BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] jak ustawic 3 pokretla na wzmacniaczu
PostNapisane: 22 listopada 2012, 18:48 
Forumowicz

Moje BMW: e36 318 is
Kod silnika: M44
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=120312
witam. Mam radio ALPINE CDE-9872RM, skrzynie ALPINE SBE-1243BP 800W, skrzynia podpieta (zmostkowana) pod wzmacniacz BOSS CHAOS C650 1000W
Ztego co czytalem na forach, bas z tej skrzyni powinien byc soczysty i gleboki... U mnie jest jakis dziwny, taki plytki... Na wzmacniaczu sa 3 pokretla, jak je ustawic zeby bylo najlepiej?? Czy bas moze byc gorszy przez zmostkowanie? Wiem, ze ta skrzynia potrafi wydobyc z siebie lepszy bas, ale nie wiem jak to ustawic... Mialem zwykla tube magnata i moim zdaniem grala duzo lepiej... To wina skrzyni czy wzmacniacza, czy moze mam zle porobione ustawienia????? Aha i do czego sluza te pokretla?? 1 to nie wiem co to, 2 to BASS BOOST, a 3 to nam sa jakies MHz... Jak je ustawic? Bo jak dam te ustawienia na maxa to skrzynia buczy, tak jakby sie dlawi...

aha i jeszcze jak wloze plyte, to jak radio ja czyta, to te dzwieki glosno slychac w skrzyni... tak samo miedzy przerwami utworow na plycie... glosno slychac w skrzyni wczytywanie plyty... Moze cos jest zle podlaczone???? Prosze o szybka odpowiedz ;-) Pozdrawiam ;-)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] jak ustawic 3 pokretla na wzmacniaczu
PostNapisane: 22 listopada 2012, 20:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Strzelam w ciemno:
1 wzmocnienie
2 bass boost
3 odcięcie

Poszukaj instrukcji od wzmaka, może będzie opis jak ustawić poprawnie. Tak na szybko to wzmocnienie ustalasz pod reszte systemu, nie za głośno nie za cicho, bass boost zbędne, ustaw na zero, odcięcie max 80 to już zależy od reszty głośników

Ostatnio edytowano 22 listopada 2012, 20:47 przez lupanet, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 listopada 2012, 20:45 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Znaczy się pytasz jak ustawić jakieś tam pokrętła tak? Super, byś chociaż fotki wstawił.

Wzmak jest 4 kanałowy, więc jeżeli jest tylko do tej skrzyni, to korzystasz tylko z dwóch. Polecam 3 i 4ty. Tam dajesz sygnał, pokrętła po prawej od chinch:
1 - Level, czyli po prostu głośność, dajesz tak, jak Ci odpowiada, ale żeby przy max volume na radiu nie pierdziało.
2 - bass boost, czyli jakieś wzmocnienie basów, reszta j/w
3 - częstotliwość odcięcia w Hz (nie w MHz), do ilu ma grać. Im więcej, tym głośniej, a bas staje się bardziej twardy. Im niżej tym tylko niższe basy. To ustawienie dużo zależy od reszty sprzętu. Jak reszta jest na całym paśmie, to można to ustawienie dać niżej. (mniej Hz)
4 przełącznik lowpass/full/highpass, dajesz na lowpass
5 z drugiej strony licząc od lewej skrzynie podłączasz pod 5ty i 8my terminal.

Jak masz sterowanie subem w radiu, to przełącznik na full, a częstotliwość odcięcia olewasz. Z bass boostem wtedy też lepiej nie przesadzać.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 22 listopada 2012, 21:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Mówisz że słyszysz nie pożądane dźwięki podczas wczytywania płyty czy też zmiany utworu... napisz jak masz to wszystko podłączone czyli zasilanie masa rca remote. Największą pomocą dla nas będzie właśnie jak napisał kolega wyżej - wstaw fotki :P

PostNapisane: 22 listopada 2012, 23:41 
Forumowicz

jutro wstawie

PostNapisane: 22 listopada 2012, 23:42 
Forumowicz

wlasnie slychac caly czas jakies przebicia... taki dziwny bas

PostNapisane: 23 listopada 2012, 08:47 

Opisz jak masz kable popodpinane i położone wewnątrz autka bo to ma znaczenie :)

PostNapisane: 27 listopada 2012, 13:26 
Forumowicz

Załaczam fotki jak to jest podpiete...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ostatnim zdjeciu te pokretla po lewej stronie (w zoltej ramce) nic nie daja, tylko te w czerwonej LEVEL, BASS BOOST i FREQ. Jak je ustawic zeby wszystko bylo OK????? Czy jest dobrze podlaczone?

PostNapisane: 27 listopada 2012, 15:39 

aleś naplątał Paniee.
Po pierwsze jaktyś to zmostkował?
Twojego suba podłączasz tylko pod 2 kanały!! chyba że producent przewiduje innne możliwosci (ale wątpie).
Wyraźnie masz zaznaczone na piecu jak zrobić mostek ...
nad kanałami 1,2,3,4 masz takie żółte linie wskazujące + i - z napisem BRIDGED. Więc jeśli robisz mostek jednego głośnika to korzystasz z kanału 1/2 lub 3/4 ....

więc tak:
+ z kanału 1 - leci do + w subie
- z kanału 2 - leci do - w subie

nic więcej nie podłączasz!!!! a tam nie dość że wziąłeś plus i minus z dwóch odrębnych sobie kanałów, to jeszce widzę, że dodatkowo połączyłeś je ze sobą krótkim kablem. To nie są stare wzmacniacze gdzie się robi mostek samemu!! Na piecu i w instrukcji masz wyraźnie zaznaczone i napisane co i jak.

Następnie czincze które wychodzą z radia podepnij pod wyjscie w piecu 1/2 ...masz teraz podpięte pod kanał 3/4 -- dlatego jak grzebiesz w lewej kolumience żółtej to nic nie daje.

Na przyszłość --
-jak mostkujesz na 1/2 kanale to sterujesz kolumną żółtą (lewa)
- jak mostkujesz na kanale 3/4 to sterujesz kolumną czerwną (prawa).

dalej ....
pokrętło LEVEL - tu ustawiasz jaką siłe nominalną ma piecyk podawać na dane kanały.
wyszukałem w necie, że wzmacniacz masz 4x100w, 2x200w (RMS).
a Sub twój ma max 250w RMS. Tak więc z mojej wiedzy wnioskuje, że w pełni i tak nie zasilisz tego suba i nie pokażę on w pełni swoich pazurków. Czyli ....... LEVEL - mozesz ustawić na MAX.

Dalej...

FREQ - jak już kolega wyżej spostrzegł ... im mniej "HZ" - tym bass jest niższy i miększy, im więcej -tym bass będzie szybszy i twardszy. Ustawić wedle upodobań. Pamiętać że różne głośniki lubią różne częstotliwosci.

dalej ...

przełącznik HIGH PASS/LOW PASS/FULL
filtr górno/dolny przepustowy lub pełne pasmo.
Full odrazu odpada gdyż z tego korzystasz przy normalnych głośnikach grających pełnym pasmem.
Objaw włączonego tego filtru będzie taki, że z suba będziesz słyszał opróćz niskich tonów jeszcze przytłumione dzwięki muzyki np. wokal.

więc Jeśli podłączysz wszystko tak jak Ci napisałem - To ustawiasz na filtr dolno lub górno ... na którymś będzie grało na którymś nie :)

EDIT: bass boost - to jest podbicie ... coś jakby Xbass/Loud w radiu. Tylko tu masz regulacje siły.

PostNapisane: 27 listopada 2012, 17:04 
Forumowicz

wiec tak:
podlaczylem + do kanaly 1, - do drugiego i czincze przelozylem pod 1 i 2 i nie chodzi skrzynia. Wydaje mi sie, ze jest cos popsute pod 1 i 2...
Podlaczylem + i - pod 3 i 4 i czincze pod 3 i 4 wtedy skrzynka chodzi... Wciaz slychac te trzaski i buczenie przy przelaczaniu utworow... Ogolnie nie podoba mi sie bas z tej skrzyni, moze wymienie na tube... Czy lepiej wzmacniacz zmienic?? Czego to moze byc wina????

kszyhu nie podlaczalem nic krotkim kablem... tak widac ale to sa 2 przewody + i 2 przewody - One sa ze soba skrecone, zeby przewod byl grubszy ;-) Te 2 ida jako 1 przewod ;-)

A jak ustawie LEVEL na max. to skrzynia strasznie buczy i pierdzi... Ten wzmacniacz ma 1000W i wydaje mi sie, ze wlasnie jest za mocny do tej skrzyni... LEVEL musze miec tak na 60% zeby bylo OK ;-)

A jeszcze takie pytanie... Jak podlacze + i - na 3 lub 4 kanale??? Nie na 3 i 4 tylko na jednym z nich... Bedzie slabiej????

Ostatnio edytowano 27 listopada 2012, 17:12 przez rapi77, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 listopada 2012, 17:11 

Na tubę to nie wymieniaj bo będzie jeszcze gorzej... jak masz położone kable wewnątrz autka i do czego masz podpiętą masę ?

PostNapisane: 27 listopada 2012, 17:13 
Forumowicz

Mase mam do sruby kolo klapy, kable pociagniete pod tapicera, ze ich nie widac...

PostNapisane: 27 listopada 2012, 17:15 
Forumowicz

Kiedys w hondzie mialem tube magnata 1000W i wzmacniacz magnata 600W i gralo to duzo lepiej niz ta alpine... Moze wzmacniacz jest jakis trzasniety... Nie wiem...

Kto w Słupsku lub okolicach moglby to obejrzec i ewentualnie ustawic ????????????

PostNapisane: 27 listopada 2012, 18:38 

Fajnie że masz kable pod tapicerką i ich nie widać... ale chodzi mi bardziej konkretnie którędy idzie kabel prądowy którędy masz puszcze RCA bo stąd mogą pojawiać Ci się zakłócenia o jakich wspomniałeś powyżej.

PostNapisane: 27 listopada 2012, 19:12 
Forumowicz

hehehehe ;-) kable ida od akumulatora tamtedy, co ida wszystkie kable (byla taka guma z kablami i tam poszedl tez od akumulatora) czincze od radia tez z reszta kabli pod kokpitem.. Potem pod listwa kolo progu tez z reszta kabli co juz byly i z tylu pod kanapa tez byla taka guma z kablami i w nia poszly do bagaznika ;-)
No wlasnie, bo jak na maxa dociskalem radio, to tych szumow juz nie bylo slychac... ale musialem silnie przycisnac radio do srodka...

PostNapisane: 27 listopada 2012, 19:18 

rapi77 napisał(a):
A jak ustawie LEVEL na max. to skrzynia strasznie buczy i pierdzi... Ten wzmacniacz ma 1000W i wydaje mi sie, ze wlasnie jest za mocny do tej skrzyni... LEVEL musze miec tak na 60% zeby bylo OK

A jeszcze takie pytanie... Jak podlacze + i - na 3 lub 4 kanale??? Nie na 3 i 4 tylko na jednym z nich... Bedzie slabiej????

1 i 2 kanał nie gra? coś jest z piecem nie tak!! aa sub pierdzi bo moim zdaniem (czy sprawny czy nie) nie nadaje się do suba. to jest 4 kanałowiec do zasilenia głośnikow w aucie. Na suby to są monobloki , ewentualnie 2 kanałowe. a nie patrz na oznaczenie pieca 1000w to jest marketing. Moc nominalna RMS jest ważna. Na necie znalazłem info o tym piecku 4x100w lub 2x200 ... a w mostku zawsze jest strata. tak jak masz podłączone to masz 200w na kanał ... czyli na suba. A jak podłączysz pod jeden kanał to będziesz miał tylko 100w. Głośnik będzie pierdział jeszcze bardziej.

Sprawa jest prosta - bierz suba i podłącz pod innego pieca...tylko dobrego a nie żadnego 4 kanałowego.
Obadasz jak będzie grał.

PostNapisane: 27 listopada 2012, 19:46 
Forumowicz

OK dzieki ;-)

PostNapisane: 28 listopada 2012, 02:00 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
kszyhu napisał(a):
przełącznik HIGH PASS/LOW PASS/FULL
filtr górno/dolny przepustowy lub pełne pasmo.
Full odrazu odpada gdyż z tego korzystasz przy normalnych głośnikach grających pełnym pasmem.
Objaw włączonego tego filtru będzie taki, że z suba będziesz słyszał opróćz niskich tonów jeszcze przytłumione dzwięki muzyki np. wokal.

więc Jeśli podłączysz wszystko tak jak Ci napisałem - To ustawiasz na filtr dolno lub górno ... na którymś będzie grało na którymś nie

Górno odpada na pewno. Full można dać, jak jest sterowanie suba w radiu, jak nie to lowpass, czyli dolno przepustowy.
kszyhu napisał(a):
1 i 2 kanał nie gra? coś jest z piecem nie tak!! aa sub pierdzi bo moim zdaniem (czy sprawny czy nie) nie nadaje się do suba. to jest 4 kanałowiec do zasilenia głośnikow w aucie. Na suby to są monobloki , ewentualnie 2 kanałowe.

Nie wiem dlaczego ma grać 1 i/lub 2 skoro nie są wysterowane. Teza, że ten akurat amp nie nadaje się do suba też z czapy. Oczywiście są lepsze, ale przecież ilość kanałów nie określa przeznaczenia wzmaka. Ten ma 4 i można na nim złożyć klasyczny układ: przód stereo na ch1 i ch2, oraz sub na mostku na ch3 i 4. Klasyka gatunku.
A tak BTW
Obrazek
MEGA LOL

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 28 listopada 2012, 11:55 

mroova81 napisał(a):
Teza, że ten akurat amp nie nadaje się do suba też z czapy
...można na nim złożyć klasyczny układ: przód stereo na ch1 i ch2, oraz sub na mostku na ch3 i 4. Klasyka gatunku.

hehe teza z czapy??? Nikt nikomu nie broni robić takich podłączeń, aleee trzeba mieć na czym!! poszukaj info na temat tego pieca a nie odrazu krytykujesz. On ma 4x100w RMS. To myslisz że 2 kanały w mostku ile będą miały?? Ja strzelam że jak będzie ok 170W RMS to będzie dobrze. Suba ma 250w RMS - normalne niedokarmienie głośnika i będzie po prostu pierdzieć (z resztą kolega ciągle o tym pisał, że głosnik gra jak z dupy).

piec ten nadaje się do jakiegoś zestawu odseparowanego. Np jakieś 16'ki hertza dsk które mają moc nominalną 80W RMS. Wtedy to pogra i będzie przyjemnie. A Sub który teoretycznie miałby grać pod tym piecem...czyli powiedzmy 150w ... to nadaje się do kina domowego w domu. Gdzie na przeszkodzie nie stoją mu żadne kanapy, blachy i półki - które tłumią dzwięk.

PostNapisane: 28 listopada 2012, 15:04 

Moce mocami ale jeśli dostał by głośnik te 200 RMS-u to nie powinien przy niewielkiej głośności charczeć/pierdzieć tylko dopiero po większym rozkręceniu potencjometru gdy właśnie wzmacniacz już przestaje sobie z nim radzić bo jak wiadomo większa moc wzmacniacza nad głośnikiem to jego lepsza kontrola i jego lepsze wysterowanie a co za tym idzie przy dużych głośnościach minimalne zakłócenia :P

Kolego postaraj się podmienić od jakiegoś znajomka wzmacniacz i będziesz wiedział czy to Twój kuleje...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1