BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] wyrzuca wode przez korek od chłodnicy
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, 18:14 
Witam !
Mam taki problem ponieważ w moim BMW 3 1,8i po kilku minutach pracy silnika zwłaszcza na postaju gotuje sie woda w chłodnicy i jest wyrzucana przez korek. Podczas jazdy nie dzieje sie coś takiego czy to może być wiskoza? Termostat jest wyjęty.

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, 20:35 
jak to wyjęty termostat?

wisco raczej nie... łatwo to sprawdzić, czy wiatrak działa, czy nie. wystarczy otworzyc maske, popatrzec, posłuchac..
z resztą, ja jeździłem bez visco i wiataraka jak miałem zepsuty i się nie działy takie rzeczy...

no i jak silnik wiesz, że będzie na jałowym biegu więcej niż minutę będzie pracował (czyli właśnie postoje itd.) to zgaś silnik, bo to niezdrowe!!

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, 21:25 
Termostat wyjąłem gdyż myślałem ze to przez niego woda sie gotuje ale nic to nie zmieniło.Co to może być?

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, 08:58 
Pierwsze kroki

mozliwe ze glowica;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, 09:08 
Specjalista

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3905

Zapoznaj się z tym wątkiem i zaobserwuj nagrzewanie się chłodnicy zwłaszcza przy wyjętym termostacie....możliwe, że sypła się pompa wody i nie wytwarza obiegu płynu. Zalecam jednak założyć termostat po ustaleniu przyczyny wyrzucania płynu poprzez korek.

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, 14:35 
Niestety pompa wody jest dobra gdyż wyjmowałem juz ją zeby sie upenic czy nic sie nie wydarzyło z wirnikiem. Zastanawiam sie czy przyczyną tego zjawiska nie bedzie przypadkiem pęknięta głowica? Co o tym myślicie?
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, 16:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-39 530D
Jaasio napisał(a):
Niestety pompa wody jest dobra gdyż wyjmowałem juz ją zeby sie upenic czy nic sie nie wydarzyło z wirnikiem. Zastanawiam sie czy przyczyną tego zjawiska nie bedzie przypadkiem pęknięta głowica? Co o tym myślicie?
Pozdrawiam.
Nie koniecznie musi być pęknięta głowica,może być walnięta uszczelka pod głowicom i dlatego takie jaja się dzieją.

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 10:08 
Pierwsze kroki

A co masz nalane ? wode czy płyn ?
Ja miałem podobne jaja przez to że woda była zamiast, płynu - zlałem stary syf i zalałem świeżym i jest ok

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 13:57 
Forumowicz

Moje BMW: e39 540i M sport
Kod silnika: M62TU
Garaż: bylo E36 320i, E46 316Ti, E46 318i SE, E60 525d SE, E34 520i SE auto,
jest E39 540i M Sport, e46 328i drift
Mam rowniez problem z ukladem chlodzenia.Tzn mam gdzies na chlodnicy dziorke przez ktora wylatuje woda.W przyszlym tyg mam zamiar wymienic chlodnice ale jak narazie dolewam wody do chlodnicy.Zalalem uklad kilka razy specialnym preparatem do naprawy ale skutkowalo na krotki okres.Zauwazylem jednak ze woda troszke pieni sie w chlodnicy i teraz nie wiem czy to jest bijaca kompresia czy pozostalosc preparatu.Co myslicje? Jeszcze jedna sprawa przy odpowietrzaniu ukladu zalewawszy go zwykla woda wypiolem czyjnik ktory byl na rurce tam gdzie jest odpowietrzenie do ktorego zapomnialem podpiac dwoch przewodow.Co to jest za czujnik ktos wie i jak on dziala i czy moglem cos popsuc?Temperatura silnika pokazywala sie normalnie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 15:49 
Pierwsze kroki

Z tym układam chłodzenia to chyba już tak ma być. ja niedawno zanabyłem E 36 325I i jak mi się rozgrzeje autko to kapie z chłodnicy z prawej strony gdzieś na przewodzie chyba albo sama chłodnica. Moze to jakis przelew jest?? :szok: Bo w sumie temperaturka jest wysoka dosyć i normalne ze płyn z układu paruje, ale ja dolewam dosyc często i zauważyłem właśnie ten wyciek z chłodnicy. Co z tym zrobić?? :mur:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1