BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Luzy, szarpnięcia przy ruszaniu i zmianie bieg 520 i 2
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 09:50 
Pierwsze kroki

Witam , wiem ze tamat był niejednokrotnie poruszany na forum , jednak jeśli możecie pomózcie w rozwiązaniu problemu . Posiadam 520i 24 V (1992r)od prawie 2, 5 roku ....na poczatku po zakupie nie zauwazałem zadnych usterek w aucie ...moze dlatego ze przesiadałem sie z mniej komfortowego "pojazdu" , lecz wiadomo ...po pewnym czasie wszystko "wychodzi" i jesli sie chce jeżdzic autem dłuzej powoli eliminuje sie wszystkie usterki .. Normalnie po zakupie auta gdy ruszałem z miejsca lub przełanczałem biegi nie odczuwałem zadnych luzów czy zarpnięć ... autko fajnie "zbierało" po przełaczeniu na inny bieg lub gdy ruszałem nie było zadnych "skoków" oraz "tompnięć" w tylnej czesci auta.teraz zamim auto wejdzie na płynną jazde to wyczuwalne jest ten luz i odczuwa sie delikatne szarpnięcie (skokowe) , jadąc dodaje gazu (szarpnie) , puszcze gaz tez nie przejdzie płynnie tylko szarpnie ; wymianiłem wcześniej :

1)elastyczny wał Kordana
2)tylnie amortyzatory wraz z spręzynami
4)kompletne nowe sprzęgło Sahs
5)Gumowe tuleje tylnej belki

i dalej jest ten problem, nawet wczesniej po zakupie auta (przed wymiana tych części ) wydaje mi sie ze nie było takich luzów przy ruszaniu jakie są teraz ....co myslicie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 20:10 
Forumowicz

Luz na dyfrze i morze jeszcze krzyrzaki

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2007, 14:00 
Pierwsze kroki

Czy w związku z tym jest mozliwość naprawy Dyfra ? by zniwelowac luzy , moze inny olej ? ........................choc pojejrzewałem skrzynie biegów .... pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2007, 14:53 
Uzależniony od forum :)

sprawdzales krzyzak na wale?czy dyfer wydaje jakies odglosy?wymieniales poduszki na ktorych trzyma sie dyfer?

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 13:16 
Pierwsze kroki

Dyfer nie wydaje podczas jazdy zadnych odgłosów przy zadnych prędkościach (cichutko, jest suchy) boczne (w progach) gumy wymienione podtrzynujące dyfer ,
jak sprawdzic wielkosc luzów na krzyzaku ?.....przy kreceniu wałem na przodzie auta jest wyczuwalny luz zanim poruszy półoski tylnich kół ....czy tak moze byc ?

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, 21:23 
Pierwsze kroki

??? dalej nie mogę znaleść przyczyny ? :(

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2007, 23:57 
Pierwsze kroki

luz na krzyżakach najlepiej sprawdzić w dwie osoby -jedna rusza wałem ,druga maca i słucha. Miałem podobne objawy ja Ty, tylko jeszcze doszło szarpanie przy ruszaniu i brak możliwości jazdy na 1i2 biegu na jałowych obrotach - i wyszło! Koło dwumasowe właśnie się wymienia w WFK w Wejherowie.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, 16:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330CI
Kod silnika: M54 B30
A mi się wydaje że masz walnietą podporę wału.

Obrazek

Moje 330CI - viewtopic.php?t=51439

Moje K6 - viewtopic.php?f=60&t=73717

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, 18:32 
Forumowicz

Witam,mam te same jaja w e30,wymienilem 2 dyfry i dalej nic,mam jeszcze drugi wal.Zobacze czy te luzy sa od niego i dam znac.
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2008, 09:33 
Pierwsze kroki

l"uz na krzyżakach najlepiej sprawdzić w dwie osoby -jedna rusza wałem ,druga maca i słucha. Miałem podobne objawy ja Ty, tylko jeszcze doszło szarpanie przy ruszaniu i brak możliwości jazdy na 1i2 biegu na jałowych obrotach - i wyszło! Koło dwumasowe właśnie się wymienia w WFK w Wejherowie."

WItaj , ile kosztowała ciebie ta wymiana koła masowego ? w WFK ? JA mam takie szarpniecia po dodaniu gazu i po odpuszczaniu , auto jakby lekko zapada sie i wstaje po dodaniu gazu , jak wolno ruszam to zjawisko jest mniej odczuwalne . Czy podczas ruszania wału przy dufrze powinny buc luzy na 2,3 cm ? pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1