BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 13:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Monitoring
PostNapisane: 30 października 2011, 17:05 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
Mam pytanko do was koledzy,poszperałem w domu i znalazłem zestaw kamerek do samochodów ciężarowych.
W skład zestawu wchodzą 3kammerki oraz LCD 7" czy jestem w stanie to przerobić na monitoring do domu?
Jeżeli jest w stanie ktoś mi pomóc zapraszam na PRIV bądź w temacie.

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Monitoring
PostNapisane: 30 października 2011, 18:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316
Kod silnika: M43B16
Ale masz tylko same kamery i lcd? Czy jakiś sterownik do tego?

Czy może każda kamera już ma wyjście video na monitor?

LCD to tylko monitor, czy jakiś wyświetlacz rozbudowany, typu odtwarzacz?

Dowiedz się co konkretnie posiadasz i lepiej odwiedź forum typu elektroda, tam jest raczej więcej specjalistów od takich rzeczy.

PostNapisane: 1 listopada 2011, 07:15 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Zastanow sie najpierw co chcesz uzyskac. Jesli ktos z domownikow podjada Twoja nutelle, to monitoring jest w sam raz. Tyle, ze ktos moze poczuc sie niekomfortowo. Jesli boisz sie wlamania, to przydalaby sie instalacja alarmowa, a do tego kamerki slabiej sie nadaja. Zdeklaruj co jest Twoim celem i napisz cos wiecej o kamerkach

PostNapisane: 1 listopada 2011, 13:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116731
Dokładnie, tak jak mówi ded. Jeżeli chodzi Ci o zapobiegnięcie włamania to zestaw stanowczo za słaby.

1. Centrala alarmowa
2. Syrena
3. Czujki ruchu
4. Moduł mgsm (powiadomienie na tel o włamaniu)
5. Manipulator LCD
6. Kamery
7. Rejestrator (dysk min 1tb)

Do zwykłej drogerii ludzie taki zestaw zakładają :), a co dopiero jeżeli chodzi o dom. Wiem bo sam to montuje ;).

Pzdr.

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

PostNapisane: 1 listopada 2011, 16:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
Szaman1990, Jaki był by koszt takiego zestawu ?
i co byś polecił .
1. Centrala alarmowa
2. Syrena
3. Czujki ruchu
5. Manipulator LCD

PostNapisane: 1 listopada 2011, 18:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116731
Czechu, to zależy od pomieszczenia, jakie czujki mają być wrażliwe, itd. Cena czujek zaczyna się od 30 zł :D, ale wiadomo, ich nie warto bo co chwile będzie wyło.

My montujemy głównie produkty firmy Satel.

A w tym temacie o kosztach bez żadnych danych niestety nie można tak po prostu napisać "około" bo to zależy od ilości metrów przewodów które zostaną do tego zużyte, od ilosci czujek itp itd, musiałbyś dokładniej napisać co i jak a wtedy mniej więcej cene Ci podam :)

Pzdr.

Byłe e46 320d - >>KLIK<<

PostNapisane: 1 listopada 2011, 22:15 

zlif, napisz lepiej ile bys chcial na to wydac, to wtedy Szaman1990 doradzi Ci zebys dal sobie spokój i obejdzie sie bez wnikliwej analizy ;)

PostNapisane: 4 listopada 2011, 14:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
zlif napisał(a):
Mam pytanko do was koledzy,poszperałem w domu i znalazłem zestaw kamerek do samochodów ciężarowych.
W skład zestawu wchodzą 3kammerki oraz LCD 7" czy jestem w stanie to przerobić na monitoring do domu?
Jeżeli jest w stanie ktoś mi pomóc zapraszam na PRIV bądź w temacie.

Pozdrawiam.

Musisz dokupic urządzenie rejestrujące - koszt najtanszego w granicach 400 zl brutto. Tzw. rejestrator cctv.
Kamery podlaczasz do rejestratora pod wejscia video (bedzie konieczne zastosowanie przejsciowki BNC-RCA) i lcd'ka pod wyjscie video (tu tez potrzebne przejsciowki).
Jak potrzebujesz wiecej info wal na pw. Zajmuje sie tym od kilku lat:)

PostNapisane: 3 grudnia 2012, 13:42 

Nie chcę zakładać nowego wątku a mam kilka pytań o monitoring terenu.

Jak wygląda sprawa kamer bezprzewodowych? Czy muszą być drogie żeby były dobrej jakości?
Czy kamery trzeba podłączać kablami koncentrycznymi czy są kamery pod skrętkę 5e?

Jak wygląda sprawa rejestratora i oglądania podglądu kamer na "każdym" TV w sieci? Kiedyś słyszałem że sygnał kamer wpuszcza się w sygnał TV naziemnej/satelitarnej i można sobie na jednym/kilku kanałach dostroić kamery?

Czy rejestrator może być wtedy podpięty w dowolnym miejscu? Jak go podepnę na strychu to pewnie nie będę mógł nim sterować?

Wiem że dużo pytań ale mam dom okablowany dookoła kablami SAT i UTP 5e i mogę łatwo się przewiercić na wylot i podłączyć kilka kamer :)

PostNapisane: 3 grudnia 2012, 14:47 
Zacna persona forum

Jak wygląda sprawa kamer bezprzewodowych? Czy muszą być drogie żeby były dobrej jakości?
Kamery bezprzewodowe stosujemy tylko w momencie, gdy nie ma możliwości położenia przewodu. Większość ma małą moc nadawczą (ze względu na przepisy) i jest problem z przejściem przez ścianę. Można zastosować jakieś zestawy nadawcze na 5.8 GHz ale koszty idą w setki złotych - nie opłaca się. Druga sprawa, że sygnał każdy może przechwycić i zobaczyć co kamera widzi, jaki jest sens takiego monitoringu? :) są oczywiście sygnały kodowane ale to znowu kasa, kasa... Systemy bezprzewodowe są również narażone na zakłócenia - np. burza, deszcz itd. W większości przypadków do systemów bezprzewodowych musisz ciągnąć i tak przewody - zasilanie do nadajnika, wizja do odbiornika. Nie opłaca się.

Czy kamery trzeba podłączać kablami koncentrycznymi czy są kamery pod skrętkę 5e?
Jeśli skrętka - to musisz zastosować konwerter. Koncentryk jest bardziej trwały ale mniej rozwojowy. Jak za kilka lat będziesz chciał wstawić kamery IP to możesz wykorzystać skrętkę. Na koncentryku nie zadziała :)

Jak wygląda sprawa rejestratora i oglądania podglądu kamer na "każdym" TV w sieci? Kiedyś słyszałem że sygnał kamer wpuszcza się w sygnał TV naziemnej/satelitarnej i można sobie na jednym/kilku kanałach dostroić kamery?
Generalnie we wszystkich rejestratorach jest wyjście analogowe. Większość nowych rejestratorów posiada również wyjście VGA. Co do kablówki - można tak zrobić. Ja bym proponował w rejestratorze ustawić sobie sekwencję podglądu z każdej po kolei i wrzucić na jeden kanał. Należy kupić modulator.

Czy rejestrator może być wtedy podpięty w dowolnym miejscu? Jak go podepnę na strychu to pewnie nie będę mógł nim sterować?
Możesz go mieć na strychu ale trzeba będzie tam podłączyć przewody. Rejestrator możesz wtedy podłączyć np. do routera lub access pointa i sterować za pomocą komputera (rejestrator musi być w tej samej sieci LAN).

Wiem że dużo pytań ale mam dom okablowany dookoła kablami SAT i UTP 5e i mogę łatwo się przewiercić na wylot i podłączyć kilka kamer :)
To zastosuj skrętke, skoro już jest...

PostNapisane: 3 grudnia 2012, 20:30 

A podałbyś przykładowe ceny rozsądnego rejestratora obsługującego ok.6ciu kamer? W jakiej cenie są rozsądne kamery widzące w ciemności? Czy teraz każdy sytem ma nagrywanie jak się pojawi ruch w wybranym polu widzenia kamery (omijanie drzewa itp.?) Jak z jakością np. 720p? Mam problem z dwoma kamerami przed bramą - nie ma tam kabli ani koncentrycznych ani skrętki.

PostNapisane: 4 grudnia 2012, 00:17 
Zacna persona forum

Niestety rejestratory sprzedawane są w wersji: 4kanały/8/16/32 czyli musisz kupić 8...
Nie będę tu wrzucał linków. Budżetowe systemy tworzymy na rejestratorach DVS lub BCS. Na priv mogę podać jakieś ceny, które ja mogę zrobić. Tak to trzeba pogooglować :) i coś się znajdzie. Rozrzut kamer jest od kilkudziesięciu zł. netto do kilkuset złotych netto. W zależności jaki przetwornik i ilość diod podczerwieni. Aktualnie nowością są kamery oparte o przetwornik SONY EFFIO. Współczesne rejestratory w 90% posiadają możliwość zaznaczenia pola detekcji (można wyłączyć dany fragment - podgląd z kamery jest dzielony na kwadraty - łatwo dobrać pole), 100% posiada detekcję ruchu.
Mówimy o systemach analogowych PAL VHS, 360×576 (przybliżona). NTSC, 640×482
Zapomnij o HD 720p. Nawet jeśli rejestrator ma taką rozdzielczość, to jest to rozciągnięta rozdzielczość (tak jak w aparatach cyfrowych).

Musisz pociągnąć kable do tych kamer, gdyby miało to być bezprzewodowe to i tak trzeba prąd ciągnąć i dużo kosztują nadajniki + obudowy hermetyczne. Ja bym na Twoim miejscu wkopał słup.

PostNapisane: 4 grudnia 2012, 06:59 

Słupa niepotrzeba bo garaż przylega do budynku, prąd w garażu jest - chodzi o estetykę puszczania kabli po wierzchu lub pracę i koszta z kuciem, gipsowaniem i malowaniem. Garaż, który mam wolnostojący obejmie kamera z budynku a zresztą tam akurat łatwo puścić dodatkowy kabel :)

A mam jeszcze pytanie: Realnie z jakiej odległości można rozpoznać twarz na obrazie z monitoringu? Mówię o osobie, której nie znamy, bo krewniaka wiadomo że rozpoznamy :)

PostNapisane: 4 grudnia 2012, 10:12 

Ja montowalem sprzet ze sredniej nizeszj polki i niestety jak zamontujesz na wysokości 3m, to kiepsko z rozpoznaniem twarzy. Wiem, ze ludzie praktykuja montaz jednej kameryw miejscu, gdzie ewentualny zlodziej musi przejsc i ją montuje się tak, zeby nagrywała tylko twarze przechodzących. Tyle, że już kaptur, naciągnięta na oczy czapka albo ciemne okulary w zasadzie całkiem uniemożliwiają identyfikację nieznanej osoby.

Kiedys tez myslalem o monitoringu u siebie, ale chyba bardziej kalkuluje sie dobre ubezpieczenie.

PostNapisane: 4 grudnia 2012, 14:20 

ded, kwestia ile kosztuje Cię ubezpieczenie, które może się okazać g.. warte jak przyjdzie co do czego. Widzę że koszt monitoringu można zamknąć w 2-4 tys zł - o ile dobrze myślę. (Ceny kabli nie liczę bo mam).

PostNapisane: 4 grudnia 2012, 16:04 
Zacna persona forum

Tak jak kolega pisał 3-5 m w systemach analogowych to maks... Zależy jeszcze od obiektywu. Możesz maksymalnie zbliżyć np. na furtkę i efekt jest taki jak tu na kasę:
Obrazek
Wąski kąt widzenia ale wysoka rozpoznawalność.

Co do systemów cyfrowych - kamer IP to juz inna bajka :)
Możesz położyć listwy maskujące i pomalować pod kolor ściany. Nie wygląda to tragicznie.

Tu masz np. analog z naszej instalacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1