BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytanie o sprzedaz
PostNapisane: 26 października 2012, 20:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
KW 95a. Nieprawdziwe dane w dowodzie. Tak samo jakbyś kiedyś miał "ciężarówkę" bez kratki itp. No ale przepis sobie a życie sobie, trzeba mieć szczęście Deejaysa żeby za to mandat dostać ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 października 2012, 20:43 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Tomek napisał(a):
trzeba mieć szczęście Deejaysa żeby za to mandat dostać ;)
:rotfl: :rotfl: To fakt :rotfl: :rotfl:

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 października 2012, 20:59 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
darcyn napisał(a):
od tamtego roku, albo od dwóch lat jest mandat za nieprzerejestrowane auto max 500zł. potwierdzone info

Mandat 500, ale jak sprawa wyląduje w sądzie to max 3 tysiaki.
darcyn napisał(a):
mało kto wie ale jest

Pisałem o tym dwa lata temu :D Bo od takiego czasu to obowiązuje.
Tomek napisał(a):
KW 95a

Ale to dotyczy właśnie tylko tej przysłowiowej "kratki" :D (kwestia uprawnień do odliczenia podatku).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 26 października 2012, 22:15 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
maaaad napisał(a):
tylko

Racja, pomieszało mi się ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 października 2012, 22:28 

COUPE napisał(a):
Po za tym myślę ze gdyby się coś przyorali to zawsze można się wytłumaczyć zagubiona karta pojazdu. Bo przecież czymś do pracy trzeba dojeżdżać aby rodzinę wyżywić A w najgorszym wypadku zawsze można zapomnieć dokumentów i dostać ustawowe 50zł

no tak, ale co w przypadku kiedy auto jest na rejestracjach z innego miasta, i ogólnie adres w dowodzie osobistym/prawie jazdy jest inny niż adres poprzedniego właściciela w dowodzie rejestracyjnym?
można tłumaczyć się w takim przypadku że, np. pożyczyłem auto od znajomego?

PostNapisane: 26 października 2012, 22:41 
Forumowy terrorysta

Mozna sprzedawac, mozna kupowac i mozna tez sie naciac ;)
renoraines napisał(a):
reportaz w tv. Facet kupuje auto w komisie, w dowodzie rejestracyjnym nie jest wpisany ostatni wlasciciel, ale ktoryś wczesniejszy. Są dołączone poprzednie umowy k-s, wiec ciaglosc nazwisk jest zachowana. Facet chce zarejestrowac auto na siebie, ale nie moze zarejestrowac, bo ktorys wczesniejszy wlasciciel sprzedal auto po smierci, data smierci wczesniejsza niz data na umowie k-s, byl tez brany kredyt pod to auto i co i jajco . Moze sie to da odkrecic, a moze nie, czas plynie.

PostNapisane: 27 października 2012, 18:26 

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
COUPE napisał(a):
Ale nie zawsze musisz się z nimi zgadzać
a to jakas nowość :zdziwko: to tak mozna?
COUPE napisał(a):
sam sobie wyliczyłem 2%
jak to zrobiles?od jakiej kwoty liczyles 2%?od takiej jaka Tobie sie podobala czy od średniej na allegro bo rozumiem ze rynek jest wyznacznikiem ceny,a moze wzioles sobie rzeczoznawce?

PostNapisane: 27 października 2012, 18:31 

yogi7456 napisał(a):
jak to zrobiles?od jakiej kwoty liczyles 2%?od takiej jaka Tobie sie podobala czy od średniej na allegro bo rozumiem ze rynek jest wyznacznikiem ceny,a moze wzioles sobie rzeczoznawce?

ja za e34 też sam wyliczyłem w dodatku lekko zaniżony :P

PostNapisane: 27 października 2012, 20:20 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
yogi7456 napisał(a):
a to jakas nowość :zdziwko: to tak mozna?

Mozna :hyhy: Ja tak zrobiłem wiec można :hyhy:
yogi7456 napisał(a):

Żadnego rzeczoznawce, sam w urzędzie skarbowym zadeklarowałem/wyliczyłem 2% z kwoty która miałem na umowie i tyle (baba dała mi papiery do wypełnienia) Poszedłem do kasy, zapłaciłem i dałem z powrotem babie kwity do podbicia.
Na umowach kupna-sprzedażny zawsze pisze prawdziwe dane ceny zakupu auta, i dlatego się nie zgodziłem na proponowaną ich wartość pojazdu, bo stanowczo była zawyżona (nawet chciałem rozmawiać z jej przełożonym-ale do rozmowy nie doszło po poniekąd go akurat nie było)
Wiecie z ilu proponowali mi zapłacenie wzbogacenia z golfa 3 z 95 roku? z 6,5 tys zł :rotfl: A ja zapłaciłem za niego 1800zł i :zabawa:
Każdy może zapłacić wzbogacenie wg swoich upodobań (jeżeli ich wycena jest stanowczo zawyżona) lecz zawsze trzeba brać pod uwagę to ze urząd skarbowy po miesiącu czy po dwóch może wezwać na rozmowę wyjaśniająca w przypadku jeżeli faktycznie jest to kwota za bardzo zaniżona. ;)

Urzad skarbowy to cwane lisy, wiedza jak zabierać, ale oddawać to już nie :wstyd:
Przykład:
Gdy kupowałem e39 to na umowie również miałem wpisana prawdziwa cenę auta (czyli tyle ile dokładnie zapłaciłem za niego-a w cale jak na ten rok to tak mało za niego nie zapłaciłem)
Idąc do urzędu skarbowego chcąc zapłacić wzbogacenie pani już łapie się za swoja książeczkę z aktualnego bieżącego rocznika i co? Wielkie zdziwienie bo pani do mnie mówi ze jakoś dużo zapłaciłem za to auto bo to 96 rok i u niej wg książki to auto jest warte 7,5 tys zł :zdziwko:
A ja zapłaciłem za nie dokładnie 12400 (z takimi tam dodatkami, felgi audio itp )
I wiecie co? jak myślicie z jakiej kwoty pani mi wyliczyła kwotę do zapłacenia? (Dodam ze powinna przecież wg. książki czyli z 7,5 tyś zł)
No to wam odpowiem :P jako że na umowie jest 12400 i ja tyle za niego zapłaciłem to teraz muszę od tej kwoty zapłacić wzbogacenie. A książeczka już nie jest potrzebna??? No wychodzi na to ze nie jest potrzebna :wstyd:

Wiec teraz widzicie jak postępuje skarbówka w owych przypadkach, oczywiscie odpowiedz jedna: Aby tylko zedrzeć najwięcej :dobani:
Wiec dlatego w przypadku golfa nie dałem się orżnąć i sam wymierzyłem kwotę podatku która jest realna i która jest prawdziwa :]

Mój kolejny przykład na to ze książka w skarbówkach to jakaś prowokacja, która czasami jest brana pod uwagę a czasami nie jest-bo wg mojej oceny tu więcej zależy od pani która będzie nas obsługiwała i to ona będzie przesadzać o kwocie która zapłacimy (a z reguły każdy płaci tyle ile będzie mu kazała właśnie owa pani-ona sugeruje a tu i tak sam płacisz kwotę która ona ci tam podpowiedziała ;) )
No wiec do sedna sprawy: Jakoś 3 lata temu kupiłem okazyjnie fiata cienkiego z 94 roku za 850zł i tyle tez miałem na umowie. Na tamte czasu auto kupiłem bardzo okazyjnie co do jego stanu technicznego (zero rdzy itp) po prostu czarna mała popierdułka ;)

No wiec idziemy zapłacić wzbogacenie w sumie to w moim przypadku powinienem tylko iść po pieczątkę (bo przecież do kwoty 1 tyś zł nie płaci się wzbogacenia od auta), a na mojej umowie 850zł wiec ja już wiem że jestem w dziwnej sytuacji bo na 100% okaże się ze mam zaniżona kwotę i sprytna książeczka zaraz wymierzy mi sprawiedliwość. No ale jestem już przy pani w pokoiku a nawet dwóch . Pokazuje moja umowę i już wiem ze pani dziwnie na mnie patrzy-książeczka w ruch, i nagle słyszę: ,,no wie pan u mnie średnia wartość pojazdu jest niestety wyższa'' Na to ja już pale frana że auto troszkę zdewastowane poobijane i tyle za niego zapłaciłem aby dojeżdżać czymś do pracy :rotfl: ,,A pani mówi no wiem pan dziś mam dobry dzień... ble ble ble i nie zapłaciłem nic, dostałem pieczątkę :cwaniak: A gdzie książeczka???

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1