BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Piła łańcuchowa - spalinowa - jaką kupić?
PostNapisane: 28 listopada 2012, 15:11 
Forumowicz

Moje BMW: F10
Kod silnika: N57
trollu napisał(a):
codziennie coś tam głównie ojciec sobie pocina, na surowym tak nie idzie ale jak wspomniałem powoli jest rozbierany stary budynek a tam belki jak kamień. Spuść i potnij kiedyś porządną akację to zobaczysz jak łańcuch może się skończyć ;)

a to tego jakoś nie doczytałem, więc teraz rozumiem zresztą też rozbieram aktualnie stary domek i cały teren obok, czyli drzewa i różnego rodzaju zarośla i łańcuch leci szybko szczególnie na belkach, a jeszcze jak się natrafi na jakieś niewidoczne gwoździe to już jest bajka

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 grudnia 2012, 07:52 
Uzależniony od forum :)

Stanęło na Partnerze z Obi za 398zł + baniaczek na paliwko, olej do łańcucha, olej do mieszanki... Z tego co wiem piła w weekend się sprawdziła :ok:

PostNapisane: 3 grudnia 2012, 16:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
oby dobrze służyła ;)

za parę wypalonych zbiorników przydały by się jakieś wrażenia, uwagi dla potomnych ;) :rotfl:

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 07:52 
Uzależniony od forum :)

Stihl 181 nadal działa perfekcyjnie. Ostatnio powaliła kilka kilkunastometrowych drzewek liściastych :D

Partner też daje rade po wymianie łańcucha. Fabryczny oregon był do d... i to wyszło przy porównaniu. Przy podobnej długości łańcuch Stihl (krótszy o 1-2 oczka) ma fabrycznie 24 zęby a oregon miał 17... Po zmianie Partner dostał drugie życie i daje radę ale jednak jest zauważalnie słabszy od od Stihla.

PostNapisane: 29 kwietnia 2014, 19:47 
Przyjaciel forum

odkopię
pytanie nie o pilarkę ale "w pobliżu" tematu - kosiarka.
podwórko dość duże, ma być spalinowa, napęd czy bez - nie istotne. cena im niższa tym lepiej a na serio powiedzmy że do 1.5k
jutro jadę do salonu stihla pooglądać wikingi.
http://www.stihl.pl/Produkty-VIKING/Kos ... B-253.aspx
ma ktoś jakieś doświadczenia? czy warto się zainteresować np tym?
http://sklep-victus.pl/53-kosiarka-oleo ... mfort.html
produkty z obi? w większości z tego co zauważyłem są silniki B&S, tamten viking ma silnik kohlera - ma ktoś jakieś doświadczenia, opinie? byłbym wdzięczny za każdą uwagę, wolałbym uniknąć kupowania co rok nowej kosiary.

PostNapisane: 30 kwietnia 2014, 10:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Cytuj:
podwórko dość duże, ma być spalinowa, napęd czy bez - nie istotne

Masz dużo drzewek, krzewów, choinek i innego typu niskich roślin? Bo jeśli tak to kosiarka z napędem będzie cięższa i gorzej się manewruje. Miałem jakiś czas z napędem i to była mordęga, ciągłe cofanie plus podnoszenie przodu opartego na tylnych kołach.
Zobacz czy kosiarka z szerokim nożem, ma odpowiednio dobrany kosz. Jak brałem z ojcem kosiarkę w zeszłym roku to nieraz śmiech mnie ogarniał. Dość szeroki/duży nóż a pojemnik na trawę jak w mniejszym modelu, więc szybko zmęczysz się noszeniem wypełnionego kosza.
-Sprawdź czy można wymienić olej, bo bardzo tanie kosiarki niekiedy są pozbawione korka spustowego. Rzadko, ale jednak.
-Zainteresuj się regulacją kółek, czy jest wspólna dla wszystkich (pojedynczy kurek) czy każde koło jest regulowane z osobna. Moim zdaniem lepiej brać niezależną regulację, bo można przyhaczać przodem jeśli teren nie jest zbyt równy.
-Koła muszą być odpowiednio duże, bo łatwiej się poruszać.
-Co do silników Briggsa to teraz wszystko jest na jedno kopyto, poprzednia kosiarka wytrzymała mi 18 lat. Po jednym sezonie ciężko coś powiedzieć. Mój dziadek naprawia hobbystycznie silniki i wszędzie jest to samo: wyeksploatowane pierścienie, progi na tulei cylindra, zatarte gniazdo wału od spodu. Olej wymień po pierwszych dwóch koszeniach, a potem co sezon. Utrzymuj odpowiedni stan, bo jeśli będzie go za mało, to wał (tam gdzie nóż) przez chwilę pracuje na sucho zanim dostanie oleju, przynajmniej w tych starych silnikach tak było.

PostNapisane: 1 maja 2014, 09:45 
Przyjaciel forum

thx za info, przyda się pewnie komuś ;)
ja wczoraj rano kupiłem kosiarę Vikinga z linku powyżej - MB 253. Centralna regulacja kółek, obudowa ocynk, silnik Kohlera - gościu w stihlu mówił że dość dobrze się sprzedaje a silniki maja dobrą opinię, mam serwis pod nosem i dostęp do części przez najbliższe kilkanaście lat. Myślę że trochę posłuży

a jak z olejem? w stihlu gość zalał kosiarkę oliwą, wiem że ma być SAE 30. na razie chyba będę tam kupować olej do końca gwarancji ale ogólnie czytam i wychodzi że można stosować 10w-30. Ma ktoś jakieś doświadczenia z olejami?
http://www.kohlerengines.com/accessories/kohlerOil.htm
http://static.stihl.com/security_data_s ... ang-pl.pdf

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1