BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki dekoder DVBT + KANAŁY SAT
PostNapisane: 7 listopada 2012, 21:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 320Ci :)
Witam, na wstępnie pragnę zaznaczyć, że nie jest to temat o zwykłych dekoderach DVBT.

Panowie, jak wiadomo obecnie jest dostępne kilka kanałów DVBT, dodatkowo jeszcze kilka innych niekodowanych, polskich kanałów dostępnych przez satelitę, jak się to zbierze do kupy to wychodzi bardzo przyzwoity pakiet kanałów, w dobrej jakości, praktycznie taki pakiet jak w jakimś najtańszym abonamencie u jednego z operatorów (polsat, n itp).

Mam taki plan żeby zakupić dekoder combo, odbierający kanały DVBT oraz SAT, nie bardzo się znam na tym ale wydaje mi się, że tego typu urządzenia są dostępne i prawdopodobnie znajdą się tu osoby korzystające z tego typu dekoderów.

1.Jakie są wasze doświadczenia w tej kwesti?
2.Jak to jest w praktce z takim dekoderem? podłącza się do niego dwie anteny, zwykłą i satelitarną?
3.Jaki konkretnie kupić dekoder? (rozsądna cena, przyzwoity wygląd dekodera, mile widziane usb, jakiś sensowny pilot a nie zabawka)
4.Czy już po podłączeniu zarówno kanały DVBT i SAT będą dostępne, że tak powiem z jednej listy, nie będę musiał zmieniać trybu pracy dekodera z dvbt na sat czy coś tego typu?

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Jaki dekoder DVBT + KANAŁY SAT
PostNapisane: 8 listopada 2012, 08:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Jak chcesz kupić dekoder combo to taki który odbiera cyfrę, polsat czy eNkę a nie jakieś parę kanałów z tv naziemnej. Na pewno ktoś się tym u Ciebie w mieście zajmuje ;)

PostNapisane: 8 listopada 2012, 08:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Poszukaj czegoś firmy Ferguson, dobre i stosunkowe tanie dekodery.

PostNapisane: 8 listopada 2012, 15:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Tunery dzielą się na drogie i tanie, czyli jak wszystko inne. Mam taki tuner combo w domu. Do ~500zł można wybierać w tunerach z prockiem ALI oraz STi. Te ostatnie są podobno szybsze i obraz jest lepszy. Mój tuner to Golden Media Unibox 9080 Combo+, jest na procesorze ALI. Szczerze tego sprzętu nie polecam, ponieważ zdarza mu się zbyt długo myśleć, np menu podczas szybkiego przełączania kanałów się przywiesza (mamy dalej obraz i dźwięk, ale pilot nie reaguje). Nieraz potrafi wyłączyć dysk twardy i za chwilę go włączyć np podczas nagrywania. Dzieje się to niezmiernie rzadko, ale jednak jest (może spadki napięcia, bo mieszkam na wsi). Musisz zwrócić uwagę na to gdzie jest USB jeśli chcesz nagrywać. W moim jest ono z tyłu, pomiędzy HDMI a gniazdem głowicy sat. Ja przenoszę na jakiś czas tuner do innego lokum lub odpinam dysk, przez co muszę szukać tego gniazda. Są tunery, które mają gniazdo z tyłu lub też są wyposażone w dwa USB. Poważną wadą tego tunera jest nietrzymanie EPG przy głębokim trybie STAND BY (czuwanie), po wyłączeniu tunera ginie nam program danej stacji i tuner musi go pobrać po włączeniu. Jeśli masz tv CRT (kineskop) to obraz na oryginalnym sofcie przez gniazdo SCART będzie niewyraźny przy epg (w tym tunerze). Pisze to po to, aby wszyscy mieli to na uwadze, sprawdzajcie przed zakupem co bierzecie. Chodzi mi o to, aby przeanalizować wszystkie sytuacje i miejsca w jakich oglądamy TV. Mam 4 satelity na przełączniku DISEq i DVB-T z trzech muxów, kanały można segregować dowolnie, np. sat, dvb-t, sat itd.. Do takiej konfiguracji podłączasz antene sat i osobną antene od naziemnej cyfrówki. Do jakości obrazu czy dźwięku (używam też kina 5.1 pod spdif) nie mogę się przyczepić, tutaj wszystko działa ok. Pilot dosyć wygodny, ale przyciski koło róży się wycierają. Są również tunery firmy Globo/Opticum, ale nie testowałem i nie będę się wypowiadał. Aby dobrze wydać pieniądze tuner musi mieć gniazdo na kartę dostepu i miejsce na kartę CI. W tym pierwszym działa np C+ i TNK SD (po zmianie softu bo oryginał obsługuje tylko system conax, na to też trzeba zwracać uwagę!!), a w drugim nCAM HD, MTV i jakieś inne.

Ostatnio edytowano 8 listopada 2012, 17:02 przez mr18, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 listopada 2012, 16:30 
Uzależniony od forum :)

DanyU napisał(a):
Poszukaj czegoś firmy Ferguson, dobre i stosunkowe tanie dekodery.

nie wiem jakiego modelu używałeś ... ale od mojego lokalnego dostawcy kablowki/cyfrowki - dostałem Fergussona- arive 100 cable.
Co miesiąc dycha dzierżawy za męke... Przełączanie kanałów porażka - jak złapie zawieche to możesz sobie klikać. A jak się odwiesi to robi burdel :super: TV nagrywa i to w HD. Ale w takim formacie że komp nie ogarnia. Firmware zmieniany wielokrotnie i nic nie daje. Oglądać się na tym da. Ale jak już złapiesz za pilota to sie idzie pochlastać ;)

ostatnimi czasy, w domu zagoscił świeższy tv z wejsciem na moduł CI - kupujesz moduł - wkładasz karte. Odrazu lepiej ;)
Nie ma tunera, dodatkowego pilota. Jest tak jak być powinno. no i siano w kieszeni.

PostNapisane: 8 listopada 2012, 17:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Czyli masz to samo co ja, też procesor ALI. Dodam jeszcze coś, poszukaj tunera, który nie dzieli plików podczas nagrywania powyżej wielkości 4gb. Bo przy materiale hd będzie kilka plików na kompie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1