieniłem już chyba trzeci raz uszczelke,podkładki pod śruby i dalej sie poci. Ostatnim razem za namową doświadczonej osoby użyłem uszczelniacza loctite do nowej uszczelki po dobrym odtłuszczeniu zmywaczem do hamulcy. Jakiś czas było dobrze ale problem powrócił po ostrzejszej jeździe. Nie wiem czy nie nasiliło sie to po wymianie odmy na nowa, wcześniej pociło sie tylko koło vanosa. Dekiel wydaje sie być ok bo nie leci zawsze z jednego miejsca, czasem z tyłu, czasem z przodu, ze środka (spod uszczelek śrub). Po odpaleniu auta i odkręceniu korka delikatnie zasysa go czyli chyba tak jak być powinno, po odłączeniu przewody odmy od pokrywy widać jak dmucha.Co moze mieć jeszcze na to wplyw? przedmuchy na pierścieniach?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320i problem z wyrzucaniem oleju
PostNapisane: 26 października 2012, 19:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: ///Z3
Kod silnika: M43TUB19
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=173199
Moim zdaniem najsłabszym ogniwem jest korek oleju i bagnet, więc uważam że jeśli byłoby jakieś ciśnienie to właśnie tam wyciek pojawiałby się pierwszy.

Tytuł: Re: [E46] 320i problem z wyrzucaniem oleju
PostNapisane: 26 października 2012, 19:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Sprawdź drożność rozdzielacza nr kat. 11611440318:
http://www.ecstuning.com/Search/11611440318/ES25494/
i jeśli odma jest nowa i sprawna to dokładnie drożność rurek do niej podłączonych.
Jeśli byłyby to pierścienie uszczelniające, to po zgaszeniu i odkręceniu korka wlewu oleju mocno czuć jest pomieszany zapach benzyny(przedmuchy przy sprężaniu), spalin(przedmuchy przy pracy) i oleju(normalne). Olejowe mogą być dobre i nie pali oleju.
To, że dmucha może mieć i to może być przyczyną. Zależy jak mocno, jakim kolorem, czym śmierdzi i czy separator jest w stanie to przejąć i kolektor ssący poprzez "rozdzielacz" zassać znów do cylindrów.
Jeśli przyczyną jest zbyt słabe nazwę to odgazowanie skrzyni korbowej, przedmuchów z niej to mogą zacząć popuszczać uszczelniacze-simmerringi na wale korbowym.
Znam to z własnego doświadczenia. Kupiłem już nowy na przód, ale na szczęście kapnąłem się o co chodzi i nie musiałem go wymieniać.
Po odkręceniu korka na pracującym na wolnych obrotach też delikatnie zasysało, ale przy mocno obciążonym silniku silnik może mieć o wiele większe przedmuchy!-Twoja "ostrzejsza jazda". Przytkany rozdzielacz jest wąskim gardłem.
Sprawdź ten "rozdzielacz".
Ja w końcu wywaliłem odmę i rozwiązałem to w stary sposób.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1