BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 11:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46]Szarpie, faluje brak mocy
PostNapisane: 8 grudnia 2012, 21:32 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54b22
Witam wszystkich.
Bardzo potrzebuję pomocy, mam problem z BMW [e46] 320i silnik 2x Vanos 150km (nie znam kodu silnika)

Co sie dzieje? Auto szarpie (zle swiece, cewka? nie wiem)
Faluja obroty (przeplywka?)

postaram sie dokladnie opicac historie tego wszytkiego.

Zaczelo sie cos dziac na autostradzie przy 180km/h (jazda na LPG) auto stracilo moc nie bylo w stanie przyspieszyc i czulem takie jak by dygotanie.
Po chwili postanowilem zjechac na pas awaryjny, zauwazylem falowanie obrotow. Kiedy zgasilem auto na jakis czas to po ponownym uruchomieniu wszystko gralo.
I zaczely siemoje schody :(
Postanowilem wymienić świece na nowe, wkrecilem swiece BERU (przy tym gazownik popapral mi mape ale to pozostawie na pozniej)
Udalem sie na diagnostye pod kompa, pokazalo kilka bledow: przeplywka, cos z zaplonem cylindrow, zostaly wykasowane i mialem troszke pojezdzic.
Poo ponownym podbieciu pokazalo przeplywke, jednak auto pracowalo normalnie przez jakis czas do poki nie smigalem na wysokich obrotach, po tym zaczynalo falowac.
Jednak na te chwile auto strasznie szarpie, nie rowno pracuje (nie na wszystkich garach) na zimnym silniku i wolnych obrotach jest idealnie jednak przy depnieciu w gaz czuc jak gdzies tam by brakowalo iskry. Na koniec faluje nawet przy jezdzie na niskich orotach po przejechaniu ok 10 km.
Przeplywke wsadzilem inna (nie dam reki czy jest sprawna)

Moje pytanie co powinienem w tej sytuacji zrobic, czytalem juz rozne rzeczy a nie chcial bym dotykac czegos czego nie powinienem.

Bardzo prosze o porady znajacych tematy.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46]Szarpie, faluje brak mocy
PostNapisane: 9 grudnia 2012, 10:32 
Forumowicz

Moje BMW: 750i
Kod silnika: m70b50
te testy robiłeś na lpg czy pb?
jeśli na lpg to skasuj adaptacje i zrób testy na samym paliwie (nie włączaj lpg)

PostNapisane: 9 grudnia 2012, 13:01 
Forumowicz

Testy robione na PB

PostNapisane: 9 grudnia 2012, 14:39 
Forumowicz

Na te chwilę pokazuje mi takie błędy:
http://zapodaj.net/441f17e2c0b36.jpg.html
http://zapodaj.net/160d32ab6c8c4.jpg.html
http://zapodaj.net/1b2efdf8419ba.jpg.html
http://zapodaj.net/558bb6f761918.jpg.html
http://zapodaj.net/51213d5bce884.jpg.html

cos z cilindrami kasowali mi wczesniej i kazali wymienic przeplywke

PostNapisane: 9 grudnia 2012, 16:09 
Forumowicz

czy jak zamienie swiece, cewki z innych cylindrow to moze cos dac w tym przypadku?
czy moga to byc wtryski zepsute?

PostNapisane: 9 grudnia 2012, 17:14 
Forumowicz

Moje BMW: 750i
Kod silnika: m70b50
zamiana cewek może być dobrym pomysłem, a świece założył bym nowe jeśli są stare (dawno nie zmieniane), nie jest to wielki koszt.

PostNapisane: 9 grudnia 2012, 17:28 
Forumowicz

wlasnie szukam co oznaczaja te błędy ktore dzisiaj pokazalo mi w INPA, swiece zminialem ok 1 tyś km temu na BERU (nie wiem czy dobre czy szajs ale nowe)
Chodzi mi po glowie cewka jednak najpierw musze dowiedziec sie konkretnie co to za errory.

PostNapisane: 9 grudnia 2012, 17:40 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22
http://www.youtube.com/watch?v=FsNK1ySAlSo

PostNapisane: 9 grudnia 2012, 20:05 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Masz tak zwane wypadanie zapłonów na cylindrze 5 i 3 , najprawdopodobniej świece albo nie pamiętam czy tam cewka czy przewody ale mogą być już na wpół martwe . Świece powinieneś wkręcić takie jakie masz z vinu nie żadne zamienniki et cetera ... sam wymieniałem i w efekcie kupilem ori ngk.

Przynajmniej to na moje oko , no mozesz jeszcze zamienic cewki miejscami i sprawdzić czy błędy przejdą na inny cylinder ;)

Mechanikiem nie jestem więc mówię tylko z własnego doświadczenia co było u mnie :)

+ falowanie obrotów to może silnik krokowy leżeć jezeli Ci zaczęło brzęczeć coś pod maską...

PostNapisane: 9 grudnia 2012, 20:44 
Forumowicz

Dziękuję za podpowiedzi.
panowie, a wiecie moze jaki ja mam silnik? czy jest to M52 new?
I czy mam gdzies tam napisane ktory cilinder to 1 a ktory 2 itd.

Świece NGK, czy ktoś mi poleci konkretne świece do mego pojazdu? w sklepie mi nie pomoga bo chca sprzedać, na forach conieco widzialem to rozne zdania.
Cewka zaplownowa, czy ktos poleci mi jakąś firmę? uzywka czy nowa, oryginal/zamiennik

No i jeszcze kwestia falujacych obrotow, silniczek krokowy (w tym aucie ponoc zawor jakistam) czy to wychodzi dopiero po rozgrzaniu auta pojezdzeniu kilka km? Czy jest to drogie?
widze ze mam blad przy 4700 rpm (nie wiem czy dobrze mysle) ale czy to moze powodowac za zassanie czy cos lewego powietrza i silnik zaczyna wariowac az do wylonczenia go na jakis czas?

PestD1 napisał(a):
+ falowanie obrotów to może silnik krokowy leżeć jezeli Ci zaczęło brzęczeć coś pod maską...

ciezko mi to stwierdzic ale wslucham sie dobrze :)

PostNapisane: 10 grudnia 2012, 20:06 
Forumowicz

U mnie silniczek krokowy jednego dnia sobie klepie a innego nie , zależy od jego humoru :) w tedy obroty falują też bądź nie .. odpal auto wrzuć na luz jak będą falować to moze to być to na razie wymień świece....

Co do cewek zapłonowych to po wymianie świec na takie jak powinny być przełóż cewki miejscami np z 3 na 2 a z 5 na 4... znowu diagnoza na kompie i jak błędy się przeniosą na inne gary to cewki do wymiany jak nie to znaczy ze to tylko świeczki były :)

Do co świec to podaj mi numer vin auta a ja Ci podam dokładnie numer świec jakich powinieneś szukać :)

Kolejność cylindrów jest od pasa przedniego w głąb maski czyli przy wiatraku jest 1 a przy ścianie grodziowej 6 :)

PostNapisane: 10 grudnia 2012, 21:26 
Forumowicz

Dziękuje za zainteresowanie tematem i próbie pomocy ;)
Dziś rozwiązałem problem szaprpania,przerywania i braku totalnie mocy. A więc wymieniłem sobie fajki na cewkach, nawet nie wiedziałem ze to jest część wymienna :D Ale gdzies zobaczylem ze cewka moze pasowac z E36 wiec jako ze kolega ma takie to wpadl do mnie z cewkami, jednak okazalo sie ze niestety nie pasuja, zmienilismy same fajki, jak narazie jest chyba ok i niec nie pokazuje w kompie :)

Kwestja falowania, prawdopodobnie bylo to powodowane przez to ze nie chodzily mi normalnie 2 gary.

Error przeplywki mam nadal, wydaje mi sie ze auto nie ma pelnej mocy. Przedemna rozbiorka dolotu wydje mi sie ze slysze "zasysanie" prawdopodobnie lewe bo sluchalem E46 kolegi i nie bylo czegos takiego.
Nie znam sie na tym ale kolega stwierdzil okolice przepustnicy.
Ale przed tym zaloze oryginalna przeplywke z samochodu kolegi ktora jest 100% sprawna, pod kompem nie m zadnych bledow.

Wiele tamatow konczy sie bez podania przyczyny przez autora, desperat pisze jak naprawi to znika a ja zapodam byc moze przyda sie komus kto ma taki problem.

pozdro i jeszcze raz dzieki za podpowiedzi, przyznam sie ze balem sie ze bede mial ogromne wydatki a auto bedzie stalo jakis czas.

PS: my chyba nie mamy silniczkow krokowych tylko jakieś zaworki, nie znam dokladnej nazwy tego czegoś :P

PostNapisane: 10 grudnia 2012, 21:49 
Forumowicz

Ja na to mówię silniczek krokowy :D mniejsza z tym jak to sie nazywa , dobrze ze udało się i auto pracuje jak nalezy , co do zasysania to moze to kolanko za przepływką przy przepustnicy się wydmuchało ? (widziałem gdzieś takie coś na e46fanatics)

PostNapisane: 10 grudnia 2012, 22:24 
Forumowicz

jutro się dowiem co to jest ;) mam nadzieje ze znajde przyczyne i zlikwiduje, bo zle sie z tym czuje

PostNapisane: 11 grudnia 2012, 14:47 
Forumowicz

no niestety obroty nadal faluja po przejachaniu kilkunastu KM na wyższych obrotach.

Kolego bardzo prosze o podpowiedz jakie swiece NGK do mojej E46 bo w sklepach kazdy inne proponuje (nie wieze im ;) )

Kod:
WBAAM11051JM53732

Co prawda zmieniane dopiero co swiece ale cos jest nie tak, przy palowaniu auta z miejsca mam "skoki" i slabo sie zbiera (+ kwestja tego dolotu)
Zainwestuja i wloze swiece NGK a te BERU poleza sobie w szafce ;]

PostNapisane: 11 grudnia 2012, 16:39 
Forumowicz

Raw napisał(a):
no niestety obroty nadal faluja po przejachaniu kilkunastu KM na wyższych obrotach.

Kolego bardzo prosze o podpowiedz jakie swiece NGK do mojej E46 bo w sklepach kazdy inne proponuje (nie wieze im ;) )

Kod:
WBAAM11051JM53732

Co prawda zmieniane dopiero co swiece ale cos jest nie tak, przy palowaniu auta z miejsca mam "skoki" i slabo sie zbiera (+ kwestja tego dolotu)
Zainwestuja i wloze swiece NGK a te BERU poleza sobie w szafce ;]

takie BOSCH o numerze FGR7DQP albo NGK BKR6EQUP (z tego co pamiętam mam chyba takie same koszt ok 28-32 zł sztuka)

To na pewno będzie lepiej bo sam jeździłem na jakiś syfach i nie bylo za ciekawie...

aczkolwiek niepokojące jest to ze mówisz o kangurkach :)

PostNapisane: 11 grudnia 2012, 19:58 
Forumowicz

prawde mowiac kangury sa od 1000-3000 rpm moge sie mylic ale stawiam na swiece, raczej nie daja rady.
czy moze byc tak ze 2 swiece byly zalewane a teraz powoduja kangury? zrobilem 80 km od pozbycia si eprzerywania.

czyli z czystym sumieniem moge je brac?
http://allegro.pl/swieca-swiece-ngk-v-l ... 21725.html
tu cena najmniejsza ale chyba towar tej samej jakosci co? ;)

pozdro i dzięki

PostNapisane: 11 grudnia 2012, 20:36 
Forumowicz

Jeżeli masz :07/2000 E46 320i Limousine M52 Europa Kierownica z lewej strony to tak te świece są na pewno do Twojego autka :)

pewnie kangurki łapiesz na LPG i Na PB więc za pewne świeca nie łapie dobrej iskry i tyle :) może się okazać ze cewki są w takim wypadku dobre , pod warunkiem ze ich nie uszkodziła iskra.
Mogły być lane , teoretycznie bardzo łatwo to sprawdzić , wykręcasz świece wszystkie czyścisz je ładniutko fajki cewek troche tez (świece z góry i na dole) zakładasz i jak przez najblizsze 20-30km nic sie nie stanie takiego to na bank one.

p.s

Przy lpg w bmw świece max 15-20k wytrzymują z tego co się dowiadywałem (ale wiesz co osoba to inaczej mówiła)

PostNapisane: 11 grudnia 2012, 23:50 
Forumowicz

W sumie na LPG juz trszke nie jezdzilem bo gazownik kontrolnie wsadzil lapy i automatycznie cos przestawil i brzdąkną "kto to ustawial"
Po czym auto wogle nie chodzilo na gazie, wrocilem do niego bardzo zly i mowie mu ze spartolil a ten na to "ale pojechales na gazie"
Wtedy juz zapalila sie czerwona lampka i poscia pocisnolem i prawie ze zmusilem do nieodplatnej konfiguracji. Na koniec chcial za to dyche (nie dalem bo za co)
postanowilem zakupic ze interfejsy i zalapac o to chodzi, jak podlonczylem swoj gaz i zobaczylem mape....
Sory ale ja jeszcze nie kumam za bardzo co i jak ale chyba dam rade zrobic to co on, a moim celem jest zrobienie se idealnych ustawien.
Wiecej do niego nie wracam bo gosc nie wie co robic.
przy mnie ustawiali gaz w Lanosie dla dziadla, jak slyszalem jak to chodzi to juz wiedzialem ze to moja ostatnia wizyta w tym wardztacie :)
Szkoda mi tego dziadka.

Cewki prawdopodobnie mam wszyystkie dobre bo zamienialem je na inne cylindry, tak ze raczej je wykluczam.
podlanczalem se dzis komputerek i nadal error na 5 cyl, error sie nie przeniosl tak ze wychodzi na to ze 1 fajka trafnie wymieniona i swieca wadzi, jutro zakupie nowe swiece ;) tak czy inaczej te siwce i tak wykorzystam i tak.

PostNapisane: 14 grudnia 2012, 01:25 
Forumowicz

Uporalem sie z przerywaniem i kangurami.
Wymienilem fajke na jednej z cewek oraz kpl swiec na NGK. i jest super wciskam gaz i auto plynie.

Zostala kwestja tego ze:
Po rozgrzaniu silnika slabiej wkreca sie na obroty (czy ktos wie co moze to powodowac)
I te falowanie, zadko ale przy palowaniu auta czasami sie zdaza, tu podejzewam w 90% nieszczelnosc dolotu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1