BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 20:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] uszkodzony komputer silnika od podgrzewacza wody
PostNapisane: 18 listopada 2012, 13:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW e46 318d
Witam. Czy możliwe jest to że źle działający podgrzewcz wody w e46 318d 2004r uszkodził komputer silnika? Falująć obroty i przypadające światło wewnątrz auta

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] uszkodzony komputer silnika od podgrzewacza wody
PostNapisane: 18 listopada 2012, 14:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 m3
Kod silnika: S65
Garaż: było e92 M3 https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=171247
Falowanie obrotów to normalna sprawa, poczytaj nim zadasz pytanie. Co konkretnie masz na myśli pisząc "uszkodził komputer" ? Auto nie odpala ?

PostNapisane: 18 listopada 2012, 18:47 
Pierwsze kroki

Nie jest to normalna sprawa. Gdy podgrzewacz jest sprawny odbroty falowac nie beda. Po jego odpieciu to ustalo. A dokladniej sprawa wygladala tak... Auto duzo palilo, slabo jezdzilo, a w koncu przestalo odpalac... diagnoza uszkodzony komputer... zmienilem komputer - auto dostalo jakby nowe zycie, spalanie mocno spadlo, silnik byl po stokroc bardziej elastyczny. jezdzilem tak okolo dwa tygodnie z caly czas wylaczonym klimatronikiem... gdy warunki pogodowe sie pogorszyly i zaczalem wlaczac nawiety znow byly porblemy z mocno falujacymi obrotami silnika i przygasajacym wewnatrz swiatlem i znow auto zaczelo duzo palic i byc zamulone, silnik wyraznie sie meczy, dopiero wtedy odpialem podgrzewacz. I moje pytanie brzmi czy wlasnie uszkodzony podgrzewacz wody moze spowodowac jakies uszkodzenie komputera silnika przez co zle steruje jego praca...

PostNapisane: 18 listopada 2012, 19:57 
Zacna persona forum

Podłączałeś auto pod kompa ? Jakie błędy ? Od tego zacznijmy...

PostNapisane: 22 listopada 2012, 14:12 
Pierwsze kroki

Bledow brak...

PostNapisane: 22 listopada 2012, 17:39 
Zacna persona forum

Ja mam nowy podgrzewacz OE BMW prosto z ASO, nowy akumulator i obroty tez mi falują. Temat podgrzewacza był poruszany na forum wielokrotnie, naturalnym jest że obroty falują z rana po odpaleniu, grzałki podgrzewacza pracują wtedy na 95% mocy przez co zwiększone jest zapotrzebowanie na prąd... DDE (komp) zwiększa obroty silnika żeby nadrobić to co zużywa podgrzewacz.
Zobaczmy co na to WDS-BMW (instrukcja serwisowa):

Cytuj:
The idling speed is increased by 50 rpm when the auxiliary heater is activated.

Obroty na biegu jałowym zwiększone są o 50 rpm kiedy podgrzewacz elektryczny jest aktywowany.

Co prawda nie ma tu nic o falowaniu, ale w taki sposób działa to urządzenie i takie objawy ma większość użytkowników, czyli wszystko ok.

Czy podgrzewacz może uszkodzić komputer ?

Moim zdaniem nie. Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze ładowanie alternatora oraz aku, przygasające światło to dziwny objaw.

PostNapisane: 12 grudnia 2012, 14:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46 318d
Kod silnika: M47N
Witam Posiadam BMW e 46 318d z roku 2003. Mianowicie posiadam taki problem. Po uruchomieniu silnika obroty są idealne, gdy włączam klimatronik obroty zaczynają falować a gdy podniosę maskę słychać tak jakby rytmiczne obtarcia... dźwięk na moje ucho dochodzi z okolic alternatora. Gdy wyłączam klimatronik ocieranie ustaje i obroty są rytmiczne. Przy włączeniu świateł oraz radia obroty nie tracą na wartości. Dzieje się tak tylko i wyłącznie po wł. klimatronika. Byłem zdiagnozować pod komputerem i wyskoczyły mianowite błędy: C1E14: Szyna CAN, Sterownik Silnik brak komunikacji. oraz 20 Automatyczne sterowanie zamkniętym obiegiem powietrza, ogrzewanie. Błędny. Dodam że BMW długo się nagrzewa do temp 90 stopni. Wskazówka zazwyczaj podczas normalnej jazdy znajduje się na wysokości pierwszej kreski.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję...
Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 grudnia 2012, 17:53 
Zacna persona forum

Kolego, jestem w trakcie rozwiązywania problemu (od 3 lat), u mnie jest podobnie. 2 posty temu napisałem że falowanie to normalna sprawa, w sumie teraz dochodzę do wniosku że nie. Teoretycznie winny jest podgrzewacz, bo jeżeli wyłączasz klimatronik to falowanie ustaje. Ja wymieniłem podgrzewacz na nowy z ASO i dalej to samo, obroty falują a podgrzewacz nie grzeje co skutkuje wolnym nagrzewaniem się. Prawdopodobnie problem leży gdzieś w komunikacji pomiędzy komputerem czyli sterownikiem DDE a podgrzewaczem.
Ty masz błąd szyny CAN a ja BUS135. Rozwiązania w necie nie znajdziesz, bo takich problemów jest niewiele a mało kto wie o co chodzi. Zaraz napisze wymień podgrzewacz albo termostat ;) . Trzeba by jakiegoś elektronika,elektryka co ogarnia temat.

PostNapisane: 12 grudnia 2012, 18:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46 318d
Kod silnika: M47N
nie wiem czy można normalnie jeździć z takim uszkodzeniem zeby coś grubszego sie z tego nie urodziło...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1