BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 10:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] Wentylator chłodnicy klimatyzacji
PostNapisane: 26 sierpnia 2007, 17:05 
Pierwsze kroki

Witam BMW 730 E-32 1989r. jest taki problem wentylator chłodnicy klimatyzacji niezałancza się co może być przyczyną??? Po włączeniu klimy leci zimne powietrze (ale nie za bardzo). Ostatnio stojąc w korku włączyłem klime i temperatura wody na wskaźniku podniosła sie do następnej kreski w strone czerwonego pola (walniente visko to już zdjagnozowałem), a powietrze z nawiewów leciało nie za chłodne. Po przyjechaniu do domu powtużyłem ten experyment w domu samochód chodził klima włączona temperatura rosła a wentylator stoji od klimy i niechce się załączyć. Czy jest jakiś czujnik tego wentylatora,gdzie go szukać, co może być tego przyczyną. Prosze o pomoc i dziękuje z góry.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 14:06 
Przyjaciel forum

Witam ! częsta przydłość w e32 to właśnie nie działający wentylator klimy co jak już sprawdziłem ma wpływ także na poprawne działanie układu chłodzenia silnika ! Podobno wisko w pełni sprawne odbiera z chłodnicy 80% ciepła a pozostałe 20% ma wspomagać właśnie dodatkowy wentylator elektryczny!!!!
Ma on dwa niezależne obiegi tzn. na 1 biegu powinien się załączyć zawsze po włączeniu klimatyzacji oraz niezależnie czy klima działa czy nie jeśli silnik osiągnie jakąś tam temp. oraz 2 bieg włącza się jeśli temp. silnika wskoczy jeszcze wyżej to on ją stabilizuje!!!!!
Sprawdzić wiatrak można w następujący sposób: w chłodnicy wody masz z boku czujnik - odepnij wtyczkę i na włączonym zapłonie zewrzyj kabelkiem pin na dole z najpierw jednym a później drugim pinem u góry oczywiście wtyczki!! jeśli załączy się 2 drugi bieg a 1 się nie załącza to znaczy że masz walnięty rezystor 1 biegu znajduję się on patrząc na witr ak od przodu auta po prawej stronie wiatraka na 1/3 jego wysokości a jeśli nie załącza się ani 1 ani 2 bieg to pewnie wentylator do wymiany ale jeszcze to sprawdziś odpinając go od rezystora i podpinając do aku!! Aha jeśli Ci się nie załącza jak temp rośnie silnika ani na 1 i drugi to jeszcze ten czujnik w chłodnicy jest do wymiany!!
Pozdrawiam!!

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 18:01 
Pierwsze kroki

już wszystko sprawdziłem działa wszystko ok wtyczka od wiatraka była zasyfiała i nie kontaktował. Biegi sprawdziłem przy czujniku chłodnicy kręci się i 1 i 2 bieg. ale mam problem u mnie niema wtyczki do czujnika tylko takie wsówki zagięte w gumie może ktoś pomieszał jak to poustawiać tam są 2 plusy i jeden minus. jak to sprawdziś żeby było dobrze

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 18:12 
Pierwsze kroki

są try kabelki brązowo szary , czarno szary z żółtymi kreseczkami poprzecznymi i niebiesko biały z żótymi poprzecznymi kreskami
http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... c=0&moto=0[/URL]

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 20:20 
Przyjaciel forum

patrząc na zdjęcie to zwierając ten pojedyńczy z lewej najpierw z jednym z prawej potem z drugim jeśli żadna kombinacja nie działa raczej wiatrak do wymiany!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 28 sierpnia 2007, 20:46 
Pierwsze kroki

wiatrak działa jak go spinam na krutko 1 bieg wolniej i 2 bieg szybciej pable przy czujniku chłodnicy ale chodzi mi że nie załancza się wiatrak temp 90C jak pracuje silnik może czujnik do bani ale pokazuje temperature na wskaźniku, albo podłączony źle pozamieniane przewody. Jak to sprawdzić :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2007, 08:41 
Przyjaciel forum

też kiedyś myślałem że ten czyjnik mierzy temperature cieczy w silniku , ato jest nieprawda!!!!! Ten czujnik w chłodnicy to jest tylko tzw. termowłącznik właśnie do załączania wentylatora i on pewnie jest u Ciebie zepsuty!!!!! Nowy org. chyba 80zł!!! Natomiast czujnik temp płynu w silniku jest z tyłu silnika na połączeniu takim łąćżnikiem dwóch głowic , jak zajrzysz za silnik to zobaczysz tam są dokładnie trzy czujniki.....a dlatego jest tam umieszczony bo ważna jest temp cieczy w silniku a nie w chłodnicy , bo to od silnika nagrzewa się ciecz a nie od chłodnicy jakby w silniku dawno było za gorąco i zanim by doszło do chłodnicy to byłaby katastrofa, dlatego czujnik jest przy silniku!!!

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2007, 18:46 
Pierwsze kroki

okkupie czujnik ale jak go podłączyć jak niemam kostki tylko 3 kable z okrągłymi wsówkami t takich gumowych izolacjach zagjęte pod kontem 90C dwa plusy i jedna masa więc gdzie je podłączyć który kabelek do kturego pinu czujnika??????????????????????????

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2007, 20:24 
Przyjaciel forum

jak kupisz to daj znać pomogę!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2007, 22:19 
Pierwsze kroki

ok dzięki jak tylko kupie to napisze pojade jutro do sklepu :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2007, 09:39 
Pierwsze kroki

Witam kupiłem ten czujnik/przełącznik termiczny ale jak go podłączyć bo niemam wtyczki tylko są wsówki w gumowej izolacji

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 17:29 
Przyjaciel forum

wytłumacze na tym schemacie z intercarsa tym na dole co wklejałeś link ! ten u góry pin jest kabel żółto czarny, ten na dole z lewej żółto zielony a na dole z prawej brązowo czarny!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1