BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 23:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: (E39) stan amortyzatorów a rozmiar opon
PostNapisane: 29 października 2012, 19:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
gadalem dziś z kolegą który był na przeglądzie, na papierze amory dość słabo mu wyszły, aczkolwiek twierdzi iż przez rozmiar kół/opon (235/40/18). Nie wiem jak to jest bo sam mam pojutrze przegląd, czy rozmiar kół/profil opon ma wpływ na wynik ? U mnie są 225/55/16. Ogólnie czy niski profil obniża wynik ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: (E39) stan amortyzatorów a rozmiar opon
PostNapisane: 29 października 2012, 19:24 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20
tak, niski profil opon mocno zaniża wynik testu

PostNapisane: 29 października 2012, 19:38 
Częsty bywalec

jeszcze takie pytanie - biorąc pod uwage fabryczny rozmiar 225/55/16, przy jakiej sprawności są ok a przy jakiej nadają sie do wymiany ? tzn przy jakim procencie sprawności konieczna jest wymiana ?

PostNapisane: 29 października 2012, 20:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330i/318i
Kod silnika: M54B30/M43B19
Test amortyzacji na stacji diagnostycznej nie wiele mówi o skuteczności samych amortyzatorów, bardziej chodzi o cały układ zawieszenia jak pracuje. Tak więc jeśli np. łączniki stabilizatora masz wyrobione, to też zaniży wynik na tym teście, zbieżność, pochylenie,... generalnie wszystko co ma wpływ na trzymanie koła, amortyzatora oraz z przodu układ kierowniczy, przekładnia, końcówki. No i wcześniej wspomniany rozmiar opon, offset felg... Oczywiście test amortyzacji na stacji jest taki ogólny, ma za zadanie określić: wóz lub przewóz.

PostNapisane: 29 października 2012, 20:36 
Częsty bywalec

czyli jak np mam źle ustawioną zbieżność to da sie to wykryć ? pierwszy raz jade na taki przegląd wczęsniej jeździłem autem ojca i to on robił przeglądy więc nie wiem jak to wygląda. Zbieżność na takiej stacji da sie chyba ustawić ? ostatnio robiłem pare rzeczy przy zawieszeniu i właśnie czekałem na przegląd aby tam mi ustawili

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1