BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e34 grzanie sondy
PostNapisane: 18 listopada 2012, 14:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 525i Touring
Kod silnika: m50b25
Witam
Moje e34 m50b25tu coraz bardziej mnie zadziwia...
Otóż zauważyłem wzrost zużycia benzynki (auta nie ma lpg). Pierwsza rzecz jaka przyszla mi do głowy to sprawdzenie poprawności działania sondy. Notabene jest to org. Boscha, na której od montażu zrobiłem może z 500km.
Odpaliłem zimny silnik, miernik w łapę i... stałe napięcie 0,43V. Sprawdziłem napięcie na grzałce -0V. Dopiero po około 3-4 minutach napięcie na grzałce pojawia się i sonda zaczyna oscylować. Tak ma być?
Przekaźnik podmieniałem - efektów brak.
Znajomy podjechał z kts i delpi, po podłączeniu nie pokazały one błędów.
Jestem daleki od robienia obejść i podawania masy na przekaźnik sterujący grzałką na "sztywno".
Może Koledzy mi wyjaśnia, jak jest dokładnie z grzaniem sondy na zimnym silniku, na chłopską logikę powinna ona być grzana od samego rozruchu do momentu uzyskania przez sondę temp. pracy. Zastanawiam się co jest przyczyną takiej anomalii. Co prawda auto nie użytkuje na co dzień ale zużycie na poziomie 22l to troszkę za dużo...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e34 grzanie sondy
PostNapisane: 29 listopada 2012, 10:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52b20tu
U mnie tez sonda zaczyna oscylowac gdzies po takim czasie jak mowisz. A mam nowa. Nie sprawdzalem teraz czy od razy dostaje napiecie na grzalke bo mi sie nie chce ale mysle ze tak bo ja mam przekaznik od grzalki razem z przekaznikiem od pompy. Wiec u mnie na bank startuje od razu jak odpale auto. Ja mam poprowdzony kabel do kabiny i co jakis czas sprawdzam sobie czy sonda oscyluje. Moze masz gdzies zwarcie, kabel biegnie dosc blisko cieplych czesci i moze gdzies zwiera.

PostNapisane: 29 listopada 2012, 10:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
u mnie w e30 (w mojej e34 nie sprawdzałem ale obstawiam że jest tak samo skoro sonda taka sama) grzanie sondy startuje natychmiast po zapłonie a sama sonda zaczyna oscylować w zadanych widełkach 0-1V mniej więcej po takim czasie jak mówisz.

PostNapisane: 29 listopada 2012, 14:30 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
To stałe napięcie na początku podstawiane jest przez ecu puki sonda nie zacznie oscylowac. U mnie napięcie na grzałce sondy jest od razu po odpaleniu.

PostNapisane: 29 listopada 2012, 16:51 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
dokładnie tak....zadaniem grzałki jest dogrzac sonde dopóki nie nabierze temperatury z układu wydechowego....bezsensu było by gdyby grzanie załaczało sie po 3 minutach....powinno startowac od momentu rozruchu....

PostNapisane: 30 listopada 2012, 21:57 
Forumowicz

Moje BMW: e39 TOURING
Kod silnika: m52 b20/b28 SWAP
Zimny silnik przez jakis czas po odpaleniu nie jest sterowany przez sterownik tak by skład był lambda1 bo jak jest zimny to musi mieć bogatą mieszankę aż się trochę nie rozgrzeje.
Dawniej auta miały "ssanie" które to robiło a teraz robi to sterownik silnika.
W tym czasie sygnał z lambdy nie jest potrzebny.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1