Witam, jestem nowy na forum, więc z góry przepraszam za błędy, ale na nich się uczę

Więc tak posiadam BMW E36 1,8IS sedan z `92 roku. Około dwa tygodnie temu zgubiłem klucz do auta... na szczęście otwarta była szyba kierowcy, lecz wyciąganie "guzika" nie otwierało drzwi, sprawdziłem wszystkie, następnie próbowałem otworzyć drzwi za pomocą klamek w środku lecz też to nic nie dało. Odpięcie aku nie pomogło. Jako, że był to ostatni klucz musiałem wyjąć wkładkę z drzwi kierowy, więc poprosiłem kolegę i on za pomocą młotka i śrubokrętu otworzył auto... wyjąłem klamkę z wkładką i dorobiłem klucz. Pasuje on idealnie. Lecz alarm odcina zapłon- tak mi powiedziano. Alarm jest fabryczny, bez pilota. Włącza się wraz z centralnym zamkiem przez zamknięcie drzwi. W tej chwili alarm ciągle jest włączony. Klucz otwiera tylko dane drzwi- centralka nie działa, światło w środku ciągle się świeci nawet przy zamkniętych drzwiach, oczywiście lampka jest na tym trybie. Alarm jest tylko świetny, bez syreny. Auto nie ma immo. I chyba najważniejsze, w klamce drzwi jest zamocowany taki czujniczek, przełącznik nie wiem jak to nazwać, to było zamocowane do wkładki w tej chwili wisi na kabelkach, ale jest w nich prąd i jest on sprawny. Proszę o pomoc... Najchętniej skontaktowałbym się z kimś kto wie o co chodzi telefonicznie w miarę możliwości.