Witajcie:) mój poprzedni temat chyba został usunięty. Później sprawdziłem zdjęcia w za dużej rozdzielczości chyba. Auto już nie wisi na allegro więc proszę nie usuwać postu. W sobotę dojdą zdjęcia normlane. Narazie auto stoi u lakiernika i nie mam dostępu żeby ją obfotografować.
To mój pierwszy samochód dłuższy czas szukałem e36 coupe w dobrym stanie i normalnych pieniadzach. Sporo autek wydawało się niezłych ale po bliższych oględzinach lista problemów się wydłużała. Niestety taka prawda że za zadbany ezglemplarz e36 coupe z motorem r6 i pełnym wyposarzeniem trzeba dać z 10 tysięcy. Udało mi się znaleść bunię z "mitycznym" 1,6 m43

. Co do wyposarzenia również bida:), po za tym co w vinie małe obc. Ale autko zadbane zero rdzy, urzywana u wroga przez helgę:) z przebiegiem 188k udokumentowanym. Autko przyjechało z Rust (wschodnie niemcy). Silniczek zadbany nawet się zbiera jak na 316 jeszcze żółciutki. Zero stuków czy innych problemów. Jedynie do wymiany uszczelka dekla klawiatury i obudowy filtra oleju, trochę się sączy. Autko od spodu również ok podłoga nie pogięta. Niestety helga przestawiła jakiś słupek u wroga:) Ale dobrze nawet że widać co jest. Autko jest już na lakierni w sobotę odbiorę.
Troche teraz info i zdjeć z aukcji:
Type Typ Value
VIN - VIN - WBABE11080JH00356
Type code - Typ kodu -BE11
Type - Model - 316I (EUR)
E series - Model - E36 (2)
Series - Seria - 3
Type - Wersja - COUPE
Steering - Układ
kierowniczy- LL
Doors - Ilość drzwi - 2
Engine - Silnik - M43
Displacement -Pojemność - 1.60
Power - Moc(kW) - 75
Drive - HECK
Transmission - Skrzynia MECH
Colour - Kolor nadwozia ARKTISSILBER METALLIC (309)
Upholstery - Kolor tapicerki STOFF KLEE/GRAU (D6TT)
Prod.date - Rok produkcji 1997-04-16
Code Description (interface) Description (EPC) Nazwa
S240A LEDERLENKRAD Leather steering wheel Skórzana kierownica
S243A AIRBAG FUER BEIFAHRER Airbag for front passenger Poduszka powietrzna pasażera
S401A SCHIEBE-HEBEDACH, Lift-up-and-slide-back sunroof, Elektryczny szyber each
ELEKTRISC electric
S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Floor mats, velours Dywaniki welurowe
S428A WARNDREIECK Warning triangle and first aid kit Trójkąt ostrzegawczy
S441A RAUCHERPAKET Smoker package Pakiet dla palących:(
S498A KOPFSTUETZEN IM FOND Headrests, rear, Zagłówki na tylnej kanapie
mechanically adjustable
S510A LEUCHTWEITENREGELUNG Headlight aim control Regulacja reflektorów
ABBLENDLICHT
S556A AUSSENTEMPERATURANZEIGE Outdoor temperature indicator Wyświetlacz temperatury
S668A RADIO BMW REVERSE RDS Radio BMW Reverse RDS Radio Reverse rds
L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG National version Germany/Austria Wersja krajowa niemcy/austria
S863A SERVICE KONTAKT-FLYER Retailer Directory Europe Katalog europa?
EUROPA
S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR On-board vehicle literature Niemiecka książka
German
Code Description (interface) Description (EPC) Nazwa
S270A BREITERE BEREIFUNG Wider tyres Szersze opony
S410A FENSTERHEBER, Window lifts, electric, front Elektryczne szyby przednie
ELEKTRISCH VORN
S465 DURCHLADESYSTEM Through-loading system System załadunku(dzielona Kanapa)
S548A KILOMETERTACHO Kilometer-calibrated Drogomerz skalibrowany z prędkościomierzem
speedometer
Zdjęcia z aukcji:

Co do modów:)
-Mpak zewnętrzny(Zderzak, nakładki na progi, szeroka listwa, dyfuzor Wszystko orgi)
-Halogeny
-Podłokietnik szary
-Tłumik orgi i dospawać kwasówkę, ale nie taką rure jak do kanalizacji:)
-Full obc
-Kierownica serce albo jakaś trójramienna
-Felga stokrotki m3 albo motorsporty stokrotki
-Może później gleba
-Radio business CD
-W przyszłym roku Klimatronik
-Jak się trafi to sportsize+vadery
26 listopada 2012
Odebrałem bunie umyłem założyłem jakieś bidne radio wogole nie pasuje ale coś tam chociaż brządka;) poszukuje cały czas cd albo kasete ale z wyjsciem na zmieniarkę. Niestety ceny cd przerażąją 400zł to jednak za dużo. Cyknąłem jakąś tam fotkę:) sesji nie będzie do połowy grudnia:( nie posiadam uprawnień do kierowania tą maszyną:) narazie brat jeździ trochę;) W najbliższym czasie bunia pójdzie do mechaniora żeby wymienić te uszczelki, później zajmę się lakierem trzeba gdzieniegdzie dobrze przepolerować listwy przejechać jakimś czernidłem no i te brzydkie felgi doprowadzić do kultury:) Na dniach może wpadnie mi orgi nowa kaseta:) wiem że koledze po e30 zostało:) ale co to za radio dokładnie to nie wiem jednak dalej Szukam cd, Jeżeli ktoś ma na sprzedaż błagam piszcie:)

29 Listopada 2012
Tak wiem. Pierwszy z modów w drodze:) Radyjko CD. Dzisaj sobie dokładnie przejrzałem papiery od bemy. Wydaje się ze te 190k przebiegu jest bardzo prawdopodobne. Sami zobaczcie.

Gadzet z epoki:)

3 grudnia 2012
Nudziło mi się:) robiłem VT:)
Orginał:

Uploaded with
ImageShack.usAlpina:

Uploaded with
ImageShack.usKontury:

Uploaded with
ImageShack.usM3:

Uploaded with
ImageShack.usMotorsporty:

Uploaded with
ImageShack.us7 grudnia 2012
Robiłem vt z mpakiem. No m3 chyba najładniejsze do m. Jeszcze muszę pomalować pod kolor nadwozia. Autko poszło do mechaniora żeby zlikwidował wycieki, dokładnie jeden z pod pokrywy rozrządu. W przyszłym tygodniu autko będzie spowrotem. Nie odzywałem się bo taką jedną sprawą byłem zajęty;) A zresztą sami zobaczcie:)

13 grudnia 2012
xsiasia, WIem żeby nie moczyć żeby mi na głowie nie została xD myśle o jakiejś piance np sonaxa. Zobaczymy jak będę miał lokum żeby dopieszczać. Halogeny oczywiście że będą ale chyba nie teraz mój budżet został nadszarpnięty i to baaardzo mocno przez pewnego "Mechanika"
Postaram się opisać sytuacje używając jak najmniej przekleństw mam nadzieję ze admin wybaczy.
Z racji tego że z autka delikatnie się ulewało dokładnie z pod pokrywy rozrządu strasznie mnie irytowało to auto musi być perfekt mechanicznie dopiero pózniej mody:) Oddałem do pewnego "mechanika" ,tata kilka razy robił u niego auto zawsze w normalnych cenach itd. Myśle sobie facet troche mnie zna może spojrzy lepszym okiem . Wykonałem telefon naświetliłem sprawę. Mówi trzeba przyjechać i wtedy coś więcej powie. Pojechaliśmy odrazu stwierdził "droższego samochodu na pierwszy nie było?" olałem gbura bo co mu będę tłumaczyć. Auto zostało. Miało być gotowe na poniedziałek. Dzwoniłem mowil jutro ,jutro aż do wczoraj. Powiedział że w czwarek się weźmie za nią i na wieczór będzie gotowa. Dzisiaj dzwonie. Mówi że nie mógł dostać na miejscu uszczelek więc pojechał do aso bmw w jankach , kolejny blef musiał kupić jakiś cały komplet. Za 350zł robocizna 250zł razem podsumował mnie na 700zł aż mi się ciepło zrobiło. Mówie dobra przez telefon rozmwiać nie bę∂ziemy. Pojechałem z tatą odebrać albo mu nakopać. Oczywiście wielkie tłumaczenia że on musiał jezdzić do serwisów itd. Nie mógł kupić zamiennika nigdzie itd. Mówie mu facet nie zadzwoniłeś nawet ile to mniej więcej może kosztować, myślisz że każdy śpi na forsie . Wtedy koleś mnie dobił "jak będziesz miał kase auto odbierzesz" Wtedy sciągło mnie z nóg. Po groźnej wymianie zdań ulegliśmy zapłaciliśmy mu 600zł z wielkim bólem serca że trzeba takiemu sk***nowi płacić za takie gówno. Tak z ciekawości sprawdziłem ile kosztują w aso. Można kupić oddzielnie w cenie 70,70,20,30,40 wszystkie uszczelki które są potrzebne przy pokrywie. Zamiennik również znalazłem od ręki za 90zł. Burak ma ten swój "warsztat" na ul. Wspólnej Dokładnie to krobów już jest. Przed torami w prawo. nr.tel 504 151 744
20 grudnia 2012
Niestety tak wyszło z mechanikiem , jak sobie pomyślę co bym mógł w buni zrobić za tą kasę to aż płakać się chce:( Jedyny pozytyw całej sytuacji że auto suchutkie. Co do modów weszło radyjko;) , rozglądam się za full obc i felgą. Cały czas myślę jaką felgę załozyć
w przyszłości pewnie mpakiet dojdzie:) Nad swapem też myślę hehheh ale co wyjdzie zobaczymy:) Narazie kupiłem zestaw nasadek itd. Bo mój warszat a dokładnie taty nie ma prawie nic;( (tata nie lubi grzebać przy aucie

) . Do tego trochę kosmetyków na zimę

Odrazu po świętach zmienię olej i filty. Zdjeć nie ma;( Prawko już drukuje się:) w poniedziałek miałem postępowanie administracyjne. W piatek mam nadzieję odebrać kolega miał taką samą sytuację jak ja i w piątek odbierał oby bo szkoda żeby takie auto stało
zdjęcie 1 modu

31 grudnia 2012
Zebrałem się i umyłem i wyczyściłem

jako że to ostatni dzień w roku aby go dobrze zakończyć "sesja"

ale na początek ideał:)
Do takiego stanu chcę dojść jedynie co nie będę zakładał to lusterek i spojera. Narazie z kasą słabo więc cięzko będzie z modami ale mam nadzieję żeby jak najszybciej to zmienić:)
A teraz fotki mojej padliny

5 stycznia 2013
--==Mały==--, Teraz lepiej ?

Wiem zdjęcie robione spalonymi żarówkami:)
Ps. Dzisaj zobaczyłem coś pięknego przed domem:) Chyba sąsiad zmienił auto. I jeszcze nawet ma 13 na rejestracji

Jak ja chciałem to wzieli pierwszą z brzegu

19 stycznia 2013
Fajnie jak by ktoś jeszcze dodał na stokrotkach m3:) Ja jakoś nie mogę znaleść

. Ostatnio przeglądając alledrogo za sportsize i vaderami znalazłem coś;) Szybki telefon ustalenie wysyłki, kolejnego dnia była paczuszka, odrazu mycie szorowanie czyszczenie i nocą wymiana:)

30 styczna 2013
Dzięki za miłe słowa:) Dzisaj ogarnąłem zderzak tylny (tak mniej więcej, jeden ślizg ma luzu i trzeba go wymienić aby było perfekt) Przepatrzyłem autko od spodu, trochę km juz zrobiłem więc jakieś ewentualne problemy by wyszły, wszystko jak w najlepszym porządku:) Chciałem wymienić uszczelkę podstawy flitra oleju, nie wiedziałem jak zdjąć pasek:) popatrzyłem trochę z tego co tam jest to trzeba rolkę napinającą kluczem ruszyć:) mam nadzieję że jutro sie z tym uporam:) Co do felunku, na 90% będzie st32 17cali, teraz pytanie co do tych felg, montowane były w e39 podejdą z tego modelu? chyba były tam 8cali, jak myślicie nie będą obcierały? Nie chce rollować rantów. A przecież w zagłębiu sadowniczym to czym ja bedę skrzynki z jabłkami woził?

4 lutego 2013
Hej
Mam pytanie co do wiązki do klimy. Dobrałem się dzisaj do elektryki. Niby dwie kostki są ale czy to napewno te?

8 lutego 2013
Ot taka słaba fotka:)

Z autem w sumie nic ciekawego się nie dzieje;( Po za drobnymi pierdołami tylko sie jezdzi:) Teraz przekopuje róźne tematy o klimatroniku w e36, Szukam obc no i poluję na felgi:). Muszę ustrzelić znajmoego lakiernika:) co będzie chciał za malowanie;) pamiętam że nie bierze drogo a robi dobrze;) A no i szukam zdrowej e46 dla Brata;)
20 lutego 2013
Felunek to st32 bez mpakietu

jedynie Doły ida w kolor !
Teza na zimową aurę;)
"Auta myte często w zimę brudzą się bardziej

" a o to żywy przykład;)

Uploaded with
ImageShack.us5 marca 2013
Takie tam małe zmiany;) Od początku, przeszukiwanie dzień dnia allegro i inne portale aukcjyne. Wytypowane kilka aukcj, telefony rozmowa itd. Jedna była dość ciekawa:) Styling 32 z oponami 8j et34 zdjęte z e90 w dobrym stanie. Szybka rozmowa o cenie, po kilku dniach doszliśmy do porozumienia. Następnie rozmowa z wulkanizatorem czy wezmie moje 15' letnie i te 17' i zamieni mi fajne 215/45. Wszystko ugadane. Więc jedziemy;) Fotos jak było rano:)

Oponki i koła załadowane;) nie wiedziałem że coupe może robić za dostawczaka;)

Zdjęte z tego auta:

Wizyta u wukanizatora, oponki wybrane no i footo!:) , Miały poczekać aż będzie pogoda się utrzyma, ale nie wytrzymałem musiałem je założyć:) a jak zacznie padać snieg to sie wróci do beznadziejnie brzydkiej felgi:(
1

2

3

4

5

6

7

8

6 marca 2013
No moim zdaniem też nie ma co jej strasznie glebić;) nie chce wszędzie się zawieszać:) szczególnie że jak by było te -60 to raczej do garażu by nie weszła;) Tak jak mówie przód-30 a tył zobaczymy jak będzie zrobiony przód. Taka mała przymiarka jest 5,5cm od rantu do opony, to -30 da jakies 2,5-3cm czyli praktycznie o połowę mnieszy prześwit między oponą a rantem. Moim zdaniem jej starczy, jak będzie mało to zawsze można iść niżej:)

Cytuj:
Bio
Mówisz masz

Dzisiejsze pierdoły;) niby banał ale wkurzał mnie od samego kupna Auta:) w zime nie chciało mi się brać:)
Było:

Jest:

Reszta nudnych fotek:)

Zderzak pójdzie do malowania chyba;)

Niestety auto nie jest bez wad:( Rączki bym upierdolił przy łokciach!

Chyba będę musiał pomalować albo wymienić te elementy:(
6 marca 2013
Tak na -20

12 marca 2013
Orginalios deklos

14 marca 2013
Deklos zamonowane na kołos:)

Co do "gleby"

zestawik będzie eibacha, dlaczego już mówię, Sprawdzałem jak będzie wyglądać gdy tylko przod pójdzie o 2,5-3cm w dół. Wygląda to dekliatnie komicznie, zresztą jak mam kupić tylko przód za 400zł to wole kupić komplet dorzucając 150zł:) A i tak na praktyczności auta nie stracę. Przejdzie przez każdy próg nawet w pełni załadowana, a przecież do lasu nie będę jezdzić:) jak można w domku

16 marca 2013
Nudne foty wnętrza:) Niech ktoś tylko powie że szare wnętrze jest brzydkie;), no czarne to to nie jest hehehe:)

Jakich środków używacie do czyszczenia wnętrza? ja uzywam sonax cockpitpflege nawet niezle wygląda ale poszukuje czegoś jeszcze bardziej zadowalającego:)
18 marca 2013
Heh gdy jest czyściutko to przyznaję że wnętrze piękne:) gdy brudno nie lubie hehe:)
Kolejne spyfoto:)

W czwartek będę miał garaż do zmiany więc kupiłem, termostat, niedogrzewa auta, myślałem że to przez zime ale doczytałem że musi dochodzić do pionu wskazówka niezależnie od pogody, u mnie w połowie, pomiędzy niebieskim polem, a pionem i to w stresie, na trasie delikatnie powyżej niebieskiego pola:( Czas zmienić
Uszczelka obudowy filtra, leży już sporo czasu, nie miałem czasu żeby się za to zabrać:) wreszcie się zebrałem hehe:)
6 Kwiecień 2013
W weekend udało się zmienić listwę wtryskową, stara puściła przy jednej z rurek, trzeba było zmienić. Szybka analiza jak wygląda, szukanie po allegro aby znaleść własciwą. Do m43 chyba z 6 rodzaji jest;) Ale udało się znaleść w sobotę szybka wizyta u mechanika:).

9 Kwiecień 2013
Zmiana felg, mycie. Następnie deszczyk
1.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Uploaded with
ImageShack.usMalutki Apdejcik
22 kwiecien
Ostatnio nudy:) tylko czyszczenie co chwile auta;) O wnękach w drzwiach czy pod klapką wlewu to wspominać chyba nie trzeba:) Ale żeby tu ktoś czyścił to nie widziałem hehe

Dodatkowo odebrałem springi:)

Miałem montować w piątek co był, ale jednak nie miałem dostępu do garażu:) Teraz mam nadzieje zamontować w piątek albo w kolejnym tygodniu:) Nie ma bardzo kiedy w ciągu tygodnia, mam zamiar popoprawiać wszystkie przedmioty do weekendu majowego, w maju cały miesiąc praktyki więc codziennie auto będzie potrzebne, a czerwcu klima i duze ob montuję więc nie będę miał czasu chodzić do szkoły;)
29 kwiecien
Dostałem halogeny, ramki, całą elektryke, do tego kupiłem lampki na nogi:)

Halogeny nieorginalne(te z allegro) ramki są, z elektryki dostałem przełącznik

Za tydzień osobiscie oddaje te graty, jedynie zostaja lampki
Dorwałem, orgi halogeny, ramki, kompletna elektryka, razem z wszystkimi wtyczkami, przekaznikiem, podstawką itd.
Znaczek na maskę również orgi ale używka podobno ideał, nie mam fotek jeszcze
Duży komputerek razem z gongiem manetką, oczywiscie z wtyczkami:)
Szukam usilnie klimatronika do m43:) jest jeden, cały ale 600km musze jechać w jedną strone:( troche nie bardzo mi sie to kalkuluje

a szkoda, bym sam sobie wymontował.
Dywaniki welurowe kilka stoperów(brakuje mi pare) szare, podobno stan słaby, jutro zobacze fotki może będą się nadawać:)
1 maj
Święto pracy tak, ale nie przy buni;)
Dzisiejsze zabawy;) Jeszcze został tył na jutro

Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us2 maj
Ukończone.

5 maj
Miałem się wziąć w majówkę za kopleksowe czyszczenie, miałem być w toruniu, niestety przerzucałem 6 ton ziemi

Dopiero dzisaj (5.05) po południu, wziąłem się za czyszczenie

wiem troszke późno. Na start poszła podsufitka razem ze słupkami, daszkami od słońca itd. Starałem jej sie nie moczyć zbytnio, po pięciu minutach była suchutka. Jutro o ile wrócę wcześnie z praktyk, biorę się za tylną półeczkę, fotele kanapy, boczki tylne. Przód i dywan chyba zostawie na weekend, bo muszę dokupić spinek w aso i pokleić boczki bo niestety sie oderwała ta listwa ze spinkami, i boczek lata troche:( Najważniejsze że najgorsza podsufitka jest ogarnęta:) Foooty:)
Na początek daszki, chyba wiadomo który już po kuracji:)

Podsufitka podzielona na 4 częsci, żeby nie ominąć niczego:)

Połowa zrobiona:)

Szyberdach chyba najbardziej zabrudzony był

Może ktoś mi podpowie jak zamaskować czarne ślady po szlugach

Najlepiej chyba je jakąś fabą taką do tapicerki umalować?
20 maj
Czas odkopać:)
Na pierwszy ogień poszły halogeny;), co prawda jeszcze nie działają ale calutką wiązkę mam do nich wsadzę przy okazji rozbierania wnętrza

Tapicerkę ukończyłem wreszcie

chyba z tydzień mi zeszło:) Dodatkowo listwy w boczkach na nowo przyklejone, bo były naderwane i boczki latały

Ostatni dotarł komputerek

Oczywiście montaż przy okazji zmiany na klimkę:) aby nie rozbierać 10 razy deski.