Trzeba sie podpiąc pod kompa. Nie no jak uważasz ze chodzi dobrze to twoja opinia, ale ogólnie gazownik powieni regulować gaz na trasie i będie tam widać jak reduktor przy wysokiich obrotach nie wyrabia taka mała moja podpowiedź "będą spadki ciśnienia" osobiście regulowałe juz hoobbystycznie z 15 aut i wiem co mówie, teraz jka jest wszystko nowe to moze ci sie wydawać ze ejst git ale za rok będziesz miał juz inne zdanie, dlatego jak juz zapąłciłęś tyle kasy za nową iunstalacje gazową to chyba powienienś oczekiwać aby była bezawaryjna jednak przez pare lat.
Co do błędó w silniku sprawdź je INPĄ albo DISEM, spalanie 28 litrów jest nie do przyejcia auto po samej autokalibracji powinno mniej palić, nie wiem jaka jest tego przyczyna ale napewno coś jest nie tak
A noi źle wyregulwoany gaz moze rozjechac mape benzynową i auto bedzie źle chodziło na benzynie tez.
Jak byś był ze Szczecina to bym ci to wyregulował bo akurat staga300 ogarniam dobrze kolesiowi regulowąłem jego 328i i pali mu 12-14 w mieście jeżdząc spokojnie tylko ze on ma e36 328i ja mam e46 328i i instalacje firmy KME której jeszczer do końca nie ogarniam i pali mi minimum 15lpg w mieście , raz mi splaiła 21 ale to było non stop butowanie i piski opon do czerwonych obrotów w 2 dni skończyły mi sie opony i bak gazu

Co do twojego spalania na benzynie jeśli to 528i automat to jest do przyjecia jak manual to w trasie powinein palic mniej niż 11,5 chyba ze jechałeś dość dynamicznie. Ja swoim e46 328i na trasie jadać mega eko 80-90km/h na benzynie mam spalanie 6,5 litra

I to móie całkiem poważnie na gazie poniżej 9,5 nie zeszłem ale na benzynie przy muskaniu gazu osianiecie 6,5 litra jest możliwe.