BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skandal w niemieckim Real´u (to wina Tuska)
PostNapisane: 22 grudnia 2012, 20:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Trochę śmieszny temat, choć na czasie.
Chodzę sobie dziś po Real'u w Freiburgu i jest dział Internationale Spezialitäten no i tam podzielone, na Japońskie, Meksykańskie, Włoskie itp itd, no i szukam polskich. Nie ma. Patrze aż trzy półki ruskich specjalności. No i skandal. Na polce Russische Spezialitäten polskie ptasie mleczko, barszcz czerwony, musztarda i mnóstwo innych rzecz.
Wkurzyłem się bo już nie pierwszy raz jestem świadkiem jak w Niemczech Polskę i polaków mylą z ruskami. Bylem tak nabuzowany ze chciałem skargę napisać, ale po dojściu do kasy kolejka mnie bardziej rozzłościła i bylem szczęśliwy jak mogłem wyjść ze sklepu i zapomniałem o skardze.
Ale przy następnej okazji pójdę i powiem w informacji ze to głupota reala mylić dwa zupełnie inne kraje.

P.S.
Kiedyś podczas rozmowy z niemieckim studentem pyta się mnie skąd jestem, mowie ze z polski, z Górnego Śląska dokładnie z Zabrza, dawniej Hindenburg. A on na to czy to gdzieś niedaleko Moskwy...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Skandal w niemieckim Real´u (to wina Tuska)
PostNapisane: 22 grudnia 2012, 20:27 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Mów że jesteś z Oberschlesien :>

Na sposób postrzegania Polaków za granicą pracują przede wszystkim Polacy. Jak zaczniesz robić w markecie karczemne awantury, opieprzając obsługę obiektu za to, że jakiś bubek w centrali nie zadał sobie trudu rozpoznania tego, co sprzedaje cała sieć, na pewno pomożesz utrwalić obraz uroczego sąsiada zza Odry.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 20:39 
Przyjaciel forum

jonas, gdzie na pisałem ze chciałem zrobić awanturę wydzierając się na cały sklep. Chce zwrócić uwagę, ewentualnie napisać skargę. Grzecznie. Mnie daleko do typowych rodaków robiących zakupy w marketach "ile bierzemy? a po ile są? po 5 euro. to ch... bier ku... trzy, sobota długa, a jak się nie wypije to w niedziele dokończymy."

jonas napisał(a):
Mów że jesteś z Oberschlesien

GP-T1000 napisał(a):
z polski, z Górnego Śląska

A ja coś innego napisałem?

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 20:55 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
GP-T1000, to i tak nic , koleżanka była w londynie i mieszkała z francuzami , jak mi opowiadała co oni "wiedzą" o polsce to przewracałem się ze śmiechu :D Najlepsze były dwie akcje które utrwaliły mi się w pamięci. 1. Jak francuzi zapytali się czy mamy zimno zimą - koleżanka powiedziała że tak nawet -20 i -30 stopni , na co francuzi , a macie pingwiny ? :D
2. Jak się witali to tam każdy mówił jaki kraj i koleżanka że Poland , a taki francuz "Poland Poland yees i know you have polar bears" :D

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 21:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
GP-T1000, to jest nic.... byłem w Niemczech i mówie skąd jestem, po Polsku nie skojarzył oczywiście, a jak powiedziałem po niemiecku nazwe miasta to Facet do mnie mówi że "niewiedział, że tam jeszcze ludzie mieszkają...."

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 21:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 21:26 
Przyjaciel forum

GP-T1000 napisał(a):
jonas, gdzie na pisałem ze chciałem zrobić awanturę wydzierając się na cały sklep. Chce zwrócić uwagę, ewentualnie napisać skargę. Grzecznie.

Skargi nie pisz, nie zwracaja uwagi. Jezeli masz czas na taka zabawe, to trzeba bylo zrobic zdjecie, napisac po Swietach grzeczny list do centrali (zalaczyc zdjecie), ze bardzo lubisz zakupy w ich sieci, itd, a jako Polak chcialbys zobaczyc produkty pochodzace z Polski na odpowiednio oznaczonej polce, co rowniez na pewno wplynie na wieksza swiadomosc innych klientow odwiedzajacych ich sklepy, dorzuc im tez kilka propozycji tradycyjnych specjalow, ktorych tam brakowalo - utrzymaj calosc w formie sugestii, a nie skargi. Efekt na pewno bedzie duzo duzo lepszy - otrzymasz jakas przemyslana odpowiedz i pozostawisz duzo lepsze wrazenie.

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 21:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Tomek-E46 napisał(a):
GP-T1000, to jest nic.... byłem w Niemczech i mówie skąd jestem, po Polsku nie skojarzył oczywiście, a jak powiedziałem po niemiecku nazwe miasta to Facet do mnie mówi że "niewiedział, że tam jeszcze ludzie mieszkają...."

Podobną sytuację co Tomek miałem na wczasach w Turcji.Gdy odpowiedziałem Niemcowi,że pochodzę z Oświęcimia,nie zajarzył,a gdy poprawiłem się i powiedziałem,że jestem z Auschwitz,obraził się :|

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 22:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Będąc na erasmusie miałem kontakt z różnymi narodowościami i powiem wam że każdy ze studentów coś wiedział o Polsce... a to Warszawa a to coś tam.. poziom wiedzy niemieckich studentów jest całkiem niezły.. obsada stanowisk uczelnianych - również wiele polskich nazwisk gdzie bez problemu można sprawę po polsku załatwić... Dużo również można spotkać normalnych Polaków którzy tam mieszkają i to widać że są ustatkowani i potrafią się normalnie zachowywać.. Sam kiedyś zostałem zaczepiony na weinachtsmarkt'cie przez polskie stare małżeństwo i przegadaliśmy z 2 godziny przy winku, bo usłyszał nas jak rozmawiamy po polsku o tym czemu w PL nie ma takiej świątecznej atmosfery jak w DE :)

a odnośnie Polaków którzy są w DE nie wiem po auta po proszek po coś tam itp to ja pierdziele... ile to razy słyszałem w sklepie KJJJJUUURWA to się nie opłaca KJJJURWA to KJJJURWAA tam to jak największe buraczane środowisko... drą mordę po polsku myśląc że nikt ich nie rozumie... dużo polaków zachowuje się jak rumuny i to widać i słychać :)

i jak tu się nie dziwić jaką mają o nas opinie jak bydło się zjeżdża i zachowuje się nienormalnie udających w PL pseudo biznesmenów jeżdżących na wywozowych blachach, lub załadowaną po sufit lorką jakimiś śmieciami a'la antykami.

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 22:27 
Przyjaciel forum

Vermilion, zdjęć nie wolno robić w sklepach. Chciałem powiedzieć ze szkoda ze nie ma osobnego działu z polska, bo maja na tyle artykułów żeby go stworzyć, a nie wrzucać pod Rosję. No i to ze przecież dużo Polaków tam mieszka i by to doceniło.

jnx, to prawda co piszesz. Tych co nie trzeba się wstydzić jest trochę, tylko ich nie widać w odróżnieniu do tych przez których wstyd przyznać się ze się jest z Polski A gdzie byleś na wymianie?

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 22:48 
Przyjaciel forum

Giessen :)

PostNapisane: 22 grudnia 2012, 23:26 
GP-T1000 napisał(a):
Wkurzyłem się bo już nie pierwszy raz jestem świadkiem jak w Niemczech Polskę i polaków mylą z ruskami. Bylem tak nabuzowany ze chciałem skargę napisać, ale po dojściu do kasy kolejka mnie bardziej rozzłościła i bylem szczęśliwy jak mogłem wyjść ze sklepu i zapomniałem o skardze.
Ale przy następnej okazji pójdę i powiem w informacji ze to głupota reala mylić dwa zupełnie inne kraje.

ja chciałem to samo zrobić, ale raczej z uśmiechem na twarzy, jak widziałem, jak Royal Air Maroc na mapie swoich połączeń na pokładowym czasopiśmie pokazał Berlin gdzieś w okolicach Wrocławia :D no ale tam, niech im będzie hehe :)

Na pocieszenie powiem w tajemnicy Wam, że kolega mój, który od wielu lat często jeździ do PL, Czech i innych państw na wschód itd. twierdzi, że od ok. 10 lat mocno poszliśmy do przodu i Czechów już zostawiliśmy w tyle :hyhy:

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 00:23 
Przyjaciel forum

Ten twój kolega chyba zwozi z wawy rumunów do czeskich cygańskich wiosek :rotfl:

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 00:38 
jnx napisał(a):
Ten twój kolega chyba zwozi z wawy rumunów do czeskich cygańskich wiosek

Nie wiem dlaczego obrażasz fajnego gościa, którego znam, szanuję i powiedział coś szczerze o nas, co jest dla nas miłe.

Czy ja napisałem, że jechałeś na Erasmusa kible czyścić? Jakieś zakompleksienia lokalne, czy co? Ukryty Czeski nacjonalizm? No właśnie. Pomijając niskie loty Twojego dowcipu, na przyszłość żeby miał jakiś sens, to zamieniłbym Rumunów na Romów. Jednak skoro miałeś do czynienia z wieloma narodowościami zapewne wiesz już o co chodzi, więc nie będę rozwijał.

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 00:55 
Przyjaciel forum

Szkoda że nie zrozumiałeś żartu...

Cytuj:
twierdzi, że od ok. 10 lat mocno poszliśmy do przodu i Czechów już zostawiliśmy w tyle

To my jesteśmy 10 lat za Czechami..

Trudno się było domyśleć że chodziło mi o to że ten twój kolega musi odwiedzać zmodernizowane miejsca w PL i jakieś zadupia czeskie by tak uważać? :)

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 01:17 
jnx napisał(a):
Szkoda że nie zrozumiałeś żartu...

No niestety, mało bystry jestem.

jnx napisał(a):
To my jesteśmy 10 lat za Czechami..

niezależny obserwator twierdzi inaczej...

jnx napisał(a):
musi odwiedzać zmodernizowane miejsca w PL i jakieś zadupia czeskie by tak uważać?

Zapewniam Cię, że nie. Zwłaszcza co do miejsc w PL, które wstyd pokazywać.

Szczególną uwagę gość zwrócił na rozwój i jego tempo.

Widocznie jednak lepiej pisać posty o zabarwieniu negatywnym, gdzie o nas źle mówią i narzekać, że mają racje, bo Tusk, Kaczyński, Miller i Putin coś tam ble ble i do dupy, się nie opłaca... :)

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 01:26 
Przyjaciel forum

Jeśli my jesteśmy dalej niż Czechy to czemu osoba na tym samym stanowisku i w tej samej firmie zarabia 50% więcej w Czechach ? :) Moja kobitka pracowała tam kilka miesięcy w Infosysie... Drogi w lepszym stanie, mieściny małe bardziej zadbane bynajmniej wokoło Brneńskie, choć ekspresówka wjazdowa nadaje się już do remontu ;)

Sorry ale mieszkam w Łodzi... jeśli ktoś mówi o rozwoju i jego tempie to mi się rzygać chce.

Cytuj:

Z PKB w przeliczeniu na 1 mieszkańca 25 525 USD (2011) Republika Czeska osiąga poziom 2/3 PKB w wiodących krajach UE i może równać się z krajami takimi jak Portugalia, Grecja czy Słowenia.

Obrazek

Niezależny obserwator może miał na myśli dynamikę zadłużenia...

Kurde nie chce mi się wierzyć że sądzisz iż w Polsce żyje się lepiej niż w Czechach... Kiedy tam ostatnio byłeś?

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 01:54 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Fryderyk napisał(a):

daj spokój Fryderyk.....
Mam częsty kontakt z ludźmi z czech, plus jeżdżę samochodem do nich, Polska przy Czechach wygląda jak czarna rozpacz...
Jak sie przejeżdża granice np. w kierunku Wodzislawia, to po prostu doła można dostać. Czarne, brudne budynki, WSZYSTKO źle rozplanowane, rozgardiasz, źle zagospodarowane tereny, rudery, bałagan etc.
Nie wiem skąd Czesi mają umiejętność do porządnego orgianizowania przestrzeni, obejścia, i czemu my jej nie mamy, kto nam ją zabrał, i czy kiedyś była, ale to widać jak cholera.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 08:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
Boogie napisał(a):
Czarne, brudne budynki, WSZYSTKO źle rozplanowane, rozgardiasz, źle zagospodarowane tereny, rudery, bałagan etc.

Zgodzę się że jest tam bajzel syf etc. czyli to co piszesz, ale u siebie nie widze czegoś takiego, domki zadbane, porządek w okół - czyli jest ok. Na tamtych terenach tak po prostu jest, znam temat bo często jeżdżę na Dolny Śląsk. Tak że to nie jest tak że w Polsce jest tylko syf kiła i mogiła....chociaż przy zachodniej granicy jest podobnie jak przy południowej (chodzi o tereny o których piszesz). Tu w małopolsce jakoś ludzie są gospodarniejsi i zaradniejsi i może dlatego jest ładniej. Żeby nie było, nie obrażam nikogo z tamtych terenów, bo i u mnie są domy zasyfiałe i tak dalej ale ogólnie patrząc to jest margines.

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 10:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Nie wiem jak jest teraz, ale dwa lata temu jak byłem w Czechach to Polska blado wypadała. Z tego co pamiętam to obecna Polska dalej blado wypada przy uwczesnych Czechach.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1