BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Skandal w niemieckim Real´u (to wina Tuska)
PostNapisane: 24 grudnia 2012, 19:19 
Forumowicz

Moje BMW: E91 320d -E87 120I
Ale takich dobrych polskich wedlin to w niemczech nigdzie nie dostaniesz. Co tydzien mam zamowienia od prawdziwych niemcow na polskie wedliny- Tylko zawsze mowia " Dobre ale troche drogie "

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 19:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
snieciorz napisał(a):
Ostatnie 2 znajome opowiadaly mi historie z wakacji. Jechaly na stopa w austrii, zabral ich jeden koles zatrzymali sie na stacji poszedl placic za plaiwo wraca i daje im po puszce COCA-COLI, jada jada i dziewczyny w ktoryms tam momencie otworzylu cole i pja, a on do nich co robia - no to mu odpowiadaja ze pija,ze myslaly ze to dla nich do picia - a on na to ze myslal ze zabiora do Polski i pokaza jak COLA wyglada.

Tak nas postrzegaja na zachodzie :)

heheh to musiały na jakiegoś odklejecńa trafić :D już jestem z 6 miesiąc w Austrii i nie zauważyłem by Polaków postrzegali za jakiś biednych i zacofanych.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 20:40 
Przyjaciel forum

jnx napisał(a):
dobre sobie... Dajmy przykładowo Łódź hmm nie wiem czy tu cokolwiek z większych firm jest polskich ale wymienie te najważniejsze... gilette, dell, indesit, bosch, infosys, fujitsu, kilka informatycznych firm (uk) tu nic nie jest polskie no może Comarch.

Dobre, bo sa takie firmy jak LPP, Synthos, Selena, PESA, Solaris, Intercars, Rafako, Fakro, Newag, Cersanit, Opoczno - kazda z nich jest nadal w polskich rekach, wiekszosc produkuje znaczna czesc towarow na eksport ;) I to nie jest koniec listy, tylko kilka firm z glowy, kompletnie pominelem branze chemiczna, spozywcza czy wydobywcza.

W Czechach nie ma takich firm.

A tym, ze zagraniczne firmy inwestuja w Polsce bym sie nie goraczkowal, goraczkowalbym sie tym, dlaczego jest ich tak malo.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 21:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Vermilion napisał(a):
Rafako

Ta jeszcze rok i polskie łapczywe łapy ja wykończą.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 21:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 90 325i,Z 3 1.9i
Vermilion napisał(a):
Synthos

Też ma niepewną przyszłość.Właściciel rajdowiec,wyciska ostatnie poty,nic nie inwestując w linie,może się jakiś Chińczyk złakomi,gdyż tam idzie największa produkcja syntetycznego kauczuku :wstyd:

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 22:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
Dobrze ze chociaz Solaris ma sie dobrze.Podpoznanska firma w Bolechowie ma zlecenia z calej europy.Aczkolwiek myslalem ze fabryka na zywo bedzie duzo wieksza,no ale coz wazne ze Made in Poland.

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 00:11 
Przyjaciel forum

GP-T1000 napisał(a):
Vermilion napisał(a):
Rafako

Ta jeszcze rok i polskie łapczywe łapy ja wykończą.

szunaj 71 napisał(a):
Vermilion napisał(a):
Synthos

Też ma niepewną przyszłość.Właściciel rajdowiec,wyciska ostatnie poty,nic nie inwestując w linie,może się jakiś Chińczyk złakomi,gdyż tam idzie największa produkcja syntetycznego kauczuku :wstyd:

W obu przypadkach, to prywatna wlasnosc. Rozumiem, ze postulujecie zabrania wlascicielowi i nacjonalizacje?

Jezeli ktos nie potrafi zarzadzac tym czego jest wlascicielem to najwyzej to wylozy, odkupi to wtedy ktos kto moze bedzie potrafil cos sensownego z tym zrobic. Takie sa prawa wolnego rynku.

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 00:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Vermilion, obecny wlasciciel Rafako wysysa wszystko co sie da nastepnie doprowadza do upadlosci firmy. Tak ma prawo bo to jego, kupuje jest jego, ale traci prace duzo ludzi, my jako polska tracimy na zachodzie bardzo duzo.

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 02:53 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Proponuje nie wplatać w wątek polityki, tylko pisać o faktach z zakresu przemysłu,

Wspomnane Rafako to część bankruta PBG albo Polimeksu, pomieszało mi się,
Ale nie konkretnie o tym chciałem,
otóż w POlsce w tym roku wydarzyła się rzecz po prostu niebywała,
mianowicie impreza pt.Euro, która poprzez zaangażowane w nią fundusze i ustalone cele, powinna lokalne firmy wynieść do poziomu potentatów regionu EU wschodnio środkowej,
Tak to zawsze na świecie się dzieje, że pieniądze wpompowane w taką impreze i tworzenie infrastruktury pozwalają firmom w to zaangażowanym na potężny rozwój i rozwinięcie skrzydeł.
No niestety nie u nas..... stało sie jakieś nie wiadomo co, bo firmy realizujące budowy Stadionów, dróg poupadały. To jest jakiś po prostu chihot "wielkiego latającego nad nami ch...a"
Nieco z boku pojawiają się stwierdzenia, ze biznes w PL jest prowadzony wciąż na cholernie niskim bazarowym poziomie, nie ma kultury biznesu,
większość gęb które widzimy w tym zamieszkaniu, to przaśne cwaniaczki zastanawiające się, jak nie zapłacić.
Nie działają w jakimś standardzie biznesu, jakiejś kulturze, biora robote żeby wziąć, i potem powstają polskie wynalazki pt. zdobywanie rentowności na karach dla podwykonawców - specjalnie tak kombinuje główny wykonawca, żeby podwykonawca nie wyrobił się terminie i potem się mu nalicza kary, czyli nie płaci wszystkiego.
Coraz częściej mam wrażenie że upadłości są robione jako "pomysł na biznes" - ogłaszasz upadłość układową, płacisz 70% należności wierzycielom.

Taka ciekawostka jeszcze, jedna firma ma 3 mln chyba długu i jednej z tych firm co upadła po robotach na Euro. I ta firma nawet nie wystawiła faktury za te prace, bo twierdzą że i tak pieniedzy nie dostaną w przeciągu najbliższych 5-6 lat, a jak f-ra będzie, to od razu pare set tysięcy vatu do odprowadzenia, pół miliona podatku, więc zamiast 3 mln w plecy będą 4..... biznes co sie zowie...
Ostatnio robi mi sie niedobrze jak patrze na te cwaniakowate gęby z podróbami zegarków na rękach i obejściem bazarowego sprzedawcy płodów rolnych.

Cały ten krajobrazik niestety owocuje tym, że daleko nam do wysokich technologii,
zwróćie uwage, na czym zarabia pierwsza 20-30 najbogatszych ludzi w Polsce.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 17:08 
Częsty bywalec

Boogie, napisał(a):
...robi mi sie niedobrze jak patrze na te cwaniakowate gęby z podróbami zegarków na rękach i obejściem bazarowego sprzedawcy płodów rolnych.

AMEN.

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 18:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Lamenty i lamenty, taki kraj że więcej zdziałasz jak w ryj dasz niż miłym słowem.

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 19:37 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
Ale nie konkretnie o tym chciałem,
otóż w POlsce w tym roku wydarzyła się rzecz po prostu niebywała,
mianowicie impreza pt.Euro, która poprzez zaangażowane w nią fundusze i ustalone cele, powinna lokalne firmy wynieść do poziomu potentatów regionu EU wschodnio środkowej,
Tak to zawsze na świecie się dzieje, że pieniądze wpompowane w taką impreze i tworzenie infrastruktury pozwalają firmom w to zaangażowanym na potężny rozwój i rozwinięcie skrzydeł.
No niestety nie u nas..... stało sie jakieś nie wiadomo co, bo firmy realizujące budowy Stadionów, dróg poupadały. To jest jakiś po prostu chihot "wielkiego latającego nad nami ch...a"
Nieco z boku pojawiają się stwierdzenia, ze biznes w PL jest prowadzony wciąż na cholernie niskim bazarowym poziomie, nie ma kultury biznesu,
większość gęb które widzimy w tym zamieszkaniu, to przaśne cwaniaczki zastanawiające się, jak nie zapłacić.
Nie działają w jakimś standardzie biznesu, jakiejś kulturze, biora robote żeby wziąć, i potem powstają polskie wynalazki pt. zdobywanie rentowności na karach dla podwykonawców - specjalnie tak kombinuje główny wykonawca, żeby podwykonawca nie wyrobił się terminie i potem się mu nalicza kary, czyli nie płaci wszystkiego.
Coraz częściej mam wrażenie że upadłości są robione jako "pomysł na biznes" - ogłaszasz upadłość układową, płacisz 70% należności wierzycielom.

Boogie, trudno sie tutaj z Toba nie zgodzic, problem lezy jednak w nieszczelnym prawie (wybieraniu najtanszych ofert w przetargach, a nie takich, ktore moga byc realnie zrealizowane). To nie jest tak, ze w Polsce masz jakas inna tendencje do robienia przekretow niz w innych krajach, patrze na to w ten sposob, ze tam gdzie sa mozliwosci (i duza szansa unikniecia odpowiedzialnosci), zawsze pojawi sie ktos kto bedzie chcial je wykorzystac.

Swietny przykladem tutaj niech bedzie Madoff - zobacz, ze w kraju gdzie wymyslono piramide finansowa, ludzie, ktorzy teoretycznye powinni znac sie na tego typu przekretach, chronic przed nimi swoich klientow, sami przynosili mu pieniadze oczekujac kosmicznych zyskow.

Boogie napisał(a):
Taka ciekawostka jeszcze, jedna firma ma 3 mln chyba długu i jednej z tych firm co upadła po robotach na Euro. I ta firma nawet nie wystawiła faktury za te prace, bo twierdzą że i tak pieniedzy nie dostaną w przeciągu najbliższych 5-6 lat, a jak f-ra będzie, to od razu pare set tysięcy vatu do odprowadzenia, pół miliona podatku, więc zamiast 3 mln w plecy będą 4..... biznes co sie zowie...

To nie jest duza ciekawostka (przynajmniej dla mnie), wiele firm nieplaci i jest to ogolny problem polskiego biznesu.

Plus jest taki, ze powoli cos idzie ku lepszemu

Cytuj:
Trzeba pamiętać, że nowe przepisy wprowadzając narzędzia korzystne dla wierzycieli, wprowadzają dwa dotkliwe rozwiązania dla dłużników. Dotkną one dłużników zarówno na gruncie rozliczenia podatku dochodowego, jak i VAT-u. W przypadku zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów kwoty wynikającej z faktury (rachunku lub umowy) i nieuregulowania tej kwoty w terminie 30 dni od daty płatności, podatnik będzie zobowiązany do zmniejszenia swoich kosztów uzyskania przychodów o kwotę wynikającą z nieopłaconej faktury. Jeżeli po dokonaniu zmniejszenia kosztów podatnik ureguluje zobowiązanie na rzecz kontrahenta, to w tym miesiącu ponownie zwiększy koszty uzyskania przychodów o kwotę z faktury. Niestety nie przeszła poprawka zgłoszona na etapie prac sejmowych, pozwalająca jednocześnie wierzycielowi na obniżenie przychodu o takie nieuregulowane należności.

nie jest to oczywiscie idealne rozwiazanie, ale krok w lepszym kierunku niz obecnie, gdzie pierwszym ciosem dla firmy jest niezaplacona faktura od kontrahenta, a drugim obowiazek zaplacenia VATu od kwoty tej tranzakcji.

Boogie napisał(a):
Ostatnio robi mi sie niedobrze jak patrze na te cwaniakowate gęby z podróbami zegarków na rękach i obejściem bazarowego sprzedawcy płodów rolnych.

Dlatego warto przyjrzec sie osobie, z ktora prowadzisz interesy, banal ale sporo ludzi o tym zapomina. Widze to znowu tak, ze cebulak sie obrazi, a osoba, ktora jest uczciwa, zrozumie, ze jestes ostrozny (i czesto doceni).

Boogie napisał(a):
Cały ten krajobrazik niestety owocuje tym, że daleko nam do wysokich technologii,
zwróćie uwage, na czym zarabia pierwsza 20-30 najbogatszych ludzi w Polsce.

Kwestia czasu i cos na tej liscie sie zmieni, nie uwazam, ze jest tak tragicznie

http://100najbogatszychpolakow.forbes.pl/1,1

Tadeusz Chmiel i Dariusz Miłek - to przyklady, o ktorych mowilem, zbudowali wlasne firmy od 0, ciezka praca. Wybralem dwa przyklady, ktore sa chyba dosyc transparentne.

PostNapisane: 28 grudnia 2012, 13:47 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Vermilion napisał(a):
problem lezy jednak w nieszczelnym prawie (wybieraniu najtanszych ofert w przetargach, a nie takich, ktore moga byc realnie zrealizowane).

To by dopiero było wesoło jakby inne kryteria decydowały. Jedyne czego w obecnym systemie brakuje to odpowiedzialności finansowej i politycznej.

Vermilion napisał(a):
Dariusz Miłek - to przyklady, o ktorych mowilem, zbudowali wlasne firmy od 0, ciezka praca.

Mocno dyskusyjne, ale to nie na forum temat.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 29 grudnia 2012, 23:18 
Przyjaciel forum

Tomek napisał(a):
Vermilion napisał(a):
problem lezy jednak w nieszczelnym prawie (wybieraniu najtanszych ofert w przetargach, a nie takich, ktore moga byc realnie zrealizowane).

To by dopiero było wesoło jakby inne kryteria decydowały. Jedyne czego w obecnym systemie brakuje to odpowiedzialności finansowej i politycznej.

Gdyby ktos chcial Ci zbudowac stadion/droge za przyslowiowa zlotowke, to stwierdzilbys, zeby budowal bo jest glupi i nie wie co robi?

Oczywiscie, ze brakuje odpowiedzialnosci, ale do ofert nalezaloby podchodzic takze realnie, trzezwym spojrzec sprawdzic czy rzeczywiscie da rade stworzyc cos za takie pieniadze jak te, ktore ktos oferuje, szczegolnie gdy wazny jest czas realizacji inwestycji.

PostNapisane: 30 grudnia 2012, 00:20 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Vermilion napisał(a):
Gdyby ktos chcial Ci zbudowac stadion/droge za przyslowiowa zlotowke, to stwierdzilbys, zeby budowal bo jest glupi i nie wie co robi?

Oczywiście. Zadbałbym jedynie o dobre zabezpieczenie własnych interesów.

Vermilion napisał(a):
Oczywiscie, ze brakuje odpowiedzialnosci, ale do ofert nalezaloby podchodzic takze realnie, trzezwym spojrzec sprawdzic czy rzeczywiscie da rade stworzyc cos za takie pieniadze jak te, ktore ktos oferuje, szczegolnie gdy wazny jest czas realizacji inwestycji.

Nie ma to najmniejszego sensu. W każdym przetargu istotny jest przedmiot umowy, czas jej wykonania i cena. Pierwsze dwie rzeczy są stałe więc decyduje tylko cena. Nawet jeśli ktoś widzi korzyść (być może długoterminową) w wykonaniu czegoś po kosztach lub nawet dopłacając do interesu to nie rozumiem dlaczego ktoś inny miałby mu zabronić i niby według jakich kryteriów? Przyjmowanie parametru innych niż cena podczas wybierania oferty to pole do mega nadużyć których i tak jest wystarczająco dużo w obecnym systemie.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 30 grudnia 2012, 00:24 
Specjalista

e34 540i '94
Mówi się, żeby odrzucać najtańszą i najdroższą oferte, i dopiero z nich wybierać.
Ale chodzi też o coż innego - nie da sie wszytskiego skodyfikować i zapisać w regułkach, i nawet ta koncepcja z Niemiec zresztą, w Polsce zostanie obrobiona przez cześków od handlu marchewką w gajerkach..

Tomek napisał(a):
Nawet jeśli ktoś widzi korzyść (być może długoterminową) w wykonaniu czegoś po kosztach lub nawet dopłacając do interesu to nie rozumiem dlaczego ktoś inny miałby mu zabronić i niby według jakich kryteriów

W biznesie na świecie, istnieje takie pojęcie, jak zrównoważony rozwój.
To znaczy, że obserwujesz swojego kontrahenta, i masz świadomość, że pewne niebzepieczne zachowania do których mółbyś go przymuszać są niszczące dla całego organizmu biznesu.
Zachowania pt. hit and run, czyli wywalcz najniższą cene jak się da i sie nie przejmuj, są na świecie uważane za naganne i prowadzące do nikąd.

Przyjrzyjmy sie chwile aspektowi 'hit and run' w PL przy budowie dróg.

Pozwolono, albo beztrosko nie przejmowano się czymś takim jaki strategia zrównoważonego rozwoju, firmom składać bardzo niskie oferty. Po prostu nikt wczesniej nie pomyślał, żeby może coś z tym zrobić.
W efekcie mamy upadłe firmy, rozgrzebane budowy, niedokończone inwestycje. Koszt sumaryczne w organiźmie państwa przewyższą wszelkie zakładane oszczędności.

Jak masz swoją chałupe czy inny obiekt, to wpuszczając Cześka skądśtam, i łupiąc go na cenie, ryzykujesz strategicznie jak sie jemu noga powinie.
Akurat może w naszym przypadku, te ceny nie były zbyt niskie, mamy kartele przecież w PL firm które ustawiają ceny w przetargach drogowych, ale jak widać dziadowski sposósb prowadzenia biznesu i cwaniakowanie kopneło i te firmy które miały zarobić na tej imprezie...

PostNapisane: 30 grudnia 2012, 00:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Tomek napisał(a):
Nie ma to najmniejszego sensu. W każdym przetargu istotny jest przedmiot umowy, czas jej wykonania i cena. Pierwsze dwie rzeczy są stałe więc decyduje tylko cena.

No ok.
Ale całkiem przykładowa sytuacja. Przetarg na X kilometrów autostrady.
Oferta firmy Y: wybudujemy w rok, za 1,5mld zł, kara za każdy dzień opóźnienia 1mln zł i dajemy gwarancje na 5 lat.
Oferta firmy Z: wybudujemy w rok, za 1,51mld zł, kara za każdy dzień opóźnienia 1mln zł i dajemy gwarancje na 20 lat.

I biorąc pod uwagę tylko cenę wygrywa firma Y. Ale te 15 lat dodatkowej gwarancji to też cholernie ważna wartość, tyle że niemożliwa do dokładnego wycenienia.

Oczywiście rozumiem że wszystkiego nie da się zapisać ani w ustawie ani w warunkach przetargu.

Systemu idealnego nie ma i nie będzie, bo zawsze będą narzekacze "a można było taniej"/"a można było dopłacić tylko x i mieć tyyyyyyyyyle lat gwarancji" ;)

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 30 grudnia 2012, 01:12 
Przyjaciel forum

Gumiś napisał(a):
No ok.
Oferta firmy Y: wybudujemy w rok, za 1,5mld zł, kara za każdy dzień opóźnienia 1mln zł i dajemy gwarancje na 5 lat.
Oferta firmy Z: wybudujemy w rok, za 1,51mld zł, kara za każdy dzień opóźnienia 1mln zł i dajemy gwarancje na 20 lat.

To jeden przyklad.

Drugi jest taki, ze czasami ktos ma interes w tym, zeby zablokowac przetarg albo go opoznic, wystarczy wtedy podlozyc tania oferte i wiedzac jak wyslizgac sie z konsekwencji, wygrac.

Oczywiscie idealne systemu nie ma, ale nie zgadzam sie nadal z tym, ze powinno wybierac sie jedynie najtansza oferte.

PostNapisane: 30 grudnia 2012, 01:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Vermilion napisał(a):
Gumiś napisał(a):
No ok.

To jeden przyklad.

Drugi jest taki, ze czasami ktos ma interes w tym, zeby zablokowac przetarg albo go opoznic, wystarczy wtedy podlozyc tania oferte i wiedzac jak wyslizgac sie z konsekwencji, wygrac.

Tu to akurat karami umownymi można by to ograniczyć (zapobiec pewnie nie, bo różne interpretacje przepisów będą)

Vermilion napisał(a):
Oczywiscie idealne systemu nie ma, ale nie zgadzam sie nadal z tym, ze powinno wybierac sie jedynie najtansza oferte.

No ale jak? Bo w sumie ja też uważam że i inne czynniki trzeba brać pod uwagę. Ale jak myślę jakby to zapisać w ustawie to nie mam pojęcia jakby to zapisać tak aby jeden artykuł drugiemu nie przeczył.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 30 grudnia 2012, 01:59 
Specjalista

e34 540i '94
Gumiś napisał(a):

tego w ustawie nie zapiszesz, ale pracująca przy projekcie jakaś komisja rzeczoznawców (taaaa wiem, śnię.... ) może stwierdzić, że gwarancja na 20 lat jest ściemą, bo okres remontowy trwa np. 10 lat, więc za 20 lat, firma musiałaby wydać na uytrzymanie stanu gwarancyjnego 0,5 mld zł, czyli oferta jest niepoważna, niefachowa, zrobiona w złej wierze etc.
U nas są sądy, są biegli, każdy biegły co innego twierdzi, wprowadza się swojego który obala poprzedniego, i tym samym mamy co mamy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1