BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Typ silnika jaki jest....
PostNapisane: 2 września 2007, 13:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m42b18 swap m50b20
Witam, od tygodnia jestem posiadaczem BMW coupe 318is 1.8,92r moje pytanko czy ten silnik jest na pasku czy na łańcuchu i jaki to jest typ silnika m40 czy m43, i gdzie można znaleść oznaczenia typu silnika.

Z góry dzieki

p.s to jest moje pierwsze BMW wcześniej były VW.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 13:11 
Częsty bywalec

318IS z 92 roku to silnik M42 na łańcuchu.

PS
Gratuluje przesiadki na słuszne auto ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 13:16 
Częsty bywalec

dzieki discrimen,gdzie znajde wiecej info o tym silniku.
uzyłem opcji "szukaj" i nic wsumie nieznalazłem.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 13:35 
Uzależniony od forum :)

kris185 co do wyszykiwarki to czasmi faktycznie ciężko znależć.... dlatego ja używam do tego google :hyhy: wpisuje co szukam i jeszcze bmw-sport i gotowe :ok:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 14:21 
Częsty bywalec

Tak jak pisze Ukasz.
Masa informacji, wszystko czego potrzebujesz znajdziesz za pomocą googli.
Generalnie jest to dobry silnik i jeżeli masz go w dobrym stanie to przyjemnie będzie się go użytkować.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 15:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
Hehe kolejny posiadacz 318IS :) Ja mam od ok pol roku z brzebiegiem ok 260tys km (udokumentowany przebieg) Orginał bez zadnych przerobek jestem 2 wlascicielem Wydawało mi sie duzo bo widziałem bmki po agro tuningu :luka: po 130-180tys KM przebiegu :P Ja tam jestem naprawde bardzoooo zadowolony :) Nigdy mnie nie zawiodła niektorzy mi odradzali bo ten silnik jest awaryjny itp... ALE to nie prawda!! miałem kupic 2.0 ale nie było nic ciekawgo Jestem naprawde bardzooo zadowolony i mam nadzieje ze w twoim przypadku rownież tak bedzie ;) ;) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 20:07 
Częsty bywalec

kupiłem bmw od pierwszego właściciela w Polsce a auto przyjechało z Belgi w 2004r,silnik oglądałem i jest suchy wycieków nie widać,jedynie co jeszcze to chce jechać gdzieś na kanał i zobaczyć jak wygląda od spodu.
Też miałem zamiar kupić z silnikiem 2.0 ale pojechałem zobaczyć to bmw i mi sie spodobało.
Jedynie co chce teraz zrobić to zalać go nowym olejem i wymienić świece,nie wiem czy coś jeszcze wymienić?

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 20:21 
kris185 napisał(a):
Jedynie co chce teraz zrobić to zalać go nowym olejem i wymienić świece,nie wiem czy coś jeszcze wymienić?

Ewentualnie sprawdź płyn hamulcowy i zobacz, czy to ma jeszcze jakieś okładziny i czy hamuje, zobacz jak pasek klinowy wygląda, czy nie jest na full rozciągnięty i niebawem się zerwie, sprawdź, czy nie trzeba drążków kierowniczych wymienić, takie tam rutynowe, a reszta chyba sama wyjdzie... jak wcześniej dbano o niego, to nie powinno się wiele dziać :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 20:23 
Zacna persona forum

Mhmm to super :) mam nadzieje ze sie bedzie dobrze spisywac ;) ja co prawda kupilem tak troche w ciemno nigdzie nie bylem tylko pojechałem ze znajomym on w samochodach troche siedzi mowil ze wszystko ok i dalej juz nigdzie nie bylem :ok: wiedz kupiłem !! i jestem bardzo zadowolony moj byl sprowadzony z włoch jeszcze nie zarejstrowany :P zarejstrowałem i wszytko ok Byłem ogladac 2.0 ale tak był strasznie zniszczony ze zrezygnowałem tapicerka podarta :kwasny: szyby boczne porysowane strasznie cos w silniku kombinowane jakies kable ida przez caly silnik zderzak pekniety masakra :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 20:58 
Częsty bywalec

dobra,teraz pytanko odnośnie INSPEKCJI narazie swiecą mi sie 4zielone i co dalej co to wogóle jest i co to znaczy?

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 21:03 
Częsty bywalec

Hehe odważni jesteście Panowie:)
Ja jak kupowałem swoja zrobiłem pełną diagnoze na stacji. Wg mnie zakup samochodu bez tego to hazard. Wyniki wyszły tak jak obiecywał sprzedający - stan samochodu idealny. Dodam, że oglądałem wcześniej sporo e36 i każda miała mieć stan idealny, faktycznie żadna się nie nadawała do zakupu.

kris185 napisał(a):
dobra,teraz pytanko odnośnie INSPEKCJI narazie swiecą mi sie 4zielone i co dalej co to wogóle jest i co to znaczy?

4 zielone znaczy dobrze ;)
A poważnie to okres po jakim powinieneś zmienić olej (Oil service) i płyny (Inspection).
Zielone kreski znikają, dochodzą do zółtej później do czerwonej i samochód wybucha ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 21:08 
Zacna persona forum

Inspekcja to takie swietne uzadzonko pokazuje ci kiedy masz zmiane oleju ;) jak sie pala 4 zielone (chyba wszystkie) to oznaczy ze jest ok :ok: one beda gasly stopniowo po jednej jak zgasna zielone zapali sie pomaranczowa a po pomaranczowej czerwona i napis inspection olej to znaczy ze przyszedl czas wymiany oleju. Ale zazwyczaj sie nie czeka do czerwonej tylko do ostatniej zielonej lub pomaranczowej :P Pozdro !!

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 21:16 
Zacna persona forum

Hehe ja tez teraz jak bede kupywał auto to zrobie pełna diagnoze ;) a ile kosztuje takie sprawdzenie w ASO :P ?? No mi sie jakoś udało na szczescie kumpel sie smiał ze mnie ze mam samochod zajechany bo mam ponad 200tys on miał na zegarze 160tys km a pojechał sprawdzic przebieg faktyczny przypadkowo jakos wyszlo ze ma ponad 360 tys km :P :P rok taki sam jak moj 93'' nie wiedziałem czy sie smiac czy płakać :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 21:44 
Częsty bywalec

W ASO nie wiem, ja robiłem na zaprzyjaźnionej stacji. Kosztowało mnie po znajomości 50PLN. Ale sprawdziłem zawieszenie, hamulce, światła, spaliny, układ kierowniczy i przy okazji bardzo dokładnie od spodu auto. Czujnikiem lakieru sprawdziłem czy nie jest szpachlowany. Oczywiście można sprawdzić więcej. Generalnie dużo zdrowego rozsądku mile widziane. Warto zajrzeć w nietypowe miejsca, które mogą zdradzić historie samochodu, raz bo lepiej to wiedzieć przed zakupem niż po (mniej problemów), dwa, że jak znajdziesz coś, co się nie zgadza zawsze możesz wydatnie tym wpłynąc na cene samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 22:08 
Zacna persona forum

Wiem wiem hehe dzieki Pozdro!! :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 22:13 
Uzależniony od forum :)

Lukaszzz napisał(a):
one beda gasly stopniowo po jednej jak zgasna zielone zapali sie pomaranczowa a po pomaranczowej czerwona i napis inspection olej to znaczy ze przyszedl czas wymiany oleju. Ale zazwyczaj sie nie czeka do czerwonej tylko do ostatniej zielonej lub pomaranczowej Pozdro !!

pomaranczowa oznacza moment w ktorym nalezy wymienic olej w silniku.czerwona oznacza przekroczony termin wymiany i nakazuje natychmiastowa wymiane. zaczerpniete z instrukcji :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 22:16 
Zacna persona forum

Kornelio napisał(a):
pomaranczowa oznacza moment w ktorym nalezy wymienic olej w silniku.czerwona oznacza przekroczony termin wymiany i nakazuje natychmiastowa wymiane.

Dokładnie ;) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, 19:19 
Częsty bywalec

a np.może być tak że, przyszedł czas na wymiane oleju olej niezostał skasowany a inspekcja tak, i co wtedy skąd pewność że olej został wymieniony.
Czy mogę zmienić płyn chamulcowy na płyn FERODO 5.1
A rozrząd czy sie wymienia jak jest łańcuch?
Rozgladałem sie jak wymienić świece i widze że to bedzie problem bo dojscie jest du...te.
Kurcze mysle że chyba wszystko sie popytałem ale jak cos to zapytam raz jeszcze bo widze że z odpowiedzią niema problemu :super:

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, 20:25 
Zacna persona forum

kris185 napisał(a):
np.może być tak że, przyszedł czas na wymiane oleju olej niezostał skasowany a inspekcja tak, i co wtedy skąd pewność że olej został
Hmmm zbytnio nie wiem o co chodzi ale olej jest polaczony z inspekcja chyba :P juz sam sie motam jak wykasujesz inspekcje to i ikonka zgasnie "inspection oli " ale ten napis sie chyba zapala jak zostaje tylko czerwona kreska
A co do rozrzadu to ja u siebie nie wymieniałem mowili mi ze jak jest lancuszek to nie trzeba tak czesto jak w przypadku paska
Dojscie nie jest zajefajne :P :P
Pytaj jasne ;) ;) !!!! Po to te Zajefajne forum jest :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, 21:20 
Częsty bywalec

kurde troche namieszałem, np.wyswietlił sie napis "oilservis" zmiana oleju, i tak olej niezostał zmieniony tylko został skasowany napis "oilservis".
az boje sie tych swiec odkręcać :dobani: czuje że będzie cięzko z dojściem :zdegustowany:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1