BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 11:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sprzedaż silnika, umowa, gwarancja.. CO zrobić??
PostNapisane: 15 grudnia 2012, 11:10 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Chyba nie ma po co robić takich cyrkow. Gosc jest nie powazny, nawet jak by chcial teraz od Ciebie kupic ten silnik na Twoich warunkach, to zastanow sie czy sprzedac. Silnik sprzedasz za tydzien komus normalnemu a z narwanym leszczem bedziesz sie jeszcze sadzil jak firmie kurierskiej upadnie paleta... Na allegro wnies o zwrot prowizji, napisz ze sprzedajacy odmowil zaplaty (jak sie zaczniesz zaglebiac dlaczego, to dluzej to trwa). Jesli chodzi o gwarancje rozruchowa, to skoro o niej piszesz na aukcji, to nic dziwnego, ze kupujacy chce to miec na pismie. Jak kupowalbym silnik, to tez by mi na tym zalezalo, szczegolnie ze sam wspomiales. Jak by mu na prawde zalezalo, zeby kupic dobry silnik, to by szukal takiego co siedzi w aucie i przyjechalby po niego i zabral sam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 grudnia 2012, 10:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
rybik napisał(a):
Absolutnie nie podpisuj takiej umowy. Zresztą wg prawa, koszt transportu/zwrotu towaru zakupionego przez Internet pokrywa Kupujący - no chyba że inaczej zostało to zawarte w umowie. Koszt montażu/demontażu leży po stronie również Kupującego.

Olej takich cwaniaków.

Ale trzeba pamiętać ze tylko w przypadku osoby fizycznej, w przypadku działalności to sprzedający pokrywa ten koszt.

PostNapisane: 16 grudnia 2012, 13:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Ja gościa rozumiem z obciążeniem Cię kosztami włożenia i wyciągnięcia silnika.
Koleś boi się, że ktoś mu sprzeda bubla, założy silnik i będzie stukać panewka = śmieć.
Jak ktoś by mi taki numer zrobił, to bym osobiście ten silnik wsadził w d...

Jak sprzedawaliśmy silnik do 125p o pojemności 1.6 (rzadki), to umówiliśmy się, że jak coś będzie nie tak, to po prostu go zwracają (silnik stał w garażu chyba z 6 lat). Silnik zagadał, ale oddali nam go, że niby nagle zgasł i już nie zapalił. Wiesz co goście zrobili? Odpalili go bez podpięcia układu chłodzenia i go zatarli. Dowiedzieliśmy się o tym jak już go oddali :cenzura:.
Później szybko się sprzedał w takim stanie, ale szlak nas po prostu trafił.

PostNapisane: 16 grudnia 2012, 14:06 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
timi-91 napisał(a):
Wg mnie gwarancja rozruchowa obejmuje i działa do momentu uruchomienia silnika w aucie.

Nie, od chwili wydania rzeczy kupującemu.
timi-91 napisał(a):
Jeżeli Ja jestem sprzedającym to ja określam warunki na co jest ta gwarancja. Czy się mylę??

Nie, nie mylisz się ;)
timi-91 napisał(a):
Pan wysłał mi swoją umowę w której jest napisane że w przypadku awari Ja ponoszę koszty montażu i demontażu....

Jeśli ta kwestia nie zostanie inaczej uregulowana w umowie bądź dokumencie gwarancyjnym, to koszty dostarczenia wadliwej rzeczy gwarantowi ponosi gwarant (czyli sprzedający). Inna sprawa, że dostarczenie wadliwej rzeczy do gwaranta to obowiązek kupującego (czyli robi on, ale może żądać zwrotu kosztów).
timi-91 napisał(a):
Sprzedaję jako osoba fizyczna.

To przepisy o ochronie praw konsumentów, które Ci wysłał, może sobie wsadzić w buty. To jest zwykła transakcja, wobec czego zastosowanie znajduje rękojmia, ew. gwarancja, a nie tzw. niezgodność towaru z umową.

Jeżeli w aukcji nie zastrzegłeś, że udzielasz gwarancji, wówczas transakcja doszła do skutku bez gwarancji (innymi słowy - została zawarta prawnie wiążąca umowa, nie musisz nic więcej podpisywać). Ale nawet, gdy gwarancji nie udzieliłeś, to kupujący zawsze może się powołać na rękojmię (chyba że w aukcji zastrzegłeś, że rękojmi nie udzielasz).

One redline a day keeps a mechanic away.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1